Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tanrek 2022. 05. 21. 21:15
Előzmény: #13522  WLM
#13539
Ez az igazi tragédia manapság, hogy a liberális ellentéte a fejekben a "rendpárti"....
Jártamban-keltemben megfordultam egy-két liberális demokráciában, tényleg amerre csak néztem, a rendetlenséget láttam. Ellenben volt szovjet tagállamokban éreztem, hogy ők aztán tudják, hogy mi a rend....
Ha te azt megoldásnak nevezed, hogy továbbra is árulnak hamburgert a kivonult láncok épületeiben, akkor igen. Csak az a gond, hogy ahogy azt a karaktert kicserélték a cégtáblán, másnap már nem ugyanazt a cuccot kapták a vevők, erre mérget vehetsz....
WLM 2022. 05. 21. 21:10
Előzmény: #13533  LVN
#13538
Arra mennek a dolgok amerre vártad? Hol? Itthon? Nem is tudtam, hogy fideszes vagy. Az ukrán fronton? A legkeményebb zászlóalj éppen kapitulált, megnyitva az utat az orosz végcéloknak. A szankciók továbbra sem szegik az oroszok harci kedvét, hiszen nem érintenek igazán fontos tényezőket. A NATO pedig továbbra sem segít minimordornak, sőt nem engedi Finnország és Svédország értelmetlen és szarul időzített csatiját sem. Nem szép dolog liberálisként ilyen dolgokat várni. 
kkv14 2022. 05. 21. 20:15
Előzmény: #13535  Placi82
#13537
nem  sok  hiányzott , -szerették  volna.
kkv14 2022. 05. 21. 20:13
Előzmény: #13533  LVN
#13536
Orosz  mint   ruSSki  -   ez  fura !
Placi82 2022. 05. 21. 20:09
Előzmény: #13534  janosvitez
#13535
Igen bameg, ha romanok laknanak rajta! 
janosvitez 2022. 05. 21. 19:46
Előzmény: #13530  Placi82
#13534
Jól teszik,hogy nem mondanak le a Krimről....
Miért te a Tiszántult átadnád a románoknak??
LVN 2022. 05. 21. 19:03
Előzmény: #13527  Placi82
#13533
Nem attól függ, hogy mi fog történni, hogy mi mit írunk ide! ;-)  Én azt szoktam leírni, hogy szerintem mi lesz. Lehet, hogy az általam várt események nem úgy lesznek, vagy ha úgy lesznek, az tetszik vagy nem tetszik valakinek/nekem, de ez nem érdekel, azt írom le és arra készülök, ami szerintem lesz. 
Kutyát nem érdekli, mi lesz a ruSSki orkokkal Mordorban, ez az ukrán kaland után nem állnak lábra egyhamar... Mit tudnak tenni? Elfogy a hadianyag, elfogy a hozzáértő katona, katonai vezető, elfogy a hátországból az ész, mert kivándorol(t). Rohadjanak meg a sztyeppén felőlem. Attól még a dolgok arra mennek, amerre eddig is vártam.
bullrider 2022. 05. 21. 18:42
Előzmény: #13519  WLM
#13532
Így van! Ennek oka, pedig az, hogy egy illiberális társadalomban mindig csak EGY  vélemény lehetséges, amit folyamatosan beletolnak az állampolgárok arcába. MÁS véleménnyel pedig nem is találkozhat! 
Érzi majd a szerencsétlen lakosság a bőrén, hogy egyre szarabb lesz, de úgyis jön majd a magyarázat a médiából.
Aztán egy ponton, amikor már napok óta üres a hűtő, akkor kivágják a tv-t az ablakon és megindulnak a tüntetések.
Törölt felhasználó 2022. 05. 21. 18:27
#13531
A "Z" legszívesebben már az internacionális tolvajok/orgazdák zsebében kutakodna, lehetőleg "írásos" alapon... nemhiába választották meg őt a minap a világ legbefolyásoltabb személyének:
.  
https://m.hvg.hu/gazdasag/20220521_Zelenszkij_lefoglalt_orosz_vagyon_Ukrajna_karterites
.  
💵💵🎹🥳🤡💸💸
.  
p.s.: előbb-utóbb csúnyán ki fogja húzni a gyufát valamelyik mostani haverjánál...
Placi82 2022. 05. 21. 17:54
Előzmény: #13528  upgrayeddAKS
#13530
Rad emlekszem a financialos topikbol
 Akkor is es most is mindenben egyetertunk. Kiveve. Az orosz nep lelek,es a tortenelmuk. Ezek sose adjak fel. Tortenelmi peldak százai mutatjak.2. Ha vesztenenek is amire megvan az esely mert nem birjak usa, anglia ,unio egyesult tamogatasa elleneben. Akkor meg az ukranokat nem fogjak megfogni semillyen modon. Mert visszi oket a lendulet. Es akkor mit csinal az usa ,eu, es anglia. Azt monfjq jujuj. Hat ittennalljatok mar meg. Azutan a propaganda utan amit a sajto roluk lenyomott"ide nekem az oroszlant is" effektus " lesz. Roviden irtam, es nem fejtem ki mert az itteni hivoket nem hergelem tovabb, pedig nem az volt a szandekom. Itt egyetlen jo kimenetel, ha leall a nyugati fegyverek szallitasa ,es akkor rakenyszeriteni mind a ket felet, egy békére.  Es akkor autonomia delen, vagy valami koztes megoldas. De amig van fegyver szallitas itt akkor lesz vege a haborunak, ha az oroszok fogynak ki. Es akkor meg jon az ukrán  bosszu.  Es akkor az oroszok fognak honvedeni. Ertem mire megy ki a jatek navalnij felet ultetni a hatalomba, mint anno Jelcint. De az nem fog mar sikerulni. Pont azert merr azt mar az oroszok ateltek,hogy milyen volt egy bab elnok. Szoval vagy vege a fegyver dompingnek, vagy VH lesz . 3 ik ut nincs. Az ukranok megmondtak mar Krimrol se mondanak le. Szoval akkor ez eldolt!
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2022. 05. 21. 17:10
Előzmény: #13526  Murdoch
#13529
Én sem. Ha muszáj lenne választani, akkor utóbbit választom, és legfeljebb "lázadok", kivonulok belőle, stb. Valamilyen szinten benne vagyunk mindkettőben ebben az országban :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2022. 05. 21. 17:08
Előzmény: #13527  Placi82
#13528
Érdekes módon SOK dologban egyetértek ezekkel :) Nem tudnék "komolyabb összegben arra fogadni", hogy megbukik Putyin, de arra sem, hogy nem fog. Poénból azt mondanám, hogy meg fog bukni, de ez inkább "wishful thinking", ennek semmi komolyabb alapja nincs, mint az ellenkezőjének. (Ebben és a 3. vh.-ban különbözik talán leginkább a véleményünk...) De ugyebár azt, hogy mi is megy a színfalak mögött, azt mi csak találgatni tudjuk, ergo ez "fekete doboz". Bármi kisülhet belőle reális kereteken belül, a 3. vh.-t nem sorolnám amúgy ide :) Talán az a leginkább esélyes, hogy az elfoglalt területek egy részét az oroszok megtartják vagy bábállamot hoznak rajta létre, de mindez a JELEN infói alapján tűnik esélyesnek, mert mi van, ha végül megindul egy ellen-offenzíva, és még a Krímet is visszafoglalják (nyilván nyugati segítséggel) az ukránok... vagy ha Kína mégsem éri be azzal, hogy kereskedelmileg jókat nyer az embargón, és kihasít egy nagyobb területet magának mondjuk Szibériából? Nincs kizárva, hogy ezúttal az történjen az oroszokkal, amit ŐK műveltek a lengyelekkel a 2. vh.-ban. Az "karmikus" volna, de nem sok esély van rá persze. (Azonban ki sem lehet zárni.) Valószínűbb a "papírforma" és annak környéke, ez is egyféle normális eloszlás. (Nem pont Gauss, inkább kellene black swan-eloszlásnak nevezni :) mint ahogy a pénzügyekben a "long fat tail"-t is annak kellene elnevezni...)
Persze az sem jó, ha az ember csak annyit mond, mint amennyit a "híres-hirhedt Delphoi jósda" tenne, vagyis hogy "jó sokaknak fog ez sokba kerülni", mivel ez fix, ehhez nem kell semmi jóstehetség :) Viszont nem is muszáj poziba szállni, mint a tőzsdén :) és azt menedzselni. Az bizonyos, hogy az oroszoknak lényegesen kevesebb eszközük van arra, hogy a javukra dőljön el a dolog hosszabb távon. Talán össze tudják hozni a tárgyalásokat akkor, amikor MÉG jól állnak a dolgaik, anno a japánoknak sikerült ezt megoldaniuk a japán-orosz háború lezárásakor. (Ott is Japán támadta meg az oroszokat.) De más időket élünk, az oroszok most a "rosszfiúk" a történetben, és KOMOLY diplomáciai diadal lesz orosz részről, ha hasonlót össze tudnának hozni, mint amit a japánok anno. Esetleg katonailag erőt tudnak mutatni, és akkor a hadszíntéren dől el. Ha mindenáron tippelni kellene, akkor azt mondanám, hogy katonai értelemben fordulat jön, az oroszok vissza fognak vonulni még több elfoglalt területről, és MAJD a Nyugat eldönti, hogy mire van jobban szüksége: porrá alázni a putyini rezsimet (amivel TALÁN sikerül majd elmozdítani a vén diktátort) vagy egy kooperatívabb Oroszországra. (Én utóbbit választanám, de nem zárom ki, hogy ehhez kell egy rezsimváltás Moszkvában.) Lehetnek "középutas" megoldások is, amikor Putyin is kap valamit, amivel elégedett lehet, meg a Nyugat is beletörődhet némi megalkuvó magatartással egy "kis" ukrajnai területszerzésbe orosz részről. Ezek közül MINDNEK komoly realitása van, sőt... a végén a propaganda AKÁR MINDET is elmondhatja majd mindegyik oldalon, ez volna az igazi "dodonai döntés" :) csak itt inkább az utólagos indoklás volna az, bár nyilván sokszor már a döntésnél figyelembe veszik, hogyan fogják tudni azt kommunikálni. (Viszont a leginkább esélyesnek most azt látom, hogy lesznek olyan területek, amiket megtartanak az oroszok, azonban kötnek valami jó kis "marketinges" megállapodást a meg nem támadásról stb. Cserébe egy-két fontos területen enged Putyin gazdasági értelemben, mondjuk odaadják  Bajkonurt Elon Musk-nak :) vicc volt... amúgy lehet, hogy az volna a legjobb deal a Nyugatnak, ha x évre fix áras lízinget kapnának rá :) és az még a lakosságnak is eladható deal mindkét oldalon, sőt...)
A 3. vh. felé pont fentiek miatt nem haladunk szerintem, mondjuk KÖZELEBB vagyunk hozzá egyértelműen, mint febr. 24 előtt, ez is tiszta sor. Sőt, az utóbbi pár évben ez önmagában "jelentősen" megdobta az esélyét, és valóban van (nem 0) esély arra, hogy sok lépcsőn keresztül eszkalálódva eljut valami olyasmi felé. De ez szinte minden háborús konfliktusról elmondható, akár az indiai-paki szembenállásról is, ami egy "kicsit" forrób helyzet lenne, ha akár egy puskalövés is eldördülne. Szerencsére mi abban a Multiverzum-szeletben élünk, ahol ezeknél "dodge the bullet"-et mutat be az emberiség :) Máskülönben nem volnánk itt, nem tudnánk ezt megvitatni... antropikus elv :) Ettől még persze jöhet kutyára teherautó. Én sem a kutya eszében bízom, hanem a teherautó fékeiben :)
Placi82 2022. 05. 21. 16:56
Előzmény: #13525  LVN
#13527
Vigyuk mar tovabb a gondolat menetedet. Oke. Oroszok vesztenek. Ukranoke egesz donbassz, krim,luhanszk. Mi lesz tovabb. Mi lesz az ott elo tobb millio orosz kisebbsegel, szakadar katonaval, csaladjaval, ne adj isten az oroszokkal bizonyitottan szimpatizalo polgarok szazezreivel. Na vigyuk mar tovabb ezt az idealista gondolkodast.  Ezen emberekkel mi lesz. Biztos megsimogatjak oket! Aha.Ha Putyinnak vege, akkor az orosz nep egy meg radikalisabbat fog megvalasztani. Ujra kezdodik minden mint az I.VH lezaro beke utan. Elzasz lotharingia, es a tobbi elcsatolt nemet tobbsegu terület utan, amit franciakhoz csatoltak. Emlekszik valaki miert kerult Hitler hatalomra? Na, nekem van utlevelem meghosszabitattam. Csaladdal egyutt irany Ausztrália. Es szerintem nem latom pesszimistan. Nem ok nelkul. Gyonyoruen haladunk a 3 ik VH fele vezeto uton. Itt meg irkaltok olyanokat, amit vegig se futattátok fejbe. Ez nem film, ahol a veget csokkal zarjak ,es mindenki boldog. Az isten szerelmere ez mar egy 3 ik proxy VH  egy apro malor, es eszkalalodik. Es ezt biztosagpolitikai szakertok is mondjak, akiket hagynak esetleg ertelmesen szohoz jutni. Legalabb ezt keruljuk mar el, ha a gazdasagi valsagot mar osszehoztak.
Murdoch 2022. 05. 21. 16:20
Előzmény: #13510  upgrayeddAKS
#13526
Ez is félig igaz. Én speciel nem szeretnék sem Putyin, sem a Wall Street-i bankárvilág által vezérelve élni.
LVN 2022. 05. 21. 16:16
Előzmény: #13524  Törölt felhasználó
#13525
kizártnak tartom, hogy az ukránok békét kötnének, míg vissza nem foglalják az összes területet az orkoktól. Én sem tenném.
Törölt felhasználó 2022. 05. 21. 16:11
#13524
Most mi a jelenlegi helyzet, tárgyalásokkal kapcsolatban ? Amit tudok az utóbbi napokról :
1. Azovstal védői megadták magukat
2. Mariupol az oroszoké
3. Kharkivban ukrán ellen támadás van
4. Orosz raketak kulturális intézményekre
5. Amerikai-ukran telefon beszelgetes védelmi miniszteri (? Austin és orosz kollégája) szintén
6 Amerika aláírt egy 40 milliárd dolláros csomagot, illetve a csehek is küldtek fegyvereket
Van valami reális valószínűlege a békének ? Mire lehet számítani ?
Placi82 2022. 05. 21. 15:53
Előzmény: #13514  tanrek
#13523
"Azt ugye tudod, hogy ezek a hozzászólások később is olvashatóak lesznek? 
Ha mindenképpen tennem kéne rá, arra fogadnék, hogy nem fog olyan jól öregedni...."
Ezt hogy erted ,baratom? Mert haromszor olvastam el,es nem értettem. Segits kérlek, mit akar ez jelenteni?
WLM 2022. 05. 21. 15:52
Előzmény: #13521  tanrek
#13522
Nem értek egyet. Egy liberális ember jóval nehezebben mond le bármiről amihez hozzászokott , mint egy rendpárti. Egy liberális országban, pedig jóval nehezebben tud bármit kikényszeríteni a "hatalom". Amúgy a hamburgerkérdést azonnal megoldották. :) 
tanrek 2022. 05. 21. 15:36
Előzmény: #13519  WLM
#13521
Szoktam olyant is, de most szó sem volt róla...
Elég bonyolult az emberi psziché, pláne, ha tömegekről van szó, de amennyire én tudom, a reakciói inkább függnek a változás irányától és annak sebességétől, mint a rendszer berendezkedésétől. Magyarul: ha holnaptól nincs az a hamburger, amit az előző pár évben megszoktál, az zavarni fog akkor is, ha Putyin a főnök, és akkor is, ha egy libsi zsidóbérenc rendszerben élsz. Az, hogy különböző társadalmaknak más a tűrőképessége, inkább függ attól, hogy mihez szokott, mint ahhoz, hogy nominálisan hol tart...
A fizika nyelvén: a gyorsulást érzed, nem a sebességet....

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek