Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 02. 02. 16:18
Előzmény: #15052  kukker
#15060
eurocent 2020. 02. 02. 15:15
Előzmény: #15018  boxika
#15059
Ha Shell 46,57 alá esik, akkor jó eséllyel 35,80 alatt is kapható lesz.
kukker 2020. 02. 02. 14:45
Előzmény: #15056  Tibi0002
#15058

Van igazság benne.
Viszont. Én leírtam oda a matekot, ami szerintem reális irány lehet.
Persze ahogy írtam párral lentebb, lehet, túlzás lesz?
Meglátjuk, adok ennek-annak 50%-ot most, mint mondtam, jobban járna mindenki, ha nem az lenne amit írok, mert én a munkahelyemen nem szeretném megérezni a majdani hatást akkor, amikor az én forgatókönyvem válik valóra, nekem nem érdekem annak megvalósulása, mert a munkahelyem a hosszútávú és biztos kereseti forrásom, nekem az a "100% rally" az életemben.
De talán abban egyet érthetünk, hogy borzasztó rizikós most long oldalon állni, ezt írtam már jó pár napja - talán kedd szerda - illetve azt is, hogy új aljak lesznek. (Értem/értettem ezt 2008-as válság szintekre)
Nos, azóta esett minden nap USA és lettek új aljak is nagyon sok - főleg gázos/olajos - cégeknél.
Kíváncsi vagyok azért, majd kit igazol az élet, egy-két hónapon belül szerintem kiderülhet.
macskassy 2020. 02. 02. 14:36
Előzmény: #15050  berlini
#15057
Berlini írta, hogy Mo-ról jobb menni ha ideér a vírus. Erről jutott eszembe a story a srácról aki tesztet akart csináltatni mert Ázsiából jött haza és aggódott a családja. Elment a Szent Lászlóba ahonnan elküldték az ANTSZ-hez, onnan továbbküldték a háziorvosához. Aki pedig beutalta a Szent Lászlóba. A kör bezárult. Nincs kedvem vicces emojit rakni. (Nem Facebook story, HVG-ben olvastam.)
Tibi0002 2020. 02. 02. 14:23
Előzmény: #15048  kukker
#15056
Ott lehet a fő gond, hogy a saját egyéni álláspontod nem úgy veszed, mint a saját álláspontod, hanem mint az abszolút, örökérvényű, megcáfolhatatlan és egyetlen igazságot. Akinek az álláspontja közelít a tiédhez, róla mintha azt gondolnád, hogy ő is látja a valóságot. Aki pedig nem ért egyet veled, az csakis azért lehet, mert nem látja az abszolút igazságot, és téved. Javíts ki, ha nincs így.
opandup 2020. 02. 02. 14:21
Előzmény: #15041  pomperj
#15055
Én az NVAX-ot néztem, mert van elég open interest rajta...A hasonló eseményekkor 3x mozgása volt, de akkor jóval magasabban is volt az ár. Meglehet, hogy az alacsony ár miatt több szereplő is megjelenik a papírnál, ami magasabb emelkedést produkál az előzőekhez képest...
Törölt felhasználó 2020. 02. 02. 14:18
Előzmény: #15053  kukker
#15054
Az intuitív emberekre általában igaz az, hogy hamar megérzik az új idők új szeleit. De: ez sokszor együtt jár azzal, hogy korábbra teszik bizonyos dolgok bekövetkeztét, mint a valóságban. Arra kiváltképp vigyázni kell, hogy az intuitívak ne bízzanak annyira saját meglátásaikban (melyek sokszor alapjaiban igazak, csak nem annyira drasztikusan, vagy korán, mint számítottak rá), hogy negligálják a valóságot.
Az életben nem nagy gond, ha túlzottan felkészülsz, de a tőzsdén hiába találod el az irányt, ha 1-2 évet tévedsz.
Én megtanultam, hogy amit intuitíven érzek, tudatosan óvatosan szemléljem, és ha azt érzem, hogy itt a baj, akkor 1-2 évet hozzáadok. Néha még így is túl koránra jóslok be dolgokat.
kukker 2020. 02. 02. 14:08
Előzmény: #15049  Törölt felhasználó
#15053

Tetszik az a nézet, ami alapból nálad is megvan, ahogy látjuk a Hype-faktort és annak hatását, jelenlétét és abszurditását.
Én tudom magamról, hogy aggódó típus vagyok és inkább hajlok a negatívum felé, benne hagyok egy biztonsági faktort az életem minden szegmensében ezért.
Lehet, hogy igazad lesz és emiatt én negatívabban élem meg az egészet, passz, lehet hiányzik belőlem ez a fajta kontroll.
Van racionalitás abban, amit írsz, az tény, hogy valószínűleg így járnánk jobban.
Illletve azt mondom, legyen így inkább és tévedjek - vagy gondoljam eltúlzottnak, hisztérikusnak - én, majd utólag.
kukker 2020. 02. 02. 14:00
Előzmény: #15048  kukker
#15052
Csak a vírus hatása, kisebb szelet elemezgetés USA paicra:
- tengeri hajózás - turizmus irányából csökkenés - olajár, USA termelők még nagyobb gondban - további hatások USA-ra
- repülés - turizmus irányából csökkenés - szintén olaj fogyasztás és annak hatása
- apple, mcdonalds, ikea, nemzetközi sport stb-stb - bezárás, elhalasztás, csökkenés - bevétel kiesés, csökkenés
- Most majd következnek sorban: Amazon, Tesla, Amd, ezek fognak egyszer csak beszakadni - Amd már elkezdte - ezek a nagy hype-kosárban szépen benne vannak - még - vezetői szinten, na majd ezek adnak szépen a trendnek, akkor majd lesz egy olyan pánik, hogy öröm lesz nézni., főleg a Tesla és Amazon fog adni a pszichének a kisbefektető részére.
Annyi, de annyi hatás van, hogy felsorolni és összekapcsolni is egy oldal lenne és a legnagyobb gond, hogy ezek hatványozottan fogják egymást erősíteni.
Mert nem lenne gond, ha nem széthitelezett és felfújt piacra, irracionális hype-ban élő befektetőknél történne ez, mert lenne egy háttért gazdaságilag.De nincs.Nincs már senkinek nagyon hova menekülnie és támasztani valahonnan, mert nincs semmi.
berlini
berlini 2020. 02. 02. 13:55
Előzmény: #15050  berlini
#15051
Sportos=shortos
berlini
berlini 2020. 02. 02. 13:54
Előzmény: #15044  kukker
#15050
Egyet látok csupán, neked nagyon sürgős a méretes esés. Mert egyedül a klímaváltozás maradt ki a problémák közül.
Márga problémának lehet tekinteni
- az elnökválasztást, (ami 4 évente van)
-, az alacsony energia árakat, (amik már 4 éve fennállnak),
- a kínai kereskedelmi háború, (amiben épp most kötöttek egy reszmegallapodast), 
- a túlértékelt tőzsdéket, (amiből annyi igaz, hogy az amerikai SP590 P/E =24, az tényleg magasabb a történelmi átlagnál, de a többi tőzsdére ez messze nem ervenyes,)
-  a FED pénzpumpa, ami miatt itt már évek óta ugyanaz a katasztrófa hangulatod van.
Esni fog ez még a vírus miatt pár napig, de nem az általad várt sportos kánaán jött még el.
Törölt felhasználó 2020. 02. 02. 13:50
Előzmény: #15044  kukker
#15049
A következtetésben én kicsit óvatosabb vagyok.
Én energiaválságot nem látok pláne nem rövid távon (10-20 éves időtávlat már nagyobb a lehetősége). Az igaz, hogy az olajos/ gázos cégek árfolyama pokolian le lett verve. Már már szinte nevetséges. Tegnap néztem az olajfúró cégek P/BV mediánja 0,22!!! De a likviditási helyzet egy más kérdés. Mellesleg az olajos cégek csődje csak akkor rendszerszintű probléma, ha a hitelezők koncentráltak ebben az iparágban (hogy ez így van-e, azt nem tudom).
Másrészt a tőzsde ATH-ja önmagában nem jelez összeomlást, növekvő voltatilitást (már csak a felfokozott félelem és kapzsiság állapota miatt) igen.
Az egyetlen problémát a hype-ban látom, az képes lehet tényleg problémát okozni, de még szerintem nem vagyunk a hiper-eszeveszett kategóriában, ami a lufi kipukkadását meg szokta előzni. A hype pedig egyértelműen az ultra laza monetáris politika következménye, pontosabban ez a monetáris lufifújás tankönyvi példája, ami napjainkban zajlik.
Mellesleg szvsz az energiaszektor mélyrepülése is ennek köszönhető, hiszen a befektetők megrészegültek. Mert hát ugye a lufik olyanok, hogy az elején megrészegítik az embert, csak hízik a számla, és a döntés igazolva látszik. Ez pedig magával hozza a negatív hype-ot is más szektorokban.
Koronavírus: továbbra sem hiszem, hogy ez fogja a lufi kipukkadását okozni, legvalószínűbbnek azt vélem, hogy néhány hét tőzsdei esés után az egész vírusmizéria kifullad. Azt látom, hogy a sajtóhisztéria azért erősen felnagyítja a történéseket. Sem a fertőzési ráta nem tűnik ijesztőnek, sem a halálozási ráta. Ráadásul elsősorban idősek, betegek az áldozatok (akiknek az immunrendszere gyengébb). Az számomra a legérdekesebb, hogy mondjuk a HIV fertőzések nem igazán aggasztanak senkit sem, amibe évente kb 700.000-en  halnak bele.  Ez napi szinten 2000 főt jelent. Lássuk csak, koronavírusba eddig 305-en haltak meg (már ha hihetünk a számoknak).
Az igazság az, hogy ez a koronavírus-történet arra tényleg jó, hogy lehessen rettegni a tőzsdén, lehessen egy jót shortolni, ehhez csak kicsit meg kell tolni a média hisztérikus gépezetét. Utána meg a felpattanással még egyszer lehet keresni. Ez a Wall Street logikája. 
kukker 2020. 02. 02. 13:29
Előzmény: #15047  lngnl
#15048

"Ha ennyire biztos vagy benne mint amennyire irod akkor gondolom mar reg SP shortban ulsz teljes vagyonnal kulonben mi ertelme lenne ilyeneket irni."
Gondold nyugodtan.
Bárki gondolhat bármit, de attól még az 1+1 az 2 marad.
Nem tudom jobban megfogalmazni magyarul azokat a logikai és matematikai irányvonalakt, amiket leírtam a kommentemben, remélem azért érthető.
Illetve én nem személyeskedem, hogy ki és mit tesz, mert engem nem bánt, ha valaki minden racionalitás
ellenére várja a rallyt, mert ennek kell lennie, mindörökké UP és pénznyomda.
Illetve nekem nem a vírus fő érv az esésre - ha értő olvasást folytatnál - illetve az előzőekbe is beleolvasnál, amit írtam már egy-két hete. 
És ne engem okolj, hanem számolj, mit a te érved az ellen, amit én leírtam és amely érvek létező dolgok.
Tegyél mellé matematika/logikai érvet, vitatkozz a pontokkal, amiket írtam.
Írj ide racionális okot, minden egyes felsorolt pontomra, hogy amit írok, az miért nincs és miért nincs hatás vagy mit tesznek ellene, hogy nem esés lesz a vége.
lngnl 2020. 02. 02. 13:20
Előzmény: #15038  kukker
#15047
Bocs hogy ilyet irok, de imadom mikor olvasom ezeket a sotet vilagvege commenteket. Ha ennyire biztos vagy benne mint amennyire irod akkor gondolom mar reg SP shortban ulsz teljes vagyonnal kulonben mi ertelme lenne ilyeneket irni. Vagy te is olyan vagy mint pitcairn akir karogja avilegveget 3 eve, es ul az ezust longban kitudja miota kozben egy sima SP index ETF el mar tobbet keresett volna. Ezzel csak azt akarom irni hogy mit ti sotet vilag vegenek irtok az igazabol egy lehetoseg lesz olcson venni. Csak keszen kell varni. 
A masik meg amit itt olvasok a virusrol azt inkabb a CoronaVirus topicba kene irni es nem ide,mert ha kicsit utanna olvastok akkor siman lathatnaatok hogy amit a virus terjedeserol irtok az nem igaz. Az hogy elemeneztek a virus hatasat a tozsdere (lehetosegek, chartok stb.) annak kicsit tobb ertelme lenne. 
gou 2020. 02. 02. 11:57
Előzmény: #15034  totoro
#15046
Zsiday Viktor is vmi hasonlót irt: http://www.zsiday.hu/blog/fertőző-félelem
Törölt felhasználó 2020. 02. 02. 11:47
#15045
Vuhani "húspiac" a vírus előtti időkben: 
 
https://youtu.be/SoUcQ5GySQI
 
(Hieronymus Bosch pokol-témájú festményein lehet még hasonló jeleneteket látni)
kukker 2020. 02. 02. 11:47
Előzmény: #15043  totoro
#15044

Mert csak a vírusról beszélünk, amikor alap problémák vannak USA-ban
- energiaválság - gázos/olajos cégek csődközeli állapotban
- kereskedelmi háború, szankciók ide-oda
- választási év
- tőzsde mindenkori csúcson
- iszonyatos hype, 20-30-50-100-szoros értékek, előre megfinanszírozott növekedés, ami behitelezve részvényesi vágyak által, abnormális befektetői viselkedés.
- FED pénzpumpa jelenléte, politikailag irányított forgalom, irracionális - tulajdonképpen nem létező - pénzmennyiség jelenléte és azzal való befolyásolás.
Már csak ezek egy baromi nagy problémahegy, aztán í vírussal kapcsolatban:
- Kínai feldolgozóipar és fogyasztás brutál visszaesés
- Turistaforgalom ide-oda visszaesés, repülés, hajózás, belső kereslet itt-ott. Továbbterjedés, ez világszinten jelentkezik, bevételkiesések minden szektorban.
Ezen dolgoknak egymás erősítő hatása van és lesz, hatványozottan, amíg el nem érik a padlót majd.
Nincs menekvés a zuhanás elől matematikailag, csak a hit.
Ez a hideg és józan racionalitás.
totoro
totoro 2020. 02. 02. 11:36
Előzmény: #15042  kukker
#15043
Azért én nem látom ennyire végletesen. Ha a vírus legyengül, és a járvány elhal mondjuk 1 hónap múlva, akkor rally lesz, és új csúcsokra megyünk. Minden vírusnak van egy számszerűsített értéke a fertőzőképességről, ennek most 2 és 3 között van valahol, azaz egy fertőzött ennyinek adja tovább. Azt mondják a virológusok, hogy egy-egy járvány alatt ez az érték folyamatosan csökken, egyrészt azért mert aki már átesett nem fog újra fertőződni, másrészt a vírus is gyengül idővel. Ha ez az érték majd süllyedni kezd (1 alatti érték alatt fog csökkenni a fertőzöttek száma) akkor lehet arra spekulálni, hogy kifullad és vége lesz belátható időn belül.
kukker 2020. 02. 02. 11:27
Előzmény: #15041  pomperj
#15042
Ahogy írtad, ez a járvány egy katalizátor.
De igazából egyszerre katalizátor és egyszerre egy önmagában is negatív hatás lenne akkor, ha nem lenne sok egyéb más probléma is.
Az USA tőzsde egy lavina önmagában - a vírusos téma nélkül, még annak a megjelenése előtt az volt  - amit egy pisszenés már elindít.
Aztán megjelent mögötte/felette hirtelen még egy lavina pluszban - vírus - ami így is legurul a hegy tetejéről, de vinni fogja természetesen az előtte lévő, már tőle függetlenül keletkezett görgeteget, így kétszeri hatás van a lefele menetre. 
Nincs, egyszerűen semmi nincs ami meg fogja állítani a zuhanást.
Az USA tőzsdének jó pár év kelleni fog, amíg letisztul mind gazdaságilag, mind morálisan.
Alacsony részvényárak és kevés forgalom.
Most jön majd el az, aminek 2008-2009-ben meg kellett volna történnie. Csak jobban fog fájni.
Szerintem.
pomperj
pomperj 2020. 02. 02. 11:07
Előzmény: #15035  Keffer
#15041

1)Szinten  ugy gondolom, hogy a corona-panik hatas sokkal nagyobb kart fog okozni 
a tozsdeken, es a gazdasagban, mint egy szokasos influenza jarvany. 
.
Akkor 3 hatast kell figyelni.
Az elso maga a virus objektiv kiterjedese, aldozatok, kockazata. Az ellenszer kifejlesztese.
A masodik a kialakulo tomegpanik merete, kiterjedese, a reakciok es mit okozhat a csordaszellem.
A harmadik a kormanyok kezdetben elkesett,  de aztan meg tulzo reakcioja, es rossz/jo 
intezkedesek erosito hatasa a panikra.
.
Ez utobbi ketto, ha vilagszere beindul a panik, sokkal nagyobb bajt is okozhat, mint maga a virus...
ami persze sok kart es halalesetet okoz. 
Es mivel a szokasos influenza jarvanyhoz hasonloan eltarhat a  4-6 honapig, mostantol 
meg 3-4 honap lehet belole hatra. Talan tobb is?
Meg nem tartunk a panik csucsan. (LPPL !)
.
2)Min lehet penzt keresni ?
.
1)Az orvosi vedo-oltozet gyartok. 
Lakeland (LAKE) maris beindult  fel, most eppen egesz jol visszakorrigalt egy vetelhez a 60min charton.
De az sokkal fontosabb, hogy a megelozo SARS es MERS jarvanyok idejen hogy viselkedett?
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20200202v00rqxovm.jpeg
.
Nos, 60min charton van benne szep 5 subhullamos wave1 es wave2 korrekcio is,
most indulhat wave3 emelkedes, mint pl. MERS idejen. 
Akkor  tobb mint duplazott,  es a  csucsot 2 honap alatt erte el. 
A SARS 2 evig tartott, 5x.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20200202v00re95s0.jpeg
.
A vegeet erdemes jol tradelni 60min szinten, mert nagy kulonbseg lehet.
.
3)Amikor vege a paniknal?
Addigra a legitarsasagok (foleg az Azsiaiak, es USA-bol Kinaba a legtobb jarat United-nek van),
mind jo nagyot zuhannak, 
szoval UAL,  Cathay, China Eastern jo vetel lesz.
Es persze a tengeri Cruise hajokra se vagyik senki Corona virus idejen, 
szoval Royal Caribbean es tarsai.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek