Topiknyitó: Portfolio 2017. 11. 13. 16:45

A függetlenségi törekvések talajává vált Európa, ki lesz a következõ?  

Ugrás a cikkhez
Bár a piacok már nem reagálnak olyan hevesen egy-egy politikai fordulatra, mint korábban, a politikai bizonytalanság továbbra sem hagy nyugtot. A Citi EMEA médiaeseményén a makrogazdasági szakértõk kifejtették, hogy a katalán válság
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2017. 11. 13. 18:00
Előzmény: #12  elemes
#13
Ha valaki kizárólag olyan narratívában képes gondolkodni, hogy mindenki dolgozik valakinek akkor annak az az oka, hogy ő maga dolgozik valakinek.
Ami pedig a katalánokat illeti egyrészt nem vagyok olyan jól informált a fidesz és az oroszok éppen aktuális álláspontjáról, mint te, viszont engem nem is izgat egyik sem,
másrészt a magam részéről bizonyos mértékig eddig is meg tudtam érteni mindkét felet, innen nézve mindkettőnek vannak jogosnak tűnő felvetései ugyanakkor mindkettő követett el hibákat is a kérdés kezelésében. A magam részéről nem szeretnék döntőbírájukként fellépni, szvsz beszéljék meg korrekten egymással a dolgaikat mindenfajta erőszak nélkül.
elemes
elemes 2017. 11. 13. 17:38
Előzmény: #10  szivacs
#12
na most buktál le, hogy nem is a fidesznek dolgozol, hanem az oroszoknak.
.
merthogy a fidesz a spanyol kormányt támogatja ebben a kérdésben.
.
az oroszok meg katalónia leválását szeretnék.
elemes
elemes 2017. 11. 13. 17:37
Előzmény: #8  pitcairn2
#11
"tudtommal nem akarnak kilépni az EU-ból"
.
hát, két lehetőség van.
1. valóban nem akarnak kilépni, csak nem tudnak olvasni
2. ki akarnak lépni, megirigyelték, hogy britek mekkorát szopnak.
szivacs
szivacs 2017. 11. 13. 17:21
Előzmény: #9  pitcairn2
#10
Valamiért mégsem felhőtlenül boldogok és azemberijogtiprásos csekklistát sem vették elő a "Hogy csináld ki egy másik ország kormányát?" feliratú lógatós irattartóból...:-)
pitcairn2 2017. 11. 13. 17:05
Előzmény: #3  szivacs
#9
speciel a "régiók Európája" projekt tükrében egyáltalán nem rossz a brüsszeli EU központnak, ha meggyengülnek a nagy tagállamok, amelyek a legnagyobb regionális ellenpólusai
pitcairn2 2017. 11. 13. 17:04
Előzmény: #4  elemes
#8
tudtommal nem akarnak kilépni az EU-ból...
a vezér is Brüsszelbe menekült Moszkva helyett:)
szivacs
szivacs 2017. 11. 13. 16:57
Előzmény: #4  elemes
#7
hogyis??
szivacs
szivacs 2017. 11. 13. 16:56
Előzmény: #3  szivacs
#6
A Citi makrogazdasági elemzői : portfolio pontozóbírái = -2 : 0
szivacs
szivacs 2017. 11. 13. 16:54
Előzmény: #3  szivacs
#5
Az eu és Európa a destabilizálódás felé mozdult:
- függetlenségi törekvések erősödése,
- migrációs krízis hibás kezelése,
- párhuzamos társadalmak,
- terrorcselekmények..
Az európai polgárok -ahol eddig lehetőséget kaptak rá- már kifejezésre juttatták elégedetlenségüket a jelenlegi politikai elittel szemben:
- bombameglepetés a brexit szavazáson,
- a korábbi vezető pártok visszaszorulása vagy bukása és a populistáknak bélyegzettek előretörése Hollandiában, Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Olaszországban
elemes
elemes 2017. 11. 13. 16:51
Előzmény: #2  szivacs
#4
hát, nem annyira függetlenségi törekvés -- a katalánok inkább le akarják cserélni brüsszelt moszkvára.
szivacs
szivacs 2017. 11. 13. 16:46
#3
"Bár a piacok már nem reagálnak olyan hevesen egy-egy politikai fordulatra, mint korábban, a politikai bizonytalanság továbbra sem hagy nyugtot. A Citi EMEA médiaeseményén a makrogazdasági szakértők kifejtették, hogy a katalán válság és az olasz választások nagy kockázatot hordoznak, miközben nem tudni, hogy a függetlenségi törekvések sorában ki lesz Európa következő fekete báránya.
A Citi makrogazdasági elemzői által említett fontosabb tényezők, amelyek hatással vannak vagy lehetnek a makrogazdasági és piaci folyamatokra:
  • Amikor normalizációról beszélünk, már nem korábbi, 5%-os kamatszintek tekinthetőek normálisnak, a világ változik, és ehhez igyekeznek alkalmazkodni a világ jegybankjai is: a Fed már elkezdett szigorítani, az EKB pedig még csak most lép erre a pályára.
  • Sosem lehet nyugtunk a politikától, Trump megválasztása után sok olyan politikai történés volt, elsősorban az európai piacokon, amire nagyon is figyeltek a befektetők - mondják a szakértők. Azzal, hogy a nem mainstream politikai pártok is egyre előrébb törnek a választásokon, a politika sosem látott kockázatot hordoz a piacoknak. Az EU-s választásokkal kapcsolatban egyelőre azt lehet mondani, hogy minden a lehető legjobban alakult eddig, de nem lehet elfelejteni például a katalán helyzetet, ami még okozhat meglepetéseket.
  • Jelentős dolog és fontos következménnyel jár az, ami most Spanyolországban folyik, Európa szemében a katalán függetlenségi kísérlet olyan tüske, amit szeretnének minél hamarabb kiszedni, főleg a Brexitet követően. A jövőbeni olasz választással kapcsolatban kiemelték, hogy bár még tartogathat meglepetéseket, az biztos, hogy bármelyik párt is nyer, gyenge lesz, mivel eléggé megosztott a pártok támogatottsága az országban.
  • Európa mára a függetlenségi kísérletek és szavazások talajává vált, a katalán referendum után ki tudja, hol lesz a következő - emelik ki a szakértők.
  • A Brexittel kapcsolatban elmondták, hogy a brit vállalatok egyértelműen a hard Brexitet várják, bár számukra az igazi határidő arra, hogy mindez kiderüljön, március vége, miközben a piac még karácsony előtt vár valamilyen előrelépést az ügyben."
szivacs
szivacs 2017. 11. 13. 16:45
Előzmény: #1  portfolio
#2
A függetlenségi törekvések talajává vált Európa, ki lesz a következő?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek