Javaslatom VÉTEL, akinek már van TARTÁS
Miért?
Adózott eredmény: 2003/ 581 038 000 2004/ 2 123 149 000
Jóváhagyott osztalék: 2003/ 451 182 000 2004/ ? ? ?
Ha az adózott eredményt kifizetik osztaléknak, akkor az osztalék 200ft lesz
Ha az osztalék 200ft a részvény min 1500ft
Szerintem érdemes tartani és az osztalékra játszani én több mint 50% esélyt látok rá
Ha bejön 100%-os haszon 2-3 hónap alatt én már vetem és tartom
Szerintetek? Véleményeket várok
Nem érzem felhatalmazva magam arra, hogy a befektetők összességének nevében beszéljek, úgyhogy csak azt írom hogy én mit gondolok.
Olyan pénzt fektetek ide, amire ma nincs szükségem. Holnap sem lesz. Tehát sem a mai, sem a holnapi záróár nem érdekel.
Ami érdekel, hogy évek óta 17%-os ütemben nő a könyv szerinti érték. Egy ilyen eszközt 1x BV-n is megvennék, de helyette harmadáért veszem. Ha a könyv szerinti érték helyett a saját értékelésemet venném alapul, még olcsóbbra jönne ki. Ilyen körülmények között szívesen várok és szívesen bővítek.
Az a T sorozatot jól megszívatná. Meg amúgy is szívás, alapszabályt kellene módosítani hozzá. Ennél egyszerűbb a válasz: egyszer csak elkezdenek osztalékot fizetni a T-n is. Ha Leisztingernek elfogynak az ötletei, ha az összes termőföldet megvette Lázár és az összes független ipari vállalatot megvette Mészáros, akkor kénytelen lesz osztalékot fizetni. Ha most jönne el ez a pillanat, akkor kb 500 forintot jelentene. Ha később... évente 17%-ot növekszik a saját tőke, ha a ROE ilyen szinten marad akkor az osztalékfizetési kapacitás is ilyen szinten fog növekedni.
Ha arra gondolsz hogy mennyi osztalékot fizethetne ha nem a növekedésre fókuszálna, akkor egyetértünk. Az 50 forintos osztalék miatt nem ajánlanám senkinek hogy vegye meg. Arra sem spekulálnék hogy jövőre majd biztos ki fogja fizetni a teljes FCF-t, ha az elmúlt két évtizedben kibírta osztalékfizetés nélkül.
Néhány magyarázatom van erre, egyik sem különösebben jó:
1) Akik 2020 környékén az OE-t megvették mert az 5%-os osztalékhozam jó
volt a 0%-os kamatkörnyezetben, azok most 2-3%-os osztalékhozam és 6%-os
kamatok mellett eladják.
2) Mindkét papír rendkívül illikvid, de a T-ből kevesebb a közkéz, arányaiban is és darabszámban is. Ez önmagában nem indokol sem magasabb sem alacsonyabb árfolyamot, viszont indokol volatilitást. Ha a T-t venni akarják, gyorsabban emelkedik, ha adni akkor gyorsabban süllyed. Az OE volatilitását tovább csökkenti az osztalék megléte. Mindkét magyarázat inkább okoskodás mintsem valós leírása a részvények viselkedésének, mivel annyira illikvid a piac, hogy az egyes befektetők aktuális élethelyzete sokkat nagyobb hatással van a pillanatnyi árfolyamra mint a kamatszint vagy a cég pénzügyi helyzete.
Semmire, az eredménytartalék nem pénz, csak egy számviteli fogalom. Általában minden pénzt befektetnek, többnyire nem rosszul. Azért 50 Ft, mert ennyi a minimum az osztalékelsőbbségi papírokra.
Csak úgy kíváncsiságból, jól látom, hogy 9 millió papír van...ugye? És jól látom, hogy 11 milliárd lett az adózott eredmény? Az 1240ft/rv...miért csak 50 forintot fizet?
FORRÁS OE
Miért?
Adózott eredmény: 2003/ 581 038 000 2004/ 2 123 149 000
Jóváhagyott osztalék: 2003/ 451 182 000 2004/ ? ? ?
Ha az adózott eredményt kifizetik osztaléknak, akkor az osztalék 200ft lesz
Ha az osztalék 200ft a részvény min 1500ft
Szerintem érdemes tartani és az osztalékra játszani én több mint 50% esélyt látok rá
Ha bejön 100%-os haszon 2-3 hónap alatt én már vetem és tartom
Szerintetek? Véleményeket várok