Topikgazda: tokos. 2006. 11. 23. 11:39

Gázártámogatás: beleszámít a prémium, az árfolyamnyereség és az ösztöndíj is - Drámaian szűkülhet a  

Ugrás a cikkhez
Meglehetősen szigorúra sikerült a gázár támogatási rendelet, a mellékletként csatolt kitöltési útmutató részletesen szabályozza, hogy mely jövedelmek tartoznak abba körbe, ami alapján megállapításra kerül a gázártámogatás mértéke. A melléklet nevesíti azokat a jövedelmeket, amelyekkel nem kell számolni, felsorol olyan jövedelmeket, amelyeket be kell számolni, ugyanakkor van egyéb kategória, amely tartalmazza mindazt is, ami nem került felsorolásra. Az év végi prémiumok, vagy 13. havi bérek kérdése különösen érdekes, hiszen egyszeri jellegüknél fogva erőteljesen befolyásolhatják az átlagos jövedelmi szintet. 1 hónap prémium 3 hónapra elosztva (az utolsó 3 hónap átlagos jövedelme számít) akár 33%-kal is növelheti a havi átlagos jövedelmi szintet, amely akár könnyen vezethet a támogatás elvesztéséhez. A támogatási alap számításába bevezetésre kerül, minden SZJA bevallásban szereplő tétel, így értelmezésünk szerint a kamat és az árfolyamnyereségadó is. Az EVÁ-sok viszont megúszták.

Megítélésünk szerint a rendszer küzd a gyermekbetegségeivel , meglátjuk, hogy az APEH szúrópróba szerű ellenőrzései kimutatnak-e valamit. Ugyanakkor a rendszer erőteljesen szűkítheti a támogatottsági kört, amely megfelelhet annak a célnak, hogy csak a legrászorultabbak kaphassanak gázártámogatást. Havi 93,905 forinttól nem jár semmi, nagyon sokan kikerülhetnek a támogatási körből. Még azok is, akik most úgy gondolják, hogy jogosultak rá.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=76604
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Knight Tyris 2006. 11. 28. 18:52
Előzmény: #159  Törölt felhasználó
#160
Na még egy megújuló. Ez is érdekes, de ugyanúgy függőséget okoz mint most a gáz.

A koncentrált napenergia rendszernek azonban más kapcsolódó hasznuk is van. Melléktermékként például édesvizet állítanak elő, ami a sivatagokban különösen nagy érték, és akár a tükrök árnyékában kialakítható veteményesek öntözésére is használható.

A rendszer ráadásul hideg vizet is képes termelni, amely légkondicionálást is biztosíthat a közeli városok lakóinak.

Ráadásul a rendszer nem csak napsütésben működik, hiszen a forró folyadék tárolásával naplemente után még órákon keresztül működtethetőek a gőzturbinák.

A két német tudós szerint a napenergia-rendszer egy hordó kőolajból nyert energiát egységként véve 50 dollárba kerül, ami már most is versenyképessé teszi az olajjal. Becsléseik szerint a hatalmas tükrök nagyüzemi termelésének megindulásával a költségek 20 dollárra csökkenhetnek.

Bár a koncentrált napenergia-rendszer a termelés szempontjából többe kerül a földgáznál, azonban ha a járulékos hasznokat - az édesvíz, a növénytermesztés és a légkondicionálás lehetősége - is beleszámítjuk, versenyképes a gázzal - állítják a tudósok.

link

Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 15:32
Előzmény: #157  tokos.
#159
El nem hinnéd milyen piti ügyeken buknak meg emberek.

Ha valótlan tényeket rögzítesz hivatalos okiratban az okirathamisítás.

Ha valaki megtévesztésével annak kárt okozol az csalás. (károsult az állam)

Ha nem valós jövedelme szerint igényel akkor ezeket elköveti. Ez nem kölcsönfelvétel...

Ha nem fizetsz járulékot akkor nem követsz el semmit, csak egyszerűen nincs pénzed rá :D
Ez lehet a te felfogásod szerint kölcsön az államtól.

(a számlagyár az más ügy, ott sok ilyen okirathamisítás, adócsalás, bűnszervezetben, stb megvalósul)
jancsika 2006. 11. 28. 15:21
Előzmény: #157  tokos.
#158
Azért jól elvagytok. Zuhan a dodo. Nemsokára gázárcsökkenés lesz (100ft/USD-nél).
tokos. 2006. 11. 28. 15:20
Előzmény: #156  Törölt felhasználó
#157
Szerintem azért nncs igazad, mert ebben nincs semmi kockázat. A többiben van némi. Itt legfeljebb vettél fel egy kis kölcsönt.
Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 15:12
Előzmény: #155  tokos.
#156
Nem betojiságról van szó.

Ez a csalás sokkal kockázatosabb, mint járulékot nem fizetni és csődbe vinni a kft-t, újat nyitni azt is 2 év múlva csődöltetni, stb.
Itt nem tudják bizonyítani hogy csaltál, egyszerűen nem jött be az üzlet, járulékra nem futotta. Nyereség: 0,5-2 milla*alkalmazott*év + áfa + nyereségadó + ipa + stb

Ez 0 kockázatos dolog. Nem tudod megfogni.
Bevall mindent, de mire az apeh végrehajtana öncsőd azt csá, még a fedezetet sem vonod el, mert amint elfogy a törzstőke öncsődöt jelentesz és vége. Apeh meg leírja a tartozást.

Aki 60eFt-ért egy ilyen rést képes nyitni a saját védelmén, az megérdemli amit kap ha megkapja, ha meg megúszta akkor kap 60eFt-ot... Nagy nyereség nem? :D

Másik eset, nem fizetsz járulékot adót, áfát vállalkozóként, mindened gyerek, asszony, szülők nevén azt hajtsák be rajtad a járulékot.
Aztán elévül 6 év alatt, ha addig nem csinálsz újat. De mehet ez strómann bt beltaggal vállalkozóval is.
Ezek a csalások amik kifizetődők, nem a 60eFt éves stikli...

A számlagyár ügyekről nem beszélve ugye, ott mennyi pénz nem folyik be? Arra egész iparág épült már nem kevés politikus kapcsolattal.
Legkomolyabb lebukás a vecsési számlagyár, amit amai napig is nyomoznak, bogozgatják a szálait...
Hát az az üzemelőkhöz képest egy kisebb társaság volt...

Offshore cégek, a legális számlagyárak, az összes multi így viszi ki a pénzét. És a nagyobb vállalkozóknak is van 1 ahol már megéri egy ilyet fenntartani.

Kérem ezek a csalások, nem a gázkompenzáció... :)

Aki ezen akar csalni az szerintem balek, akiken majd jól példát lehet statuálni...
tokos. 2006. 11. 28. 14:55
Előzmény: #154  Törölt felhasználó
#155
Értem, de ha mindenki ilyen betoji lenne, mint leírtad, akkor senki sem csalna adót.

Pedig hát...
Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 14:52
Előzmény: #153  tokos.
#154
Az emberek nem tömegben gondolkodnak, ez nem tüntetés amikor tömegpszichológia működik.

Mindenki magában mérlegelt aztán azt mondja hogy inkább ne kapjanak el, mert nagyobb bajom is lehet.
Azt senki nem tudhatja hogy a többi mit fog lépni, így nem kockáztat. A vizsgálatokat meg sorban megteszik úgy is, csak most előre vették azokat akik kérték hogy maradjon a minimáljárulék, pedig azoknak aztán nincs vaj sehol... :)

A kockázat az hogy egy ilyen nyilatkozat után nem mondhatod hogy ja volt egy eladott ingóságom amit elfelejettem bevallani, és abból vettem a 6-os merdzsót, stb.
Mert akkor ez már minimum okirathamisítás, vagy inkább csalás (a gázos igénylésed).

Persze lehet hogy nem így lesz, de sokáig nem lehet nyúzni a hozzád hasonló elbújni nem tudó embereket. Előbb utóbb a nem fizetőket is rá kell kényszeríteni hogy fizessenek. Ha megcsinálnak 100 ilyen ügyet akkor ez a réteg is rájön hogy hoppá van...
tokos. 2006. 11. 28. 14:42
Előzmény: #152  Törölt felhasználó
#153
Ezt a vagyonosodási dolgot nem teljesen értem, minek kevered ide, szerintem az független a támogatástól, meg a kérvénytől.

A kockázat meg van mindig, ezt a támogatási kérelem beadása szerintem nem befolyásolja.

A másik, a vállalkozók dolga azért érdekes, mert ha senki sem vállalta volna a plusz járulék befizetését, akkor ugyanott lett volna mindenki, mint korábban, az APEH kapacitása véges... Ugyanakkora eséllyel ellenőrizék volna.
Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 14:13
Előzmény: #151  tokos.
#152
a vayonosodási vizsgálaton nagyon is meg lehet bukni...

Annak pedig eleme egy ilyen nyilatkozat.
Ha ugyanis az hamis ami a vagyonosodásból kiderül akkor satuba lehet tenni az embert hogy most vagy bevallja hogy 5 millával több a jövedelme és perkál adóbírsággal és késedelmi kamattal, vagy adócsalásért büntetőeljárás...

A rendőrségi kihallgatásban a szomszéd bármennyire is haver, azért meg lesz szeppenve tanuként is, a bejelentett, de soha ott nem lakó nagyi, egyetemista szintén szorongató helyzetet eredményezhet.
Azért az egy éles szituáció amikor a kihallgató szó hogy a hatóság félrevezetése bűncselekmény :D, az átlagember ehhez nincs hozzászokva...

Ha egyszer valakire megindul a gépezet akkor hamar nagy bajban lehet.

Nem véletlen hogy a vállalkozók zöme szó nélkül fizeti aminimálbér duplája után a járulékot, inkább mint hogy vizsgálják a vállalkozását.

Rongyos pénzekért kockáztatni hogy felhívja magára a figyelmet és egyszerre a nyakába boruljon minden eddigi stiklije, hát nem tudom hogy megéri-e...
tokos. 2006. 11. 28. 13:15
Előzmény: #150  Törölt felhasználó
#151
Az a baj, hogy ezen nem nagyon tudsz megbukni. Legfeljebb a kamatot de az bakfitty.

A gondom meg éppen ez, ha valaki eltitkolta a jövedelmét, akkor ettől nem lesz nagyobb a lebukás veszélye, vagyis nyugodt szívvel beadhatja.

A törvény ad némi kedvezményt is a vállalkozóknak, hiszen a lehetőséget ad, hogy bizonyos jövedelmeit elcsúsztassa, aztán nyugodt szívvel adja be az igénylést.

A gond az olyanokkal van, akik - mint én is- nem tudják eltitkolni a jövedelmüket. Mondjuk egy részét én át tudom ütemezni, de ez a jelentéktelenebb része, a zöme jön.

Ezért is írták azt (szinte), hogy ezt a támogatást a vállalkozóknak találták ki.

Na mindegy. Egyébként én is olyan szinten vagyok vele, hogy nem biztos, hogy ezzel sz.rakodni fogok, túl sokba kerülne, akár időben, akár pénzben, de majd meglátjuk ha pontosabb információk lesznek. Most még az APEH is azon töri a fejét, hogy mi is ez a káosz, amit a szerencsétlenségek kiagyaltak.
Egyébként, ennél a tetvek adó és TB járulékmoódosításaival sokkal-sokkal többet bukok. Mondjuk leginkább ezért b.ssza a csőrömet az egész.
Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 13:03
Előzmény: #149  tokos.
#150
teljesen hasonló a kötelező biztosítás kategória.
Hányan mozdulnak meg rá? Van aki évente újraköti, van aki nem. Az tényleg ilyen ahogy leírod 1 óra munka kb max 2.

Itt ha nem vagy rá jogosult, akkor azért kell szervezned egy kicsit (lakásodba bejelenteni ezt-azt) számolgatni a jövedelmed, mi az ami eltitkolható, stb.

Aki jogosult rá az töltse is ki, én nem erről beszéltem, hanem arról aki adócsal, és gáztámogatást csal. Annak azért ez már a rizikót (sosem 0) a macerát és a csekély hasznot figyelembevéve nem egy olyan nagy buli, aki pedig tényleg vagyonosodási vizsgálat elé nézhet az szerintem kétszer is meggondolja ezért az apróért ezt a mókát...
tokos. 2006. 11. 28. 12:51
Előzmény: #148  Törölt felhasználó
#149
Ez jó kérdés. Valószínűleg sokan nem fognak megmozdulni ennyi pénzért.

Azért ne feledjük el, egy átlagos adócsaló sem 50-100 millákból rakja össze az éves betevőjét, hanem ilyen 30-60 eFt-okból.

Ráadásul kiküldik neked a nyomtatványt (mozdulni sem kell érte), ha nagyon csökkentelméjű valaki, akkor is ki tudja tölteni egy óra alatt, és ha így számoljuk nem rossz órabér.

Az enyémnél sajnos jobb.
Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 12:43
Előzmény: #147  Törölt felhasználó
#148
Az a gáz, hogy lefoglalnak egy szervezetet aminek jobb (fontosabb) dolga is lenne (Apeh).

Mire megy ki a játék? Évi 30-60 eFt-ra?
Az havi 2,5-5eFt, ezért képes valaki csalni?
Aki nagymenő vállalkozó minimálbérrel, az nem erre fog gyúrni, akinek jobb dolga nincs az valószínűleg nem is keres olyan jól mint gondolják egyesek...

Egyetlen hozadéka van, ha valaki mohó és az eltitkolt x milla jövedelme mellé ez a 0,06 milla is kell akkor esetleg vagyonosodás vizsgálatnál megcsíphetik...

Piti ügy az egész. Kiterítik a költségvetési hiányt az emberekre.
Ennyi az egész ügy, nem több, legkevésbé érdekes hogy ki fizeti, csak valaki fizesse ki.

A többi maszlag, vagy parasztvakítás.
Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 11:24
Előzmény: #146  csuloktata
#147
ezért jutott oda az ország, ahová jutott....
nem adót kell emelni, hanem azoktól is beszedni, akik jelenleg ki tudnak bújni a megfizetésük alól...
persze az adótörvényeket pont azok hozzák, akiknek nem ez az érdekük....
csuloktata 2006. 11. 28. 11:12
Előzmény: #145  tokos.
#146
A Népszabadság arról ír, hogy a köztisztviselők, a rendes munkavállalók és a nemrég nyugdíjba vonultak számára szűnik meg a gáz- és távhőár-támogatás januártól.

Ők azok, akiknél a kimutatott egy főre jutó havi jövedelem nagy valószínűséggel nettó 94 ezer forint felett lesz, és akiknek emiatt nem jár az állami segítség.

Az új támogatási rendszerrel igazán jól az a vállalkozói réteg járhat, amely eddig is kerülte az adó- és járulékfizetést. Az új támogatási rendszer ugyanis a visszaélések lehetőségeinek tárházát kínálja.

Lehet játszani a lakásba bejelentettek számával és a bevallott jövedelmekkel, miközben valódi ellenőrzésre nem igazán kell számítani.
tokos. 2006. 11. 28. 11:10
Előzmény: #144  csuloktata
#145
Visszakanyarodnék:

link
csuloktata 2006. 11. 28. 09:48
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
#144
A topic címétől jó messze sikerült eljutni.
Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 07:25
Előzmény: #142  Törölt felhasználó
#143
Ez mondjuk teljesen igaz, a fúziós erőműben nagyságrendileg kevesebb radioaktív hulladék keletkezik. A gond inkább a szerkezeti elemeivel van, sajnos ott is jelentkezni fognak fissziós erőműveknél már tapasztalt problémák, melyek az erőmű élettartamát korlátozzák (a neutronsugárzás miatt a szerkezeti elemekben felszaporodnak a hőkezelessel már nem javitható, szilárdságot gyengítő kristályhibák, a szerkezet egyre jobban felaktiválodik). A probléma sajnos összetettnek tűnik, így nincs is egyszerű megoldás.
Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 00:42
Előzmény: #140  Törölt felhasználó
#142
A fúzió nem termel nukleáris hulladékot.

Az a fissziós erőmű amit a köznyelv nukleáris erőműnek hív.

A fúzió atomok egyesítését jelenti és ugyanezt csinálja a nap nagyban (onnan jön az energia folyamatosan ami a megújuló energiaforrásokat újratölti)
A fúziós erőműhöz a hidegfúzió a kulcs mert a napban lévő hőmérsékletet (energiamennyiséget) földi körülmények között nem lehet biztosítani.

A fisszió atom hasítás ami nem stabil atomoknál jóval könnyebb és energiát termel a befektetetthez képest. Meg lehetne ezt csinálni bármely nem radioaktív atomnál is csak nem lenne láncreakció mert a felszabaduló energia nem elég újabb atomhasításhoz sem, nemhogy kivehetnénk belőle valamennyi pluszt.
Törölt felhasználó 2006. 11. 28. 00:34
Előzmény: #136  tokos.
#141
Elvileg olyat vettünk ami nem okozhat csalódást, mert körbefűtött lakás (cc30nm 4m-es belmagassággal galériázva)

A teljesítménye 3,5kW és mondom -20 foknál mondja azt hogy leáll. Olyan meg még nem volt bp-n hogy egész nap -20 alatti legyen a hőmérséklet, ha meg éjjel leáll pár órára attól a lakás nem tud kihűlni teljesen, max bekapcsoluk valami mást is.
A hatásfoka azért gyengül mert ez tulajdonképpen egy hőszivattyú, akkor amikor kevesebb a hő (hidegebb van) onnan nehezebben szivattyúz befele ő is.
De ez már kemény tél ami azért másnak is gondokat okoz rögtön, nem csak nekünk... :)

Legrosszabb esetben tüzet rakok a kültéri egység alá a gangon :)))

A megújuló energiaforrásokban az a jó hogy megújulnak. Ezeket kéne minél nagyobb mértékben használni. (azaz a nap, szél, geotermikus, biomassza, víz energiákat)

Az atom vakvágány, ahogy a szénhidrogének is kifogynak lassan úgy az sem lesz elég sokáig.
A fúziós erőmű alapanyaga korlátlanul rendelkezésre áll (ha nem is újul meg)

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek