Topiknyitó: Portfolio 2018. 06. 05. 20:55

Irreális bérigények a Balatonnál - Kifakadtak a vállalkozók  

Ugrás a cikkhez
Minden korábbinál nehezebb a szezonkezdés a szakképzett munkaerõ hiánya és az irreális bérigények miatt a Balatonnál, ugyanakkor a növekvõ kereseteknek köszönhetõen kezdenek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok -
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
peter_s 2018. 06. 06. 09:40
Előzmény: #15  mro
#20
Aki járt már külföldön és van összehasonlítási alapja az világosan látja, hogy a magyar színvonal sehol nincs. Amíg a magyar sütödében a kebabhoz kiveszik a hűtőből a tegnapi húst, elkezdnik méregetni grammra pontosan, bedobják a mikróba, a végén kapok egy halom salátát egy falat hússal, addig nyugatabbra akkora adagot kapok néhány száz forinttal drágábban, hogy leesik a tányérról. Ha valahol többször megfordulok, mindig kedveskednek valamivel (pl. kis adag helyett nagyot kapok, vagy adnak grátisz egy extra üdítőt). Volt olyan, hogy zárás előtt pár perccel estünk be egy kebabért Németországban, és mondta a török, hogy nem akarja kidobni a húst, ezért megkérdezte, hogy adhat-e extra adagot normál áron, nem tudta lezárni a doboz tetejét, annyira megtömte. 
UK-ban amikor melós voltam, látta a főnök, hogy nem győzzük a melót, szólt a titkárnőjének, hogy mondja le a megbeszéléseket, felvette a mellényét és jött segíteni, a végén pedig megköszönte a munkát. Volt olyan, hogy egy-egy húzósabb nap után az utolsó pár óra bevételét szétosztotta a melósok között, mondta, hogy nyugodtan tegyük el, amit innentől kapunk mert az a mienk. Ilyet Mo-n nem láttam.
Ami pedig a piacot illeti, az sem jellemző, hogy 100 m-es körzeten belül ugyanazt a terméket árulják 5 különböző helyen, míg Mo-n képesek megnyitni az 5. fagylaltozót is a 4. mellé, aztán sírnak, hogy nincs bevétel.
Karvalytokes
Karvalytokes 2018. 06. 06. 08:29
Előzmény: törölt hozzászólás
#19
Már a topic cime is rossz....Helyesen:Irreális elvárások a Balatonnál,kifakadtak a munkavállalok...
TAmecenas 2018. 06. 06. 08:15
Törölt hozzászólás
#18
Karvalytokes
Karvalytokes 2018. 06. 06. 08:10
Előzmény: #16  janosvitez
#17
Igen,ez a cikk engem is mellbe vágott.Sokallja a 900 ft-ot????Olaszországban egy illegális bevándorló 3euró alatt nem vállal el pizzasütő munkát(persze nem bejelentve)Minek nézi ez a magyar embert ,négernek?Nem sirni kell hanem ha nem be kell állni árút feltölteni, meg kasszázni.Rokont,komát.gyermeket odavenni ha annyira jó pénz.:)
janosvitez 2018. 06. 06. 02:28
Előzmény:  siófoki vállalkozó elmondta, sokszor silány munkával társul az extra bérigény . A magyar vállalkozó nem oktat, nem ellenőriz és nem fegyelmez. Leszarja. Úgyis megveszik a szar, de olcsó lángosát a seggvakaró, majd kezet nem mosó alkalmazottjától. Nem küld a vállalkozó próbavásárlót. Spúr. Nem ruház be a minőségbe. Ahogy mennek fel az adott munkavállalói nívóhoz tartozó bérköltségek, úgy relatíve egyre nívótlanabb emberek megfizetését vállalja csak be, na ez is egy ok a silány munkára. De leginkább, a magyar munkamorál katasztrofális, a magyar manager is leszarja, a magyar tulajdonos pénzt mos vagy ő is képzetlen, mint az emberei. . (rögtön ezután) > a kiskereskedelemben, ahol ő dolgozik, 2016-ban jellemzően 600 forintos volt az órabér, ami ma már elérte a 900 forintot . Na akkor mégis van piaci ár... szerintem marha alacsony. Rengetegen fizetnek óránként 1500-2000 forintot takarításért. És ugye itt Siófokról beszélünk, elvileg a Balaton fővárosa, a legmagasabb árszinttel. Mindjárt elsírom magam. . > a Kisosz az idén először kérte fel a 3 illetékes dél-balatoni járási hivatalt, küldjön álláskeresőket a balatonszárszói fórumára, ahol sok munkaadó volt jelen. Mindössze egy érdeklődő érkezett, aki egészségi okokból nem vállalt munkát. . Mutatja a Kisosz profizmusát. Egyrészt, hogy akkor kezdenek el csak kampányolni, mikor már ég a ház. Mondjuk korábban is lehetett volna ilyesmit szervezni, akkor az emberek tudnának róla, lenne kialakult gyakorlat. Másrészt, mennyire sikeres az a kampány, amely egy darab, munkaképtelen embert mozgat meg.' href="https://forum.portfolio.hu/prev/27151/5641880">#14  mro
#16
"a kiskereskedelemben, ahol ő dolgozik, 2016-ban jellemzően 600 forintos volt az órabér, ami ma már elérte a 900 forintot"
Ha jól emlékszem nemrég volt egy cikk nyugat európába 8euro az órabér pl eper szedésért pedig csak alkalmi munka....900ft  mennyi  euro?    -)))
mro 2018. 06. 06. 00:56
Előzmény: #3  BudFox
#15

> vendéggel nem tudnak bánni, barátságosan, figyelmesen...
.
Valóban. Minden a tisztelet hiányára vezethető vissza. Az eladó nem tiszteli a vásárlót. A manager sem, mert különben útba igazítaná a dolgozóját. A tulajdonos sem, mert különben próbavásárlókat küldene rendszeresen, és a visszajelzéseik alapján adná a bér mozgó részét. Folyamatosan kérné a vásárlók véleményét. Engem sok év alatt hányszor kérdeztek meg Magyarországon, hogy minden rendben volt-e, mondjuk a tulaj vagy embere? Nullaszor. Nincs tisztelet. Az alkalmazottakat sem tisztelik - képzésre, premizálásra nem tartják őket méltónak. Nehogy már egy lágyfagyi gépet ne lehessen megtanulni.
mro 2018. 06. 06. 00:50
#14
> Irreális bérigények a Balatonnál - Kifakadtak a vállalkozók.Nincsenek irreális bérigények. 
.
Ez egy piac. Ha növekszik az általános foglalkoztatottság, és emiatt többet keresnek az emberek, valamint többeknek van munkájuk, akkor értelemszerűen ezzel kb. arányosan megnő a balatoni fizetőképes kereslet is. Az így erősödő forgalom elvisel egy kis többletköltséget. Persze, lehet, hogy a magyar átlaglakosság jövedelmi emelkedése nem jelenik meg teljes mértékben a Balatonon. De a kisker forgalom önköltségének sem a 100%-a a bérköltség, mivel elég jelentős az anyagköltség és bérleti díj is, ezek talán nem emelkednek annyira, mint a bérek.
.
> ugyanakkor a növekvő kereseteknek köszönhetően kezdenek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok
.
Na ugye.
.
> akadnak, akik bezárnak.
Szuper. Gondolom, a gyengébbje, ahol kisebb a forgalom, alacsonyabb a minőség. Az így felszabaduló munkaerő, beleértve a tulajt is, ezek szerint könnyen el tud helyezkedni. Növekszik a hatékonyság, a termelékenység.
.
> fejlesztésekhez, valamint a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábításához kedvező hitelfelvételi lehetőségek, uniós támogatások kellenek.
.
Sajnos az EU-s pénzek majdnem teljességét Mészáros "Pandakezű" Lőrinccel nyúlatja le Orbán. Ja, és a Balaton körül persze Tiborczék. Megszavaztuk őket, nem? Valamit valamiért.
.
> A tervezett garantált bérminimum, illetve minimálbér emelésről azt mondta, ha 10 százaléknál magasabb lesz az emelés, az drasztikus áremelkedést hoz
.
OK, szóval jól értem? Tegyük fel, az élőmunka adja a költségek felét. A bevétel mondjuk szolid 10%-kal nő a magyarok általánosan magasabb fizetéseinek (magasabb árak) és az erősebb foglalkoztatottságának (több nyaraló) köszönhetően. A dolgozóim bérét megemelem egy, egyébként Európa sereghajtó béreivel rendelkező konvergenciaországban, szerénynek számító 12%-kal. Mert eleve zsugori paraszt voltam, és eddig is pusztán a minimumot adtam. Azaz a költségem 6%-kal nő. A bevételem meg ugye 12%-kal. WTF? Gyerekek, ha az osztrák kiskereskedő osztrák vásárlóknak el tud adni, ráadásul minőségi dolgot, akkor a magyar kiskereskedő magyar vásárlóknak miért nem tud? Nem lehet a bérekre mutogatni, mert itt teljesen az adott ország költségszerkezete számít. Ha a minimum fizetések szóba kerülnek, akkor feltételezem, nem nyugati szintű bérekről van szó :-)
.
> Sokat segítene, ha a járulék-, illetve a közterhek nem nőnének a bérekkel arányosan, mint eddig" - fogalmazott
.
Sokat segítene, ha a vállalkozók nagyobb számban bejelentenék az alkalmazottjaikat. Most meggyőződésem, hogy mindenki 20-30%-kal magasabb járulékot fizet, hogy a potyautasok helyett is meglegyen a járulék. Ja, persze lehetne amúgy is csökkenteni, csak ahogy írom, Mészáros bankszámláján volna még hey, szóval kell az állami bevétel...
.
> fonyódi vállalkozó elmondta: "annyira nincs senki, hogy még a bértárgyalásokig se jutok el"
.
Meg kell hirdetni fizetés megjelölésével. Mondjuk havi egymillió forint. Tuti lesz jelentkező :-) Hja, hogy annyit nem tud a vállalkozás kitermelni? Ezért az emberek inkább a meglévő munkahelyükön maradnak, ahol hasonló összeget kitermelnek? C'est la vie. (Az egymillió forintot helyettesítsd be olyan összeggel, amely mellett volna jelentkező.). Ausztriában pl. 300eFt-nak megfelelő összeget simán meg lehet keresni a kiskereskedelemben. Ha Magyarországon is már ez az állítólagos bérszint, akkor a vevőknek is van vásárlóerejük, nem? Persze ehhez a minőség is kellene, amit valahogy az osztrák előállít, a magyar csak nagyritkán.
.
> siófoki vállalkozó elmondta, sokszor silány munkával társul az extra bérigény
.
A magyar vállalkozó nem oktat, nem ellenőriz és nem fegyelmez. Leszarja. Úgyis megveszik a szar, de olcsó lángosát a seggvakaró, majd kezet nem mosó alkalmazottjától. Nem küld a vállalkozó próbavásárlót. Spúr. Nem ruház be a minőségbe. Ahogy mennek fel az adott munkavállalói nívóhoz tartozó bérköltségek, úgy relatíve egyre nívótlanabb emberek megfizetését vállalja csak be, na ez is egy ok a silány munkára. De leginkább, a magyar munkamorál katasztrofális, a magyar manager is leszarja, a magyar tulajdonos pénzt mos vagy ő is képzetlen, mint az emberei.
.
(rögtön ezután)
> a kiskereskedelemben, ahol ő dolgozik, 2016-ban jellemzően 600 forintos volt az órabér, ami ma már elérte a 900 forintot
.
Na akkor mégis van piaci ár... szerintem marha alacsony. Rengetegen fizetnek óránként 1500-2000 forintot takarításért. És ugye itt Siófokról beszélünk, elvileg a Balaton fővárosa, a legmagasabb árszinttel. Mindjárt elsírom magam.
.
> a Kisosz az idén először kérte fel a 3 illetékes dél-balatoni járási hivatalt, küldjön álláskeresőket a balatonszárszói fórumára, ahol sok munkaadó volt jelen. Mindössze egy érdeklődő érkezett, aki egészségi okokból nem vállalt munkát.
.
Mutatja a Kisosz profizmusát. Egyrészt, hogy akkor kezdenek el csak kampányolni, mikor már ég a ház. Mondjuk korábban is lehetett volna ilyesmit szervezni, akkor az emberek tudnának róla, lenne kialakult gyakorlat. Másrészt, mennyire sikeres az a kampány, amely egy darab, munkaképtelen embert mozgat meg.
Mikieger85 2018. 06. 05. 22:37
Előzmény: #11  _Bekre_Pal_
#13
Át kéne már állni euróra, nevetségesek ezek az 1000-es meg 800-as (lángos) számok. Mindenki a 10évvel ezelőtti számokat akarja a vendéglátókon számon kérni, miközben a forint 30%-ot gyengült. Át kéne állni EUR-ra, ahogy a gyakorlatban a horvátok csinálják.
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 22:24
Előzmény: #11  _Bekre_Pal_
#12
pedig lehet, hogy osztálytársak voltak a Balaton parton gályázóval.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 06. 05. 22:13
Előzmény: #10  Mikieger85
#11
a sípályán megveszik nála az ezerforintos korsó sört (még olcsó) kegszámra, van volumen, van fogyasztás. és nem állambá keresi a vállalkozásán a legtöbbet. ezek nagy különbségek az ittenihez képest. ebből fizetik.
Mikieger85 2018. 06. 05. 22:07
Előzmény: #3  BudFox
#10
Ennyire lenne képes a magyar oktatási rendszer? elég gáz...
#6: már késő. Talán 10évvel ezelőtt kellett volna megbecsülni a hozzáértő munkavállalót, akkor az most nem valamelyik osztrák sípályán dolgozna 4x-es bérért. Ja, az osztrák vállalkozók miből fizetik az alkalmazottaikat? Arrafelé pénzeső esik és csak szét kell osztani hónap végén?
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 22:03
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#9

Egyébként a balatoni vállalkozó még mindig a  "3 hónap alatt megkeresni az évet" elv szerint gondolkozik.
Lehet készülni az áremelésre. Majd kiderül ki bírja tovább.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 06. 05. 21:53
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
ja jó
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 21:51
Előzmény: #6  _Bekre_Pal_
#7
Hát pont ezt mondom, hogy ha csak ennyi probléma lenne amit budfox felsorolt, akkor azt egy félnapos betanítással meg lehetne oldani, de a probléma az, amit felsoroltál.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 06. 05. 21:47
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
hogyan oldja meg egy vállalkozó azt, ha nincsenek megfelelő képességű emberek a piacon, mert aki jó volt az már kiment, aki meg itt van az vagy nem tud dolgozni, vagy nem akar, vagy annyit kér, amennyit nem lehet kitermelni? Esetleg ezek tetszőleges kombinációi (sokat kér, nem akar dolgozni és szar stb.)
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 21:41
Előzmény: #3  BudFox
#5

Amit felsoroltál az csupa emberi, szakmai képzettségbeli hiányosság.
Ezt egy közepes képességű vállalkozó meg tudja (tudná!) oldani, ha nem csak ezek a problémák lennének.
Törölt felhasználó 2018. 06. 05. 21:09
Előzmény: #3  BudFox
#4
te adtál a beosztottaknak?
hmmmm?
BudFox
BudFox 2018. 06. 05. 21:05
Előzmény: #2  Mikieger85
#3

Akinek van, vagy volt már vendéglátó vállalkozása az megérti a vállalkozók helyzetét...
Sajnos többségében meg olyanok akarnak dolgozni a vendéglátásban akik nem tudnak semmit sem.
Egy kávét nem tudnak megfőzni...
fagyit nem tudnak adni...se semmit..
lágyfagyigépet nem tudnak kezelni...
sem a kasszát nem tudják kezelni...
vendéggel nem tudnak bánni, barátságosan, figyelmesen...
Sőt visszaadni nem tudnak sokan, ha nincs számológép a közelben...aztán ezek akarnak rengeteg pénzt keresni..
(tisztelet a kivételnek)
ez van...
biztos hogy jópár üzlet be fog zárni a Balatonon...de amelyik megmarad annak meg jobban fog menni
Mikieger85 2018. 06. 05. 20:55
Előzmény: #1  portfolio
#2
Érdekes, az osztrák bérek lényegesen magasabbak, mégis meg tudja fizetni az ottani árakat a magyar turista. Hogy is van ez?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek