Topikgazda: Törölt felhasználó 2006. 05. 25. 14:52

Osztás (Technikai elemzé, BWM-Equitas)  

Ugrás a cikkhez
Egy kis játékra szeretném invitálni a munkában vagy spekulációban megfáradt olvasókat. A kérdés: az alábbi heti bontású grafikon pontosan mit ábrázol? Rákattintva kinagyítható.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=69175
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 05. 29. 00:02
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Kedves gomboc2!

Először is a kollégáim nevében is köszönöm, hogy rendszeresen olvasod cikkeinket.

A hozzászólásoddal teljesen egyetértek. Amit írsz, viszont nincs ellentétben a cikkem megállapításaival. Szándékosan nem használtam sehol a spread kifejezést, ugyanis nem erről van szó. A legutolsó példa nem egy spread pozira vonatkozott, hanem arra a pozícióra, amire a cikk elején lévő grafikon mutatott. Miután ezt lehet elemezni (és a következő csütörtöki cikkben erről is lesz szó), így ezt az összetett pozíciót is mutattam be.

A kockázat tekintetében is teljesen igazad van, de erre fel is hívtam a figyelmet: "Fontos még kiemelni, hogy a táblázat utolsó példájánál a közös pozícióból adódó kockázatcsökkenés már elenyésző, lévén a GOOG pozíció jóval nagyobb a Ford pozíciónál." Igen, abban is egyetértünk, hogy nem tudjuk előre, hogy melyik papír elmozdulása lesz nagyobb százalékosan (a nekünk megfelelő irányban), de ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen azonos tőkeértékű pozíciót kell felvennünk. Ha biztosabbak vagyunk a GOOG emelkedésében, mint az F csökkenésében, akkor miért ne súlyozhatnánk felül, ha tisztában vagyunk a nagyobb, vagy másfajta kockázattal?

Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy zavarosan, nem világos végkövetkeztetés mellett írtam meg a cikket, ezt elismerem. Igyekszem a következőben ezt elkerülni.

BF
Törölt felhasználó 2006. 05. 26. 14:36
Előzmény: #1  portfolio
#2
hétről hétre érdekes cikkeket olvashatunk a BWM jóvoltából, köszönjük.
ugyanakko r érdekes számomra a cikk végkövetkeztetése, hogy az ilyen jellegű várakozásokat azonos darabszámú pozíció megnyitásával érdemes lekereskedni, nem pedig azonos tőkenagyságú pozikkal. szerintem ez nincs így. az ilyen spreadpozik lényege az, hogy a piac kockázatát kizárva lehet nyereséget elérni, azaz mindegy hogy le vagy felfelé megy a piac, helyes részvényválasztás mellett így is, úgy is jó. viszont azonos darabszám mellett az egyik pozi sokkal nagyobb mint a másik (jelen esetben a goog long) emiatt sokkal nagyobb a long kitettség, nincs kizárva a piac kockázata. az hogy jobb hozammutatóval rendelkezik ez a megoldás mint az azonos tőkével nyitott pozícióké csak a konkrét esetben igaz, és igazából a véletlen műve. pl ha a goog helyett olyan másik papírt választunk amelynek százalékban kisebb volt az emelkedése mint a ford esése már rosszabbul jártunk azonos darabszám mellett, mint azonos tőkenagyság mellett.
mivel a pozi megnyitásakor fogalmunk sincs hogy melyik láb lesz a húzó a spreadpoziban, ezért szerintem érdemes azonos méretű pozival nekivágni, amivel a piaci kockázat is kizárható.
szerintet ek?

Topik gazda

gomboc2
5 3 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek