Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
bullrider 2022. 12. 21. 21:15
Előzmény: #26637  Törölt felhasználó
#26640
Sztálin és Lenin most büszke rád!
vigkrisz 2022. 12. 21. 21:10
#26639

úgy tűnik, hogy bőven lesz pénz ork-pörkölőkre és akkor a republikánusok még be sem rúgták a motort:
Csúcsra járatják a védelmi kiadásokat az USA-ban | 24.hu
janosvitez 2022. 12. 21. 21:03
Előzmény: #26637  Törölt felhasználó
#26638
Ez fordítva igaz...
Nem kár az orkokért...
Jól emlékszenek a Lengyelek,a baltiak,finnek és az egész kelet europai blokk...
Ruszkik  gazemberek..
Törölt felhasználó 2022. 12. 21. 18:42
Előzmény: #26616  sztiv
#26637
ukiknál kegyetlenebb nép a világon nincs.
Aprítsák csak az oroszok a rohadékokat nem kár azokért.
Sehmet
Sehmet 2022. 12. 21. 17:40
Előzmény: #26634  sztiv
#26636

És változtak a nemzetközi viszonyok Thuküdidész óta? Ez itt a kérdés, nem a morális tartalom. Miről is van szó - egy kicsit más aspektusból - a méloszi párbeszédben? Színtiszta realizmustól, antropológiai pesszimizmusról, a nemzetközi tér anarchizmusáról és az erőpolitika alkalmazásáról, amelyek a jelenlegi realista/neorealista nemzetközi politikaelmélet alaptézisei. Szóval a spártai alapítású mélosziak szeretnék megőrizni a szabadságukat, s cserébe a barátságukat ajánlják az athéniaknak, akik viszont úgy vélik, nekik egyedül a mélosziak teljes alávetettsége elfogadható megoldás, kevesebbel nem érthetik be, különben gyengének látszanának. S egyébként is, a hatalom felülír minden egyéb szempontot, s jogokra csak ott lehet hivatkozni, ahol az egyik fél nincs erőfölényben, s nem tudja a másikra kényszeríteni az akaratát - közlik meglehetősen nyersen az athéniak. Hiába hivatkoznak a mélosziak arra, hogy a méltányosság hosszabb távon a jelenleg erősebb érdeke is, mert annak hiányában, ha fordul a kocka, ők maguk sem számíthatnak irgalomra, az athéniak cinikusan azt felelik, nem aggódnak saját jövőjük miatt és a mélosziaknak sem kellene mással törődniük, csak azzal, hogy mivel menthetik meg a puszta életüket. Mint látható ebből is, a morális szempontok elutasítása mögött az a feltevés húzódik meg az athéniak érvelésében, hogy a két fél igényei semmilyen módon nem egyeztethetők össze, ezért végső soron elkerülhetetlen a konfliktus közöttük, amelyet éppen azért kell az erőnek eldöntenie, mert egyéb megoldás nincs.
Machiavelli is éppen ezért a felismerésért válhatott az ördögi „machiavellizmus” névadójává, holott A fejedelem egyszerűen csak arra mutat rá, hogy ha azt kérdezzük, hogy a fejedelem miként tudja kormányozni országát és miként tudja fenntartani uralmát, akkor gyakran beleütközünk abba a problémába, hogy az uralom fenntartása szempontjából hasznos dolgok időnként összeegyeztethetetlennek bizonyulnak más szempontokkal. Ezt elég világosan fogalmazza meg ezt Machiavelli, amikor azt kérdezi, hogy "szeressék-e inkább az uralkodót, mint féljék, vagy ellenkezőleg." Válasza nem hagy kétséget afelől, hogy bizonyos helyzetekben nem lehetséges összeegyeztetni az egymással versengő célokat: "Azt feleljük, egyik is, másik is szükséges lenne, de mivel nehéz e két dolgot összekapcsolni, biztonságosabb, ha tartanak tőle, mint ha szeretik, ha már az egyiknek hiányoznia kell."
vigkrisz 2022. 12. 21. 17:00
#26635
sztiv 2022. 12. 21. 16:56
Előzmény: #26632  Sehmet
#26634
jajj, azért Brezinski már kortársaitól kapott sok hideget és meleget a tévedéseiért. Oroszország társadalmi struktúrájából és a szilovik elit belső titkosszolgálati működéséből és dinamikájából adódóan elsősorban belpolitikai oka volt a háborúnak. Sokan előhozzák itt a cári birodalmi hagyományokat, de azokkal a jelenlegi elit 1917-ben szakított... Egyébként minden oligarchikus elit által indított háború realista leírása:
94. Mélosziak: S nem elégednétek-e meg azzal, ha mi ellenségeitekből barátaitokká válva nyugodtan maradnánk, anélkül, hogy bármelyik féllel szövetséget kötnénk?
95. Athéniak: Nem! Ellenséges érzületetek kevesebb kárt okozna nekünk, mint barátságotok, amely alattvalóink szemében éppen gyengeségünket, míg gyűlöletetek hatalmunkat bizonyítaná.
96. Mélosziak: Tehát a ti alattvalóitok úgy gondolkoznak a méltányosságról, hogy semmi különbséget nem tesznek azok között a városok között, amelyekhez nem volt semmi közötök,s azok között, amelyeket, miután részben elpártoltak, engedelmességre kényszerítettetek?97. Athéniak: Nem! Ők jól tudják, hogy ügyének jogosságát az egyik éppúgy képes igazolni, mint a másik, de úgy vélik, hogy amelyik megőrizte függetlenségét, ezt erejének köszönheti, s mi félelemből nem támadunk rá. A ti meghódolásotokkal tehát nemcsak uralmunkat terjesztjük ki, hanem biztonságunkat is megszilárdítjuk, s különben is ti, a szigetlakók közt is egyik leggyengébb város, hogyan szállhatnátok sikerrel szembe egy tengeri nagyhatalommal?
Sehmet
Sehmet 2022. 12. 21. 16:41
Előzmény: #26629  nyuszibroker
#26633
És te a hrivnyáidért?
Sehmet
Sehmet 2022. 12. 21. 16:40
Előzmény: #26616  sztiv
#26632
Szóval előbbre lennél, ha folyamatában és összefüggéseiben néznéd a helyzetet. Senki nem vitatta azt, hogy Oroszország agressziót követett el, de ha alaposan elemzed az okokat, akkor ez szinte szükségszerű következménye volt az USA és a NATO tevékenységének, amire Ferenc pápa is hivatkozott.
Szóval nézzük, hogy ez már mikor is volt az amerikai kül- és biztonságpolitika napirendjén:
"Az USA világhatalma Ukrajnán keresztül vezet. Ha Amerika Oroszország hatalmát meg akarja törni, akkor Ukrajnát le kell szakítsa az orosz befolyási szféráról, hogy megakadályozza az Eurázsiai nagyhatalom létrejöttét." (Zbigniew Brzezinski (1997): The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives)
„A 15 éve elhunyt, zseniális geopolitikus, Zbigniew Brzezinski, az USA volt nemzetbiztonsági tanácsadója egy, mára klasszikusnak számító, fent hivatkozott Nagy sakktábla című publikációjában a bipoláris világrend felbomlását követő friss helyzetértékelésként írta meg az Egyesült Államok számára a 21. század politikai lehetőségeinek forgatókönyvét. Az elemzésben Brzezinski úgy véli, hogy egy hatalmi vákuum keletkezett Eurázsia szívében, Oroszország geopolitikai helyzete súlyos kárt szenvedett, határai délen és nyugaton visszaszorultak, aminek következében Oroszország geopolitikai befolyási övezete drámai mértékben összezsugorodott. Oroszország számára főleg Ukrajna elvesztése jelentett alapvető geopolitikai visszalépést, mert nagymértékben leszűkítette Moszkva geostratégiai mozgásterét. Ukrajna elvesztésével Oroszország egy több mint 300 éve hozzá tartozó, potenciálisan gazdag ipari és mezőgazdasági területtel, valamint 52 millió fővel lett szegényebb, amely megfosztotta Oroszországot a Fekete-tengeren gyakorolt egyeduralkodó pozíciójától is, ahol Odessza jelentette Moszkva számára azt a létfontosságú kijáratot, amelyen keresztül kereskedni tudott a földközi-tengeri, sőt távolabbi országokkal is. Brzezinski kategóriája szerint Ukrajna geopolitikai pillérnek tekinthető, mivel független országként való puszta léte is alkalmas Oroszország átalakítására. Ukrajna nélkül Oroszország nem eurázsiai birodalom, viszont amennyiben Moszkva visszanyerné az 52 milliós, erőforrásokban gazdag Ukrajna feletti uralmát, akkor újra birtokába kerülnének azok az eszközök, amelyek egész Európára kiterjedő hatalommá tennék. Emellett Ukrajna függetlenségének elvesztése azonnali következményekkel járna Közép-Európára nézve is, mert Lengyelország geopolitikai pillérré lépne elő az egyesült Európa keleti határán. Amerika és Oroszország kapcsolatának viszonylatában Brzezinski szerint Oroszország túl gyenge ahhoz, hogy Amerika tényleges partnere lehessen, de még mindig erősebb annál, semhogy gyógyíthatatlan betegként bánjon vele.” (Czene Gréta: Russia as a Geopolitical Entity – From The Perspective Of American Geopolitical Experts, Nemzetgiztonsági Szemle 2019. I. szám) Nemzet NEMZETBIZTONSÁGI SZEMLE)
Sehmet
Sehmet 2022. 12. 21. 16:33
Előzmény: #26616  sztiv
#26631
Nem teljesen erre gondoltam, amikor a méloszi dialógust idecitáltam. Thuküdidészt az általa bemutatott hatalompolitikai felfogás miatt a nemzetközi kapcsolatok realista iskolájához sorolják. A háború okainak, a háborús felelősség kérdésének thuküdidészi leírása a nemzetközi kapcsolatok elméletére gyakorolt megtermékenyítő hatást. A 20. században thuküdidészi dilemmának nevezték el azt a csapdahelyzetet, mely a háború kirobbanásához vezetett. Ennek lényege, hogy egy háború kitörése nem feltétlenül „egyes vezetők döntésein múlt, hanem a kialakult történelmi helyzetben tulajdonképpen szükségszerű volt... E szerint, amikor egy állam gazdasági és katonai potenciálja hirtelen megnövekszik, a kortársak számára úgy tűnik, az illető állam hamarosan átveheti az addig domináns nagyhatalom helyét, az utóbbi pedig, beletörődés helyett, többnyire megpróbálja harc árán is megőrizni helyzetét. (Zubor Zalán: Kitörési pont. Thuküdidész és az első világháború. HVG, 2014. május 14. számában)
Sehmet
Sehmet 2022. 12. 21. 16:27
Előzmény: #26625  vigkrisz
#26630

Nem Parkinson rakétavédelmi rendszert? :-D
Amire azok megérkeznek, már lehet, hogy nem lesz rájuk szükség.
nyuszibroker 2022. 12. 21. 16:26
Előzmény: #26618  Törölt felhasználó
#26629
Igazán megdolgozol a rubeledért! 
Ha lenne cégem, tuti felvennélek, mert látom, milyen szorgos vagy, persze csak valami 1xerűbb melóra. 😉
Sehmet
Sehmet 2022. 12. 21. 16:24
Előzmény: #26627  Törölt felhasználó
#26628
Mindig mellétrafál, de nagyon büszke magára! :)
Törölt felhasználó 2022. 12. 21. 16:11
Előzmény: #26626  Törölt felhasználó
#26627
Idáig arról volt szó, hogy Oroszországban a recessziót a háború okozta, de most megnyugtattál. 😇
Törölt felhasználó 2022. 12. 21. 15:50
Előzmény: #26623  Törölt felhasználó
#26626
Ez hülyeség, humi és sokan már két éve mondják, hogy az eszeveszett pénz nyomtatás elobb-utobb gazdasági recessziót eredményeznek. Infláció, stagflacio, recesszió.
vigkrisz 2022. 12. 21. 15:27
Előzmény: #26624  vigkrisz
#26625
a komolyabb fegyvereket joe bácsi fogja ma bejelenteni, nem putyin:
"A Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden elnök hamarosan hivatalosan is bejelenti: az Egyesült Államok Patriot lég- és rakétavédelmi rendszereket küld Ukrajnába, hogy segítse a megtámadott országot az oroszok elleni háborúban."
vigkrisz 2022. 12. 21. 15:24
Előzmény: #26619  Törölt felhasználó
#26624
Törölt felhasználó 2022. 12. 21. 15:23
#26623
Recesszió jöhet Németországban
A szankciók működnek, ez kézenfekvő. 
Törölt felhasználó 2022. 12. 21. 15:22
Előzmény: #26618  Törölt felhasználó
#26622
Jelenleg Putyin van Adolf szerepében. Ezért a gazprom is miatta eladhatatlan.
Törölt felhasználó 2022. 12. 21. 15:21
Előzmény: #26619  Törölt felhasználó
#26621
Fagyos tekintet. Hűvös modor. 

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek