Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
pomperj
pomperj 2018. 10. 17. 11:18
Előzmény: #5453  haywood
#5460

Igen, ebben igazad van. A magyar allamnak pocsek rekordja van a maganemberek vagyonanak kisajatitasa, megsemmisitese es ellopasa targyaban. Itt 100 ev alatt 3 alkalommal megesett, hogy a csaladok 30-80%-anak oda lett a vagyonkaja. 
Nem hiszem, hogy javulo a tendencia. Csak par eve meg,  es volt egy 3000 Mrd-os einstand. Az 3 m csaladra szetosztva maris az atlag csaladi vagyon 5-10% nagysagrend.
pomperj
pomperj 2018. 10. 17. 11:12
Előzmény: #5452  retektoni
#5459

Jo az ervelesed az ingatlan ellen. Nekem sem  az a velemenyem, hogy valsag idejen jo befektetes az ingatlan. Mert tenyleg nem nagyon jo. 
(De mas szempontkent: vegletesen nagy valsagban egy olcso videki haz telekkel, ahol az egesz falu nem er meg egy bombat se, nos, ott lakni is lehet, meg krumplit vetni. A nagyanyam 15 tyukkal es 500-as telken krumplival elte tul a haborut.)
.
Inkabb azon volna a hangsuly, talan nem irtam jol,  hogy ha mar a valsag elott nem menekultel idoben Dollar vagy Frank-ba, esetleg aranyba, es nem tetted el biztos helyre ,  nos, akkor a valsag kitorese utan oda mar altalaban nem lehet. Az allam nem engedi.
.
Es akkor  legfeljebb az ingatlan marad. Az meg mindig jobb, mint nagy kupac leertekelt papirpenz. 
A "stabil osztalekfizeto ceg papirjaiba" lehetne menekulni, ha volna olyan. Es tudnad elore melyik lesz az. Altalaban ilyen nem letezik; az 500-bol 2-5 lehet olyan, csakhat nem fogod pont azt eltalalni.
pitcairn2 2018. 10. 17. 10:00
Előzmény: #5448  pomperj
#5458
az USÁ-ban az ingatlanpiac is obszcén buborékban van...
nem hinném, hogy érdemes lenne ebbe menekülni...
pitcairn2 2018. 10. 17. 09:58
Előzmény: #5450  hellforceone
#5457
"De, ahogy írtad is, válság idején a leginkább a dollár az, ami erősödik igazán, bármit írtál, mindennel szemben a dollár jobban teljesített"
a dot com lufi után speciel 120-ról 70-re zuhant a dollárindex...
pitcairn2 2018. 10. 17. 09:57
Előzmény: #5451  hellforceone
#5456
pl. attól, hogy az USÁ-ban 2008 óta összehozott példátlan méretű inflációs buborékot nem lehet már magára hagyni...
elvégre az olyan deflációs összeomláshoz vezetne, melyhez képest az 1929 és 1932 közötti lejtmenet kellemes sétagaloppnak tűnne...
nem hinném, hogy ilyet bevállalnának központi tervezők (bár nem lehet kategorikusan kizárni ennek a lehetőségét...)
ergo
ha összeomlik az inflációs buborékra alapozott kártyavár, akkor jó sansszal példátlan méretű QE jön az USÁ-ban...
olyan amely egymaga nagyobb lesz mint az eddigi QE-k együttesen...
ez pedig USD válságot, nyersanyag-árrobbanást és globális léptékben meglóduló CPI inflációt jelent...
PS.: az inflációs robbanás különben már rég megérkezett csak eddig leginkább a "kiskedvenc" piacok felpumpálására használták...
a lufiból azonban szökik a levegő és a lyukak egyre nagyobbak...
Törölt felhasználó 2018. 10. 17. 09:56
Előzmény: #5454  Boole
#5455
A tortenelem nekem inkabb azt mutatta, hogy az egyetlen ertekallo befektetes a tudas es annak fejlesztese. Minden mas elveheto, amennyiben pedig a fejunket is veszik, akkor meg mar mindegy.
Ha beleszolhatok igy kibickent.
Boole 2018. 10. 17. 08:47
Előzmény: #5453  haywood
#5454
Ugyan, az Én családomban ezt nem cizellálták. Az állam simán mindenünket elvette. A biztos menedék, hogy bőven a háború kitörése előtt az ember pénztárcáját Amerikába menekíti.
haywood 2018. 10. 17. 08:30
Előzmény: #5448  pomperj
#5453

"Meg a 2. vilaghaboru utan is minden ingatlan tulajdona megmaradt."
Ez mondjuk Magyarországon pont nem így volt. A 2. VH és az után következő 10-15 év pont arra jó példa, hogy az ingatlan sem biztos befektetés, és itt nem (csak) az értékállóságra gondolok:
- eleve a háborúban egy csomó lakás megsemmisült.
- a háború után a nagy lakásokat/házakat elvette az állam, a tulajdonost meg internálták, vagy csak beköltöztettek még 2-3 családot.
- a zsidók ingatlanait még a háború alatt elvették.
- a vörös hadsereg is elvett jó pár nekik tetsző ingatlant csak úgy, pont nemrég volt erről index cikk.
- a nagybirtokokat felosztották 45 után, aztán pár év múlva az összes föld ment be a TSz-ekbe.
Te 1939 nyarán mibe fektetnéd a vagyonodat Magyarországon?
retektoni
retektoni 2018. 10. 17. 07:42
Előzmény: #5448  pomperj
#5452
Kedves pomperj! A felsorolasod osszes pontja megallja a helyet, de az ingatlan sem feltetlenul "ertekallo". Ezt irod az mutargyakrol : 
7)Egy evekig elhuzodo valsagban Herendit veszel, vagy mutargyat? A toredeket se eri utana, es nehez penzze tenni ujra. A valsag utan senki nem fogja megvenni.
Na most ha a gorog peldat nezzuk, akkor ez ugyanugy vonatkozik az ingatlanra is. Toredeket sem eri mint a valsag elott, nehez penzze tenni, sot a kreativ torvenyhozok meg egy jokora ingatlanadot is kivetettek ra. Igy aztan hagyjan, hogy az atlag gorog elvesztette a munkajat, de a befektetesi ingatlanjait se kiadni se eladni nem tudta. Es persze meg extra adot is fizethetett utana. Lehet, hogy majd felmegy megint az ingatlan ara, de 10 ev alatt ez nem sikerult. Raadasul a politikusok kommunikaciojaval ellentetben a valsag sem szunt meg, csak kozmetikai kezeles volt Gorogorszagban.
Ennek fenyeben nem jobb, ha az ember inkabb nehany stabil osztalekfizeto ceg papirjaiba teszi a penzet?
hellforceone 2018. 10. 17. 06:49
Előzmény: #5450  hellforceone
#5451
Amúgy ezt a "felrobbanó" inflációt sem annyira értem, hogy mitől fog kialakulni. Ok, nagyon megy a munkaerőpiac, állítólag nincs már ember semmire, a bérek nőnek, a nagyobb bérkiáramlás pedig inflációhoz vezet. Ez OK. Ugyanakkor a munkaerő-piaci csúcsok után "hamarosan" válságok jönnek, lehűl a piac, tehát embereket bocsáthatnak el, a bér nem kell, hogy tovább emelkedjen, hiszen megszűnik a munkaerőhiány. Ezt lehet vitatni, de ha itt mindenki összeomlást és válságot vár, akkor azt hiszem, ez a pont valahogy mégsem vitatható. Termelés, kapacitások. A cégek - minden területen! - hatalmas kapacitásokat építettek ki, ami ahhoz vezet, hogy bármilyen igényt ki tudnak elégíteni. Jó példa erre a chipgyártók, ahol az árak emelkednek, mert mindenhova kellenek a chipek, mennek is fel az árak rendesen, azok meg csak építik a kapacitásokat tovább. Olyan ez, mint anno a kínai napelemesek... ha jönni fog egy válság, akkor akkora kapacitás többlet lesz, hogy mindenki örül majd, ha egyáltalán 60-70%-on megy az üzem, na ez biztos, hogy inkább őrült árharchoz fog vezetni és mindennek az árát lenyomja. A cégek ráadásul ahol csak lehet robotizálnak, automatizálnak, amivel munkaerőt, bérköltséget váltanak ki. Persze a robot is pénzbe kerül, sokba, az elején.... aztán meg szépen lassan leírják és az egy termékre vetített költség is idővel jelentősen csökkenni fog, ami azt jelenti, hogy áremelés nélkül is helyreállítható a nyereségességi szint. A jegybankok eddig iszonyat pénzt pumpáltak a piacra - aminek persze nagy része a tőzsdén landolt - és az infláció csak nem akart megindulni. Most, amikor kivonnak pénzt, nos... kevesebb pénz lesz a piacon, amiből kevés van, az drágul, tehát indulhatnak a kamatok, mert közben állítólag kezd beindulni az infláció is... ok, ezt elfogadom, de lesz e ebből "robbanás"??? Az, hogy Venezuelában az van, ami, annak látható, érthető oka van. Törökországban szintén. Szóval elfogadom,  hogy jön az infláció, de iszonyatos nagy robbanást valahogy nem tudok beleképzelni. A rengeteg pénz, amit említettél, hogy mondjuk 100 millió a számlán, na az a cca. az 1%-a a népességnek és itt mutatkozik meg, hogy hova is folyt az iszonyat penznyomda eredménye és, hogy eddig miért nem jelent meg az infláció. Én nem vagyok olyan gazdasági lángelme, mint egyesek, ezért a magyarázatokkal kérem óvatosan bánni, nem kell rögtön elküldeni anyámba, lehülyézni, elég egy sima magyarázat, hogy mit nem látok jól. Válság idejére az infláció...https://www.statista.com/statistics/191077/inflation-rate-in-the-usa-since-1990/
Tehát akkor most válságot várjunk vagy inflációs robbanást?
hellforceone 2018. 10. 17. 06:18
Előzmény: #5448  pomperj
#5450
Megértem az okfejtésedet és köszönöm. De, ahogy írtad is, válság idején a leginkább a dollár az, ami erősödik igazán, bármit írtál, mindennel szemben a dollár jobban teljesített. Ha itt mindenki az infláció felrobbanását várja, akkor a kamatok is jelentősen emelkedni fognak. Ha a kamat jelentősen emelkedik, akkor az ingatlan finanszírozása drága móka lehet. Ha befektetési célból veszi az ember, akkor számolhat azzal, hogy kiadom... válság idején - ezt a saját ingatlanom kiadásában is tapasztaltam - nem nagyon lehet ugrálni, hogy majd megemelem a bérleti díjat és minden OK. Van olyan, hogy alig talál az ember még bérlőt is... OK, ha cashben van az ember, lehet, hogy nem tudja felvenni a pénzét, sőt, lehet, hogy az állam még meg is csapolja a számlát, de az ingatlanra ugyanúgy vethet ki adót, ha mondjuk több, mint egy van a neveden - ezzel amúgy éppen a nagy hype miatt most teljesen egyet is értenék, mert nem normális, hogy egy család, mondjuk 2 gyerekkel, ahol még nem vehető igénybe nagy mértékben a CSOK, képtelen venni valamit is. Ráadásul az ingatlanpiac már így is szó szerint izzik, nem hiszem el valahogy, hogy a mostani szinteken - főleg válság idején - még nagyon nagy emelkedés lenne várható. Az való igaz, hogy nagyon nagy vagyonok, cashben is és minden más eszközben halmozódtak fel, de ezek a nagy vagyonok - főleg ami esetleg a tőzsdéken van fialtatva - el is éghetnek nagyon gyorsan...
Törölt felhasználó 2018. 10. 17. 05:53
Előzmény: #5415  Törölt felhasználó
#5449
"Veletlenek mar pedig nincsenek":
https://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/lassan-osszeall-a-mesterterv-megint-a-nyugdijpenzunkre-palyazik-az-allam.1.301504.html
Nem volt nagyon nehez kitalalni meg a fold tulso oldalarol sem, hogy mi allhat a lakastakarek penztarak beszuntetese mogott; es hogy miert eppen mostanaban kerult sor.
pomperj
pomperj 2018. 10. 17. 00:38
Előzmény: #5445  hellforceone
#5448
OK. A kerdes, miert menekul a penz a penzugyi valsag idejen ingatlanba?
.
Jatszuk el a 2008 evi valsagot most ujra. A cel: meg kell orizni a penz erteket. Mit csinalhatsz?
Van 100M HUF cash a bankban. Ezt kell megorizni. (a pelda nem tul jo, mert az a valsag kb. 9 honapig tartott, a most kovetkezo valsag 3-5 ev lesz vagy hosszabb. Az emberek maskepp viselkedhetnek.) 
Hasznaljuk a Venezuela, Gorog  es Torokorszagi allam viselkedeset peldanak; szamoljunk azzal, hogy ugyanolyan intezkedeseket hoz az allam mint ott tette a valsag idejen.
.
1)Az USDHUF arfolyama 2008 majusban 140 volt, es tudjuk hogy 9 honappal kesobb a valsag legaljan 250 lett. Szoval az HUF leertekelodese 46% az USD-hez kepest. A HUF kamat akkor 8.25%--->10.0%/ev mozgott abban a 9 honapban.
Szoval a bankban hagyva a penzt, a kamattal egyutt a bukas 46%- 9/12*9% = 40% volt. Es ha a valsag 3-5 evig tart, az mekkora bukas lenne?
.
2)Az arany ara a valsag kezdeten 940 USD volt, a vegen is. Szoval, az arany semmivel nem orizte jobban meg az erteket, mint a cash USD-ben. Akar a parna ala is tehetted volna USD-ben, arany vetel helyett. 
.
3)Nade, egy komoly valsag idejen egyetlen orszagban sem lehet am aranyat venni. Plane nem ekkora osszegert. Sot,  jellemzoen a bankban Dollart sem, lasd pl, a Venez, Gorog es Torok peldat. A bank (allami " ideiglenesen spekulacio elleni"  tiltas miatt)  nem ad liraert, bolivarert  Dollart.  De fekete piacon sem birsz ennyiert venni. Azert meg borton is jar.
.
4)Jellemzoen a valsag idejen egyszeruen betiltjak az arany kereskedelmet (meg az USAban is elofordult) .  
Szoval se nem jo otlet, se nem megvalosithato Dollarba vagy aranyba menekulni, ha mar kitort a valsag. Egyebkent pedig, ha sikerul is atvaltani, es a bankban dollarod van? Akkor is konnyu az allamnak a megoldas, pl, a gorogoknel napi 200 Dollart vehetsz ki, tobbet nem. A venezek napi 5 dollart. A gorogoknel ezt a tilalmat 2013ben vezettek be, es most, 5 evvel kesobb kezdik fokozatosan feloldani.
.
Kulfoldre nem utalhatod a Dollart, azt praktikusan azonnal letiltjak. Mindenhol.
.
5)Az nyilvanvalo, hogy tozsdebe nem lehet tenni. Jellemzoen a valsag idejen tozsde karch van,  (pl, BUX 9 honap alatt 22.000--->10.000 szintre esett). Es 3-5 ev alatt?
.
5)Akarsz inkabb allamkotvenyt?  Prima idea, kicsit rosszabb mint a matracban tartani. Ahhoz legalabb hozza fersz. Az allamkotvenyt esetleg soha nem fizetik vissza. Vagy csak toredeket. Hallottal a Magyar Bekekolcsonrol?
.
6)Marad micsoda, ha nem akarsz bukni?  Fokeppen, ha nem tudod elore, hany evig tart a valsag, de esetleg sokaig?
Plusz, ha nem akarod hogy elvegyek, lefoglaljak, el-inflaljak? Meg a 2. vilaghaboru utan is minden ingatlan tulajdona megmaradt. A 2008 valsag alatt az MNB real-lakasar Index nagyjabol valtozatlan maradt.
.
7)Egy evekig elhuzodo valsagban Herendit veszel, vagy mutargyat? A toredeket se eri utana, es nehez penzze tenni ujra. A valsag utan senki nem fogja megvenni.
.
A tapasztalat az, hogy a tobbseg elhuzodo penzugyi deringolad idejen Ingatlanba menekul. Mert nincs mas.
Tessek valasztani. 
pomperj 2018. 10. 17. 00:33
Törölt hozzászólás
#5447
Törölt felhasználó 2018. 10. 16. 23:54
Előzmény: #5439  Boole
#5446
Szia,
ABX-ben nincs pozim, 2015 vegen vettem leap call option-t talan 7-7.2$-ra; amit lejarat elott ertekesitettem.Jelenleg GOLD (Randgoldban) van nehany szaz rv-em ami a Barrick/Randgold merger miatt nehany ezerre fog emelkedni+osztalek.
Az atlag aram ebben 72.08$.
Igazabol engem tulsagosan nem zavar ha 2 elore 1-et hatra vagy 3 elore 2 hatra stilusban emelkedunk.En a banyaszaimtol 25-30%-os evi teljesitmenyt varok a kovetkezo 5-6evben; persze lehet hogy a kovetkezo 2-3 evben lesz 40-50%-os rally.Egyelore a piacon nem sok olyan lehetoseget latok ami min. 2-3 evre min. 25-30%-os teljesitmenyt vetitene elore.Pedig kersem a lehetosegeket.Figyelem a TUR-t,NGE-t (Nigeria-t),NFTY (india-t);IDX-EIDO-t;EPHE (indonezsia es fulop szigetek) etfj-eit es meg sok mast amit meg sem emlitettem.
A nemesfem banyaszok es nehany mas commodity-n kivul nem igazan latok egyelore tul sok jo lehetoseget.
Sajat szamlan ahol shortolhatok, ott mondjuk ott vannak az ausztral bankok shortjai, remelem a kovetkezo nehany napban lesz bennuk 1 kisebb emelkedes mert szeretnem boviteni a shortokat bennuk.
Engem az se zavarna kulonosebben ha ezt a 5-10%-os esest es ra emelkedest jatszuk az amcsi indexekben, mert az elmult 2 hetben gyonyoru penzt kerestem ezzel; szoval ha megismetelnenk ezt jovore 3-4-szer nekem az is jo;de egyre nehezkesebnek tunik a vissza emelkedes.NDX-et 7400 korul mar shortra fogom nezegetni; es meg jelenleg is van 1 short pozim benne bar az igaz hogy azon a pozin amit nem zartam mar tobb mint a felet vissza adtam a profitnak.Ettol fuggetlenul nagyon szep penzt lehetett keresni a shortokkal az elmult 2het ill. 10 napban.
A gyanutlan, lusta ill. figyelmetlen kereskedoket pedig ez az oldalazas szepen beviszi az erdobe, mert nem fogjak am mindig megvenni az esest (amcsiban sem).Ez az emelkedes tovabbi olaj a tuzre es a FED igy egyre nagyobb valoszinuseggel fog emelni decemberben.
Talan akkor mar nem a 3,25%-os szintet fogjak tamadni, hanem a 3,3-3,4%-sat.Erre ha rajonne a jovore beigert 3-4 emeles amibol en max. 3-at tudok elkepzelni.Ebben az esetben a 10 years us treasury mar akar a 3,85-4%-os szintet tamadhatja.(4%-nal vege a dalnak) az fole nem emelkedhet mert az az event horizontnak felel meg ahonnan nincs visszateres.
(persze nem biztos hogy a piac odaig nem szakad be).
hellforceone 2018. 10. 16. 22:37
Előzmény: #5430  pitcairn2
#5445
Ezzel a hozzászólásoddal végre egyet is értek :) az infláció miatt én sem értem, miért "menekülne" mindenki ingatlanba, hiszen az infláció ellen / azzal párhuzamosan valószínűleg emelnék a kamatokat, az pedig nem hinném, hogy hirtelen mindenkit az ingatlanpiacra "kényszerítene"... folyamatosan mindenki összeomlást vár, vagy stagflációt, ami nem hinném, hogy annyira tüzelné majd az ingatlanpiacot. Persze megköszönöm, ha valaki elmagyarázza, hogy miért láthatom rosszul a dolgot.
hellforceone 2018. 10. 16. 22:13
Előzmény: #5443  mozarto
#5444
Jó cserének tűnik egyelőre... hm, érdekes nap volt a mai...
mozarto 2018. 10. 16. 21:39
Előzmény: #5439  Boole
#5443
ABX csere AMD-re , meglátjuk.
pitcairn2 2018. 10. 16. 20:22
Előzmény: #5434  opandup
#5442
tökmindegy, ez akkor is a "kárhozat útja":)
minél tovább mennek rajta annál reménytelenebb helyzetbe kerülnek végül...
pitcairn2 2018. 10. 16. 20:20
Előzmény: #5438  Törölt felhasználó
#5441
holnap FOMC minutes, talán ennek is van vmi szerepe

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek