Topikgazda: tokos. 2006. 11. 23. 11:39

Gázártámogatás: beleszámít a prémium, az árfolyamnyereség és az ösztöndíj is - Drámaian szűkülhet a  

Ugrás a cikkhez
Meglehetősen szigorúra sikerült a gázár támogatási rendelet, a mellékletként csatolt kitöltési útmutató részletesen szabályozza, hogy mely jövedelmek tartoznak abba körbe, ami alapján megállapításra kerül a gázártámogatás mértéke. A melléklet nevesíti azokat a jövedelmeket, amelyekkel nem kell számolni, felsorol olyan jövedelmeket, amelyeket be kell számolni, ugyanakkor van egyéb kategória, amely tartalmazza mindazt is, ami nem került felsorolásra. Az év végi prémiumok, vagy 13. havi bérek kérdése különösen érdekes, hiszen egyszeri jellegüknél fogva erőteljesen befolyásolhatják az átlagos jövedelmi szintet. 1 hónap prémium 3 hónapra elosztva (az utolsó 3 hónap átlagos jövedelme számít) akár 33%-kal is növelheti a havi átlagos jövedelmi szintet, amely akár könnyen vezethet a támogatás elvesztéséhez. A támogatási alap számításába bevezetésre kerül, minden SZJA bevallásban szereplő tétel, így értelmezésünk szerint a kamat és az árfolyamnyereségadó is. Az EVÁ-sok viszont megúszták.

Megítélésünk szerint a rendszer küzd a gyermekbetegségeivel , meglátjuk, hogy az APEH szúrópróba szerű ellenőrzései kimutatnak-e valamit. Ugyanakkor a rendszer erőteljesen szűkítheti a támogatottsági kört, amely megfelelhet annak a célnak, hogy csak a legrászorultabbak kaphassanak gázártámogatást. Havi 93,905 forinttól nem jár semmi, nagyon sokan kikerülhetnek a támogatási körből. Még azok is, akik most úgy gondolják, hogy jogosultak rá.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=76604
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 11. 27. 13:19
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
#100
jehoo!
A mol részvényesek a kitermelés és értékesítés hasznaiból részesednek!
Demagóg vagy, igen, mert a bányajáradék címen beszedett pénzből igenis részesedünk mi gázfogyasztók, sőt..... minden magyar állampolgár.
Törölt felhasználó 2006. 11. 27. 13:15
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
#99
Az elvi ötleted kimeríti a csalás büntetőjogi kategóriáját :)

Persze bizonyítani nehézkes. (mondjuk egy-két helyszíni szemlével megállapítható hogy ki hol is lakik valójában, meg még tanuvallomásokból is kiderül hogy a nagymamát nem látták csak 2x egy évben)
Nem azt mondta ferkó hogy legyen vége a mutyizós magyarországnak? Elég volt az állandó ügyeskedésből, stb...

A fő gond az hogy a legtöbb lakás, ház műszakilag energiapazarló, hiszen olcsó volt a gáz nem kellett spórolni. Már eddig is egy jó hőszigeteléssel lehetett 50%-os spórolásokat elérni. DE a tőkeszegény magyar polgár aki még a karácsonyi ajándékot is sok esetben hitelre veszi nem tud többszázezret-milliót a lakására, házára költeni hogy majd 5-10 év alatt megtérüljön a gázszámlában.

Nemzetgazdasági értelemben is lenne értelme az energiapazarlást megszüntetni, csökkenne az energiafüggésünk, lehetne támogatni az alternatív energiaformákat (napelem, geotermikus energia), erre pl jó lenne a bányajáradék később.

Megcsinálták a panelek hőszigetelését, de ugyanúgy megy ki az utcára az energia, mert most már a lakók nyitják ki az ablakot...
Nem tudják ugyanis a fűtési rendszert leszabályozni. Szívás... :)

A szomszéd tehenéről meg: az amit írtál hogy kérhet segélyt az eddig is így volt, de a fára nem kap támogatást senki, ahogy az áramra sem.

Az adók mértéke egy dolog, én nem fizetek szinte semmi jövedelmem után adót (csak eva meg áfonya), persze érdeklődve nézem hogy hogyan nem lesz nyugdíjam, meg hogyan nem lesz tb ellátásom, de azért az még messzebb van :)
tokos. 2006. 11. 27. 13:09
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
#98
"Az evások megint megúsztak szinte mindent igaz kb 75%-kal megnövelték a fizetnivalójukat, de a minimálbér duplája rájuk nem vonatkozik (nem tudják bebizonyítani hogy többet kéne fizetni a dolgozónak), és a gázártámogatásos dologba sem számít bele az eva jövedelem. Juhhéj! Ez miért van? :) "

A szocik (de valszeg minden párt, és a parlamenti képviselők is) rengeteg "szakértőt" foglalkoztatnak. Illetve pártokon belül is elterjedt állítólag a "szakértők" alkalmazása.

Ezek bizonyára rendkívül sok okosságot mondanak, ezért ki kellett rájuk találni egy ilyen szép adózási rendszert...
tokos. 2006. 11. 27. 13:01
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
#97
"Igazatok van! és az mi hogy a jövedelmed több mint felét állambácsi viszi? (munkaadódnak kerülsz 140-be amit végül magadra költesz az meg 60-70?)"

Jó esetben. Nekem 50 se lesz már jövőre, mert "lecsökkentették" az adókat.

És abból is 10 Áfa...
Törölt felhasználó 2006. 11. 27. 12:55
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
#96
Gondolkozz és rájössz a megoldásra!
Egy elvi ötlet ;)
Kijelentkezel a lakásodból (nagyihoz, szülőkhöz vagy bárhová ahol nem gázzal fűtenek...), a kisjövedelmű nagyi pedig egyedül bejelentkezik hozzád (vagy keresel egy egyetemistát vagy bárkit....)
Hoppá!
És hogy ez etikátlan és bunkóság stb.... ?!?!?
Igazatok van! és az mi hogy a jövedelmed több mint felét állambácsi viszi? (munkaadódnak kerülsz 140-be amit végül magadra költesz az meg 60-70?)
Törölt felhasználó 2006. 11. 27. 12:48
Előzmény: #93  csuloktata
#95
Aki pl fával fűt az is kérhet támogatást az önkormányzatnál! De ez a tipikus "dögöljön meg a szomszéd teheten is" szindróma, ha én nem kapok más se kapjon!
A bányajáradékról meg annyit, hogy MOL-nak simán megéri mind a hazai olaj, mind a gáz kitermelés is (a 30 usd alatti olajárnál is vastagon megérte nekik, akkor most szerintetek nem?), a járadék meg fix!
És minden országban kell valamilyen szinten bányajáradékot fizetni az államnak (kiv. USA), uganis a föld kincse az államé, társadalmi vagyon, ergo miért ne részesülhetne ebből a kicsből valamennyi gázt fogyasztó állampolgár faj, bőrszín, politikai hovatartozástól függetnelnül? Ha demagóg lennék akkor mondhatnám azt is hogy így csak egy kis réteg (mol részvényesek) részesül a közös "állami" vagyon hasznaiból!
Ja és még valami! Tiszta piacgazdaság a világon SEHOL sem létezik (29-33-as világválság, olajválságok stb...). Fordizmus és keynes-i jöv. szemlélet határozta meg a xx. sz.-i működő piacgazdaságot, de mára már ez is recseg ropog....
Törölt felhasználó 2006. 11. 27. 12:47
Előzmény: #93  csuloktata
#94
Ebben az elinflálásban nagyon igazad van, mert az kétszeresen is megy, ugye egyszer az infláció aztán meg sokan kiesnek a jövedelmük növekedése miatt a rászorulós kategóriából, mivel azt nem fogják úgy növelni.

A meg teljesen jogos kérdés hogy mi lesz a fával, árammal fűtőkkel... Ők miért nem kapnak támogatást?

Tokos javaslata sokkal egyszerűbb lenne valóban, a környezetterhelési díj mint olyan még nem is lenne rossz elképzelés.
Mondjuk a jelenlegi rendszer sem semmi, a sötétben bújkáló minimálbéres vállalkozó ha mohó és igényli a gáztámogatást akkor rögtön szerez magának egy igazolást ami nagy hátrány lesz egy vagyonosodási vizsgálatnál. Csak ez olyan gyomorforgatóan van megoldva, egyébként az elv jó.

Régi témánkra visszatérve: Az evások megint megúsztak szinte mindent igaz kb 75%-kal megnövelték a fizetnivalójukat, de a minimálbér duplája rájuk nem vonatkozik (nem tudják bebizonyítani hogy többet kéne fizetni a dolgozónak), és a gázártámogatásos dologba sem számít bele az eva jövedelem. Juhhéj! Ez miért van? :)

csuloktata 2006. 11. 27. 09:08
Előzmény: #92  tokos.
#93
Miért csak a gáz alapú fűtésre jár a támogatás?
Aki mással fűt, ott nem lehet rászoruló?
Az egésznek az lesz a vége, hogy szépen elinflálják a támogatást, mert a költségvetés helyzete nem teszi majd lehetővé az emelést, de a bányajáradékot szépen beszedik.
tokos. 2006. 11. 26. 22:59
#92
Hogy ne csak kritizáljak, leírom, hogy én mit gondolnék jónak.

3 fogyasztási tartomány. Az egyikben megmarad a támogatás, X Ft, egy bizonyos fogyasztási szintig. e fölött piaci ár, majd egy harmadik sáv, ahol a piacinál magasabb ár, ami valamilyen adóval növelt piaci ár lenne (akár környezetterhelési díjnak is becézhetnénk). Ebből az adóból lehetne fedezni legalább egy részét az ártámogatásnak. Ez persze csak elv, pontos információkat a fogyasztások pontosabb ismeretében lehetne kalkulálni.

A rászorultsági elv kimaradna (ezzel az APEH tudná a dolgát végezni, kevesebb ügyintézés, kevesebb bürökrácia, kevesebb csalás).

A támogatási rendszer így elsősorban nem a csalásra ösztönözne, hanem a takarékosságra, és aki rászorul, az takarékoskodjon, mondom én.

Aki meg dúsgazdag, s a medencéjét fűti gázzal (hogy idézzek némi szoci demagógiát) az valószínűleg elhasznál annyit, hogy a támogatásait visszafizeti az extra adóval.
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 19:38
Előzmény: #76  Törölt felhasználó
#91
koi!
nincs benne az ÁFA a jövedéki adóban.
tokos. 2006. 11. 26. 18:46
Előzmény: #89  Törölt felhasználó
#90
Annyival léptek előrébb, amennyivel megemelték az árat. Ha úgy nézzük, ez valamit jelentett, de nem sokat.

Csodálkoznék, ha a MOL találta volna ki.
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 18:22
Előzmény: #88  tokos.
#89
Nem hiszem, hogy csak az olaj miatt, egy olaj cégnél amúgy is elég képlékeny, hogy mit hagy az állam a cégnél. Mindenesetre nem szokta veszteségbee kergetni.

A megoldás a korábbi helyzethez képest előrelépés volt, lehet továbblépni. (amúgy szerintem a módszert valszeg MOL találta ki)
tokos. 2006. 11. 26. 17:53
Előzmény: #87  Törölt felhasználó
#88
A termelés valószínűleg az olaj miatt nyereséges. De mindenesetre éppen 80 Mrd-vel kisebb a nyeresége, mint lehetne.

És ugye arról volt szó, szlogenekben legalábbis, hogy ne a magáncégekkel fizettessük meg a szociálpolitikát.

Aztán adunk a kakinak egy nagy pofontot...
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 17:41
Előzmény: #85  tokos.
#87
A 80-ról szerintem is csak az extra, a normál 12%.
Azért nem csak ez történt, a 80 fix, az árváltozás az államot terheli és az állam javára íródik (mind import, mind hatósági árban) a MOL meg valós piaci körülmények közé került (egy fix extra teherrel). A termelés meg nyereséges, lásd MOL jelentés.

Az tényleg érdekes mi lesz ha kevesebb a támogatási igény? Remélem nem adják oda a MOL-nak, vagy max valami egyszeri nagybefizetés árán (80*10 leszámitolva:).
tokos. 2006. 11. 26. 17:31
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
#86
Mondjuk én azt mondanám, a legjobb az lenne, ha valódi verseny lenne.
Miért is? A jelenlegi helyzetben senki sem érdekelt, hogy leszorítsa az árakat (importárakat), sokkal kisebb erőfeszítésbe kerül nekik, hogy kiharcolják, hogy állambácsi annyit fizettessen a felhasználókkal, ami búsás hasznot hoz nekik.
Holott biztos vagyok benne, hogy ha oroszok, megjelenhetnének , sokkal alacsonyabb is lehetne az un. piaci ár...
tokos. 2006. 11. 26. 17:24
Előzmény: #84  Törölt felhasználó
#85
Érdekes, a legújabb HVG-ben azt olvastam, hogy gázártámogatásra 100 Mrd van. Ebből a 80-at a MOL fizet bányajáradékként, de ha jól értettem ez csak az az extra járulék, amit nemrégiben rájuk sóztak (mikor a szocik először változtattak a törvényen).
Vagyis az államnak gyakorlatilag semmibe se kerül.
Kíváncsi lennék, ha lemennének vele 80 Mrd alá (ez várható) akkor esetleg csökkentenék-e a bányajáradékot, ami egyébként szinte gazdaságtalanná tette a haza termelést? Költői volt a kérdés.
Egyébként meg ami még mulatságos a számomra, hogy milyen nagyra voltak magukkal ezek, mikor bevezették ezt a dolgot, holott mindössze annyi történt, hogy a MOL egyik egysége helyett (gázkereskedelem) egy másik viselte a terhet, a termelés.
Na mindegy.
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 17:06
Előzmény: #83  tokos.
#84
Igazad van a gázár hatósági. Az importár viszont nem az.
A gázártámogatás a puffer. Az elmúlt időszakban pont azért nőtt a támogatás, mert nem követték az importárat.
A végeredmény azonban, hogy egy normális rendszerben a hatósági árnak követnie kell a piacilag meghatározott importárat.
tokos. 2006. 11. 26. 16:46
Előzmény: #80  Törölt felhasználó
#83
Szerintem tévedsz.

Most hamarjában nem találtam meg a dolgot csak egy linket, amiben az vagyon, hogy:

Hatósági gáz árak. (nem nyílt meg, ebzen az op rendszeren nincs excel)

link

Ha az ár hatósági, akkor nem a piac határozza meg. Nem?

Most nincs kedvem ezután nyomozni, de szerintem a kormányzat dönt az árról, ha piaci lenne, folyamatosan változna, de nem ez van. Változás csak a fűtőérték változása miatt fordul elő, illetve mikor változtatnak kormányzati szinten a támogatásokról, vagy az árról.

De végülis mindegy, a magyar piacon nincs verseny monopóliumok rablása folyik jelenleg, és a kereslettel-kínálattal kitörölhetjük a popsinkat.
tokos. 2006. 11. 26. 16:36
Előzmény: #81  Törölt felhasználó
#82
Nem az zavar igazán, nekem, mint írtam, nemigen van ebből jövedelmem, az asszony viszont örökölt némi pénzt, ami kamatozik, a kamatot hozzászámolják a jövedelemhez, amit a gázártámogatásnál kell számolni - legalábbis az a gyanúm.

Mondjuk lehet, hogy hagyom a szarba a dolgot, ezért a 30-60 ezer Ft-ért éves szinten nem biztos, hogy érdemes, csalni, illetve annak igen, akinek nem kerül semmibe, de ahogy számolgattam, ha mindent megcsinálok, ami kell hozzá, lehet, hogy többet bukok, mint amit nyerek.

A legfontosabb és gyakorlatilag ingyenes lépéseket azért megteszem, a többivel meg úgyis várni kell jövő márc.-ig, majd meglátom, mit érdemes, mit nem.
Törölt felhasználó 2006. 11. 26. 16:01
Előzmény: #67  tokos.
#81
Ha a banki kamatok adóztatása, esetleg az soztalék-, vagy az árfolyamnyereségadó zavar, el ne költözz. Másutt is adózik. Kivéve persze Ciprusi, stb. offshore cégek, de ahhoz minek elköltözni?

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek