Topikgazda: tokos. 2006. 11. 23. 11:39

Gázártámogatás: beleszámít a prémium, az árfolyamnyereség és az ösztöndíj is - Drámaian szűkülhet a  

Ugrás a cikkhez
Meglehetősen szigorúra sikerült a gázár támogatási rendelet, a mellékletként csatolt kitöltési útmutató részletesen szabályozza, hogy mely jövedelmek tartoznak abba körbe, ami alapján megállapításra kerül a gázártámogatás mértéke. A melléklet nevesíti azokat a jövedelmeket, amelyekkel nem kell számolni, felsorol olyan jövedelmeket, amelyeket be kell számolni, ugyanakkor van egyéb kategória, amely tartalmazza mindazt is, ami nem került felsorolásra. Az év végi prémiumok, vagy 13. havi bérek kérdése különösen érdekes, hiszen egyszeri jellegüknél fogva erőteljesen befolyásolhatják az átlagos jövedelmi szintet. 1 hónap prémium 3 hónapra elosztva (az utolsó 3 hónap átlagos jövedelme számít) akár 33%-kal is növelheti a havi átlagos jövedelmi szintet, amely akár könnyen vezethet a támogatás elvesztéséhez. A támogatási alap számításába bevezetésre kerül, minden SZJA bevallásban szereplő tétel, így értelmezésünk szerint a kamat és az árfolyamnyereségadó is. Az EVÁ-sok viszont megúszták.

Megítélésünk szerint a rendszer küzd a gyermekbetegségeivel , meglátjuk, hogy az APEH szúrópróba szerű ellenőrzései kimutatnak-e valamit. Ugyanakkor a rendszer erőteljesen szűkítheti a támogatottsági kört, amely megfelelhet annak a célnak, hogy csak a legrászorultabbak kaphassanak gázártámogatást. Havi 93,905 forinttól nem jár semmi, nagyon sokan kikerülhetnek a támogatási körből. Még azok is, akik most úgy gondolják, hogy jogosultak rá.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=76604
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tokos. 2006. 11. 24. 11:54
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
#60
Néhány dolog. A gáz szállítását már rég megoldották, csővezetéken illetve tankerekben (LNG).
A magyar kereskedelmi árnak viszont valóban nem sok köze van az amerikaihoz, a Gazprom egyedileg bírál el minden országot, legalábbis az egyik nem túl régi HVG szerint.
Remélem te sem gondolod komolyan, hogy csökkenteni fogják a gáz árát?
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 11:53
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
#59
kanyisz ez nagyon jó amit írsz, így tényleg áll a 104 forint, le lehet nyeletni a lakossággal
De eztán tudod mi lesz?
Megépülnek a stratégiai gáztárolók, amikor olcsó a világpiacon a gáz akkor feltötlik, utána drágán eladják. (ilyen hülye indokokkal hogy csúszó leszámolás stb....)
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 11:40
Előzmény: #54  jancsika
#58
jancsika!
1. a pillanatnyi amerikai határidő gázár 54Ft/m3 ez áfával 65 Ft/m3
2. idén volt ez már 80 Ft/m3 is, ez 97 Ft/m3
3. A magyarok az oroszokkal csúszó gázár megállapodásban vannak, tehát az elmúlt 6-9 hó átlagára számít.
4. Ahhoz, hogy az ami tőzsde gázárát figyelembe tudd venni ismerned kellene, hogy mit jelent a kinti kontraktus. Hol leszállítva 54 Ft/m3. Ebben az árban ugyanis nincs benne a szállítás és elosztás költsége.
Nagyjából azt az árat lehet viszonyítani hozzá amit az oroszok kapnak a gázkút csonkján (tehát 3000 km szállítás előtt, és hazai szállítás és elosztás előtt)
5. gáznak igazából nincs világpiaci ára, mert nem lehet a kontinensek között mozgatni, a helyettesítő termékeknek (gázolaj, fűtóolaj) van világpiaci áruk.

Ha mindezt figyelembe veszed, akkor az elmúlt 6-9 hónap átlagáraiból+szállítási költségek+elosztás költségei teljesen reális a 104 Ft az ami tőzsdei árak alapján is.
Ez egyben azt is jelentheti, hogy ha marad az olaj áresés trendje, akkor egy év múlva gázárcsökkentés is lehet.
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 08:32
Előzmény: #55  Törölt felhasználó
#57
olyan szolidáris adó nincs ahol azok fizetnének szolidárisan többet akik a szocikra szavaztak????

törvénytervezetet gyorsan!!!!!!!!
szolidáris szavazási nyerős adó!!!!!

na akkor megnézném én hogy ki kire szavazna waz!!!

Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 08:29
Előzmény: #54  jancsika
#56
Jancsika! te vagy az én emberem!

na ezt én se értem hogy nálunk a gáz miért annyi amennyi?????

csak csöndben nehogy rájöjjön az apparátus hogy nem látnak semmit sem az adatok összevisszaságában.

ez a független szervezet is jó ötlet de kérdés ha a politika is ilyen "független" akkor miért nem vesznek példát onnan????
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 08:21
Előzmény: #53  Törölt felhasználó
#55
Az a jó ebben a baloldali elemekben, hogy egy bizonyos jövedelem fölött simán kijátszható, pl nézd az ingatlanadót: 100 millió fölötti házak tulajai mind társasházat alapítottak :) de majd ha a kisebb értéket is adóztatják akkor beviszik a cégükbe és onnan bérlik azt, legalább a költségeket elszámolhatják....
Szolidalitási adó :) alapítasz egy céget Szlovákiába (bár most Románia a menő, legalábbis itt) és bealvállalkozik neked stb.....
jancsika 2006. 11. 24. 07:58
Előzmény: #53  Törölt felhasználó
#54
Én azt nem értem miért fog a gáz 104Ft körüli összegbe kerülni.

Ha jól tudom a világpiaci ár 204 USD/ezer m3
Na most nekem ebből 40.8Ft/m3 adódik ÁFA nélkül.
Ez ÁFásan durván 50, de hogy miért lesz belőle 104?

Egyébként ez a módszer tuti öngól, mivel nem tudják ki hol lakik, és az SZJA bevallásba be nem írt tételek nem futnak össze.

És mégegy dolog: amíg az a normális, hogy a szolgáltató méri a fogyasztást és nem egy tényleg független szervezet, addig minden fogyasztó legalább 20-30%-kal át lesz b...va (Fűtőérték).
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 06:54
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
#53
Vannak baloldali elemei, lásd szolidarítási adó, ingatlan adó bevezetési szándék, még ez az elcseszett gázártámogatási rendszer is az.
De, alapvetően az ország mai helyzete jobboldali (a neliberális gazdpol jobboldali, Theacher és Reagen neve fémjelzi) gazdpolt kiván meg=támogatások, szociális juttatások csökkentése, egészségügy fizetőssé tétele, stb.
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 21:12
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
#52
"racionalitás" - lehet hogy igazad van, de eszembe jutott valami. Ugye most az egészségügy "reformja" zajlik éppen, amiből egyenlőre annyit érezhetünk, hogy fizetni kell majd az orvosnál, a korházi ápolásért stb.. ezek ugye amikről mindenki beszél. Na és ami nem téma, de pl csomó vizsgálat, szűrés kikerült a kötelező és/vagy támogatott (tehát ingyenes) vizsgálatok közül (kötelező tüdőszűrés, terhességnél is van egy pár ilyen, meg a laborvizsgálatnál is felajánlották nekem hogy + 2000-ért megnézik a mittodoménmit, ami amúgy nem szűrnek - bocs de nem vagyok orvos).
Anno amikor Bokros Lajos színre lépett bevezették hogy a fogorvosnál fizetni kell (azóta sem ingyenes), kivéve a húzást. Na a sok csóró inkább a húzást választotta a 2500 Ft-os tömés helyett (a min. bér akkor ha jól emlékszem 20e alatt volt!) Ma hiányos fogazat -> kevésbé megrágott étel -> gyomorbajok, műtét stb... akkor mit is takarítottak meg (Medgyesi mondta anno: " a vidéki ember fogatlan és tudatlan" - Király te tetted ezt!).
Na hogy is van ez? újra terjedőben a TBC, vagy racionálisan kiszámolta egy közgazdász, hogy hány TBC-s beteg jelentkezéséig olcsóbb azok kezelése mint a kötelező szűrés újrabevezetése?
Egy országot nem lehet vállalkozásként kezelni!
Ja és még valami kanyisz, szerinted ez ami most van ez baloldali gazdaságpolitika? szerintem nem.(ez full szadesz-liberális, Kóka pannonpuma dumájával, csak az a baj hogy lassan romániának is csak a hátát nézhetjük) A birkás példádból adódóan meg akkor ezek szerint a lakosság 20%-át ki kellene iktatni? ugye nem. (egyébként szerintem ennél jóval több a társadalmilag felesleges/hasznontalan, de mindegy)
tokos. 2006. 11. 23. 18:25
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#51
Ez én voltam asszem.

Mondjuk ez alól van kibúvó, mivel három hónap átlagát kell számolni, de le lehet adni márciusig, és decemberben is.
Vagyis lehet szept-nov-t venni, meg dec-febr-t is egyikből kiesik a 13.havi biztosan.

Mondjuk szerintem abszolút nem elkülöníthető, hogy mi egyszeri járandóság, mi nem, pl. a 13. havi bér, a jutalom ugyanúgy bérként jelenik meg a bevallásban, vagyis szívás.

sokaknak szerintem megéri márciusig várni a beadással, kinek a 13. havi miatt, kinek azért., ,mert már átlépte a járulékfizetés felső határát, ráadásul ezek jövőre kapnak még extra 4%-nyi adót, mert burzsujnak számítanak.

Aztán kérdés az is, hogy a költségtérítés minek számít?

Egyébként azt látom, ezt megint a bérből és fizetésből élők szivatására találták ki az elvtársak.
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:52
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#50
hallgatom
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:51
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
#49
"Én amúgy inkább baloldali lennék,..."
Bár, ahogy itt a topikolókat olvasgatom és a való világban az ismerőseimet halgatom gyakran elgondolkodok azon nem kellene-e magam ultrakonzervatívnak minősítenem
(jobboldalinak nem tehetem, mert ezt a címkét a baloldali gazdpol hívei lefoglalták)
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:44
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#48
Ez nem liberalizmus hanem racionalitás.
Én amúgy inkább baloldali lennék, mint liberális, ha a racionális énem ezt most megengedné.
Hankisnak van egy könyve, ha jól emlékszem "Társadalmi csapdák", abban van egy példa a birkákról és a legelőkről.
4 tulaj mindenkinek lehet 2 birkája. Négy birkát a legelők kövéren el tudnak tartani,6-t még normálisan, ha kint van mind a nyolc a birkák éhen döglenek.

Hát nálunk kint van 16 birka és csodálkozunk, hogy éhezünk.
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:39
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#47
Off
"de legalább volt munka :))))))))))) "

Erről eszembe jutott, hogy mielőtt felvettek az egyetemre egy évet dolgoztam számitógép kezelőként Csepelen.
Vót ott fél évente kommunista szombat (az emberek önként jelentekeztek rá mert építeni akarták a szocializmust, .. de meg jó buli is volt:o))
Szóval a számitógépkezelőket beosztták a marógépekhez, bicikli pedálok gyártásához.
Beteszem a pedált, egy karon húzok jobbra, egy másikon magam felé, aztán balra, stb. = 70 % selejt (én a jobbak közé tartoztam:o), ment vissza az öntödébe.
Igen volt munka, be szép is vót.:o)
On
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:25
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#46
Figyelj kanyisz ha keresnék havi 250-300-at fixen akkor lehet hogy engem se érdekelne és lennék annyira liberális gondolkodású mint te. Ja és egyik politikai oldalt se szeretem, de sajnos úgy tűnik csak ezeket érdemeljük, csak szar van, max a színét választhatod meg....
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:23
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#45
de legalább volt munka :)))))))))))
ha nem akkor legalább papíron mindig :))))
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:20
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#44
:))))))))))))
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:18
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#43
Nem is szeretem a gázártámogatási rendszert se OV formáját, se korábbi szoci formáját, se legutóbbi változatát.
Ez, mind a szocializmus szülötte. Ez a legutóbbi a maga kis szórzóival és osztóival a csúcsok csúcsa. Tisztára, mint amikor kezdő voltam és több méteres papírokon kellett proffesszori szintű képletek segítségével kiszámolni, hogy mennyi bért lehet emelni a gyárban.
Aki ezt kidolgozta holt ziher, hogy visszasírja azt a szép 80-as éveket.
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:15
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
#42
Kedvenc szoci sarcom az osztalék (tőzsdén kívüli árf. nyereség) után fizetendő eho :)
Mert ugye az nem járja hogy akinek tőkejövedelme van az az után ne fizessen egészségbiztosítási járulékot (azaz én aki a kis 30 mol részvénye után kap egy pár ezrest), persze ennek van felső határa, aki után befizettek már összesen 400.000 Ft-ot ezen a címen annak ezt nem kell fizetni (Pl Fletónak a 84misis osztaléka után, legalább marad neki még 4 misi, ne értsetek félre nem sajnálom tőle, csak amit szabad Jupiternek azt nem szabad a kisökörnek?). Sándor György szavaival élve: "Egyenlő pályák, egyenlő esélyek.... csak van aki kerékpárral meg"
Törölt felhasználó 2006. 11. 23. 17:10
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#41
szoval a polgárt az az a gyereket aki nem számít még szavazónak azt 0,7 az osztó a 13 havi bér meg nem kerül beleszámitásba a gáztámogatásnál
akkor hogy is van most ez ??????????????
az igazságoság elve meg ne sérüljön waz!

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek