Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 31. 16:38
Előzmény: #30179  bluefrog
#30180
Blue, értem, hogy miből fakad a nézőpontod.
Rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy itt mindenki ki van tömve pénzzel.
99%-ig biztos vagyok benne, hogy itt pl. az én havi jövedelmem a fórumon az alsó 20%-ban van. (ha a tőzsdei befektetést nem veszem figyelembe)
Soha egyetlen fillért sem örököltem. Amim van, azt magam tettem félre/ szereztem meg.
Mégis van megtakarításom. Igaz nincs 10 pár Adidas cipőm, meg nem utazok egy évben kétszer a Maldív szigetekre. És nincs csajozós Maseratim sem.
.
Sajnos a lezárás nem kedv kérdése, mint ahogy kifejtettem.
Másrészt valójában nem a lezárás tesz földönfutóvá. Egyrészt ha nem zárunk le, akkor félelmükben maradnak otthon az emberek, és a vége ugyanaz lesz, csak sokkal több halott kíséretében.
.
Másrészt aki a lezárást nem félszívvel csinálta meg, mint Kína, ott végső soron 2 hónappal megúszták. Európában és USÁ-ban csak félszívvel volt karantén. Ezt így nem lehet.
.
Harmadrészt a szarság megtörténik, vírus ide, vagy oda. Nincs olyan, hogy a szerszám jó oldalán vagyunk mindig. Ahogy 2008-ban is elszenvedték, muszáj lesz most is elszenvedni a recessziót. Kérdés, hogy mennyi áldozattal történik meg.
bluefrog
bluefrog 2020. 10. 31. 16:24
Előzmény: #30176  Törölt felhasználó
#30179
környezetszennyezés. ha jól tudom közgazdász vagy. tudsz e olyan intézkedést mondani, amivel pl. a járvány előtti, ész nélküli, olcsó repkedésnek gátat lehetett volna szabni? gondolom, h igen. csak nem volt hozzá megfelelő akarat...
egyébként honnan tudod, h a 2 hónap az 2 hónap. honnan tudod biztosan, pl. h lesz hatásos, jelentős mellékhatás és kockázat nélküli vakcina 1-2 éven belül? a HIV vírusnak mióta is nincs meg a vakcinája? mi van ha még 5-10 évig együtt kell élnünk ezzel a vírussal így? mi van ha folyamatosan mutálódik? mi van ha ezt megoldják, de 1-2 éven belül megint jön vmi más vírus? az emberek éljenek majd állandóan karanténban? mi van azzal a 18-25 éves fiatallal, akinek a családi háttere rossz, szülei nincsenek vagy nem tudják támogatni, megtakarítása életkorából és körülményeiből adódóan nincs, de az intézkedések miatt nem tud elhelyezkedni, így nincs bevétele sem? az áldozatot most neki kell meghoznia, pedig ő nem veszélyeztetett igazából... ő miért ne legyen bosszús emiatt?
egyébként nem csak azzal van gond, sok szektorban, h 1-2 hónapra bezártak, hanem h csökkent a fogyasztás, csökkent a forgalom - pl. a szabályok miatt-, ha nyitva vannak vagy termelnek, akkor is csökkent a bevétel.
egy részével egyetértek, amit írtok, de néha más szemszögéből is vizsgálni kéne a dolgokat, nem mindenkinek csak megszületni volt nehéz...
bluefrog
bluefrog 2020. 10. 31. 15:55
Előzmény: #30175  Placi82
#30177
az a gond, h azt gondoljátok, h a politikus feladata az, hogy vagy hatalomba kerüljön, vagy hatalomban maradjon. tudom, h idealizmus, de egy normális világban nem azt nézné, h melyik intézkedése hoz több szavazatot, hanem h mivel teszi jobbá a világot és az általa irányított közösség lehetőleg minél több tagjának életét, pl. a jövőre is gondolva. a magyar politikában egyébként sztem volt ilyen ember, de sajnos csak múltidőben kell fogalmazzak, mert inkább továbbállt, talán nem véletlenül...
felelősség... a devizahitelt sem kényszerítette senki rá az adósra, de az állam nem tiltotta, nem szorította korlátok közé, mert a rövid távú érdekei ezt kívánták az éppen hatalmon lévőnek (pl. a fogyasztás növelése és annak következményei).
szóval én nem elsősorban az egyszerű Józsi bácsitól meg Etelka nénitől várom a felelős döntést, amikor őt még a média is rossz irányban befolyásolja, hanem azoktól a politikusoktól akiket még a hátérben szakemberek is támogatnak a döntés meghozatala előtt.
Törölt felhasználó 2020. 10. 31. 15:49
Előzmény: #30174  bluefrog
#30176
Ami a gazdasági részét illeti: valóban. Shit happens. :)
De azért hadd tegyek egy különbséget: a biztonsági tartalék és a megtakarítási célú vagyon között van különbség. Bármennyi is lesz az infláció a 6 havi kiadást fedező likvid biztonsági tartalékot minden józan embernek kell tartani, bármilyen inflációra is számít. És ha ez megvan, két hónapra becsukott étterem esetén sem kell tüntetni.
A kérdésedre hadd válaszoljak viszontkérdéssel: arról van adatod, hogy a tavaszi zárás során hányan maradtak életben amiatt, hogy nem lettek közlekedési baleset áldozatai? Vagy hányan maradnak életben amiatt, hogy a levegőszennyezés csökkent? Ez utóbbiról egyébként olvasható volt pár héttel ezelőtt egy kutatás.
Hadd jegyezzem meg, hogy a vírussal az a baj, hogy exponenciális a terjedése, és egyszerűen kimeríti néhány hónap alatt az egészségügyi rendszert, aminek következtében a halálozások exponenciálisan nőnek, és nem 1-2%, hanem 5-10% lesz, mivel olyanok is meghalnak, akik a covid miatt nem jutnak a covidtól független problémával ellátáshoz. Tehát számokat sorolni emiatt teljesen felesleges is.
Én egyszerűen gondolkodom: amikor ég a konyha, nem azzal vagyok elfoglalva, hogy a hajszárító ki legyen húzva a konnektorból. Most nem a gazdaságot kell menteni, hanem az egészségügyet. 
Placi82 2020. 10. 31. 15:39
Előzmény: #30172  bluefrog
#30175
Ahogy humanoid írta, a politika szinte hetente monitoringozza, a nép, a társadalom "kívánságait", egész közvélemény kutató iparág működik ezen területen. A szavazók ezt szeretnék. Svájcban meg más a pefreferencia. Egy Svájcit nehezen vennének ra a "tücsök" életmódra. Minden országban az adott kormány a mindenkori társadalom lekepezese, tükre. Én nem értek egyett avval az allaspontal, hogy mindenért, a kormányok a hibásak, és mi buntelenek vagyunk, ránk kényszerítették a hitelt, a plusz nyugdíjat stb. Tudom, hogy evvel én se leszek népszerű, de szerintem a fejekben kellene először rendet tenni. Nagyobb előre látás, gondoskodás, empátia, tartalekolas, szerénység, és kevesebb ego. Hozzateszem, hogy a jelenlegi világunk, pont az előre látó megtakarítokat bünteti kegyetlenül, az alacsony kamatokkal, úgymond belekenyszeritve kockázatos pénzügyi manoverekbe, hogy pénze értéket legalább jelenertekben megőrizze. Míg a felelőtlen eladósodást, pedig dijazza, jutalmazza a lassan 0% kamatokon keresztül. 
bluefrog
bluefrog 2020. 10. 31. 15:27
Előzmény: #30170  Törölt felhasználó
#30174
már ne haragudj, de a politikusnak egy normális világban az lenne a dolga, h az általa vélt legjobb programot és víziót az emberekkel megismertesse, azzal megméretesse magát a választáson, aztán majd eldől, h az mire lesz elég. de nem,  napjainkban nem a "jobb világ" megteremtése a céljuk, hanem két dolog, hatalomba kerülni vagy hatalomban maradni, mindegy milyen eszközzel, mindegy mi az ára, "a lényeg h jól megszedjem (majd) magam". (lásd pl. a Biden fiú esete...)
a 13. havi nyugdíjat sem alulról ösztökélte a társadalom, sem 2002-ben, sem az elmúlt hetekben, mégis megszavazták, szavazatszerzés céljából, mindegy h a számlát majd a mostani 20-45 év közötti korosztály fizeti, úgy h nekik nem vagy alig lesz állami nyugdíjuk sztem.
és ha már megtakarítás. egyáltalán nem vagyok biztos benne, h a néhány fórumozó által előrejelzett hiperinfláció esetén a korábban felelősen gondolkodó megtakarítók járnak jól. nekem pl. az egyéb megtakarításom mellett van önkéntes manyup. számlám, de tömeges csődök és hiperinfláció esetén az én 15-20 éves megtakarításom egyszerűen elolvadhat, míg aki felélte inkább utazással vagy mással, az meg majd azt mondja nekem, h "nah, most akkor megérte spórolni?"  
arról egyébként van adatod, h hány ember halt és fog meghalni a súlyos recesszió miatt közvetlenül vagy közvetve? ugye, h nincs, csak a covidról, ami vagy igaz vagy nem...
Placi82 2020. 10. 31. 15:18
Előzmény: #30159  pomperj
#30173
07:49. Mindenben egyetértek veled. De kérlek segíts, hogy milyen mértékű inflációra számítasz a világban és hazánkban közeljövőben , 2 éves idotavon? Továbbá az eur /huf árfolyamát tekintve 1-2 éves idotavon? 
bluefrog
bluefrog 2020. 10. 31. 15:01
Előzmény: #30169  Placi82
#30172
olvasd el az utolsó két mondatomat is a #30167 hsz.-ban. 
ki nevelte erre a társadalmat, és ki adott erre lehetőséget pl. olcsó devizahitellel ~15 éve? kik döntöttek a 13. havi nyugdíjról 2002-ben és az elmúlt hónapokban? a fogyasztói társadalmat nem az átlagember találta ki, hanem "fentről", pl. a média segítségével terelik felé. miért vársz felelős viselkedést egy olyan átlagembertől - akinek gyakorlatilag semmi tudása nincs pl. a közgazdaság területén,- ha az elitünk nem tud felelősen döntést hozni és cselekedni?
egyébként pl. a közeli hozzátartozómnak nincs hitele, de vendéglátásban dolgozik, és a jelenlegi körülmények között is esélyes, h bezárnak, ha szigorítanak akkor pedig egyértelmű lesz a helyzetük, de akkor is lesz rezsije és egyéb "hétköznapi" kiadása...
Placi82 2020. 10. 31. 14:53
Előzmény: #30170  Törölt felhasználó
#30171
Egyetértünk. 
Törölt felhasználó 2020. 10. 31. 14:50
Előzmény: #30167  bluefrog
#30170
Nagyon érzéketlen leszek.
Az a helyzet, hogy shit happens. És erre fel kell előre készülni. Mindig vannak kockázatok. Az előrelátó felkészül, tartalékol, befektet magába. Ugye nem tiltotta meg egyik vendéglátósnak sem, hogy tanuljon mellette valamit, divezifikálja saját tudását.
Amikor kritikát fogalmazok meg, akkor valójában a felelőtlenség ellen fogalmazok meg kritikát. Legyen az politikusi, jegybankári, vagy egyszerű honpolgári felelőtlenség. És ne menjünk el amellett sem, hogy a politikus sem magától ilyen felelőtlen, hanem azért mert a nép mindig a könnyű út irányába tereli.
A mai politika heti szinten monitorozza közvéleménykutatási módszerekkel a választói akaratot, és úgy alakítja az irányvonalát, hogy minél több szavazója legyen. Vagyis a felelőtlenség végső soron az emberektől fakad.
Nyugodj meg a gazdaság vírus nélkül is előbb utóbb recesszióba került volna. Akkor aztán mi ellen tüntetnek?
Másrészt inkább a kilakoltatás, meg a villany kiakpcsolás, mint a halál. Ez előbbi túlélhető, az utóbbival kapcsolatban vannak kétségeim. :) De ez az én szubjektív értékítéletem.
Placi82 2020. 10. 31. 14:43
Előzmény: #30167  bluefrog
#30169
Nono. Azért az emberek se piskóták! Az magyar népesség 90% a mindig tulnyujtozkodik mint ameddig a lehetőségeik érnek! Tapasztalom, látom én is. Ha már van 3 millió a zsebben akkor vegyünk BMW-t, lizingre részletre. És ha van 5 - 10 millio a zsebben, amit lehet csak örökölt, de nem spórolt össze, akkor már 50 - 70millios új lakásra hajt kimaxolva a maximum hitel lehetőséget 30 évre, és előre beigerve a 3 gyereket, csakhogy tudja feltenni az instara az új kecot, és a BMW-t!  Szóval, nem a csillagainkban, hanem mi magunkban van a hiba!! :)) 
pomperj
pomperj 2020. 10. 31. 14:35
Előzmény: #30166  pomperj
#30168
3)Korea, PE=24, PB=1.0
Alacsony profitabilitasu cegek, de nincsenek tulertekelve. A KOSPI Index CAPE=13.6
A KOSPI marciusi melypontja egy wave(c of 2) volt, es azota megcsinalt egy wave(i) csucsot.
Most annak a (ii)  korrekciojaban lehet.
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201031v01tm8rut.jpeg
,
A napos charton az is lehet, hogy 3 honapja egy oldalazo (abcde) hullamsorozatban tart, 
es meg egy wave(v) felfele   hatra van, mielott (1) befejezodik.
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201031v01t3fyw.jpeg
,
4) Taiwan , PE=19, PB=2.2
Az Index hagyomanyosan hasonlit a KOSPI indexhez. 
Most is, kesz van marciusban a wave(c of 2) korrekcio, es heves rally utan 
egy wave(ii) korrekcioban latszik lefele fordulni.
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201031v01tudzm8.jpeg
,
folyt. kov.  India, Japan
bluefrog
bluefrog 2020. 10. 31. 14:25
Előzmény: #30157  Törölt felhasználó
#30167
ne haragudj de dolgozik családtagod, közeli ismerősöd a pl. a vendéglátásban? nekem igen, és ők nem azért majréznak mert nem tudnak majd új kocsit venni, hanem h ha nem lesz jövedelmük, akkor miből fizetik ki a rezsit, miből vesznek kaját a családnak stb.
tudok olyan vendéglátóhelyről, ahol tavaszi karantén kibontakozásánál az egyik nap a tulajdonos zárás előtt összehívta a személyzetet, és közölte velük, bezár a bazár... az addigi bérüket rendezte, aztán mindenki mehetett ahová akart.
egyébként sok ember mindaddig szkeptikus marad a veszéllyel szemben, amíg a környezetében nem hal meg vki ettől a vírustól, és ez a vki, minél fiatalabb, nyilván annál sokkolóbb.
én egyébként akárkit kérdezek, még csak súlyosabb esetet sem tudnak mondani a környezetükből, ennek ellenére a rendelkezéseket igyekszem betartani, de megértem azokat is, akik a megélhetésüket vesztették el, és ezért dühösek. a cég ahol dolgozom, ott is rezeg a léc tavasz óta, nekem szerencsére van tartalékom, de nem mindenkinek, és nem mindenki tud home office-ban dolgozni.
"És most mindenki a vírusra haragszik, meg arra, aki meg akarja az életüket védeni."
az a probléma, h pont azok az emberek próbálnak előírásokkal védelmezni - amivel a gazdaságot mély recesszióba terelik-, akik eddig a fogyasztói társadalmat és a könnyelműséget stb. támogatták pl. alacsony kamatokkal, vagy hazánkban 13. havi nyugdíjjal, "nők 40"-el stb
A felelőtlenségre való nevelés "fentről" és a médiából jön évtizedek óta.
pomperj
pomperj 2020. 10. 31. 11:19
Előzmény: #30155  Captainrush
#30166
Szerintem a ket legolcsobb Azsia/EEM piac Russia es Kina.
Normalis arszinten van Korea, Taiwan, Japan.
.
1)Russia PE=10 es PB=0.8. 
Most oriasi oldalazo haromszogben hullamzik 13 eve.
A mostani kilatasokat ketfelekeppen lehet ertelmezni. De mindenkeppen kozel a BEAR piac vege.
Vagy mar megvan, es  elso i-ii emelkedo hullamban van. Vagy meg egy utolso eses van hatra.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201031v00tcc7tw.jpeg
.
Napos tf-en az a kerdes, hogy kesz-e az E pont, es milyen melyre megy le a mostani eses? 
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201031v00tfiux8.jpeg
.
2)Kina PE=13, PB=1.3 
Ez harmada az SPY ertekeltsegenek.
Szinten oriasi oldalazo haromszogben hullamzik 13 eve. Most a (D) fele halad.
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201031v00trgk2.jpeg
.
Napos charton megtamaszkodast csinalt a 3225 also vonalon. Amint attori a 3320 ellenallast, 
megnyilik az ut joval feljebbre. Amugy pedig, a ma legnepszerubb temat, 
a napelemes foliakat tobbsegeben  Kina gyartja. Kina a kornyezetvedelem egyik tenyleges vezetoje.
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20201031v00t2icfo.jpeg
.
folyt. kov. Korea, Taiwan, India, Japan.
Törölt felhasználó 2020. 10. 31. 09:58
Előzmény: #30163  Tibi0002
#30165
Lehet nincs igazam, de a hozzászólásaid mögött egy kicsit mindig azt érzem, hogy mintha bizonygatni akarnád saját magadnak, hogy a befektetési stratégiád mellett biztonságban van a vagyonod.
Nem mintha lenne hozzá bármi közöm, csak jelzem a sejtésem.
Tibi0002 2020. 10. 31. 08:48
Előzmény: #30162  pomperj
#30164
Igen, de az imént inflációs időszakról beszéltünk, nem polgárháborús/háborús helyzetről. A stratégiát szerintem úgy érdemes kialakítani, hogy "ha vér folyik az utcán", legyen átcsoportosítható tőke zsákolni az olcsó részvényeket.
Tibi0002 2020. 10. 31. 08:43
Előzmény: #30161  Törölt felhasználó
#30163
Minden szektorban szinte biztosan lehet ésszerűen árazott cégeket találni. De azzal egyetértek, hogy ízlés és szakértelem kérdése, ki milyen eszközt választ. Az ingatlanosnak az ingatlan a helyes választás, a numizmatikusnak a ritka érme, más az ezüstből táraz be, stb. 
pomperj
pomperj 2020. 10. 31. 08:40
Előzmény: #30160  Tibi0002
#30162
Ezzel ovatos lennek. Aprocska, kis valsagban, mint 2008-9, sem ertek sokat a reszvenyek.
Es egy nagyobb valsagban?
Ha elkezdenek az emberek bepanikolni,  es mindent felvasarolni?
Es ha ejjente (aztan nappal is) fosztogatas indul? Eloszor patikakat es elelmiszert, aztan mindent?
Jegyrendszer alapveto elelmiszerre, az lehetetlen?
Mi van, ha utelzarasok lesznek? Katonai barrikadok, nagyvarosok es orszagreszek lezarasa?
Kevest fognak erni egy ilyen iranyban halado vilagban a reszvenyek.
Törölt felhasználó 2020. 10. 31. 08:15
Előzmény: #30160  Tibi0002
#30161
Általában igen. Most viszont az a helyzet, hogy azokon a szektorokon kívül, amit János említett (meg még néhány kivétellel) komoly túlértékeltség van. Ez pedig meg fog szűnni előbb-utóbb.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek