Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Boole 2019. 02. 01. 20:48
Előzmény: #8639  pomperj
#8640
Olajosok szép lassan javulnak majd, a brent is megy fel 70 USD felé, majd ott meglátjuk, hogy megy-e tovább.
pomperj
pomperj 2019. 02. 01. 20:36
Előzmény: #8638  Boole
#8639
1)Rowan kapott egy uj furasi rendelest, jackup-ra, 9 honap, Eszaki tengeren. A dayrate a korabbi 150e helyett 180e. Kezd javulgatni.

Es az mit sug az invesztoroknak, hogy amikor ESV meg akarja venni Rowan-t, akkor  most mar masodszor kenyszeritik ra, hogy emelje az arat? Most mar a 2.6 aranyu reszvenycsre helyett 2.9-et is ajanlanak erte? 
Talan megy fel RDC ara a szakman belul is?  es megadjak a magasabb arat? Ez mit jelent?
.
Venezuelaban alapos remeny van, hogy mandinerbol megjatszhatjuk az ottani recoveryt. (lasd 2 napja a bejegyzes)
igen,  sok olajszerviz munka lesz, es hamarosan. Az ESV es RDC sekelyvizi jackup furotornyai nagyon keresettek lesznek, es eltunnek a piac rol, amint az uj venez elnok penzhez jut, azonnal nekilatnak. Ott jol kicsinaltak a regi olajcegeket, allamositottak a mezoiket es eszkozeiket. Azota ott minden lerohadt. Lesz ott munka, sok. Kellenek a maradek jackup tornyok abban a Maracaibo obolben, es oda igen sok kell, ha a venezek enni is akarnak , es mar iden.
.
2)A masik oldalon, az EU superkedvenc  nemet fintech ceg, Wirecard betyar rondan nez ki. A szeptemberi 200 arfolyam bezuhant 100-ra, es egyedul ma wave(3)-ben 40 pontot esett.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20190201v00p2pfub.jpeg
.
Nehez megallni, hogy ne huzzak parhuzamot a wave(2) csucs utani, SPY vilagkepre.
Boole 2019. 02. 01. 19:34
Előzmény: #8637  pomperj
#8638
Szerintem középtávon Igen, fordulat lehet. A piac is lassan fordul, mint egy tengerjáró. 
pomperj
pomperj 2019. 02. 01. 19:19
#8637

Ujabb 2 nagy olajos jelentett. Jot.
1)Chevron a varakozast (1.87) tulteljesitve EPS=2.06 profitot  hozott, es a bevetel is kb. 1 Mrd-al tobb a varakozasnal, 42 Mrd. Minden mas merleg  szam is komondottan stabil, es  emelkedo. A debt/capital 18%. 
Az olajszerviz kilatasa szempontjabol fontos, hogy a tavalyi 5.4Mrd helyett 5.8Mrd-ot koltottek, es ennek  82%-a ment upstream (kitermeles) celokra. Azert ez +8%. CVX adta RIG-nek a 860M dollaros furasi megbizast.  CVX nagyon pozitivan latja a kilatasokat, az uj mezoktol mar 2-3 even belul  profitot var, noha a szakma jellemzoen 10 eves tavlatokban szokta ezt varni.
.
2)Exxon 1.10 varakozas helyett EPS=1.41. A profit az elozo negyed-evekbeli nagy adojavairasok miatt nem nott szamszeruen. De ha azoktol eltekintunk, akkor a profit igen szepen emelkedett.
Az meg tudjuk, hogy Conoco ss Shell is igen jo reportot adott.
.
3)Nagyon erdekes ez a nap. Az olajosok mind jot jelentettek, mennek felfele, ma   +3.5%. 
Az AMZN pedig alulmulta a varakozasokat, (ami persze az elemzoket nem renditette meg, es tovabbra is 2300 koruli arat prognosztizalnak). Ma AMZN  -4%.
Lehet, hogy ez  fundasan is jelentos  fordulopont?
pomperj
pomperj 2019. 02. 01. 17:31
#8636
SPYdayrade.
Ugy tunik, keszen van wave (iii of v). Az SPY 2694-nek tartania kellene, es akkor meg egy iv-v kicsi, par oras hullam hatra van,  felfele.
De nagyon kozel vagyunk a vegehez. Onnan meretesebb eses johet. Akkor el kell kezdeni nezni, hogy a napos chartba hogyan illeszkedik be mindaz amit lattunk karacsony ota. 
pitcairn2 2019. 02. 01. 13:53
Előzmény: #8626  Boole
#8635
szuper! a korábbi "portfóliódat" már nehéz volt visszakeresni:)
uhu20 2019. 02. 01. 13:32
Előzmény: #8632  Boole
#8634
Köszi, hát valóban nagyon alapos elemzést végzel.
A helyzet az, hogy én ebben javarészt nem hiszek. Persze a dolog ennél árnyaltabb.
Tehát bár én is olvasgatom a vállalati jelentéseket és az ott szereplő számokat, plusz olvasok sok iparági elemzést is, de az a helyzet, hogy én nem gondolom azt, hogy okosabb tudok lenni a piacnál. Azaz valójában nem tudom jobban megítélni, hogy pl. a BBL (aka BHP) vagy a RIO a jobb és ugyanez érvényes mondjuk a GOLD-NEM párra. Amit figyelek, az a profittermelő képeség, azaz a "majd egyszer nyereséges lesz" cégek nem igazán nyerők a számomra (persze tudom, nagy kockázat, nagy hozam). Fontos az adósság kérdése, hogy ha magas is, akkor legalább csökkenő legyen, azaz a menedzsment ne egy mókuskerékben futva hajszolja bele a céget a csődbe (vagy a hígításba). A bányák földrajzi diverzifikáltsága, lehetőleg ne egy-egy "lator" országban összpontosuljanak. Meg mondom, a lehetőségek - csak az USA tőzsdéket érem el és ott is korlátozott a választék (habár a Random már több papírt felvett a kérésemre a rendszerbe). 
Technikai elemzért eleve nem végzek. Itt még kevésbé hiszek abban, hogy okosabb lehetnék a többieknél.
Így azt csinálom, hogy a jövőképemnek megfelelő  - itt most ez azt jelenti, hogy szerintem a jelenlegi nyersanyagárak hosszabb távon emelkednek, főleg a réz, de a nemesfémek is - képhez keresgélek részvényeket, jellemzően többet, úgy, hogy legyen benne mega meg midcap is. A juniorokat kerülöm (meg azok jó részét eleve nem is nagyon érem el). A bányászok egyébként jelenleg kb 25%-át adják a részvényportfoliómnak. A terv az, hogy apró pakkokban folyamatosan veszegetem őket még, bízva abban, hogy, vagy a nemesfémmel, vagy a rézzel kapcsolatos tippem bejön (vagy mindkettő).
Pont tegnap írtam itt valakinek azt, amit most te nekem, hogy ne fórum hsz-at követve kereskedjünk. :) Jaja, teljesen egyetértek.
Boole 2019. 02. 01. 13:19
Előzmény: #8632  Boole
#8633
Látom, hogy elég jól választottál cégeket, akkor az első rész nem neked ment, hanem azoknak, akik nem biztos, hogy felmérték a valós kockázatot, ha bányászba fektetnek.
Boole 2019. 02. 01. 13:12
Előzmény: #8624  uhu20
#8632
Csak azért ne vegyél papírt, mert éppen ezekről írunk! A vállalatok értékelése mögött azért sok munka van. Én is, és ahogy látom János is, valamint még néhányan sokat dolgozunk azon, hogy megfelelően vagy alul árazott papírokat vehessenek meg. A lentiek szerinti listán szoktam végigmenni, mire döntök egy papír vásárlásáról.
Természetesen ezeknek a szempontoknak egy részét, vagy van, amikor nagyon sokat is (pl. bányarészvényeknél) figyelmen kívül kell hagynom, mert egyébként egy papírt sem vennék soha sem (nem mennének át a rostán).
Ez a lista arra jó, hogy ne hagyjak ki semmit sem a vizsgálati szempontok közül. Az információk egy részét könnyű felkutatni, de sok esetben napokat kell keresni, hogy egyes elemeit elvarrjuk. Én csak akkor veszek részvényt, ha legalább dupla nyerő lehet egységnyi kockázatra (ez az Én szubjektumom), de azért keresem a tripla, 4x profit lehetőségét is.  
Íme a szempontrendszer, amit használok.     
VÁLLALATOK KIVÁLASZTÁSÁNAK és ÉRTÉKELÉSÉNEK LÉPÉSEI a saját módszerem szerint  
I. lépés megvizsgálni, hogy a vállalatnak a múltban milyen volt a teljesítménye és az árfolyamának alakulása
1) A vállalat grafikonjának áttekintése havi, heti, napos bontásban MACD, RSI, CCI, OBV, MOM, MA8, MA60 indikátorok és oszcillátorok segítségével.  
2) Amennyiben a vállalat valamilyen árupiaci termék árfolyamától, devizahatástól, kamatok alakulásától függ, akkor ezek grafikonjainak áttekintése havi, heti, napos bontásban MACD, RSI, CCI, OBV, MOM, MA8, MA60 indikátorok és oszcillátorok segítségével.  
3) A vállalat eredmény-kimutatása, mérlege, pénzforgalmi adatainak áttekintése legalább 5, de inkább 10 évre visszamenőleg.  
a) a cég eredményességének, a befektetés megtérülésének vizsgálata   (ROE=adózott eredmény/átlagos saját tőke), tehát az egységnyi saját tőkére vetítve mekkora volt a cég profitja, százalékban kifejezve.   (ROA=adózott eredmény/átlagos eszközállomány), tehát a teljes vállalati vagyonra vetítve mekkora volt a cég profitja, százalékban kifejezve, az az a társaság mennyire hatékonyan végzi a tevékenységét.   (ROI=befektetéseken elért eredmény/befektetések), tehát a befektetés arányos nyereség mutatója, a befektetések megtérülését vizsgáljuk, a társaság milyen hatékonyan kezeli a befektetéseket.  
b) a cég eladósodottságának vizsgálata   Dept/Equiy=Idegen tőke/Saját tőke, tehát az adósság és a saját tőke hányadosa. Általában az egészséges cégek 0,7 alatti értékkel rendelkeznek, de az általános biztonsági szint értéke a 0,4.   Érdemes még megvizsgálni az éves bevétel és a hosszú távú adósság arányát is.  
c) A cég profit margin vizsgálata   Profit margin=adózott eredmény/árbevétel.    Gross profit margin=(árbevétel-termelési költségei)/árbevétel, tehát minél nagyobb a gross profit margin, a cég annál olcsóbban állítja elő a termékeit, szolgáltatásait.   Operating margin=működési eredmény/árbevétel (ezt csak ritkán nézem).  
d) Előre jelezhető és bizonyított múltbeli adatok vizsgálata (abban az esetben, ha hosszú távú befektetésben gondolkozunk, ez nálam 3 éven túli időt jelent)   A cég az elmúlt 5-10 évben nyereséges legyen, tehát 1 évben sem lehet veszteséges (abban az esetben, ha hosszú távú befektetésben gondolkozunk, ez nálam 3 éven túli időt jelent).  
II. lépés megvizsgálni, hogy a vállalat jelenlegi mérleg és egyéb rendelkezésre álló adatai alapján mennyit ér és mekkora a likvidációs értéke, tehát az árazási kérdések vizsgálata  
összes eszköz: USD-ben (az immateriális javak levonása után); összes kötelezettség: USD-ben; nettó tárgyi eszköz: USD-ben; részvények száma: db-ban; egy részvényre jutó likvidációs érték: USD-ben.   Likvidációs érték=(összes eszköz-összes kötelezettség)/részvények száma  
Biztonsági ráhagyással számolva a likvidációs értékből (a szokásos 66%-os értékkel, de sok esetben a 80%-os érték már megfelelő vásárlási szintet jelez): USD-ben. Bányatársaságoknál nem szoktam biztonsági ráhagyással számolni, mivel egyrészt semmi értelme, ráadásul az eszköz oldal a becsült pl. nemesfém tartalékot sem veszi figyelembe (egyes esetekben azért teszek kivételt és még akár a likvidációs érték 50%-ig is lemegyek, ha a cégben bekövetkező változások, vagy a kockázat mértéke megemelkedik).  
Érdemes megvizsgálni az elmúlt 7 év EPS átlagát. Ha ezt az átlag értéket megszorozzuk 25-el, akkor megkapjuk, hogy mi az a részvényár, aminél nem fizetek többet egy részvényért (ez a módszer technológiai és erősen fejlődésben lévő vállalatoknál általában nem alkalmazható).  
III. lépés megvizsgálni, hogy a vállalattól milyen jövőbeli teljesítményt várhatunk  
Meg kell vizsgálni:  
a) a cég termékeit, szolgáltatásait;  
b) a cég iparágát, a cég versenyképességét;  
c) a cég egyedi termékei, szolgáltatásai mennyire védettek (pl. lemásolhatóság vagy jogi szempontból, a technológia könnyű átvétele miatt sebezhető vagy összetettsége megnehezíti ezt);  
d) a cég mennyit költ kutatásra, fejlesztésre;   e) részvényhígítások, részvény összevonások és felaprózások voltak-e a múltban;  
f) az elmúlt 10 évben a cég változtatott-e nevet, mi volt ennek oka;  
g) a cég függ-e árupiaci termékektől (ha igen, akkor a likvidációs értéke változik és az értékelésnél a nagyobb mértékű volatilitást is figyelembe kell venni);  
h) az elmúlt 7 évben milyen vállalati kötvénykibocsátások jellemezték;  
A vállalat kommentárjaiban meghatározott jövőkép elemzése és egyéb elemzésekben leírtak vizsgálata.
uhu20 2019. 02. 01. 13:01
Előzmény: #8630  uhu20
#8631
Bocs, nem akartam félkövéret, csak elrontottam a kódot.
uhu20 2019. 02. 01. 13:00
Előzmény: #8628  uhu20
#8630
Keresgélek még olyan bányász felé, amely kizárólag, vagy majdnem kizárólag É-Am-ban termel, de nem nagyon van ilyenek. 
Ill vasbányászok azért vannak.
uhu20 2019. 02. 01. 12:54
Előzmény: #8625  Boole
#8628
Jelenleg van: GOLD (több adag), NEM (már a fúzió után vettem), AUY, PAAS, valamint BBL, FCX (szintén több pakk) és HBM. Azaz nem hat, hanem hét. :) Nyár óta veszegetem ezeket.
Amiket írtál, azok jellemzően ott vannak az én watchlistemben is. A MUX, ill a CEO nekem is nagyon szimpatikus (egy csomó videóját megnéztem már és úgy látom, a kitcós Daniella is odavan érte :) ), volt is egy kicsi, de aztán kis haszonnal inkább eladtam. Ott azért a hiten kívül elég kevés van. Az AG-vel szemben a PAAS-ban valóban a nagyobb diverzifikáció tetszik, meg az alacsonyabb AISC (bár ugye tudjuk, ez változhat).
Keresgélek még olyan bányász felé, amely kizárólag, vagy majdnem kizárólag É-Am-ban termel, de nem nagyon van ilyen.
Érdekes az IAG mozgása. A minapi nyilatkozatuknak nagyon megörültek a befektetők, pedig mi történt? Bejelentették, hogy azt a projektjüket, amitől elvileg sokat lehetett volna várni, halasztják, mert sok pénzbe kerül. Erre kilő az árfolyam, pedig a jelenlegi bányái jellemzően magas AISC értékűek plusz olyan országokban vannak, amely nem épp életbiztosítás. Szóval így, hogy az IAG nem akar olyan projekteket vállalni, amellyel jelentősen növelhetnéa kitermelését, kicsit olyan lett a szememben, mint egy large cap bányász (azok sem tudják nagyon növelni). De ennek ellenére jó lehet (a korábbi példám kb rájuk vonatkozott), egy 1500 dolláros aranyárra való fogadásra. Hasonló az EGO is, ott mondjuk ha a görög vagy az erdélyi projekt közül ez egyik végre zöld utat kapna, akkor az EGO ismét egy midcap lehetne megint. A MUX filozófiája teljesen más, ott nemcsak az aranyár a kulcstényező, hanem hogy a projektek bejönnek-e vagy nem.
Még a RIO-n gondolkozom (az esetlegesen felfutó mongol bánya miatt, meg eleve jó párja a BBL-nek).
Boole 2019. 02. 01. 12:30
Előzmény: #8626  Boole
#8627
IAG, CDE, később a Freeport-McMoran is jó lehet (nem tudom megítélni, hogy lesz-e benne még egy jelentős csorgás, ha esetleg USA beszakadna). IAG és CDE is van. CDE-ből két adag is. Az AG-ben gyakorlatilag, ami egy bányavállalatban jó lehet, az mind adott, egyedül a Mexikó (a bányák egy országban vannak) a probléma. Hosszúra a LAC is jó lehet.  
Boole 2019. 02. 01. 12:25
Előzmény: #8624  uhu20
#8626
Szerintem amik jók lehetnek. AUY, MUX, EQX, AU, AG, SBGL, PAAS, GOLD, Kinross. Nagyon sajnálom az AU-t és a Sibanye-t, hogy eladtam kicsi profitban és nem vettem vissza. A bányászok egy érdekes terület. Nem úgy mozognak, mint más papírok. Van amikor nagyobb visszatesztet csinálnak, amilyet az ember nem várna, és van olyan, hogy ha egyszer eladod, akkor nem tudsz visszaszállni.
Boole 2019. 02. 01. 12:20
Előzmény: #8624  uhu20
#8625
Miket vettél eddig?
uhu20 2019. 02. 01. 11:59
Előzmény: #8606  Boole
#8624
Jelenleg mely bányászok vannak a célkeresztedben? Azaz amiket még nem vettél, de esélyesek? Én gondolkozom, hogy a meglévő papperokat bővítsem (eddig van 6 bányász), vagy vegyek újakat.
uhu20 2019. 02. 01. 11:49
Előzmény: törölt hozzászólás
#8623
Szerintem nem...emlékszem még az ilyen típusokra még régről, másik fórumról. Sokan az ilyen helyeken igazoltatják a "gurukkal" a prekoncepciójukat, hogy aztán így megnyugodva kezdjenek el "befektetni". Pl. "ugye jó ötlet az Apple részvény", vagy "szerintetek is van fantázia a MOL-ban?" stb.
Mondjuk ez a topik magasabb színvonalú, ezért is kezdtem el nemrég ide írogatni.
pitcairn2 2019. 02. 01. 09:26
Előzmény: #8618  shale
#8622
most éppen a qe-t lengették be, de a lengetés önmagában nem lesz elég...
pitcairn2 2019. 02. 01. 09:26
Előzmény: #8616  uhu20
#8621
én se véletlenül irkáltam olyanokat, hogy "győzzük kivárni!...", meg hogy "persze azt nem mondom, hogy az elkövetkező fél vagy egy évben lesz ez...":)

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek