Topiknyitó: Knight Tyris 2006. 03. 06. 10:29

Goldman Sachs: forintválság lehet 1-1.5 éven belül - meglepő adat várható  

A Goldman Sachs elemzői szerint a magas hiányszám ellenére a jelenlegi kedvező külső környezetben elég nehezen lehetne "eladni" Magyarországon egy megszorító intézkedéscsomagot. Bárki lesz is hatalmon, könnyebben be tud vezetni ilyen intézkedéseket, ha a választók körében is válsághangulat alakul ki. A devizaalapú hitelek jelenlegi magas és növekvő arányát tekintve valószínűleg a forint gyengülése lenne szükséges ahhoz, hogy "a választók is ráébredjenek: valami nincs rendjén". Ameddig azonban ez meg nem történik, éppen a devizaalapú hitelek kiáramlása az, ami alátámasztja a forint árfolyamát.



A befektetési bank szerint nagyobb a valószínűsége a költségvetési kiigazításnak, ha a Fidesz jelentős arányú győzelmet arat - ebben az esetben a helyhatósági választásokon szintén jó eredményeket várhat még szigorítás esetén is -, ez azonban a közvélemény-kutatási adatok ismeretében nem tűnik valószínűnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2006. 03. 06. 14:19
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
a GS elemzője egy magyar srác aki bécsből ment el a raiffeisentől...szóval csak magyar pesszimizmus....:)
Törölt felhasználó 2006. 03. 06. 14:06
Előzmény: #5  Knight Tyris
#7
Eléggé mindegynek tűnik, hogy melyik magyar párttól mit vár a GS. Utóbbi az utóbbi 40 hónapban - csak amiről én tudok - EURHUF 237 és 295 között sokfelé elképzelte már a forintot, az pedig többnyire megtagadta az engedelmességet, és arra tartott, amerre jónak látta. A GS rövidtávú forintelőrejelzései tehát az utóbbi bő három évben egy nagyjából 25%-os fesztávú sávban helyezkedtek el, miközben a magyar gazdaságban annyi változott, amennyi. Ez a sáv azért szélesebb annál, amire fundamentálisan jól megalapozott vélemény alapján elsőre gondolni lehetne. Az is érdekes, hogy a piacnak végül is mennyit számított, hogy mit jósol egyik vagy másik nagybank.
Törölt felhasználó 2006. 03. 06. 11:35
Előzmény: #4  prfecó
#6
- 700 km autópálya (ami még az NA Rt. tervei között sem szerepel 2015-ig!),
- 5 Duna híd,
- kórházfelújítás eladás előtt,
- kórházépítések,
- 1000 iskola felújítása, 300 átépítése, bővítése,
- a 13. havi nyugdíj teljes összegben, évről-évre teljesítése

...s ez még csak a kezdet!!!
Knight Tyris 2006. 03. 06. 11:32
Előzmény: #3  santiago
#5
Szerintem teljesen egyértelmű.

- Egy költségvetési kiigazítás szükséges, gondolom ezzel egyet értesz. Erre pozitívak lennének a reakciók.
- A GS pozitív megítélésű cselekvést a fentiek alapján a FIDESZ-től vár, nem a MSZP-től. ERGÓ SZERINTÜK a Fidesz GYŐZELMÉNEK LENNE POZITÍV TŐKEPIACI REAKCIÓJA.
- Tehát az MSZP győzelme esetén várnak negatívabb reakciókat, és ez a nézőpont teljesen ellentétes az itthoni várakozásokkal.

Erre az ellentétre próbáltam rámutatni.

ui.: igen tudom, "jelentős arányú győzelem esetére" vonatkozik az állítás, de azért akkor is elgondolkodtató, mért van ilyen szöges ellentét a két nézőpont között. Mért ragaszkordak az itthoni elemzők már több ciklus óta ehhez a véleményükhöz.
prfecó 2006. 03. 06. 11:08
#4
Lesz válság , mert akárki nyeri meg az országgyűlési választásokat a sok beígért programramból egy párat meg kell valósítania , mert a helyi választást is meg akarja nyerni ill. nem engedheti meg , hogy a másik revánst vegyen. Ujabb ígéret licit , tökre aladosodott mindenki decemberre mernek valamit is végezni. Addig külföld bízakodik- e , hát az már kérdéses?
santiago
santiago 2006. 03. 06. 10:53
Előzmény: #2  Knight Tyris
#3
És Te érted amit írsz/olvasol? A két dolognak mi köze egymáshoz?
Az itthoni piaci szereplők az MSZP győzelme esetén várnak pozitívabb tőkepiaci reakciót. A GS szerint a Fidesz "jelentős arányú győzelme esetén" a legnagyobb az esélye a költségvetési kiigazításnak.
Ennyi, hogy lehet ezt összemosni??
Knight Tyris 2006. 03. 06. 10:37
Előzmény: #1  Knight Tyris
#2
"A befektetési bank szerint nagyobb a valószínűsége a költségvetési kiigazításnak, ha a Fidesz jelentős arányú győzelmet arat."

Milyen "fura" a múltkori körkérdésből kiderült, hogy az itthoni elemzők, piaci szereplők az MSZP választási győzelme esetén várják a pozitívabb reakciókat (mint eddig mindig).

Nekem úgy tűnik, a határokon kívül mintha másképp látnák a dolgokat. Nem ártana, ha itthon is kinyitnák a szemüket egy kicsit és néznének vele ezek az úgynevezett szakemberek, és nem a szűklátókörüségükről és kicsinyességükről tennének állandóan tanúbizonyságot.

Topik gazda

Knight Tyris
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek