Topiknyitó: Portfolio 2019. 06. 08. 22:21

Beszólt Magyarországnak az EU a rossz egészségügy miatt  

Ugrás a cikkhez
Az egészségügyi eredmények rosszabbak, mint a legtöbb más uniós tagállamban; ez részben az egészségtelen életmódot, részben az egészségügyi ellátás korlátozott hatékonyságát tükrözi - állapította meg az Európai Tanács
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 06. 16:31
Törölt hozzászólás
#13
gombócból_is_sok
gombócból_is_sok 2020. 04. 06. 07:28
Előzmény: #11  Dehogynincs
#12
Minden bizonnyal csökken, de inkább az elhalasztott kezelések miatt. A jattot nem annyira a háziorvosnak szokták osztani. Habár a házhoz menő gyerekorvos meg a táppénz trükközés szokásait nem ismerem.
Dehogynincs
Dehogynincs 2020. 04. 05. 13:42
#11
Nincsenek adataim, de amióta a háziorvosok telefonon rendelnek, mintha a hálapénz is csökkenne, pedig szégyenszemre eddig jórészt a hálapénz működtette a magyar egészségügyet.
Dehogynincs
Dehogynincs 2019. 06. 10. 07:53
#10
A korlátozott hatékonyságú (magyarán borzalmas) egészségügy csak az érem egyik oldala.
A másik oldala az, hogy a lakosság jó része csak akkor törődik az egészségével, amikor már baj van.
"A dohányzás, az alkoholizmus és az elhízás elterjedtsége az egyik legmagasabb az EU-ban."
A nemzeti dohányboltok (magyarán trafikmutyi) a nemzet fogalmával népszerűsítik a dohányzást.
Az Orbán-rezsim vívmánynak tartja a szabad pálinkafőzést. Előre az alkoholista nemzetért!
Az országgyűlési képviselők közül is sokan dohányoznak, isznak és kövérek.
Gyurcsány és Kósa Lajos például masszív alkoholista.
Kósa kövér is. Kövér László sem sovány.
Alkatilag  maga Orbán is inkább Döbrögire emlékeztet és nem Lúdas Matyira. Orbánról lehet ugyan azt mondani, hogy a súlya pont jó, csak ehhez a súlyhoz még nőnie kellene húsz centit. A BMI testtömeg indexe ránézésre i siralmas.
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/bmi_testtomegindex_kalkulator
Az elhízott emberek őrületes kockázatot vállalnak a kövérségükkel. Belegondolni is szörnyű abba, hogy hány pótolhatatlan kövér politikust veszítettünk már eddig. Rapcsák András, Kiss Péter, Nagy Sándor.
euler 2019. 06. 09. 13:06
Előzmény: #8  elemes
#9

Mindig ezek a strukturális problémák! Meg a jojó effektus is. :)
Molnár Anikó kénytelen megplasztikázni a melleit
elemes
elemes 2019. 06. 09. 12:36
Előzmény: #1  Portfolio
#8
nem értem mi a baj a magyar egészségüggyel, hiszen ömlik bele a pénz.
.
http://imgur.com/gallery/z5rsXFh
.
strukturáltan.
maxhell 2019. 06. 09. 08:34
#7
Öreg (szakmai tudásukban naprakész?) orvosok vannak, ha egyáltalán vannak. Iszonyatos korrupció van, mindent, vagy legalábbis majdnem mindent csak hálapénzzel lehet elintézni, ha egyáltalán el lehet. Iszonyatos várólisták vannak szakrendelésekre. A jobb orvosokhoz el sem lehet jutni és még több pénzt kérnek, ha egyáltalán el lehet. A korszerű gyógyszerekhez, kezelésekhez, eljárásokhoz nem, vagy csak nagyon nehezen lásd előbb, lehet hozzáférni. Nincs ugyanis az államnak pénze rá. Vidéken a helyzet hatványozottan rosszabb, még ennél is. Csak beteg ne legyen az ember, csak kórházba ne kerüljön. Normális fogorvoshoz több hónap is lehet míg időpontot kapsz és még fizetsz is vastagon, mert a "körzetihez" jobb nem menni. Bőrgyógyászatra 3 hónapra adnak időpontot. A szakorvosok a magánrendeléseiket a kórházi erőforrásokkal, amikért nem fizetnek (eszközök, gépek, felszerelések) csinálják, a magán páciensektől mégis beszedik a lóvét, aztán a magán, fizetős betegek elveszik a helyet a normál állami rendelésre és műtétekre érkezőktől. Satöbbi, lehetne sorolni napestig a problémákat, de ez senkit nem zavar, és senkit nem érdekel persze. Aztán csak fogy és hal meg a magyar idő előtt. Ne csodálkozzunk.
Idea 2019. 06. 09. 06:11
Előzmény: #2  terelemel
#6
Amellett, hogy kevés a pénz (egyébként nem is feltétlenül kevés) :
- szervezésből* általában nullák (1 ft magánvállalkozói ktsg bekerül mondjuk 5 ft közvetlen, 15 ft közvetett költségbe az egészségügyben, plusz azonnali externáliákban 5-10, hosszútávú externáliákban százas nagyságrendekben)
- emberileg/szakmailag** az orvosok kb 90%-a kukába való, a kevés kivétel meg mintha mocsárban gázolna
Ide nem pénz kell, nem több orvos kell, hanem - felégetés és sóval beszórás után - más alapokról, más emberekkel, de talán még más helyen is, újraszervezni, felépíteni az egészet. Kis szigetek vannak amik működnek.
.
*Ide kéne egy olyan ember, aki hozzá van szokva, hogy mindenből hiánnyal küzd. Azaz nincs elég pénz, kapacitás, eszköz, ember. Mint egy hadtápos aki a frontvonal ellátását kell, hogy biztosítsa, általában elég szar, néha a lehető legszarabb körülmények között. Akinek sakkoznia kell mindennel, néha ez-az kiesik, néha ez-az elfogy, időnként jön utánpótlás, sok minden rendszeres, sok minden rendszertelen, sok minden tervezhető, más dolgok hirtelen terhelést jelentenek****. Ahogy újjászervezi a működést, úgy szabadul fel lépésről-lépésre az elfolyó pénz (persze ez nem egy gyors folyamat, de már hónapok alatt látszana, feltéve, hogy valóban egy szervezési zseni kerül oda és nem egy félhülye pártkatona - elkezdhetné kísérletképp egy intézménnyel, később terjeszkedhetne)
** Ide meg kontroll kell. Egyrészt csökkenteni az adminisztrációs/szervezési katasztrófából adódó terhet, másrészt felemelni a béreket sokkal (ez lehet akár több 100% is), megtöbbszörözni a kiszolgáló személyzetet. De ez önmagában nem ér semmit, e mellé kell egy szigorú kontroll, például minimum olyan szinten, hogy minden orvos-beteg eszmecseréről vagy beavatkozásról később visszakereshető videó legyen. Ha vita támadna. Pluszban egy olyan bírósági gyakorlat***, ahol kétség esetén a betegnek van igaza.
.
***Persze ez messzire vezetne, mi is lenne ebből az országból, ha az állam nem tövig leszopatni igyekezne a polgárait, hanem segítené őket. Ehhez kb egy nyertes világháború kell, a győzelem után vérnacionalista kormánnyal. Lebontani a sok magyarellenes szabályt, törvényt, megszüntetni a pénzügyi/gazdasági, jogi terrort ami most van. (Volt ügyvédem szerint, olyanok vagyunk mint a partizánok: miért nem lehet x dolgot simán megvenni/eladni, kifizetni, birtokba venni mindenféle trükközés, fedezék, kiegészítő láthatatlan biztosíték, mellékszerződés, stb, stb nélkül? Miért b+, mert a folyamat minden egyes lépésénél hiénák tucatjai várják, hogy beleharaphassanak a jóba, azért. Csak egy meglepő, de nem jellemző példa: nálunk egy időben az árverési maffia járt albérleteket nézegetni, puhatolni hátha lehúzható, kisemmizhető a tulaj kis költséggel, kis erő alkalmazásával, ők a privát hiénák seregének egyik meghatározó része voltak - nem volt nekik elég már az árverés sem ahol törvényes minimumon vittek mindent, hiába lett volna licitáló.)
.
****Ilyen voltam én is kb 20-25 évvel ezelőtt. Mindennapi időtöltésem volt a szarból várat építeni. Mondjuk élveztem :)
elemes
elemes 2019. 06. 09. 02:18
Előzmény: #2  terelemel
#5
az EU félteérzi a helyzetet és szakadèk felé rohan.
kiegyezo 2019. 06. 09. 00:30
Előzmény: #3  Bekre_Pal
#4
Gondolom, a negatív növekedés mellett :-)
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 06. 08. 22:24
Előzmény: #2  terelemel
#3
a korlátozott hatékonyság a személyes kedvencem
terelemel 2019. 06. 08. 22:21
Előzmény: #1  portfolio
#2
"rossz egészségügy" ??? Rossz?? Egy TRAGYADOMB, KATASZTROFA, NULLA, TRAGEDIA, BORZALOM.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek