Topiknyitó: Törölt felhasználó 2006. 07. 14. 22:41

Kezdők (és nem kezdők) hibái!  

Olyan célzattla hoztam csak létre ezt a fórumot, hogy jóindulatú fórumtársaink, akik felelősséget éreznek a többi fórumozó iránt egy egy személyes rossz példa, vagy baklövés leírásával segíthessen ezeket másoknak elkerülni.



Kezdők mint pl. én sok sok hibát követnek el, gondolom mindenkinek van valamilyen akár fájdalmas (vagy az idő távlatából vicces) élménye, amelyet esetleg megosztana a nagyközönséggel, mégha ciki is, de talán segíthetünk vele egy rászorulón.



Szivesen olvasnám a "nagy öregek" régi régi botlásait, amelyek megismerése számomra legalábbis nem csorbítaná isteni mivoltukat, mégis apró reményt adna ,hogy még ők is hibáztak néha :D


Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 10. 07:48
Törölt hozzászólás
#195
Zsimo
Zsimo 2020. 03. 21. 14:38
Előzmény: #193  Spotlight
#194
Amit eddig megtanultam az első belépő pakk mindig kicsi legyen. Hiába tűnik úgy hogy megfogtad az Isten lábát és elcsípsz egy aljat nagyon pórul lehet járni. Sávos vételek kellenek meghatározott szinteken. És mindig legyen STOP szint! Ami alá megy azonnali pakk eladás! Majd pihenő!pl 
5-10% bukó után dobás így nagy többségben elkerülhető súlyos beragadás. 
Spotlight 2020. 03. 21. 12:19
#193
https://kiszamolo.hu/mi-lesz-ebbol/
"úszni nem tudó, gyakorlatilag nincstelen tömegek akarnak azonnal a tomboló tornádók közepette az óceán közepébe beúszni."
Mielőtt minden pénzünket átváltanánk részvényre, előtte kicsit tájékozódjunk, olvassunk könyveket, mérjük fel a kockázatvállalási hajlandóságunkat.
-bubu-
-bubu- 2020. 03. 21. 11:02
#192
.
Törölt felhasználó 2006. 08. 01. 10:44
Előzmény: #190  Törölt felhasználó
#191
az Equitas-nál tudom.

A kötés 0,25 DT estén 0,15 .
VIszont amit még midnenképp érdemes figyelembe venni, az az ,hogy menniy a minimum limit, ugyanis ez az Equitasnál 150 Ft, ami akkro igen előnyös tud lenni, hogyha csak kis pénzért akarsz valamit venni eladni.
A Havi real 5 ársávos 2500, és ha nem kérsz havi összesítőt levélben más költséged nincsen.

Törölt felhasználó 2006. 08. 01. 10:26
#190
Sziasztok,

Ha már kezdőknél tartunk, mi az ebrokert használjuk, a brokerdíj 0,4 százalék vételre és eladásra is felszámolják. Ha napon belül eladjuk akkor felezik a díjat. Ez olcsó vagy drága? A CIB 0,9ért csinálná meg, és az ebrokernél kapunk real time árfolyamot ingyen az év végéig.
Máshol mennyi a díj?
Kármen
Törölt felhasználó 2006. 08. 01. 09:57
Előzmény: #188  Törölt felhasználó
#189
tisztelet!
Törölt felhasználó 2006. 08. 01. 09:45
Előzmény: #187  Törölt felhasználó
#188
te jól kezdted Bumbi,ügyes vagy !
azért a mai kezdőknek sokkal könnyebb,a neten több az infó ,minden elérhető,én még a tv-n néztem a késleltetettet és semit nem tudtam,de lehet,h ez se jó,mert a maiak elkényelmesednek ,nem tudnak úgy megedződni és hosszútávon az nem kifizetődő :)
83-as humim nekem is van ,na és ? vmire büszke is lehetek,nem ??? :)))
Törölt felhasználó 2006. 08. 01. 09:32
Előzmény: #186  Törölt felhasználó
#187
van fotim 825-ről tudod :D

Hogy jobbat mondjak van 83-as humetem

és 1480-as FHB ,amikkel azért parázhattam volna összességében, de msotmár közel 0-n vagyok, és lassan jön a mikulás, aki meghozza amit köll :D
Törölt felhasználó 2006. 08. 01. 09:27
Előzmény: #185  Törölt felhasználó
#186
a játékszabályokat nem te választod,a krachot ,ha lesz nem tudod kivédeni ( max. stoppal )
a kezdők meg általában mohók és kapzsik ,sokan közülük sokat tesznek egy papírba (nem feltétlen áttéttel ),pl humet,vagy itt van a foti ,csak gondolj a 840-410-re nemrégen,szóval valszleg neked is meglesz a krízised,de hogy inkább ne legyen,ezért is írtam,vagy legalábbis légy felkészültebb rá. :)
Törölt felhasználó 2006. 08. 01. 09:01
Előzmény: #184  Törölt felhasználó
#185
Értem, ilyen még valóban nem volt, de Ez csak vagy általános tőzsdekrach esetén, vagy akkro fordulhat elő, hogyha minden pénzed mondjuk tökeáttéttel egyetlen papírba teszed, az én szememben ez is felelőtlenség, csak 100% -ig biztos befektetésnél jó eljátszani, oylan meg ugye nem nagyon van.
Törölt felhasználó 2006. 08. 01. 08:20
Előzmény: #183  Törölt felhasználó
#184
nem Bumbi,ez nem krízishelyzet volt ,a 30 % mínusz,főleg kiülhető papírban távolról se az hidd el. Én vmi olyanra gondoltam,mint az idén volt pl a humettel,aki beszállt 140-en,megrészegedve az előző hatalmas emelkedésétől és mondjuk nem kis téttel beszállva, az átélt vmi hasonlót,mikor zuhanni kezdett lmittel. Csak a csodában bízhatott,hogy megáll az esés ,és 50-ig,vagy mittudomén meddig tűrt,az lehet,hogy az infarktust környékezte ...Most meg vagy bízik egy szélhámosban ,hogy megint lesz vmi húzása ,vagy halllva Gazdagodó 16 Ft-os riogatását ,meg látva,hogy kitörés előtt több mint egy évig 20-nál szüttyögött a papír,jó bukóba eladta. Ilyesmit értek krízishelyzeten,mikor min. feleződik a pénzed,és reményed se biztos,h visszajön.
Törölt felhasználó 2006. 07. 31. 23:12
Előzmény: #182  Törölt felhasználó
#183
ez a krízishelyzet furcsa, amikor beragadtma 3 papírral is és kb. 30 % minuszban (teljes tőkére) üldögéltem, akkor az jutott eszembe ,hogy stopot fogok használni :D
De valahol a lelkem mélyén úgy éreztem ,hogy minek parázni ,szépen minden visszajön majd , és lassan igazolja a döntésemet az idő.
Szóval minden rossz ellenére, ez nem volt annyira nagyon veszélyes krízis számomra, nemtom mi kell még ,hogy megszeppenjek tényleg.
Törölt felhasználó 2006. 07. 31. 13:16
Előzmény: #181  Törölt felhasználó
#182
Ebbe a topicba írok,mert a másikban kicsit elvesztek a részletekben ,jutalékok,brokicégek...pedig úgy még senki se gazdagodott meg sztem,hogy többet spórolt .Többet kell keresni !
Sztem a kezdőnek először is el kell döntenie,mit akar,sodródni,vagy bele akar tanulni és egyszer eljutni odáig,hogy meg is tudjon élni belőle.De előbb tudnia kell,hogy a szakmai beletanuláson túl kell egy jó adag stressztűrő képesség,és jó adag önbizalom.Nagyon veszélyes sztem,ha vki vmiféle csalódás(pl állásvesztés után ) kezd bele,mert akkor már megtépázott az önbizalma,és az nagyon veszélyes.Előbb vissza kell vhogy szerezni,és csak aztán belefogni.Sokan úgy veszem észre,mások véleményére alapoztok,ami nagy marhaság,mert a régi motoros se tévedhetetlen,másrészt,ha bejön sincs sikerélményed,mert nem a te döntésedet léped meg,ha vesztesz,akkor meg megcsappan az önbizalmad.Ezt nevezem sodródásnak,mert független attól,hogy vastagabbb,vagy keskenyebb lesz a buxád ( kit érdekel ???) a fő cél érdekében nem tettél semmit,csak az időt pazaroltad.Ha viszont saját döntést hozol,ha bejön okés,ha nem,akkor meg szerzel egy tapasztalatot,nő a rutinod,több tapasztalat,több streszhelyzet átélése növeli az önbizalmat,mert csak tanulsz a hibáidból! nagyobb önbizalom meg egyenes út a sikerhez.Én nem akarok papolni,csak pár dologra akarom,h figyeljetek:
1.fontos a saját döntés
2.az önbizalom növelésére jó lehet a stop alkalmazása,mert vastag bukótól menthet meg,de akkor helyén kell értékelni a dolgokat,és nem felidegelni magad minden piszlicsáré kistoppolódáson
3.lehet,h durván hangzik,de sztem célravezetőbb lehet beleszaladni 1-2 jobbhorogba,balegyenesbe ,ez nem vicc,saját tapasztalat,mert a krízishelyzetekből lehet legtöbbet tanulni.
4.az önbizalom megtartása érdekében fontos lenne a nagy kockázatú dolgok kerülése ( hati,tőkeáttét,dt,TDT,spekipapírok )persze tudom,a kezdő speki mindent akar egyszerre,csak azt látja,hogy a humettel 18-148 között lehetett kaszálni,ecoval 50-130,azt már nem látja,hogy ez visszafelé is elsűlhet,nem beszélve a beragadtakról,akik már egy éve ecoban ülnek 75 fölöttről,pedig az idén mollal majdnem duplázni lehetett,ricsivel több ,mint duplázni,ha a fő mozgásokat kihasználta az ember.
Ezek a hülyeségek jutottak eszembe,csak azért írtam,mert saját tapasztalat.hátha segít vkinek,kicsit hosszú lett,nem akartam terjengős lenni,bocs.
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 19:29
Előzmény: #180  Törölt felhasználó
#181
Egy kis fogalomzavart el szeretnék oszlatni, a veszélyes DT az a TDT mikor tőkeáttéttel nyomod, viszont, lehet promt ügyleteket kötni napon belül, hitel nélkül, iylenkor ,nincs gond cége válogatja ogndolom, de ahol vagyok, a sima DT ügyletek, ha nem zárod le őket nap végén egyszerűen átlényegülnek normál ügyletté amit napon túl akármikor lezárhatsz, így lehet egy DT-ből akár több hónapos középtávú befektetés is.
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 18:09
Előzmény: #179  Törölt felhasználó
#180
Kössz a segítséget.
Akkor összefoglalva óvakodjak a day-trade és a határidős részvényügyletektől és inkább hosszú távon részvényeket vegyek. És mit érdemes most megvenni?
Ja és azt szeretném mkérdezni mert ez még nem tiszta hogy a határidős az BUX0612-vekl is olyan veszélyes mint részvényekkel?
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 17:38
Előzmény: #178  Törölt felhasználó
#179
szevee
persze, a részvények hosszútávra, de minimálisan középtávra való befektetések. Mit gondolsz miért gazdagodtak meg annyira Warren Buffet és a hozzá hasonlók? nem ugrálgattak ki-be, ki-be, megvették a részvényeket, vagy a cégeket és megvárták, míg pár éven belül felment az értékük többszörösére. Utána meg megváltak tőle.
Otiról is megvagyok győződve, hogy 1-1,5 éven belül több lesz, mint 10K valamikor. Majdnem a mostani érték duplája! Az szar árfolyam, nem? Ahhoz képest, hogy az éves ráta a bankban 5-6-7%, vagy az állampapír mondjuk 7,7.
Én nem hatizom! Megfogadtam, hogy amíg nem hozom vissza az összes elbukott pénzemet, szigorú fegyelemre intem magam, és kész. Semmilyen tőkeáttétes pozi nem érdekel! A tökiáttétes cuccok vérprofiknak valók, én kicsi vagyok még ehhez. Jó nekem az a pár száz K forint haszon is eccerre. A lényeg, hogy az tuti legyen.
BZJ sok okosságot ír neked a másik topikban. Mielőtt beszállsz, sokat olvass hozzá. Pl. mondjuk Helmut Hornstein Tőzsdepszichológia befektetőknek. Ugyanis a tőzsde az egy szerencsejáték, olyan mint a póker. Itt mindenki blöfföl, aztán vagy elhiszed vagy nem. Tiszta pszicho az egész téma itt. Az agyilag gyengéket, " remegőkezűeket " itt azonnal kinyírják.
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 17:26
Előzmény: #177  Törölt felhasználó
#178
kössz ezt értem ezek szerint akkor részvényekkel kereskedni hosszú távon ha jól értem sokkal biztonságosabb. de mondták nekem hogy a day-trade ott is nagyon veszélyes.
Aztán a többszörös bukásnál ugye arra gondolsz hogy például határidősben 1k BUX0612 nek csak a 10-ed részét kell letétbe helyeznem ezáltal sokkal többet veszíthetek ha nagyot esik vagy csökken ugye?
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 17:22
Előzmény: #174  Törölt felhasználó
#177
Prompt ügyletek az úgynevezett azonnali ügyletek. Egyszerű ügyletek. Veszel mondjuk 100 db OTI részvényt az adott pillanatban 6150-en. Kifizeted a brokidíjat a vásárlásért és kész. PETI-ben ez az ügylet 0,025%-a / vásárlás vagy eladás. Nincs tőkeáttét. Tehát a veszteséged és a nyereséged és csak annyi, amennyit lemegy vagy felmegy a részvényed ára. A tőkeáttétnél a veszteség vagy nyereség többször akkora, ez részvényenként változó.

Felejtsd el a demot, az egy játék. A különbség az, mikor élesben vagy és zuhan lefelé a részvényed ára, a gatyád barna, izzadsz, mint állat, a torkod kiszárad, a vérnyomásod pedig 250/380.
... persze csak akkor ha nem shortolsz véletlen... :-)))))))))))
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 17:18
Előzmény: #175  Törölt felhasználó
#176
A határidőset még csak DEMO-ban próbáltam. És csak BUX0612-vel kereskedtem.
EZ is ugyanolyan veszélyes?
Ja és a demo me az éles között ok különbség van?
És te mit ajánlassz a tőkeáttételes helyett mivel írtad hogy ez nem jó.
Köszi
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 17:14
Előzmény: #173  Törölt felhasználó
#175
Tőkeáttétes ügyletnél HITELBŐL TŐZSDÉZEL!!!!!!!!!! Itt csak a brokicéged járhat jól, egy tapasztalatlan ember halálra van ítélve. Csak nézd meg az OTI mai intraday chartját. Gondolj bele, hogy mit tettél volna ma pl. ha élesben vagy egy oti longgal reggeltől.
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 17:13
Előzmény: #173  Törölt felhasználó
#174
Köszi.
De akkor itt jönne be az új kérdés mik azok a prompt ügyletek? Erről szeretnék egy kicsit többet tudni a mostani semminél.:-)
Eddig a derivatívat csak DEMO-ban játszottam amúgy sok különbség van a DEMO meg a valódi határidős között?
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 17:09
Előzmény: #172  Törölt felhasználó
#173
Szia szevee!
ha longolsz, az azt jelenti, hogy többszörös tőkeáttéttel arra játszol, hogy az x áron megvett részvényed ára felmegy.
Ha shortolsz, akkor tőkeáttéttel előbb eladod a részvényt, arra játszva, hogy lentebb jóval olcsóbban visszaveheted.
Kezdő lévén, kérlek ne válaszd ezt a módszert. Én magam is belefutottam ebbe a játékba, természetesen írtózatos bukó lett az eredménye, nem kívánom senkinek. Most győzöm aprólékosan visszaszedegetni a bukómat. Kezdd el kicsiben, prompt ügyletekkel, amikor nincs mögötte tőkeáttét. Így legalább kitapasztalsz szépen mindent, hogy mi merre hány méter. Ha buksz, kicsit buksz, ha nyersz, akkor kicsit nyersz, de rengeteget tanulsz.
Törölt felhasználó 2006. 07. 26. 17:02
Előzmény: #171  Törölt felhasználó
#172
Kössz a segítséget .
Még az lenne hogy longol az mit jelent akkormit csinál?
Meg volt még a short de azt értem hogy derivatívnál shortra azaz csökkenésre játszik.
Törölt felhasználó 2006. 07. 25. 22:59
Előzmény: #170  Törölt felhasználó
#171
Szia Szevee!

Amiket kérdeztél TDT Technikai Day Trade, na akkor msot magyarázok, DAy Trade az amikor adott napon belül kereskedsz veszel és adsz el, a TDT ha jól tudom tőkeáttételes kereskedést jelenet, amikor a brókercég hitelez neked lóvét, ha bejön nagyobb pénzzel, nagyobbat kaszálsz ,de ha nem az elszúrt pozidért nagy árat fizethetsz, mert ha a többi paírod elég fedezet szó nélkül lezárják a pozikat, akár veszteségesen is (leszarják), vagy kp-ban követelik a lét :D

A hatizás határidős kereskedés, röviden nagy lóvé nagy kockázat nagy nyereség (így mondják) kezdőként elég ha ennyit tudsz róla, veszílyes egy dolog mint a TDT.

Magam is kezdő lévén, sem a hatival ,sem TDT-vel nem próbálkozom, vad dolgokat csinálok, de ez már a hülyeség határát kimerítené.

A satöbbi nem tudom mire gondolsz, ha megkérdezed szivesen válaszolok, ha tudok, persze sokmidnenre nem tudok biztos.

Üdv

Tőzsde ABC talá negy két dolgot tanulhatsz belőle:
link
Törölt felhasználó 2006. 07. 25. 11:22
#170
Azt szeretném kérdezni tőletek hogy ezek a rövidítésak amiket használtok(TDT, Hatizás, stb..) mit jelentenek?
És ne nevessetek ezen:-)
Előre is kössz mert még kezdő vok csak demoval próbálkozgatom.
Azt szeretném kérdezni hogy mi ennek a legnagyobb buktatói vagyis a határidősnak ha foglalkozik vele valaki?

Kössz
Törölt felhasználó 2006. 07. 24. 23:06
Előzmény: #168  Törölt felhasználó
#169
erre é nis kiváűncsi lennék!

szinte mindenki szerint bll nap lesz ez a lényeg. :)
Törölt felhasználó 2006. 07. 24. 09:19
Előzmény: #167  werkaz
#168
sziasztok!

egy kezdő kérdés: mi lesz, ha a jegybank emel 25 pontot, amennyi a várakozás? megnyugszik akkor elvileg a piac? és ha nem igy tesz? mondjuk többet emel, ami mondjuk nem valószinű, vagy marad a jelenlegi szint, akkor mi történik?

Ezt valaki el tudná magyarázni, hogy általános esetben hogyan működnek ezek a dolgok, nagyon megköszönönném
werkaz 2006. 07. 24. 07:41
Előzmény: #166  werkaz
#167
a pfész pszáf akart lenni :)) csak a géppuska ujjaim :))
werkaz 2006. 07. 24. 07:40
Előzmény: #165  Törölt felhasználó
#166
Ahogy olvatam a tanácsokat eszembe jutott hogy talán a leglényegesebb kimaradt :) Készülj fel hogy veszteni márpedig fogsz. Nagyot is. Mert amíg a saját károdon meg nem tanulod az óvatosságot, pláne ha eleinte jól mennek a dolgok, addig azt gondolod megy ez ... Mondjuk most épp nem a törtető bika idejét éljük amikor mindegy mit és hogy csak vegyél és nyersz, ezért egy idő után azt gondolod megy ez neked nem kell itt okosodni...
Most pont kell a hidegvér a biztos kéz és a tapsztalat...

Az utolsó kérdésedre meg ajánlom fiygelmedbe az econet grafikonjának tanulmányozását. Sajnos már nem tudom megmondani mikor volt, de megtörtén hogy 20 misivel húztak rajta 5 forintot, a spekinép ugrott, majd 10 ft emelkedés után beborították az egészet. Az volt az egyik egy napos rallyja. Ennek nagyon gonosz ellenkezője történt nemrég a globusban, amikor majd 200 forintig visszaborították az árfolyamot, vettek egy kazal részvényt majd bejeklentették a felvásárlást... Mondjuk utóbbi ügyben pfész vizsgálódik.. de sajnos ennek eredményei senkit nem risztanak el (1-2 misi bírság maximum :)
Törölt felhasználó 2006. 07. 23. 23:31
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
#165
Akkor viszont ezt fordítva is meg lehet tenni nem? Tehát ha valaki magasabban akar eladni egy kis részvényt és sok lóvéja van és előtte vesz vesz, és felmegy az ár és elad.
Vagy rosszul gondolom?
Törölt felhasználó 2006. 07. 23. 09:41
Előzmény: #162  Törölt felhasználó
#164
Az én példámban szereplő stop, talán nem is vadászat volt, nem is beszéletün kvalószínű ennyire illikvid papírnál ilyenről, egyszerűen csak annyi ,hogy valaki megunta, és bedobta a papírjait, a legjobb vevőnek aki éppen akkor volt 371-en, ami ugye alatta volt az én stopomnak, és ha már előugropttak a sdemmiből az én eladásaim a stopo miatt a szépen felszippantották mint minden tételt egy ideje 400 alatt.
Törölt felhasználó 2006. 07. 23. 08:26
Előzmény: #162  Törölt felhasználó
#163
A stoppokat természetesen nem látja senki sem. Azokat csak sejteni lehet akkor, amikor egy támasz szintet törve ráöntenek a piacra egy nagyobb adagot és abban a pillanatban újabb eladások érkeznek. Nyilván a tőzsdén minden lehetséges, de szerintem nem ritka az, hogy egy nagyobb befektető, amelyik vásárolni szeretne előbb elad, hogy utána olcsóbban vásárolhassa vissza a részvényeit. Persze egy kisspeki ezt nem tudja megtenni, esetleg valami illikvid papírral...
Törölt felhasználó 2006. 07. 23. 00:23
Előzmény: #161  Törölt felhasználó
#162
Sziasztok!

Sajnos én még nem jutottam el a kezdő szintre. Csak kóstolgatom a részvényeket, meg ők is engem. Már sikerült egy kis veszteséget csinálni magamnak.
Viszont, nagyon érdekes, és izgalmas dolognak találom ezt az egészet.
Bár még keveset értek belőle.
Megkérlek benneteket magyarázza el nekem valaki, hogy miért érdeke az másoknak, hogy a stopposokat kiüsse. Van ebből neki valami haszna?
Lehet, hogy ezen a kérdésen most valaki nevettek, de én még ezt sem értem.
Meg hogy honnét látja azt valaki, hogy hol vannak ezek a stoppok. Azt nem csak az tudja, aki beteszi?

Üdv mindenkinek.
Törölt felhasználó 2006. 07. 22. 22:45
Előzmény: #160  Törölt felhasználó
#161
nem tudok mit felhozni mentségemre még saját magam előtt sem, ez van mikor az ember szembekerül a saját elképzeléseivel, stratégiájával (csak jól hangzik nincs ilyenem :) És mindennel amit érez, ez egy hatalmas hülyeség volt.

összeomlottam.

Na nem lelkileg, vagy a történtek miatt, hanem mikor betettem a stopot, ellenkezve mindazzal amit eddig gondoltam.

Nevetni fogsz lindus, de azt élreztem ,hogy novot érdemes lenen venni, de végülis mindegy, talán nem baj ,hogy így történt ,mint a véletlen a bocival, valaki nagyon vogyázhat rám :D

(mellesleg bociban volt még egy kis kraft, és lehet is)

beégettem magam ismét mindenki előtt, de saját magam előtt leginkább, de ha akár egyetlen ember is tanul belőle, már jó, sose válts hirtelen irányt, mert hallassz valamit ,tarts ki az elhatározásaid mellett, ha úgy érzed jók, persze váltani tudni kell , méghozzá gyorsan, de nem ész nélkül.

Topik gazda

bumbi
5 4 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek