Topiknyitó: harlem 2020. 01. 25. 23:26

CoronaVirus  

Az alábbi linken olvasható bejegyzések alapján komoly egészségügyi problémával néz szembe a Világ, ami rövidesen jelentős hatással lehet a világgazdaságra is
https://mobile.twitter.com/hashtag/Wuhan?f=live
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
stolz
stolz 2020. 03. 14. 15:49
Előzmény: #5636  signal2
#5640
Könyörgöm, minek!?...minek feleslegesen pánikot kelteni...a svédek leállnak a szám közléssel...nagyon helyes...valószínűleg a bejelentés előtt is volt már koronás Magyarországon...és bárki is észrevette?
Törölt felhasználó 2020. 03. 14. 15:48
Előzmény: #5637  Törölt felhasználó
#5639
Illetve Westeros
Törölt felhasználó 2020. 03. 14. 15:48
Előzmény: #5633  westeros
#5637
Köszönjûk az infot Morricone. Jó fideszesek csak az operatív törzsnek hisznek a hithüek meg csak Viktornak!!!
signal2
signal2 2020. 03. 14. 15:45
Előzmény: #5634  morricone
#5636
Konkrétan napi ezerszámra kellene tesztet végezni. Idén hányan jöttek eddig íMagyarországra a négy kritikus országból? Ők kikkel érintkeztek? Ezeket mind meg kellene viszgálni...
Lekker 2020. 03. 14. 15:44
#5635
Nem értem minek tartanak sajtótájékoztatót... Semmire sem tudnak válaszolni. 3 mondatot váltogatnak : nem tudjuk, nem mondhatjuk meg, illetve ezt még nem döntöttük el. 
morricone 2020. 03. 14. 15:41
Előzmény: #5632  Törölt felhasználó
#5634
De megint van két katona meg egy államtitkár,egy kérdés és vége!! Ennyi volt megint.Igaza volt a 444 riporterének,hogy napok óta nincs a tájékoztatón egészségügyi ember, akitől kérdezni lehetne.Hol,hányan vannak egészségügyi dolgozók karanténban?? Pedig vannak a Szent Lászlóban is.tudod mi volt ez megint,,nesze semmi fogd meg jól!!!
westeros
westeros 2020. 03. 14. 15:17
Előzmény: #5631  morricone
#5633
Minden forgatókönyv szerint hamarosan lelassul a koronavírus, talán el is tűnikBELPOLITIKARÓZSA LAJOS7 PERC2020.03.14. 08:15A koronavírus hamarosan saját eddigi sikerén bukik el. Erre a következtetésre jutott Rózsa Lajos biológus, aki írásában levezeti, miért gondolja így.hirdetésNEM KÉREK HIRDETÉSEKETA koronavírus elleni védekezés jelenleg az emberek minden figyelmét magának követeli. Legyen azonban bármi a járvány pillanatnyi kiterjedése vagy annak pontos eredete, rövidtávon mégiscsak az a legfontosabb kérdés:hogy hogyan és mikor lesz vége?Ez látszólag két különböző kérdés, de mivel erősen összefüggenek, együtt vizsgálom őket. A problémát az jelenti, hogy továbbra is kevés és bizonytalan számszerű adatunk van. Bár Kínából kedvező hírek jönnek, és már az ottani járvány végéről beszélnek, valójában semmi okunk arra, hogy ez alapján bizakodjunk. Egyrészt azok az adatok hitelessége kérdéses. Másrészt figyelembe kell vennünk, hogy Kína a világ átlagához képest egy sokkal erőteljesebben kontrolált, hierarchikusan szervezett, rendőri felügyelet alatt élő társadalom. Ez kezdetben gyorsíthatta, később esetleg lassíthatta a vírus terjedését, mindenesetre Kínában a járvány másképp viselkedik, mint a világ többi részén. Célszerű ezért a Kínán kívüli világ járványtani adatait venni alapul.Az amerikai Johns Hopkins Egyetem által naponta összegzett adatok (melyeket a fél világ forrásként használ) szerint Kínán kívül az első néhány beteget 2020. január második felében észlelték, majd ettől kezdve a betegek száma napi 20-21 %-kal bővült. Első ránézésre ez nem is tűnik soknak, a cikk írásáig (2020. március 7-ig) mintegy 30 ezer betegről van szó. A járványt mégis aggasztóvá teszi a ma még korlát nélküli, robbanásszerű terjedése. De ha a járvány ilyen tempóban haladna tovább, akkor a Kínán kívüli emberiség egésze (6,33 milliárd ember) átesne a fertőzésen, vagy éppen fertőzött lenne 2020. május végére vagy június elejére – ami nyilvánvalóan lehetetlen.A következő három hónapban tehát a járvány nagyon le fog lassulni, vagy talán teljesen el is tűnik, hiszen legkésőbb nyárra már az emberiség mérete korlátozza majd a további növekedését.Az adataink azonban még a Kínán kívüli világban is pontatlanok. Egyes országok – mint pl. hazánk – igen kevés emberen végeznek diagnosztikai teszteket, többnyire csak a nagyon beteg emberek esetében állapítják meg, hogy betegségüket koronavírus fertőzés okozza-e. Más országok rengeteg tesztet végeznek, így a hatóságaik sok fertőzött, de nem beteg embert is azonosítanak. A világszinten összesített adatokban pedig e kategóriák összemosódnak, ezért az eredmények nehezen értelmezhetők. Gyanítható, hogy a fertőzöttek számát a most hozzáférhető adatok jelentősen alábecsülik, és ebben az esetben már jóval hamarabb kiderül, hogy mi lesz a járvány sorsa. Nézzük hát a lehetséges forgatókönyveket.
  • Első lehetőség: a tavaszi időjárás elsöpri a járványt
Az emberiség nagy része az északi féltekén él, ahol a következő hónapokban egyre több napfényt kapunk. A napsütés, és ezen belül az ultraibolya sugárzás igen hatékonyan sterilizálja a parányi lebegő folyadék (aeroszol) cseppeket, vagyis elöli a köhögéssel és tüsszögéssel terjedő vírusokat. Ha nagy szerencsénk lesz, ez a járvány is úgy omlik össze már a közeljövőben, ahogyan a nátha és influenza járványok is maguktól eltűnnek szinte minden tavasszal.Azonban nem tudjuk, hogy ez a vírus milyen mértékben terjed testi érintéssel, kézfogással, vagy olyasfajta tárgyak felületén mint a kilincsek, kapaszkodók vagy pénzérmék. Nem lehetünk ezért biztosak a tavaszi napfény sterilizáló hatásában sem. Ha ez jelentős hatás, akkor erősebb lesz vidéken, és gyengébb lesz a nagyvársokban, ahol az emberek többet tartózkodnak árnyékos, zárt terekben.Ha ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor sajnos lehetséges, hogy mostantól kezdve évről évre minden ősszel-télen visszatér ez a járvány, éppen úgy, mint a nátha és influenza.
  • Második lehetőség: a vírus eleve csak az emberek kis hányadát képes megfertőzni
Azt meg tudjuk állapítani, hogy kik a fertőzöttek, de azt nem tudjuk, hogy kik azok, akik bár érintkeztek a vírussal, de egyáltalán nem fertőzhetők meg. Genetikailag különbözőek vagyunk, a betegségekkel szembeni fogékonyságunk is különböző. Korántsem valószínű, hogy pont e fertőzéssel szemben volnánk egyformán fogékonyak. Talán az emberiség nagy hányada egyáltalán nem is fertőzhető.És ennek nemcsak genetikai különbségek lehetnek az okai, de az életünk során korábban elkapott fertőzések is adhatnak több-kevesebb védelmet. Ha most a térképre nézünk, azt látjuk, hogy a járvány a mérsékelt és szubtrópusi égövön terjed, de alig van jelen a trópusokon. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy oda a gyérebb utasforgalom miatt csak később hurcolták be, és ezért ott a következő hetekben-hónapban kezdődik a nagy robbanás. De van egy biztatóbb, másik lehetőség is. Mivel a trópusokon sokkal több denevérfaj, és bennük sokkal többféle koronavírus él, ezért elképzelhető, hogy az ottani lakosság és a felmenőik sok generáción át nagy arányban átestek már hasonló, de többé-kevésbé tünetmentes fertőzéseken, és így ezzel az új, kínai vírussal szemben is bizonyos fokú védettséget élveznek. Ez biztató volna a vakcina-fejlesztés lehetőségei tekintetében.A járvány tehát gyorsan kifulladhat akár már a következő hetekben is pusztán attól, hogy elfogy az emberiség megfertőzhető kis hányada. Utóbbiak meggyógyulnak vagy meghalnak, miközben a nagy többség meg sem kapja a fertőzést egyáltalán.
  • Harmadik lehetőség: a vírus patogenitása elenyészik, végül jelentéktelen fertőzésként világszerte elterjed
A vírusok és baktériumok betegség-okozó képessége (patogenitása), és ez által a betegek körében okozott halálozási rátája gyors evolúciós változásokra képes tulajdonság. A súlyosan beteg, fertőzött embertársainkat általában elkerüljük, kiközösítjük, miközben ők maguk is csökkentik mozgásukat – e hatások intézményesített formája a karantén. A különösen magas patogenitás ezért a köhögéssel, tüsszögéssel vagy testi érintéssel terjedő kórokozóknál általában csökkenti a továbbfertőzés esélyét. A kórokozó szempontjából ez tehát káros tulajdonság (bár vannak nevezetes kivételek, mint pl. a feketehimlő).Így általában nem is a legmagasabb halálozási rátát okozó vírusok vagy baktériumok szedik a legtöbb emberáldozatot, hanem inkább a kevésbé rettegett, de éppen ezért jobban terjedő, hétköznapibb kórokozók.A jelenlegi új koronavírusnál gyilkosabb volt pl. az először 2012-ben felbukkant közel-keleti légúti koronavírus, melyet éppen ezért viszonylag könnyebb is volt felszámolni, és így összességében nagyságrendekkel kevesebb emberéletet követelt. Az egyik lehetséges forgatókönyv tehát az, hogy az új vírus csökkenti patogenitását, egyre jelentéktelenebb fertőzéssé válik, és így világszerte könnyebben elterjedhet. Talán örökre velünk marad, mint egy nagyon enyhe hatású vagy akár többé-kevésbé tünetmentes fertőzés. Ez irányba ható szelekciós nyomást fejt ki minden olyan intézkedés, mint pl. karantén vagy a repülőtéri lázmérés, ami a magas tüneteket mutató betegeket kiszűri és elkülöníti.Sajnos e forgatókönyv ellen szól, hogy ezt a vírust elsősorban fiatal-középkorú emberek hordozzák és terjesztik enyhe tünetekkel, minközben a magas mortalitást főként az olyan idős emberekben okozza, akik amúgy sem olyan jelentősek a terjesztési láncban, hiszen ők jóval kevesebbet utaznak, és kevesebbet járnak közösségbe, mint a fiatalok.
  • Negyedik lehetőség: a hatóságok megfékezik a járványt
A következő egy-két évben tömegesen felhasználható gyógyszer és vakcina még nem fog még rendelkezésre állni, tehát a következő hónapokban hatósági eszközként főleg csak a karantén és a védőeszközök állnak majd rendelkezésre.A fejlett egészségüggyel és jelentős anyagi forrásokkal rendelkező, gazdag és demokratikus országok viszonylag eredményesek az kritikus állapotban lévő betegek gyógyításában, esetükben a magas halálozási arányt főleg az idős korosztály nagyobb aránya magyarázza. De egyelőre kevéssé hatékonyak a járvány megfékezésében. Japánban, Dél-Koreában, Észak- és Nyugat-Európa országaiban most is viszonylag gyorsan terjed a vírus. Nagy jelentőségű a lakosságnak a hatóságokba vetett bizalma és fegyelme, hogy az emberek a hétköznapok során mennyire fogadják meg a hatóságok kéréseit. .Az autokratikus, erősebb rendőri kontroll alatt álló társadalmakban látszólag sokkal jobb a helyzet. Észak-Korában, Törökországban és a közép-ázsiai posztszovjet térségben nincs fertőzött, Oroszországban és Fehéroroszországban alig néhány beteg van, Kínában pedig mára már szinte megállt a járvány terjedése. Ez vagy azért van így, mert az autokráciák sokkal jobban hazudoznak és titkolódznak mint a demokráciák, vagy ezért, mert eredményesebbek a személyiségi jogokat korlátozó, drákói szigorú védőintézkedések megvalósításában – vagy talán mindkét ok miatt együttesen. Akárhogy is, közismert jelenség, hogy a külső fenyegetések, mint pl. a nagy világjárványok növelik az autokratikus berendezkedés iránti társadalmi igényt.Ha tehát a járvány kezelése esetleg ebbe az irányba mozdul el, akkor világszerte a fegyveres testületek rohamosan fokozódó befolyását fogjuk tapasztalni, hallgathatjuk a magasrangú egyenruhás szóvivők egyre kétesebb hitelű járványtani adatait, miközben egyre kevésbé fogjuk tudni, hogy valójában mi zajlik a körülöttünk világban.
  • Egy forgatókönyv valósul meg? Vagy mind a négy?
Fontos látnunk, hogy a fenti lehetőségek nem egymást kizáró forgatókönyvek. A fentiek közül egyik vagy másik szélsőséges mértékű megvalósulása, vagy inkább több ilyen forgatókönyv együttes, mérsékeltebb mozaikja fogja majd alakítani a járvány és az emberiség jövőjét. A vírus hamarosan saját eddigi sikerén bukik el.A szerző a Ökológiai Kutatóközpont, Evolúciótudományi Intézet, GINOP Evolúciós Rendszerek Kutatócsoport munkatársa
Törölt felhasználó 2020. 03. 14. 15:14
Előzmény: #5627  morricone
#5632
A svajci pontossag is jol mukodik, nezd csak meg a szamaikat... ez nem egy projekt aminek az utemterveg tartani kell, itt a loveszarokbol futnak be ujabb es ujabb infok belfoldrol/kulfoldrol egyarant, ezeket fel kell dolgozni. Sajnos 7/24-ben nyomniuk kell, nem irigylem oket. Persze megertem ha valaki ezt nem latja at es ideges mert csuszik az Izaura a TV-ben..
morricone 2020. 03. 14. 15:08
#5631
Megint két katona,de csak egy kérdés!! Elmennek ám....
morricone 2020. 03. 14. 15:04
Előzmény: #5625  Törölt felhasználó
#5630
Ahány virologus annyi vélemény.itt egyenlőre biztosat senki nem tud mondani,mindenki csak találgat.sejt valamit de erről a vírusról Európában nem tudnak semmit.az sem biztos hogy olyan már. mint ami kinában kitört.Bizonytalanság van minbenhol.
NoiruaI 2020. 03. 14. 15:01
Törölt hozzászólás
#5629
morricone 2020. 03. 14. 14:55
Előzmény: törölt hozzászólás
#5627
Két órára meghirdetik mint minden nap,de egyszer sem sikerült megjelenni időben, Ennyi sok mondanivalójuk lesz vagy a szokásos semmi!! Remélem kiállitanak két főtisztet,aki nem tud válaszolni!! Ez ám a vezetőség!!!
Törölt felhasználó 2020. 03. 14. 14:52
Előzmény: #5595  badsector1
#5626
1. El tudjuk latni a betegeket
2. Kinaban miert kellett uj korhazat felhuzni 5 nap alatt?
3 Olaszorszagban miert kell arrol donteni hogy kit probalnak meg megmenteni?
4.  Melyik orszag egeszsegugye van arra meretezve hogy az orszaga osszes allampolgarat el tudj latni egyszerre?
Jol vagy-e amugy?
Törölt felhasználó 2020. 03. 14. 14:51
#5625
Törölt felhasználó 2020. 03. 14. 14:48
Előzmény: #5620  Törölt felhasználó
#5624
Az attól függ. Ha egy jól behatárolható földrajzi helyen van mind, akkor nem feltétlen. 
Törölt felhasználó 2020. 03. 14. 14:48
Előzmény: #5589  martin36
#5623
Irani diakok voltak az elso ismert esetek
magyarorszagon vagy nem? 
NoiruaI 2020. 03. 14. 14:47
Törölt hozzászólás
#5622
badsector1
badsector1 2020. 03. 14. 14:47
#5621
Kukker a kettő közül melyik nickre váltottál? :))

Topik gazda

harlem
harlem
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek