Topikgazda: matgab 2006. 05. 19. 09:10

Visszamemőleges "tandíj" bevezetése körvonalazódik - homályos részletek  

Ugrás a cikkhez
Lényegében tandíjként lehet felfogni, de nem így fogják hívni, és nem a felsőfokú tanulmányok végzése idején, hanem utólag kell majd megtéríteni - eddig ezek a részletek szivárogtak ki a koalíciós tárgyalások oktatást érintő tervezett változtatásairól. Egyelőre nem teljesen világosak az elképzelés részletei, ami részben érthető annak tükrében, hogy a választások előtt még mind a négy parlamenti párt határozottan ellenezte a "tandíj" bevezetését.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=68914
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 05. 20. 15:12
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
#48
Sajnálattal kell közölnöm a Tisztelt Kormánnyal, hogy az Egyetemet másoddiplomás képzésen költségtérítéses szakon végeztem, így nem áll módomban ezt a kis adónemet anyagilag is támogatni.
Ellenben szívesen megszavazom OV és GyF - valamint a körülöttünk lebzselő kamu diplomás semmirekellő udvaroncok, akik még a kommunizmusban ingyen és támogatva szerezték a diplomájukat - diplomájának utólagos megadóztatását. Annyit már sikerült nekik a költségvetési kalapból kihúzniuk, hogy ezt a számukra szerény kis összeget visszafizesék adó formájában.
Hál'istenek az én gyermekeim már majd külföldön fognak tanulni. Ilyen körülmények között itthon minek?
De az is biztos, hogy én egy petákot sem vagyok hajlandó fizetni. Engem sem támogatot senki a szüleimen kívül a tanulásban. A szüleimnek meg majd utólagosan visszafizettem öregkorukban a segítséget. Nem kell nekem ehhez az állam pátyolgatása, hogy fizessek nekik, ők majd leveszik a kis sápukat és majd támogatás címén oda löknek valamit a szüleimnek. Elég nagy vagyok már ahhoz, hogy ezt egyedül is megoldjam. Nem kell nekem ehhez az állam bácsi segítsége. Túl sokat segített már Ő nekem. Azóta nem tudom hová tűnt el az a rengeteg pénz amit már befizettem a közös kasszába.
Törölt felhasználó 2006. 05. 20. 12:58
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#47
Elvileg külföldi állampolgárok ellen is lehet behajtási eljárásokat indítani :)

Aki külföldre megy az fizesse csak meg. Mellesleg a külföldi állampolgárok akik pl a soté-n tanulnak nem kevés pénzt fizetnek. Aki kimegy az pontosan olyan mint ezek, sőt az 1-12 osztályért is nyugodtan fizethetne... :D

Egyébként engem ez a tény nem akadályozna meg abban, hogy kimenjek ha úgy érzem.
Nem csak pénzben jobb a külföldi orvoslás, hanem a munkavégzés lehetőségében is.
Törölt felhasználó 2006. 05. 20. 12:48
Előzmény: #45  ecomoon
#46
Igen, jobb esetben...
viszont aki ragaszkodik az országhoz, néhány évtized múlva úgy fog kinézni, mint most a kommunizmus áldozatai kint az utcán
a padon feküdve, saját ******-ában fürödve

Új magyarország! IGEN, IGEN!

Meg lehet nézni kik csápoltak erre a választásokkor...
ecomoon 2006. 05. 20. 12:25
#45
Szerintetek ki fogja behajtani egy pl. Svédországba kiköltöző frissen végzett orvostól ezt a pénzt? Senki sem marad majd itthon :( ... inkább dolgozik sokszoros pénzért, extra adó! nélkül külföldön. Sajnos, ez lesz a vége.
jancsika 2006. 05. 20. 11:54
Előzmény: #42  Törölt felhasználó
#44
Ez egy igen okos javaslat.

A javaslat lényege, hogyan kerülhetjük el, hogy állami pénzen kitaníttatot orvosaink Angliába, illetve Ausztriába Menjenek dolgozni.

A 40-szeres kitétel pont erre szól.

Én egyszerűsíteném a dolgot:

Aki nem Magyarországon dolgozik egy Mo-n szerzett diplomával az fizesse meg az árát. ( Persze csak annyit, mint az itt tanuló külföldi nebulók)
Ez PL egy orvosi diploma esetén kb 10 Mihály.

Akik pedig eddig ezt az elképzelést szidták ebbe is gondoljanak bele.
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 23:55
#43
Mindezzel azt akartam mondani, hogy undorító ez a 40-60x-os parasztvakító szám, amit bevesznek a büszke tahó
mszpgyűlés-látogató
panelkonzervlakó
gyermekeik jövőjét először trabantért eladó
szellemileg nem prosperáló
másodszor érdemtelen nyugdíjért elherdáló
56 után meg/itt maradt, azóta felnőtt gyurcsány imádó
kommunista tehetségtelen nyugdíjasok, ill. lezüllött egyéb borzadályok.
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 23:37
#42
Na várjatok csak óvatosan ezzel a minimálbér 40x-esével, megtévesztõ lehet!
Hiszen a minimálbérre alig van adó, a rendes bruttó béreket viszont kommunista szellemben iszonyatosan lehúzzák, a bruttó 220.000 az így nem mérhetõ össze a ténylegesen kézhez kapott 62.500-al, szóval szerintem ez egy propaganda, ha a béreket nettóban számoljuk össze már közel sem 40 szeres a különbség, fõleg, ha nem szorzunk 12-vel sem ugye, hanem szépen havi alapon nézzük meg.

Most nem kezdek neki pontosan kiszámolni, de a gyakorlatban a 40-60x-os újkommunista propagandaszámítás ezekkel a tényezõkkel korrigálva már inkább csak 2,5x-es jövedelemkülönbséget jelent, ami viszont már több , mint indokolt lehet.

És mégegy: csúnya beszólás volt ez a portfolió fórum színvonalának romlása, hiszen egyrészt tisztában voltunk vele, hogy ez még nem végleges, másrészt viszont NEM VELETLENÜL szivárognak ki az ilyen információk...lehet tesztelni mekkora az ellenállás...

Ilyen alapon egyébként várhatóan a diákok fognak a legrosszabbul járni, bár ez az utólagos tandíj szerintem tuti alkotmányellenes kell hogy legyen, max. a MÉG NEM JELENTKEZETT, leendõ, csak áll.finansz. hallgatók esetében tudom elképzelni, úgy, hogy a jelentkezés elõtt már tudnak a dologról.

Nem vagyok jogász, de ennyit azért sejtek.
Knight Tyris 2006. 05. 19. 19:20
Előzmény: #37  bpmcwap
#41
Bp!

Haragszik a nyavaja. :o) Ráadásul még egyet is értünk.

Igazándiból ott csúszott el a beszélgetés, hogy én úgy gondoltam először –elsősorban az én hiányos ismereteim miatt-, hogy Zborde csak azért gyökerezte le Ford-ot, mert nem volt iskolai végzettsége. Mint később kiderült, magára az emberre értette, ami jogos is volt.

És igazad van, nem érdemel semennyi megbecsülést az, aki egy negatív dolgot hozott létre mint ahogy irtad pl. Hitler.
De az sem, aki negatív eszközökkel ér el sikert. Még ha hasznos dolgot csinál akkor sem, hiába lenyűgöző a végeredmény.

Csak az akartam kiemelni, hogy ha valakiben megvan a tehetség, sokkal nagyobb eséllyel tud létrehozni valami maradandót végzettség hiányában is, mint akinek „csak” magas végzettsége van, de hiányzik az a plusz ami az egész alkotás létrehozásának a kulcsa, mozgatórugója.

Csak erre akartam fókuszálni, nem akartam kitérni arra, hogy tényleg hányan vannak akik sokaknál százszor jobban megérdemelnék az ismertséget, a széleskörű elismerést mind a teljesítményük, mind emberi mivoltuk, példamutató magatartásuk révén.

Ui.: remélem így már stimt. :o)
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 16:41
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#40
Ez az egesz egyelore csak egy cikk. Nepszabi irta , mindenki talalgtaht, lesz e , nem lesz. En amondo vagyok; Fizessetek, es hallgassatok el mar egyszer, vegul jobb lesz, a Ti ereketek, ha fizettek, akkor jobb lesz.
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 16:18
Előzmény: #18  zborde
#39
Érdekes, hogy milyen sokan ugranak pletykákra.
"A Népszabadság összeállítása szerint az Oktatási Minisztérium megfontolandónak tartja az utólagos képzési hozzájárulás bevezetését a felsőoktatásban."
Tehát amit tudunk:
- Valaki az oktatási minisztériumban előjött egy ilyen ötlettel.
- Az OM-ben ezt az ötletet nem fogadták el, de nem is vetették el, ezért bekerült a megfontolandó kategóriába.

Hát igen ebből a 0 infóból kerekedett egy komolynak tünő cikk.
Amiből megállapítható, hogy a portfolió szinvonala rohamosan romlik (meg se próbáltak utána járni a pletyka valóság tartalmának).
zborde
zborde 2006. 05. 19. 15:20
Előzmény: #37  bpmcwap
#38
bp,

a végén még valamiben egyet fogunk érteni.
Ez valóban egy fekete hét lesz :-)
bpmcwap
bpmcwap 2006. 05. 19. 15:11
Előzmény: #23  Knight Tyris
#37
KT!Ne hari nem akarok veled vitába szálni csak SAJNOS amit irtál ugy ahogy irtad nem igaz... Mégegyszer SAJNOS! Igazándibol a problémám a mondatban csilingelő pozitiv csengés... Vegyük pl Hitlert, hát ő is hatalmas birodalmat teremtett... Érted?! A vicc az egészben hogy vannak olyan emberek akik zseniálisak voltak de mégsem gyökerek, sőt magyarok voltak, csak nem ismerik annyira a nevüket mint pl Fordét... Pedig mekkora dolog lenne ha pl most nem PC-n hanem NJ-n (Neuman János) dolgoznál... vagy sorolhatnék még megannyi dolgot...
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 15:08
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#36
JA, ÉS HOGY NE LEGYENEK ILLUZIÓK:
A KULÁKOK IS ADÓZNI FOGNAK!!!
Malacszám után!
Knight Tyris 2006. 05. 19. 15:08
Előzmény: #26  zborde
#35
Ezeket valóban nem tudtam róla.

Ezért kettéválasztom a váleményem.
/némileg azt hiszem félreértettük egymást, másra gondoltunk mind a ketten./

Általános intelligencia szintjén, ezen belül viselkedés, a közösségbe való illeszkedés, alapvető etikai normák terén valóban illik rá a jelződ. Az ilyen viselkedés és tettek elfogadhatatlanok, nagyon nagy lelki szegénységre vallanak. Ezen a téren biztos nagyon hiányzott az iskolázottság.

Viszont az én hozzászólásom arra vonatkozott, hogy akkor is lehet sikeres, valaki adott trületen, -sikeresebb mint akinek akár a legmagasabb végzettége is megvan,- ha nincs meg hozzá az iskolai végzettsége, de van tehetsége. És erre a területre szűkítve ő tényleg megállta a helyét, kiemelkedett a tömegből.

Mindamellett úgy gondolom, megbecsülésre akkor érdemes valaki, ha mind a két helyen/szempont szerint megállja a helyét, vagy legalább az általános intelligencia szntjén.
Az általános intelligencia az alap és arra rakódik rá a többi.

Üdv:
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 15:07
#34
MOST!
IGY HA HOZZÁADJUK AZ SZJA-T MEG AZ EGYÉB SARCOKAT AKKOR ELMONDHATJÁK HOGY A MAGYAR ÉRTELMISÉG MINDENT MEGTESZ AZ ORSZÁGÉRT!!!
DE IZIBE, VAGY IRÁNY RECSK OKOSOK!
tokos. 2006. 05. 19. 15:03
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#33
A cikk a minimálbér negyven, illetve hatvan szorosáról beszél egy évben.
Persze egy kissé félreérthető, hogy a havi, vagy az éves minimálbérről van szó, bár nem tudom, hogy van-e egyáltalán olyan, hogy éves minimálbér, másrészről meg az utána következő számítás alapján egyértelműen a haviról van szó.

Egyébként meg havi 2.5 milla felett annyira kevesen keresnek legálisan, hogy azokért igazán kár lenne bármilyen extra adót, járulékot, utólagos tandíjat bevezetni.

A szomorúnak azt látom az egészben, hogy ezeklől a "hihetetlen" tehetséggel megáldott emberformájúaktól semmi más nem telik, csak az, hogy onnan vegyék el a pénzt, ahol nem kell keresni. De a jelenlegi adó+járulékok miatt, ezek már amúgy is eléggé agyon vannak terhelve.

Ugyanakkor van egy másik rész is, szürke illetve fekete színnel, ahonnan azért rendbe lehetne tenni a költségvetés hiányát, de valamiért ezt a szürkeséget nem nagyon bántják. Az úgy elvan...
zborde
zborde 2006. 05. 19. 15:01
Előzmény: #31  zborde
#32
Rossze helyre ment, bocsi
zborde
zborde 2006. 05. 19. 14:56
#31
Az ING veszi?
Szerintük most kell venni a MOL-t, gondolom jól bevásárolnak most.
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 14:39
Előzmény: #29  tokos.
#30
Szerintem a minimálbér 40xese /62500x40/
azaz havi 2500000.- nél kellene fizetni. A havi
220000.- szerintem is nagyon alacsony határ.
tokos. 2006. 05. 19. 14:21
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#29
Hát a havi minimálbér negyvenszerese évente nem sok. Alig több, mint az átlagos jövedelem.
Hogy egyesek még ezt is sajnálják tőlünk, azért jó szoci nevelésre utal.
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 14:14
#28
Van egy jó közmondás: akinek nem inge ne vegye magára. Vagy ennyien vagytok akik a minimálbér negyvenszeresét keresik hivatalosan, ezt nem gondoltam volna.
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 14:13
Előzmény: #26  zborde
#27
Átlagmilliárdosnak!

(Egyébként ilyenre lenne hazai példa is.)
zborde
zborde 2006. 05. 19. 14:03
Előzmény: #24  zborde
#26
Knight Tyris,

Valószínűleg nem tudtalak meggyőzni, ezért idemásoltam a figyelőnet egyik cikkének egy részletét:
"A pszichopatákat nagyon nehéz felismerni, hiszen ők nem elmebetegek, kontrollálni tudják érzelmeiket, csak nem akarják. Robert Hare szerint a pszichopatákat az érzelmek teljes hiánya teszi nagyon veszélyessé, ami emberi környezetüknek hatalmas károkat okozhat. Érzelmek és lelkiismereti kérdések nélkül akarják azonnal kielégíteni az általában hatalmi vágyukat. Henry Ford például a szakszervezeti tevékenységeket folytató munkásai ellen verőlegényeket fogadott, sőt rájuk is lövetett, és könnygázt is bevetett ellenük. Feleségét egy tinédzser korú fiatal lánnyal csalta, akit sofőrével vetetett el, hogy mindig kéznél legyen a házban."
link

Ezt az embert hogyan neveznéd?
Törölt felhasználó 2006. 05. 19. 14:01
#25
Tisztességtelen emberektől ne várj tisztességes viselkedést!
zborde
zborde 2006. 05. 19. 13:52
Előzmény: #23  Knight Tyris
#24
Knight Tyris,

Ford valóban nagyon gyökér volt.
A munkásait ostorral vereti, hogy termelékenyebb legyen és ehhez még a műveltsége is egy erdei gorilláéval vetekedett ...

Vannak még róla más "kellemes" anekdoták

Knight Tyris 2006. 05. 19. 13:46
Előzmény: #15  zborde
#23
Az iskolai végzettség és a kereseten kívül, a tehetség, a zsenialitás és az iskolai végzettség között sincs összefüggés. Lehet bármilyen végzettséged, semmire sem mész vele, ha hiányzik a tehetséged.

Például nem nevezném gyökérnek Ford-ot, mert nem volt normális iskolai végzettsége.

Aki meg tudta teremteni egy ilyen hatalmas vállalatbirodalom alapjait, az egy magasan az átlagon felüli ember, kimagasló teljesítménnyel!
tokos. 2006. 05. 19. 13:29
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#22
Mondjuk ez tényleg érdekes, amikor én elvégeztem az egyetemet, még szó sem volt arról, hogy valamikor fizetni kell érte. Ha lett volna, lehet, hogy inkább megyek kapálni.

A következő dolog az lesz, hogy mivel mindannyian ennek az országnak a levegőjét szívjuk, mindenkire kiterjesztik a légzési adót. És ezek után hiába vennél oxigén palackokat, hogy mégse kelljen fizetni, azt mondanák, hogy marhácskám, harminc éven keresztül szívtad a levegőnket, ne gondold, hogy megúszod!
tokos. 2006. 05. 19. 13:25
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#21
Ha jól olvastam, az éves jövedelmet és a havi minimálbért hasonlítják, vagyis az éves jövedelemnek kell 40 x hatvanegynéhányezer Ft-nak lenni, az visszaosztva 12-vel stimmel.

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek