Topikgazda: tokos. 2006. 11. 23. 08:38

Miniszterelnök lenne Bokros Lajos  

Ugrás a cikkhez
Ha megvalósíthatná programját, vállalná a miniszterelnökséget Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter. Azok a kormányok, amelyek túlköltekeztek és eladósodottságba sodorták az országot, nehezen kérhetnek áldozatot a lakosságtól, ebből a szempontból politikai és erkölcsi válság van - fejtette ki a CEU professzora a Heti Válasznak adott interjújában.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=76580
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 11. 25. 11:18
Előzmény: #118  Törölt felhasználó
#120
Imre!
A te választásodon lehet, hogy bukás, de vannak más választók is.
Bokros meg hogyan lenne miniszterelnök?
Valaki megkéri rá? Gyurcsány?
Nem értem!
Önjelöltekből meg nincs hiány, nem kell mégegy!
Törölt felhasználó 2006. 11. 25. 11:14
Előzmény: #118  Törölt felhasználó
#119
Köszönjük jobbos barátaink segítségét, mi több cikluson keresztül bizunk a Ferencben. Orbánt legyözte már többbször.
Törölt felhasználó 2006. 11. 25. 10:57
Előzmény: #117  saru
#118
Ki vagyok én, hogy bárkit megdícsérjek, de teccenek a hozzászólások, a legjobban Konkvisztádoré. Ám, mielőtt én is eltávoznék pl. sörrel itatni a halakat, válaszoljuk már meg a címben foglalt kérdést, hogy "Nem lenne jó a szociknak?" Én azt hiszem, a szociknak nem lenne jó. Mi is? Az, ha tartósan csak Bokros és Gyurcsány között választhatnának. Ez a két fickó biztos bukás, bármiféle választáson. Hogy addig melyikük zsigeri exhibicionizmusát, hülye küldetéstudatát, hozzá nem értését és vérengző megmondhatnékját eresztik rá a népre, az a szocik belügye. De hogy velük csak bukni lehet, abban biztos vagyok.
saru 2006. 11. 25. 10:29
Előzmény: #115  Törölt felhasználó
#117
Jules2 !
Bokrossal végképp felesleges foglalkozni, dehát a vitaindítónak ez volt a kérdése, ez szerintem egy teljesen teoretikus vita /volt/.
Elmentem horgászni, holnap este leszek!
Törölt felhasználó 2006. 11. 25. 10:09
Előzmény: #114  Törölt felhasználó
#116
cetas!
Dehát ilyen van!
Bár a "nemzet" kifejezéseid félreérthetőek!
Törölt felhasználó 2006. 11. 25. 10:04
Előzmény: #113  Törölt felhasználó
#115
A jobb oldalt nem kérte meg senki, hogy találjanak alternatív miniszterelnököt. A keresgélést önszorgalomból teszik, persze nem céltalanul.
Nem lesz másik miniszterelnök, se szoci se szakértő, ez csak a jobbosok vesszőparipája, amivel a baloldalt erodálhatja!
Ezt a 4 évet már így kell végigcsinálni, és hasztalan, sőt káros az embereket ilyen utópisztikus maszlaggal etetni, hogy a bokroscsomag jobb!
A hiány x% amit be kell szedni, hogy ezt Gyurcsány tarhálja össze vagy Bokros?...Már eldőlt!
Törölt felhasználó 2006. 11. 25. 10:02
Előzmény: #113  Törölt felhasználó
#114
Milyen miniszterelnökre lenne szükség?

1. Szeresse a magyar népet.
2. Őrizze a nemzet vagyonát.
3. Gyarapítsa a nemzet vagyonát.
4. Ne legyen semmilyen téren nemzetellenes.
5. Értsen a gazdasághoz.
6. Legyen jó szónok.
7. A nemzeti erőket legyen képes összefogni.

Ha nem ilyen miniszterelnökünk lesz, akkor a magyar nemzet belátható időn belül megsemmisül. Először gazdaságilag, aztán kulturálisan...
Törölt felhasználó 2006. 11. 25. 09:52
Előzmény: #110  Törölt felhasználó
#113
conquistator!
A szívemből szólsz!
Törölt felhasználó 2006. 11. 25. 09:45
Előzmény: #111  saru
#112
Miniszterelnök lenne Bokros Lajos

Cseberből vederbe, szvsz. :)))
saru 2006. 11. 25. 09:32
Előzmény: #110  Törölt felhasználó
#111
"szerintem Bokros túlzottan elméleti oldalról közelít meg mindent és ez sok társadalmi feszültséget okozna, így történt ez Horn Gy. mellett is, aki éppenezért viszonylag hamar mellőzte, ezért miniszterelnöknek nem alkalmas, ahhoz a teoretikus tudás mellé nagyfokú realitásérzék és empatikus képesség is szükséges.",
ezt írtam harmadik hozzászólóként, amit több oldalas szalmacséplés követett és lettem kommunista, fasiszta, revizionista, stb, ahogy Hofi is mondta korábban, de ez nem baj, mert látom, hogy a lényeget megírtam, ami mások véleményévek egyezik és ez a fontos !

Pénznyelő!, akkor tegnap sörnyelő is lettél !, remélem nem bántottalak meg!, üdvözöl:
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 21:15
Előzmény: #109  Törölt felhasználó
#110
Arra az esetre, ha valaki még olvassa ezt a topicot, egy-két vélemény:

1./ Mint anno többször kifejtettem, Bokros kőkemény liberális közgazdász (szvsz Kornai János után a magyar közgaszdásztársadalom második helyezettje), aki - ha gyógymódot kell javasolni a jelen gazdasági betegségekre - nem tekint se istent se embert. Ebben az értelemben - és pusztán a gazdasági racionalitásokat és szükségszerűségeket figyelembe véve - az általa javasolt terápia szinte egyedüli megoldás.
Ugyanakkor: a Horn kormányban tett pénzügyminiszteri kitérő csak egy múló epizód lehetett számára. Elsősorban azért, mert nem lesz még egy kormányfő, aki pénzügyminiszternek felkérné, másodszor pedig ha lenne is egy ilyen, ő olyan feltételeket támasztana a politikai szerepvállaláshoz, ami azt teljes egészében kizárná.
Bokrost ugyanis nem érdekli és nem érdekelné az őt jelölő miniszterelnök mögött álló párt és gazdasági lobbi véleménye, nem érdekelné az a folyamatos politikai alkumechanizmus, amely a mindenkori pénzügyminiszterre nehezedve meghatározza a büdzsékészítés folyamatát. Magyarul: Bokros nem politikusi alkat, nem alkuszik, így leszarja a pártszempontokat, beleértve az általa illetve a programja által gerjesztett társadalmi ellenállás pártszimpátiát erodáló következményeit is.

2./ Az a tény, hogy most itt sokan - pl. a topicot létrehozó is - Bokrost mint potenciális miniszterelnököt igyekeznek beállítani vagy legalábbis utalnak arra, hogy ennek megfontolásától nem zárkóznának el, nem több, mint egy újabb mocskos jobboldali taktikai húzás: anno (tavaszi választás) OV a két forduló között húszra lapot húzva bejelentette; ha az MDF betársul mellé, hajlandó lemondani miniszterelnöki ambícióiról és elfogadja a másik párt által jelölt személyt miniszterelnöknek, mert - úgymond "Magyarország érdeke előrébbvaló, mint személyes politikai sorsa. Akkor sírva röhögtem és röhögve sírtam: röhögtem, mert én ismerem OV-t. Nincs az az isten, amiért lemondana a hatalomról, és sírtam, mert tudtam, hogy a választók egy része ezt mégis elhiszi neki. Most jobbról azzal próbálnak etetni, hogy nekik még az általuk gyűlölt Bokros Lajos is elfogadhatóbb miniszterelnök, mint Gyurcsány Ferenc. Mi a cél? Nem más, mint meggyőzni azokat a balos szavazókat, akik képtelenek tisztán átlátni a politika lényegét - amely szerint a cél szentesíti az eszközt -, hogy OV lelke ismét csak a nagy közös cél érdekében dobog: "Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!"
Szal ismét csak el kell képzelni, amit ott ül Bokros a "nagy közös szakértői kormány" élén és hallgatja a két oldalról jövő - és különböző politikai-gazdasági érdekek által motivált gazdasági elképzeléseket, amelyeken egy darabig röhög, aztán egyre türelmetlenebb lesz végül dühbe gurul és otthagyja az egészet.
Erről ennyit.

3./ Aki ebben a topicban "szeretem Bokrost" játszanak mellesleg, de nem elhanyagolhatóan nem fideszesek hanem köztudottan attól is jobbra állnak. Számukra ez csak apropo, hogy ismét anyázhassak a végén, mert a Kossuth térre nem mehetnek és egyébként is kint egyre hidegebb lesz.

4./ Meg kell mondanom, hogy kanyisszal értek egyet, ami persze nem meglepő: ez eddig is így volt. Azaz én a Gyurcsány programot nem tartom eleve elvetéltnek sőt: abból, hogy jobbról minden előzetes megfontolás nélkül csípőből utasítják el a program minden elemét, egyre inkább meggyőződésem lesz, hogy járható, sőt eredményre vezető úton járunk. Az a tény, hogy a társadalom érintett csoportjai hangosan tiltakoznak nem jelenti azt, hogy a bevezetett vagy arra váró intézkedések csak a válság mélyülését jelenthetik. Teacher sem volt túlnépszerű a bányászok körében a 80-as években. Csakhogy a szükségszerű lépéseknek szükségszerű kárvallotjai is vannak. Egy kisebb csoprort érdekei azonban nem helyezhetők az egész társadalom érdekei elé.
A Fidesznek persze elemi érdeke, hogy minden tiltakozó érdekcsoport élére állva bizonygassa a kormány alkalmatlanságát, de hát melyik ellenzéki párt tenne másképp? Az persze külön elemzést igényelne, hogy tényleg létezhet-e olyan épeszű kormány, amely kizárólag a társadalmat és a gazdaságot válságba, az embereket nyomorba taszító intézkedéseket hoz? Mert jelenleg az ellenzék ezt kommunikálja. Ilyenkor azért ébred némi kétség ez emberekben. No persze nem az elvakult táborban, hiszen ott a Vezér csalhatatlanságába vetett hit megfelelő kötőelemet szolgáltat. Inkább azokban, akik igyekeznek az adott kérdéseket több szempontból is vizsgálni és nemcsak a Hír Tv-t nézik. De persze nem is csak a Napkeltét vagy az ATV-t.
Mert én pl. józan ésszel nem látom be, miért kell akasztani a kormányt akkor, amikor megszünteti a mindenki számára egyformán és differenciálatlanul járó gázártámogatást? Miért fizessen Kolompár Józsi ugyanolyan gázárat, mint Csányi Sándor? Vagy miért nem lehet elfogadni, hogy minden pénzbe kerül és csak a valóban rászorulóknak legyen ingyenes a felsőoktatás, az egészségügy és a többi jelenleg ingyenes szolgáltatás. Néha tényleg az az ember érzése, hogy sokan nem képesek megválni a szocializmus "vívmányaitól" - kivéve persze a kommunistákat. Azoktól szivesen megszabdulnának .
Na mindegy. Túl hosszúra sikeredett. Még órákig tudnék írni, de unalmassá válnék, mint matgab.
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 18:44
Előzmény: #108  Törölt felhasználó
#109
amúgy meg annyira de annyira túlragoztuk, hogy én lépek is sörözni.
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 18:13
Előzmény: #101  tokos.
#108
Tokos.
"Ami érdekes, hogy szerintem összességében a szemléletünk sokkal közelebb áll egymáséhoz, mint mondjuk az enyém egy átlagos jobboséhoz."
Na. Valamiben egyetértek, ebben:)
Sőt, ezt akár én is írhattam volna, úgyis megállja a helyét.

Hogy zsigerből utálnám a Fideszt... Hát ezt rosszul látod. Mondhatnám, utálom a másikat is. De inkább máshogy mondom: én nem szoktam pártok meg miniszterelnökök mentén gondolkodni. Van egy rakás alapelvem és értékem, amit vallok és tökéletesen nem érdekel, hogy akkor most éppen egyetértek Viktorral és ellenkezem Ferivel, vagy történetesen fordítva.
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 18:09
Előzmény: #105  Törölt felhasználó
#107
"2. kiderült, hogy az ország annyira sz@rban van, hogy Bokros megszorítós módszere ez esetben indokolttá válhat."
Erre csak annyit, hogy még szeptemberben is azt mondták, hogy ők megszorítósdi nélkül is meg tudják oldani a bajokat.
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 16:11
Előzmény: #105  Törölt felhasználó
#106
(nem csak) hogy ilyen is legyen: teljesen egyetértek Utazó1-gyel
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 14:55
Előzmény: #103  Törölt felhasználó
#105
Pénznyelő,
igazad van abban, hogy tényleg furcsa, h. az a Bokros, aki évekig a mumus volt a jobboldalon, most elfogadhatóvá vált a számukra.
Ennek azonban szerintem nem a jobboldaliak következetlensége vagy hülyesége az oka, hanem 1. az, hogy az ország dolgai ANNYIRA sz@rul mennek, hogy a GYF, Kóka, Veres, Bajnai, KUncze stb. csapathoz képest még Bokros is elfogadhatóvá vált, 2. kiderült, hogy az ország annyira sz@rban van, hogy Bokros megszorítós módszere ez esetben indokolttá válhat. 3. Bokros maga is sokat "finomodott" 1997 óta.

Ugyanakkor a Fidesz továbbra is fenntartja, hogy ők máshogy csinálnák (elsősorban gazd. növelésre koncetnrálni, és utána fogni hozzá a reformokhoz, vö. ahogy a CEMI kidolgozta); de ha már az ő módszerük nem kell, akkor a "baloldal" módszerét is elfogadják és támogatják - szerintem ez korrekt - , de csak valamilyen elfogadható személlyel/társasággal és szakmailag kidolgozott, elfogadható módon . (GYF és társai emberileg és szakmailag sem vehetők komolyan, saját táboruk egy fanatikus maradékát még leszámítva).

Nem Bokros lett tehát (sokkal) jobb, hanem az alternatívái változtak brutálisan meg: ezekhez az új alternatívákhoz képest Bokros istenkirály:)

tokos. 2006. 11. 24. 14:38
Előzmény: #102  Törölt felhasználó
#104
A szocik semmi oyanba nem mennek bele, ami nem balról, vagy liberális oldalról jön.
Bokros neve felröppent innen-onnen, de ez egy dolog. Lehet más is. De biztos vagyok benne, hogy nem olyan személy lesz aki bármilyen szinten is köthető a jobboldalhoz.

De szerintem nem biztos, hogy itt van ennek az ideje, a szocik érdeke szerintem az, hogy először elvigye valaki a balhét, aztán érdemei mellett elküldhessék, és az új majd jöhet, osztogathat, és megnyerheti nekik a választást.

Mondjuk Gyurcsány, mint politikus nem hülye, és feltételezem ehhez lesz neki is egy-két szava. Nem lesz könnyű meccs a párton belül de ahogy sikerült neki győzni Medgyessy leváltásánál, szerintem jó esélye van, hogy marad végig, és őt indítják a következő választásokon is miniszterelnök-jelöltként.
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 14:31
#103
waz tudod mi a különbség gyurcsány ferenc és a pénz között,hogy gyurcsány ferenc nem tűnik el!
Törölt felhasználó 2006. 11. 24. 14:26
Előzmény: #99  Törölt felhasználó
#102
Igen, de ez akkor. Itt és most lenne Stumpf jó kompromisszum, akár a szocik részéről is. Bár nem aktuális, hiszen Gyurcsány csak egy irányba tud menni, a maga ... hm, szóval, problematikus módján. Őhozzá képest a Deák téren elkötött tank udvariasan sasszézva manőverezett a kétosztatú érdek-térben.
tokos. 2006. 11. 24. 14:24
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
#101
Azt hiszem eléggé feleslegesen vitázunk.

Stumpf álláspontja jó következtetési alap, legalább annyira, mint az SzDSz álláspontját azonosítani TGM-ével, vagy a szocikét Csinytalanéval.

Ami érdekes, hogy szerintem összességében a szemléletünk sokkal közelebb áll egymáséhoz, mint mondjuk az enyém egy átlagos jobboséhoz.

A legnagyobb különbség, hogy te a Fideszt utálod zsigerből, és sok esetben hozzáteszel a valósághoz a saját képzeletedből - mint nyuszika.

Én mondjuk valszeg legalább ennyire utálom a bolsevikokat, és biztosan házzáképzelek dolgokat a nyilvánosságra kerülő marhaságaikhoz, de sajnos ezeka dolgok legtöbbször be is jönnek.

Tulajdonképpen lehet, hogy az is bejön, amit te képeltél hozzá, vagyis hogy a Fidesz nosztalgiával fog tekinteni Bokrosra, vagy az, hogy őt fogja akarni miniszterelnöknek, szerintem sem zárható ki a dolog, de még nem történt meg.

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek