Topiknyitó: Portfolio 2018. 04. 20. 11:45

Orbán Viktor olyan megállapodást kötne, amire még soha nem volt példa  

Ugrás a cikkhez
Orbán Viktor elõször adott interjút a Kossuth Rádiónak a kétharmados Fidesz-gyõzelem óta. A fél órás beszélgetés során több témát is érintett, azonban talán a legfontosabb az általa felvázolt, nõkkel kötendõ hosszú távú
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dehogynincs
Dehogynincs 2018. 04. 21. 13:32
Előzmény: #127  haywood
#140
A Bokros-csomag legfontosabb elemei a csúszóleértékelés és a vámpótlék volt. A gyes-gyed megkurtítása pedig ráadásul alkotmányellenes is volt. A családtámogatással ugyanolyan veszélyes játszani, mint a magántulajdon elvételével. Évtizedekre való hatása van. Én például azért nem szavazok az mszmp utódpártjaira, mert elvették nagyszüleim földecskéit. A fidesz, meg akkor vesztett el engem szavazóként, amikor kifosztotta a nyugdíjpénztárakat. Ettől kezdve annyira érdekelnek az mszp-dk-fidesz ajánlatai, mint mikor egy tolvaj vagy rabló akarna velem bármiről tárgyalni. Nem hiszem el róla, hogy jó útra tért.
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 13:17
Előzmény: #127  haywood
#139
Nem csak a gyest vettek el. Az akkori kozeposztalyt epp a gyes elvonasa zavarta kevesbe.
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 13:15
Előzmény: #121  Törölt felhasználó
#138
Minimalis. Orbanek par ev mulva visszacsinaltak, sot meg is fejeltek csaladi adokedvezmennyel, megsem rokkant bele az orszag. Emiatt mondom, hogy minimalis penzugyi hatasa volt ennek a resznek rovid tavon, hosszabb tavon szuletesszamban sokkal drasztikusabb,  Egyik pillanatrol a masikra ebredt ra egy csomo ember, hogy nincs kobe vesve semmi, minden addig megszokottat elvehetnek.
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 12:45
Előzmény: #125  -pny
#137
Gyurcsany es a trendfordulo kozott nem telt el egy evtized. Meg szamolni sem tudsz... Egy evtizeddel korabban pont az elso Orban kormany mukodott... 
Peterbond 2018. 04. 21. 12:22
Előzmény: #109  Törölt felhasználó
#136
"Csak sikerult kiugrasztani a nyulat a bokorbol. Nezd meg peterbond 103-as hozzaszolasat. Sut belole, amirol irtam. A gyerekvallalas anyagi elosegitese (Ratko korszak) nem emelte a szuletesszamot, csak elore hozta. A Bokros csomag nyirasa pedig nem csokkentette. Szoval az anyagiaknak semmi hatasa nincs a gyerkvallalasra"
Ez így messze eltúlzása annak amit mondtam néhol meg egyenesen beleteszel olyat amit nem mondtam.
Pl a Ratkó korszaknál Nem támogattak anyagilag. ott ideologia volt mögötte ( "Lánynak szülni dicsőség, asszonynak szülni kötelesség" ). A bokros csomag meg persze hogy csökkentette. Alapból már a bizonytalanság is csökkenti a gyerekvállalást. Csak ti többet láttok bele és egyetlen intézkedésre teszitek fel a folyamatot. Láthatóan a Bokros csomag elött is folyamatos volt az esés így 120.000-ről 96-ra nem a bokros csomag miatt mentünk hanem több tényező okán. Ebben benne volt a bizonytalanabb életkörülmény ( A Rendszerváltással nagyon sok minden változott és a biztos környezet bizonytalanabbá vált ), a sok esetben visszaesett jövedelem életszinvonal is, és mellette hogy a szülési kor kitolódott ( 20-22 helyett 30-ra ).
Afrikával meg pont nem tudom mit akartál példálózni.
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 12:17
#135
"... mondják el, mi pedig értsük meg, hogy mit akarnak".
A nyakam rá, hogy ebből Nemzeti Konzultáció lesz!
Javaslom akkor, hogy kérdezze meg a külföldre költözött magyar fiatalokat, (mert a gyerekvállaláshoz nemcsak a nő szükségeltetek), hogy miért mernek bátran több gyermeket is vállalni a migránshordáktól letaposott Angliában, Németországban, Franciaországban, Svédországban, Finnországban és miért nem  vállalták azt itthon.
Ha egyáltalán kíváncsi az okokra.
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 12:08
Előzmény: #132  Karvalytokes
#134
Manyup államosítás, állami monopóliumok építése korabban piaci alapon működő területeken, féldiktatórikus hatalmi módszerek, állami propagandagépezet működtetése, szabad sajtó fokozatos felszámolása, Moszkva érdekeinek kiszolgálása, Ratkó korszakra emlékeztető retorika családpolitikában, politikai ellenfelek árulónak, nyugati zsoldosnak tekintése, stb., stb.
philosopher
philosopher 2018. 04. 21. 11:36
Előzmény: #120  signal2
#133
Köszi a jó statisztikákat. Brutális a csökkenés a gyerekszámban és a szülőképes korú nők számában..Ezek alapján nyilván nem érdemes az abszolút születésszámokat hasonlítani egymáshoz. Már annak is örülni lehet, ha nem esik hamarosan 85 ezer alá a születésszám. Még az ezer lakosra eső születésszám stagnálása is nagyon jó eredmény volna, hiszen a korfa alapján nagy az elöregedés. Mindent egybevetve látható javulás 2011 óta, de még nem telt el elég hosszú idő, hogy megítéljük a tartósságát.A miniszterelnök elgondolása jó lenne, ha tényleg komolyan gondolja a konzultációt. Sajnos a nemzeti konzultációk történetét (az első még egész jó volt, az utolsó meg csak megvezetés volt) ismerve muszáj feltenni ezt a kérdést.
Karvalytokes
Karvalytokes 2018. 04. 21. 11:26
Előzmény: #123  Dehogynincs
#132
Pedig valakinek a személyéből fakadóan jönnnek az állitásai.Egyébként mitől lenne a fidesz komcsi?
csendben 2018. 04. 21. 11:22
Előzmény: #129  Törölt felhasználó
#131
"A másik dolog, hogy sokan etnikai kérdést csinálnak belőle, de a cigányoknak valójában pontosan amiatt van sok gyerekük, mert 3. világbeli szinten élnek, mind anyagi, mind kultúrális szempontból"Mekkora szerencse,hogy a gyermekhalandóság nem a 3. világbéli méretű náluk.
haywood 2018. 04. 21. 11:04
Előzmény: #126  Törölt felhasználó
#130
Hát igen, ez egy érdekes kérdés, hogy mit akar elérni a növekvő születésszámmal. Itt egymással ellentétes célok vannak, tehát minden nem lehet egyszerre.
- Ha sok kis leendő fidesz-szavazót akar, akkor nem a középosztályt kell támogatni adócsökkentéssel, hanem alanyi juttatások kellenek. Az oktatást le kell zülleszteni, nincs szükség önállóan gondolkodó, tájékozott emberekre. Így a középosztály, a polgárság elsorvad, kiépül egy új feudalizmus  egy vékony arisztokráciával meg az alattvalókkal, akik félelemből/tájékozatlanságból/imádatból megválasztják újra meg újra.
Csak éppen nem lesz aki adót fizessen, aki a nyugdíjhozzájárulást fizessen, aki fenntartsa az egész rendszert a hátán. Ha az EU pénzek elapadnak, meg a multik kivonulnak, mert nem lesz elég képzett munkaerő, akkor Magyarország lesüllyed a 3. világ szintjére.
- Ha sok kis leendő adófizetőt akar, akkor a középosztályt kell erősíteni, polgári jövőképpel, megfelelő oktatással, egészségüggyel, stb. aminek a végeredménye az lesz, hogy az öntudatos polgárok elzavarják a pcsába.
- Meg lehet egyensúlyozni a kettő között, majd meglátjuk, mennyire sikerül.
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 11:02
Előzmény: #127  haywood
#129
A másik dolog, hogy sokan etnikai kérdést csinálnak belőle, de a cigányoknak valójában pontosan amiatt van sok gyerekük, mert 3. világbeli szinten élnek, mind anyagi, mind kultúrális szempontból. Asszimiláció esetén már rájuk, és más kisebbségre sem igaz ugyanez. Amíg a társadalom perifériáján élnek, addig teljesen mindegy, hogy kapnak-e családi pótlékot, sok gyerekük lesz, a csp hiányában max. azért nem, mert egyszerűen éhen halnak.
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 10:57
Előzmény: #127  haywood
#128
Ezzel kapcsolatban a családi pótlék vs. adókedvezméns is érdekes kérdés. Mert én elfogadom érvkémt, hogy az adókedvezmény azért jobb, mert eleve segélyből élőket nem támogat a gyerekcsinálásban, a másik oldalon viszont még a diplomás szülők is megszívják miatta, ha átmenetileg munkanélküliek lesznek, mert épp mikor legfontosabb lenne, akkor nem kapnak támogatást. Persze ezt általában a budapesti felső-közép réteg nem érti meg, vidéken mérnököket is ismerek, akiknek volt olyan időszakuk, amikor évekig nem volt munkahelyük.
haywood 2018. 04. 21. 10:43
Előzmény: #109  Törölt felhasználó
#127
Itt az anyagiak kapcsán két eltérő téma van némileg egybemosva. Ha a 3. világot emlegeti valaki, akkor ott azt kell látni, hogy a szegény országokban több gyerek születik, mint a gazdag országokban. Ez elsőre nem tűnik logikusnak, de racionális okok vannak mögötte. Ebből a szempontból M.o. a gazdagok közé tartozik.
A másik, hogy ha az adott társadalomban van egy anyagi visszaesés, csökken a jólét, a korábban biztosnak látszú hosszútávú jövőkép bizonytalanná válik, akkor attól csökken a gyerekvállalási kedv. A Bokros-csomagnak lehetett ilyen hatása, de azért én is azt gondolom, hogy akkortájt sokkal nagyobb hatású volt a rendszerváltást követő években elszenvedett életszínvonal csökkenés, és méginkább az, hogy megszűnt a korábbi 30 évben megszokott létbiztonság.
Ha valaki gondolkozik a gyermekvállaláson, akkor szerintem fontosabb kérdés az, hogy a következő 18-23 évben lesz-e munkája, amiből felneveli, mint az, hogy mennyi a GYES.
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 10:28
Előzmény: #101  Dehogynincs
#126
1. Miért érdekes az, hogy a proliknak kedvez? Ha a középosztály nincs, vagy nem akar/tud több gyereket vállalni, akkor oda kell fordulni gyerekért, aki hajlandó és képes megszülni. A jó neveltetés részben pótolható lenne az oktatási rendszerben ha már megszülettek a kellő számban a gyerekek.
2. Ez nem jutalmazás. A gazdaság úgy működik, hogy azzal lehet üzletelni, aki képes szállítani a kívánt eredményt. Egy rakás egyedülálló nő van, aki akar gyereket. Csak éppen nincs olyan helyzetben, hogy vállalja, mert vagy nem elég szép/fiatal/okos/stb. hogy találjon egy megfelelő társat hozzá, aki kitermeli a szükséges pénzt, vagy mert egyedül nem könnyű dolog egy jelentősebb jövedelmet termelő minimum 8 órás munka mellett gyereket (esetleg többet is?) nevelni. Ha már a prolikkal bajod van, akkor legalább ezeket a jóérzésű kevésbé szerencsés sorsú nőket támogathatnád.
-pny
-pny 2018. 04. 21. 10:03
Előzmény: #93  Bumbika
#125
“Az összes szociológia tankönyvben ott áll, hogy a népesedési, demográfiai folyamatok évtizedes csúszásban vannak a kormányzati intézkedésekhez képest.”
.
Ezt mondd tokosnak, hogy akkor egész este Gyurcsánynak kampányolt...
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 09:46
Előzmény: #122  Dehogynincs
#124
Abból nem lesz középosztály, ha rászoktatjak a népet, hogy a lakásvásárlás állami támogatásra épüljön.
Dehogynincs
Dehogynincs 2018. 04. 21. 09:42
Előzmény: #104  Karvalytokes
#123
Az állításaival vitatkoztam, nem a személyével. Magamat antikommunistának tartom, és fidesz kommunistáit sem kedvelem, nemcsak Gyurcsány komcsijait.
Dehogynincs
Dehogynincs 2018. 04. 21. 09:40
Előzmény: #102  Törölt felhasználó
#122
Az nem feltétlenül állami manna, amit a gyereket vállalók a saját szja-ukból megtarthatnak. Szerintem éppen a(z alig létező) középosztályt kellene támogatni vagy inkább létrehozni. Ezért is nehéz Orbán doktornak megoldani a demográfiai kérdéseket. A hatalma megtartásához és megszilárdításához alattvalók kellenek, viszont egy jól működő társadalomhoz polgárság szükséges.  Azon sem lepődök meg, hogy egy polgár inkább egy lakásban lakna és nem egy cigánytelep putrijában, ahol senkit sem kell különösebben a szaporodásra ösztönözni.
Törölt felhasználó 2018. 04. 21. 09:16
Előzmény: #117  Törölt felhasználó
#121
Tekintve az akkori hiányt és eladósodottságot, azért volt némi köze a szerinted egymástól független két résznek egymáshoz. Az is érdekes, hogy szerinted a családtámogatás a legfontosabb motiváció, nos szerintem meg nem, és láthatóan most is csak mikroszkóppal tudsz "trendet" mutatni, amikor ennek hatásáról beszélsz.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek