Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lngnl 2021. 06. 23. 09:17
Előzmény: #45861  Törölt felhasználó
#45880
En 2008 ban mar javaban kulfoldon eltem, hal istennek olyan munkam volt amire volt nagy kereslet. akkoriban meg nem tozsdeztem es hitelem sem volt (nalam ez egyebkent eleg alapszabaly hogy hitelt csak egyetlen dologra vagyok hajlando felvenni az pedig ingatlan es csak akkor ha pozitivan tudok belole kijonni.)
Egyebkent ahol en jelenleg elek, ott a covid az ingatlan piacot es a gazdasagot is durvan oda vagta, itt is van inflacio de csak elelmiszerben. Ingatlan arak most sem ertek el megint a covid elotti arakat, az itt dolgozo kulfoldiek szama 20% al megcsappant, itt tamogatast nem adtak a cegeknek es embereknek. Viszont a cegek elkezdetek munkerot felvenni most, ingatlan arak hetente mennek 5% ot. Szoval ezze lcsak anyit akartam mondani, amit mar tobbszor leirtam hogy a vilag helyzetet ne csak a otthonrol nezzetek, mert a vilag tobbi pontjan tok maskeppen nezhet ki.
szieszta 2021. 06. 23. 09:17
Előzmény: #45877  szieszta
#45879

Én, mint üzletkötő működtem egy külföldi cégnek az itteni leányvállalatánál. Az AGRO szektorban volt a fő tevékenységünk. A 2008-as év még nem volt annyira rossz, mivel az év vége volt, a pénzbehajtás keserítette életünket, de szerencsére a terményekkel tudtunk kompenzálni. A következő évben, viszont olyan gazdák is jelentkeztek, akik addig szóba sem álltak velünk. Nem értettük, miért jött el a kánaán. Aztán hamar kiderült.
A konkurencia csak akkor adott bármit, ha előre megfizették. Mi meg több hónapos fizetési haladékot adtunk. Az ősszel elvetett búza vetőmagot, elég volt a júliusi aratásnál a terménnyel lekompenzálni.  Látva a helyzetet ezen mi is gyorsan változtattunk, megbízva egy jogászt, hogy a megelőlegezett dolgokra a gazda a teljes vagyonát letétbe helyezi. 2009-ben a terményárak a minimumra estek, nagyon sokat buktak a cégek és a termőföld ára is először csökkent. Ráadásul az agro támogatások is nagyságrenddel alacsonyabbak voltak.
Akkor lett volna lehetőségem közel 100 hektárt megvenni és volt is rá valóm, de úgy nézett ki, hogy a méznyalásnak vége, a defláció sokáig velünk marad, senkinek semmi nem kellett, a hitelezés befagyott.
Aztán elkezdték nyomtatni a pénz, meg menteni a gazdaságot és ezzel felpörgetni az inflációt, felverni az árakat.
Akkor az államok megmentették a magánszektort. Ezzel nem is lett volna gond, ha nem tolták volna nagyon nagyon túl. Most már az államokat kell majd menteni. De kinek?
Törölt felhasználó 2021. 06. 23. 09:01
Előzmény: #45876  biggabi76
#45878
Nekem Király Júlia jegybankár hírhedt mondata jut eszembe: "csak a tornádó oldalszele ér el bennünket".
Aki megélte azokat az időket, az mindig fenntartásokkal fogja a pénzvilág szavait kezelni.
szieszta 2021. 06. 23. 08:23
Előzmény: #45864  HuTi
#45877

Engem 2007-ben győztek meg, hogy a pénzem tud többet is keresni, nézzem csak meg a "property" portfóliót. Ami ugye ingatlan alap volt. Egy darabig hálás is voltam, igaz nem az egész vagyonom toltam bele. Aztán 2008 vége fele hallom, hogy csőd, zuhanás, nagyabaj, azonnal hívtam a befektetési tanácsadómat, hogy azonnal kilépek, de ő csak vigasztalt, hogy nem kell megijedni, ilyen megingások természetesek és úgyis csak Amerikában van gond. Ekkor még csak  a nyerőm olvadt el. Majd 2 nap után már a tőkém 10%-a tűnt el és a tévéből folyt a világvége hangulat. Újra hívtam a "szakembert", de nem vette a telefont, így személyesen kerestem fel. Mondja ha kilépek, realizálom a veszteségem. Ennek ellenére kiléptem, igaz 3 nap kellett hozzá, így 22%-os bukót realizáltam. Egy hónap múlva már 78%-os minusznál állt az az alap, majd eltűnt. Nem tudom, hogyan számolták fel, de kikerült a portfólióból.  Utána februárban OTP-t akartam venni, de a "bróker lebeszélt róla, mondta, hogy az OTP-nek vége. Mivel nagy volt a pánik, így a lekötött betétek kamata meglódult, így oda raktam a pénzemet, ha jól emlékszem 16%-os kamatra. Jó ideig az volt a legjobb befektetésem.
Azt még leírnám, hogy ha akkor valaki 10% nyereséget elért 1 év alatt, az már kiemelkedő hozam volt.
Nem úgy, mint mostanában, ha valaki nem tud duplázni, már háborog.
biggabi76 2021. 06. 22. 23:03
Előzmény: #45854  JeGeMeLOV
#45876
Nem fog begyűrűzni hozzánk, nem fog begyűrűzni hozzánk, ez ment a híradóban :) 
Haverom addig nyomta a "buy the dip"-et az otp-re amig az összes pénze el nem hussant. Nem mertem megvenni 10 milláért egy kecót a veres pálnéban, sokalltam akkor. A cég forgalma visszaesett, nem igazán akart senki fizetni, finoman szólva sem volt béroldaról nyomás, vagy másképp mondva nem volt gond embert találni konkrétan akármennyiért. 2010 után jöttek az eladó táblák az ingatlanokon, és a bérletiltások a céghez, ezekből egyre több, az volt a leghúzósabb. A bankban sima betétre 10% feletti kamatot kaptál. Hitelt, na arról szó sem lehetett, a hitelezés konkrétan befagyott. Ha nem volt cash, az igazán pech volt akkortájt. 
Idea 2021. 06. 22. 23:01
Előzmény: #45873  Idea
#45875

Egy kis nosztalgia.(Erre a felívelésre még rájött, hogy a szektort kisegítette az állam 2013-ban, adott korlátlanul munkát azoknak akiknek mindenféle minősítéseik, engedélyeik, isoxxxx, stb voltak. Nekünk nem volt semmink, de volt hátterünk, némi logisztika, infrastruktúra, szervezési kapacitás, stabilitás,  ezért kaptunk a nagyoktól munkát. A költségeink átlag 200%-t ígérték, ha majd az állam fizet (mert nem volt alvállalkozó, aki meggyengült az is folyamatosan bukott be, otthagyta a felvállalt munkát). Közben a költségeink 40-60%-t fizette a fővállalkozó. Az állam folyamatosan ígérte, hogy majd egyszer fizetni fog. Ránkkapcsolták otthon a villanyt háromszor, kgfb majd műszaki nélkül járkáltam az autóval, volt két olyan hét mikor kölcsönteherautó állt a kapu előtt a vízcsapon, hogy ki ne kössék, csúsztam rezsi, adó, fizu, szolgáltatások kifizetésével, lógtam ezerfelé. Megszoktam, hogy nincs se internet se tv, se telefon, se a kártyás mobilon egység. Pestről kp-ban kaptuk a pénzt mert elvitte volna az apeh, mint a messiást vártuk az újabb és újabb pénzt amiből azonnal elment 80-90% tűzoltásra. Ingatlant nem lehetett eladni, pont az állami meló előtt vettem egy lakást, szívtam a fogam, milyen jól jött volna az ára, csak hiénák vették volna meg féláron a lakásokat. Telekért, földért egy ft-t nem ígértek... Bank hitelt nem adott, faktorcég követelést nem faktorált. Elvékonyodott a cég költségvetése (érdekes érzés) , volt olyan nap, hogy 130.000-t kellett volna kifizetnem nem fő tételekre (halaszthatatlan szirszarokra) és volt 7.000 ft-m. Köteg pénzzel jártam: belül ötszázasok, kívül egy db tíz- vagy húszezres, mikor mennyim volt, mutattam, hogy úszunk a pénzben, van likviditás. Megnyugodtak az üzletfelek, rábólintottak a két hét múlva 5%-l többet adunk ajánlatra, utána meg hajlamosak voltak finanszírozni ésszerű keretek közt. Felszámolni egyik sem akart.
.
Aztán kifizettek. Bank, faktoring nem volt képben, így maradt egy kis pénz a melóból. Egy SAGA (hőseposz) volt. Olyat akartam korábban, hogy annyi ügyfél hívjon, hogy ne bírjam felvenni - hát meglett, de köszönet az nem volt benne, két nap után untam már :))   )
Alexander_Greybeard 2021. 06. 22. 22:34
Előzmény: #45849  pomperj
#45874
A legtobb ceg US GAAP alatt nem tudja felertekelni a crypto asseteket, amig azok a merlegen vannak, meg csak impairment visszaforgatas sincs addig. Eladaskor rendezik a PL-t a megfelelo iranyba, ott mar fair value lesz a vege. Tesla $32k kornyeki atlagon vett.
Idea 2021. 06. 22. 22:26
Előzmény: #45867  Törölt felhasználó
#45873
Nekem nagyon érdekes tapasztalatom volt:
Esett a kereslet, szűkült a piacunk. Csökkent a nyereség, átmentem mínuszba, elkezdtek esni az ára(in)k is. !naponta! hordtam be a pénzt a vállalkozásba otthonról, elég durván fogyott. Egyszercsak elég hirtelen, 2-3 hónap alatt leestek a bérek, bagóért elvállalták a munkát. Nőtt a nyereség alulról súroltam a nullszaldót, miközben a kereslet csökkent, de a bérek beestek. Kínlódtunk. Spóroltunk. Ésszerűsítettünk. Egyszercsak a legnagyobb nihilben elkezdett hónapról-hónapra nőni a bevétel, gyorsulva - közben a csapból is az folyt hogy a piacunk zúg lefelé, éves szinten -20,30,50%-l. A környéken csődbement, abbahagyta vagy szüneteltette a tevékenységét a hozzánk hasonló cégek harmada, fele, kétharmada, háromnegyede - a megmaradt kicsi kereslet jött a megmaradt még kevesebb céghez amik addigra már száraz bogáncson is elvoltak költségek tekintetében... Pluszban a mélyponthoz képest egy jó 70%-t tudtunk átlagban emelni az árakon. 2011-12-ben már kp-ból  elfogadható áron ingatlanokat veszegettem (túl korán egyébként, 2014 volt itt az alja).
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2021. 06. 22. 22:22
Előzmény: #45871  süveg
#45872
Érdekes történetek, köszönet érte! Kicsit elmélkedtem, nekem addigra megvolt az első 2 év egy kisebb magyar cégnél és váltani akartam. 4 multihoz is beadtam, kettőnél jó esélyeim voltak, de nem sikerült. Mindenhonnan az ismeretségi körből létszámstoppokról hallottam, így inkább meghúztam magam. Nem derült ki, hogy keresgéltem, de utána 2 évig elég boldogtalan voltam azon a munkahelyen. 2011 közepén tudtam váltani.
süveg
süveg 2021. 06. 22. 22:08
Előzmény: #45863  macskassy
#45871
Ja igen, nálunk is prémiumok ugrottak, főnök mondta, hogy örüljünk hogy meg tudja tartani az embereket. Fix havidíjas ügyfelekkel dolgoztunk, létfontosságú volt számukra, hogy szolgáltassuk (különben azonnal bezárhatnak), így is sokan nem / késve / kevesebbet tudtak fizetni.
Törölt felhasználó 2021. 06. 22. 22:07
Előzmény: #45864  HuTi
#45870
Persze, igazad van, nem is rágódom, csak a nosztalgia. Pl. emlékszem, h ott ültem a monitor előtt full kp-ban, futott az Equitas PETI-je, és láttam, h 1400 körül van az OTP, de nem vettem egy db-ot sem, mert terjedt a pletyka, h becsődöl. Ekkor kezdtem el kereskedési rendszereket fejleszteni, aminek pár év múlva beérett a gyümölcse, szóval minden rosszban van vmi jó:)
Kirito
Kirito 2021. 06. 22. 22:07
Előzmény: #45842  bankos
#45869
Te szereted a nemesfémeket, itt készülnek a jó beszállók (ha még nem lépted meg)
https://fudgelliott.blogspot.com/2021/06/kivegzik-nemesfemeket-arany-ezust.html
Zedisdead 2021. 06. 22. 22:00
Előzmény: #45849  pomperj
#45868
Én 32k beker árról olvastam Teslánál.
Törölt felhasználó 2021. 06. 22. 22:00
Előzmény: #45865  Törölt felhasználó
#45867
Így van, 2-300 jelentkező volt egy átlagos diplomás állásra. Szinte hihetetlen a mai környezetből nézve.
Akkor nagyon jó fizetésem volt, valami 55% körüli adóterheléssel! A vállalkozásomban is brutál volt az adóterhelés, bár a pontos számra nem emlékszem.
Volt fizikus ismerősöm, aki halpucolóba ment el napi 8 órában dolgozni... 
süveg
süveg 2021. 06. 22. 21:59
Előzmény: #45852  JeGeMeLOV
#45866

Saját emlék 2008-as időszakról, hogy próbáltam munkahelyen nem kilógni a sorból, nehogy kirúgjanak, mert ismerősök jelzése alapján szinte lehetetlennek tűnt volna újra elhelyezkedni.
Játékpénzzel tőzsdéztem akkoriban, OTP-be többször belekaptam kisebb összeggel, de esett tovább, bukóban eladtam. Covid első tőzsdepánikban éreztem ugyanazt, mintha 2008 lenne "már megint esik, mi van itt, mindenki csődbe fog menni?"
Törölt felhasználó 2021. 06. 22. 21:56
Előzmény: #45861  Törölt felhasználó
#45865
Most, h írod, eszembe jutott, h engem is kirúgtak 2009 tavaszán - csak én nem aggódtam, mert akkorra már mögöttem volt 20 év gyakorlat többek közt vezetői pozíciókban is - mert a céget, ahol dolgoztam eladták egy másik multinak, akinek szintén volt itthon képviselete, így lett a 2-ből 1, úgyhogy az emberek kb. 50% (úgy 100-120 fő) nézhetett magának új melót. És igen, egy normálisabb állásra 200-250 jelentkező volt. 
HuTi 2021. 06. 22. 21:52
Előzmény: #45862  Törölt felhasználó
#45864
Ezeken utólag nem szabad rágódni. Abban a helyzetben kellett döntened és akkor a körülmények ismeretében az volt a racionális döntés. Én ezért nem szoktam utólag számolgatni, hogy mennyi emelkedésről maradtam le egy adott papírban. Sajnos csak korlátozott mennyiségű információ áll rendelkezésünkre amikor döntést kell hozni és én személy szerint többre értékelem az alacsonyabb kockázattal megkeresett alacsonyabb profitot, mint a magas kockázatú, magas, ugyanakkor bizonytalanabb nyereséget.
macskassy 2021. 06. 22. 21:50
Előzmény: #45858  drexler76
#45863
Létszámstop, költségcsökkentés (angolul még durvább a cost cutting, de utáltam hallgatni évekig), akik maradtak a cégnél a fizetések évekre befagytak, minden juttatást elvettek azonnal, már 2008-ban. Ja és persze a munka halmozottan nőtt, mert embert felvenni max munkaerőkölcsönzővel lehetett, határozott időre.
Nekem nem volt devizahitelem, de szegény tesóm csúnyán megszívta évekig, ráadásul őt ki is rugták, fél évig nem talált melót 2 kis gyerekkel, full hitel mindenen. Utána is 65%-át kapta csak az előző fizujának mikor már bármit elvállalt.
De legrosszabb a bizonytalanság volt, mint most a covidnál.
Törölt felhasználó 2021. 06. 22. 21:47
Előzmény: #45858  drexler76
#45862
Személyes tapasztalat, h akkora hülye voltam, h nem mertem megvenni 8, azaz nyolc millióért egy negyvenvalahány nm-es Váci utcai lakást, mert mi lesz, ha kell másra a pénz. Ma mennyi lehet? 50 körül?
Törölt felhasználó 2021. 06. 22. 21:47
Előzmény: #45859  Törölt felhasználó
#45861
Én arra emlékszem (sok egyéb mellett), hogy a bevásárlóközpontban alig voltak rajtam kívül. Pláne hónap vége felé. Kongott az ürességtől a mai időszakhoz képest.
Illetve még egy emlék: pont akkor diplomáztam. A szaktársaim 80%-a alig tudott elhelyezkedni, mert totális létszámstop volt mindenhol. Egy szaktárs mesélte, hogy ismeretséggel jutott el a APEH egyik állásinterjújára, és egy szobában egy hosszú asztalon annyi önéletrajz volt, hogy hullottak le az asztalról. Ennyire nem volt munka. Ez nagyon megmaradt bennem.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek