Topiknyitó: Törölt felhasználó 2017. 09. 25. 15:23

A magyar euró!  

Várakozás, de meddig??? Matolcsi!!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2017. 09. 27. 00:03
Előzmény: #19  Peterbond
#20
Kettőnél több: svéd, dán, cseh, magyar, lengyel Egy közgazdász vélemény: "A közgazdász úgy látja, egy közös valuta bevezetése valamilyen szinten megszilárdítja a gazdasági struktúrákat. Ez történt Olaszország egyesítésekor is a XIX. században, amikor bevezették a lírát: az ország déli része ma is sokkal szegényebb, mint az északi terület. – A német hercegségek okosabban jártak el: először vámuniót hoztak létre, amellyel megteremtették a szegényebb részek felzárkózásának a lehetőségét, és csak évtizedekkel később vezették be a márkát mint közös fizetőeszközt. Magyarországon először a gazdaság teljesítményét kellene javítani az euró bevezetése előtt. Ám hiába van egyfajta nyomás a közös uniós fizetőeszköz bevezetésének siettetésére a Nagy-Britannia kilépésével létrejövő kétsebességes európai modell miatt, a magyar gazdaság jelenlegi állapota miatt súlyos következményei lennének, ha euróra állnánk át."
Peterbond 2017. 09. 26. 11:55
Előzmény: #18  szivacs
#19
Ezer kulonbseg? :). Magyarorszagon ingatlanos szamlat mar csak EUR ban latok. A magyar cegek kulfoldi szamlat EUR ban kapnak tobbsegben. Utana USD es minden mas toredeke ennek a kettonek. Most nem olyan kulonbsegekre kell gondolni hogy a nemeteknel teszem azt tulsulyos a szolgaltato ipar nalunk meg a mezogazdasag ( nem realis csak irtam egy peldat ). Tehet az egesz EU ban van Ketto orszag ami teljesiti a felteteleket de nem akar belepni. A tobbiek meg jelenleg vagy nem teljesitik a feltetelt vagy szimpla politikai okbol nem tamogatjak gazdasagi indokuk nincs. Ellenben van hany EURt bevezetett orszag?
szivacs
szivacs 2017. 09. 26. 09:43
Előzmény: #17  Peterbond
#18
" Persze ha vietnamikent csatlakoznank felmerulhet meg ezer gond.." Szvsz a magyar és mondjuk a német gazdaság helyzete között van ezer különbség. Ezért is kellene a szakmának teljeskörűen számbavenni a lehetséges problémákat, hogy fel lehessen készülni rájuk, nem pedig becsukott szemmel ugrani bele. "A FAZ arra is emlékeztetett, hogy Dánia - és az EU-ból kilépő Egyesült Királyság - felmentést kapott az euró bevezetésére alól. Svédország, bár teljesíti a feltételeket, de nem lépett be az övezetbe. További hat államban nincs euró; három visegrádi ország, Lengyelország, Magyarország és Csehország rövid- és középtávon nem is akar csatlakozni, s messze van az euróövezettől Horvátország, Románia és Bulgária is. A német lap kiemelte, ezek a tagállamok nem teljesítik a konvergencia minden feltételét, s a magyaroknál, a lengyeleknél és a cseheknél a politikai helyzet sem kedvez az euró bevezetésének." A dánok miért is kértek és kaptak felmentést? A svédeknek pedig vajon milyen érveik vannak arra, hogy nem akarnak belépni, holott vállalták?
Peterbond 2017. 09. 26. 02:00
Előzmény: #16  szivacs
#17
1. Egy hatranya tenyleg van. Nem jatszhatsz a devizaddal es nyerhetsz vele versenyelonyt. Tobbet nem igazan tudok mondani. Mivel gazdasagilag amigy is nagyon fuggunk az eurotol. Persze ha vietnamikent csatlakoznank felmerulhet meg ezer gond de azok a problemak amik felmerulnenek az euroval arra a forint se ad megoldast.Persze ogy viszont a versenyben jobbnak kell lenni nem csak olcsobbnak. De eddig akarhogy nezem az osszes kis allam aki csatlakozott jol jart vele aki meg is felelt a felteteleknek. Azok akik csaltak ( gorogok ) azok nem az euro miatt vannak bajban. Persze egyszerunek tunik arra fogni hogy nem birjak lettekteleniteni a valutajukat es igy kibujni a bajbol de ez csak mentegetozes. A bajt nem az euro hozta a fejukre max nem enged egy kiskaput kihasznalni ( pl csodbe menni 100 ev alatt azthiszem 5. szor) 2. Megnevezned melyik fejlett allam nem vezeti be? En ha jol szamolom az egyik az angol ahol mondjuk a font tenyleg egy "eros" valuta de abban szerintem sokat beletesz a nrmzeti ontudat is. Az angolok az istenert se mondananak le a fontjukrol.A masik a svedek ha jol tudom. De ezzel ennyi is. A lengyelek akik meg szamottevo nem euroval rendelkezo nep de ok fejlettsegben nemreg hagytak le minket es eleg eros tulzas a fejlettek koze sorolni oket szerintem. Lenyegeben a nyugati blokbol mindenki euroval fizett mar. A keletibol meg a szlovakok szlovenek balti allamok is. Nem azt mondom hogy holnap vezessuk mar be az eurot mert a kapkodas tenyleg nem jo egy ilyen folyamatban. De a cel nyilvanvaloan a minnel sikeresebb bevezetes kene legyen. Ehhez kepest nem hogy celdatumok nincsenek de meg torekves se e fele. Erdekes Paks eseteben meg miutan szamitasok alapjan is kerdeses a megterules ott nincs megallas. Megyunk a cel fele ha torik ha szakad. Ha fele annyiert kapnank hitelt is akkor is orosz rubel hotelre amit majd mi valtunk at eurora. Mert hat milyen jo is dupla arfolyam kockazattal szorakozni.
szivacs
szivacs 2017. 09. 26. 00:45
Előzmény: #12  Peterbond
#16
Nos nem is pontos értékek kellenek elsőre hanem hogy egyáltalán számba vegyék a várható hatásokat, kialakítsanak egy olyan itinert, ami ki-ki (lakosság, vállalkozások, stb,) számára feltárja, hogy mire számítson, mire készüljön, mit célszerű tennie és mit nem. Melyek az előnyök amit kiaknázhat és melyek a problémák amelyeket elkerülhet vagy csökkenthet ha rákészül. Ez is része kellene legyen annak, amit úgy neveztél, hogy a bevezetés menedzselése. "De emlits ezen kivul akar egy hatranyt is " - miért te úgy gondolod, hogy nincsenek hátrányai, kizárólag előnyei? Nem láttam még olyasvalakit, aki komoly átgondolás után ebben hitt volna és erről bárkit meg tudott volna győzni. Mindenesetre némi elgondolkodásra ad okot, hogy néhány eléggé fejlett eu tag felmentést kért az euro bevezetése alól és tartósan meg akarja tartani a saját devizáját. Ami még furább, hogy meg is engedték nekik.
szivacs
szivacs 2017. 09. 26. 00:33
Előzmény: #14  elemes
#15
Te hogy tudod, az osztrákok már euróért vették a képeket vagy még schillingért?
elemes
elemes 2017. 09. 25. 20:33
Előzmény: törölt hozzászólás
#14
Ez a képvásárlás tényleg nagy hülyeség főleg az euróbevezetésre készülve. Kivéve ha NEM akarják bevezetni sose.
Törölt felhasználó 2017. 09. 25. 17:28
Törölt hozzászólás
#13
Peterbond 2017. 09. 25. 17:16
Előzmény: #7  szivacs
#12
Azert megneznem melyik kozgazdasz mond neked pontos ertekeket. Eleg nagyvonalu becsleseket lehet adni ilyen kerdesre. Ugy 10-15 milliard kozott lehet a megtakaritas X hatasbol. De ez is lehet hogy a valosagban majd 20 lesz vagy csak 5. Meg a bevezetes utani evben is csak becsulni lehet mivel nem tudod minden ceg adminisztracios ktg ez bebecsulni. En meg a sajatunket se tudnam. Egy ceg eseteben esetleg szamszerusitem mennyi ment el arfolyam kockazat fedezesere penzugyi muveletek koltsegekent. De ezt orszagos szinten is nagy szorassal tudod csak becsulni. De a lenyeg nagyabol ott van hogy a bevezetest hogyan menedzselik. Ahogy pl egy palyazt elbiralasanal is lehet jol es rosszul csinalni. Alapvetoen itt normal helyzetben sokat nyerhetnenk ha rendesen visszuk vegig a bevezetest. A kockazatok hatranyoj inkabb politikaiak nem gazdasagiak. Pl hogy nem tudja a kormany a deviza ertektelenitesevel ( es ezzel az emberek megtakaritasainak ertektelenitesevel ) novelni az exportunk versenykepesseget. De ez is csak tuneti kezelesre jo es akkor ha export tobbletunk van ( pl alacsony olaj es gaz arnal ). De emlits ezen kivul akar egy hatranyt is ( meg szamszerusiteni se kell ).
elemes
elemes 2017. 09. 25. 17:13
Előzmény: #7  szivacs
#11
nem lehet mindent számszerűsíteni -- a devizaspekulációs kockázat megszűnését te hány forintra értékelnéd?
elemes
elemes 2017. 09. 25. 17:10
Előzmény: törölt hozzászólás
#10
fideszes munkahely, ez a kifejezés azt implikálja, hogy a pártkatonák dolgoznak. fideszes álllás, az megszűnne, de ahhoz nem az eurót kell bevezetni, hanem a tehetségtelen fideszkormányt kivezetni. a nemzeti bankok csomó funkciója van a monetáris tanács kamatmeghatározó ülésein túl is.
Törölt felhasználó 2017. 09. 25. 16:35
Törölt hozzászólás
#9
Törölt felhasználó 2017. 09. 25. 16:33
Törölt hozzászólás
#8
szivacs
szivacs 2017. 09. 25. 16:21
Előzmény: #5  elemes
#7
Látom nem vagy közgazdás, csak kérdéseket tudsz feltenni (még ha csak egyirányúakat is) de számszerű válaszokat nem tudsz adni rájuk. Nyilvánvaló, hogy nem csak előnyök és nem csak hátrányok vannak. No, pont ez lenne a feladata az ún. közgazdász társadalomnak, hogy számbavegyék azokat mindkét oldalon és számszerűsítsék a válaszokat a mérleg mindkét nyelvében lévő hatásokra, majd mérleget vonjanak. Tudod, tartozik - követel - egyenleg.
elemes
elemes 2017. 09. 25. 16:18
Előzmény: #3  szivacs
#6
politikai kérdés 1. a nemzeti önazonosság egy részének feladását jelenti, hogy 70+ év után megszűnne a forint 2. megszűnne a nemzeti bank devizatartalékának árfolyamával történő "itt a piros, hol a piros" játék lehetősége 3. az átállás egyszeri költsége legalább részben a magyar államháztartást terhelné. egy-két stadionról le kellene mondani. 4. az átállás mint projekt menedzselése nagyon összetett feladat, a jelenlegi államapparátusban egyre fogynak azok az emberek, akik ilyen méretű projektben részt tudnának venni. 5. az eurozóna reformjának egyre valószínűbben része lesz a közös fiskális politika. 6. lehetséges, hogy az EU-ból való kilépés szándéka a mostani kormányban erősebb, mint a gazdasági előnyök kihasználásának lehetősége, ezért nem is akarnak csatlakozni. szóval én azt gondolom, hogy magyarország inkább kilép az eu-ból, semmint bevezesse az eurót.
elemes
elemes 2017. 09. 25. 16:09
Előzmény: #3  szivacs
#5
gazdasági kérdés 1. az EUR-HUF 2-3% ingadozása mekkora többletköltséget jelent a vállalkozások számára, import anyagok beszerzésénél vagy exporttermékek eladásánál. mennyit javítana a versenyképességen ennek az árfolyamkockázatnak a megszűnése 2. mennyit javítana a számvitel áttekinthetőségén, ennek révén pedig versenyképességen az, hogy nem kell két pénznemben könyvelni 3. mennyit csökkentene a költségeken hogy elmaradna a rendszeres EUR/HUF konverzó átváltási jutaléka illetve az árfolyamkockázat ellen megkötött fedezeti ügyletek díja. 4. mennyit csökkentene a nemzetgazdaság kitettségén az, hogy egy nagy közös devizához tartozva végleg megszűnne a forintot fenytegető árfolyamspekuláció kockázata.
Törölt felhasználó 2017. 09. 25. 16:02
Törölt hozzászólás
#4
szivacs
szivacs 2017. 09. 25. 15:34
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Nem, ez elsősorban gazdasági kérdés. Pont egy közgazdásznak kellene azt kifejtenie, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járt azoknak, akik bevezették, mik ennek a tanulságai és milyen hatásai lennének a mi esetünkben. Milyen gazdasági helyzetben haladnák meg az előnyei az okozott hátrányokat és hogyan lehetne az előnyöket maximalizálni, a hátrányokat pedig minimalizálni. Kinek (lakosság, vállalkozások, bankok,...) milyen módon kellene felkészülnie, hogy minél kevesebb hátrányt szenvedjen és előnyt élvezzen. Ezt kellene számbavennie, kielemeznie és közérthetően kommunikálnia a közgazdászoknak - már ha érdekli őket a köz is!
Törölt felhasználó 2017. 09. 25. 15:24
#2
Ma már csak a politikai szándéktól függ, hogy Magyarország mikor kéri belépését az eurózóna előszobájába, a csatlakozási feltételeket ugyanis többé-kevésbé teljesíteni tudja. Amikor felteszik a kérdést, akarunk-e a klubhoz tartozni, nehéz lesz nemet mondani, hiszen nemzeti érdek, hogy a magyar gazdaság, a háztartások és az állam erős, stabil, kiszámítható valutát használjon. A csatlakozás alig néhány tucat embernek – például a kormányfőnek, a nemzeti bank elnökének, a monetáris tanács tagjainak – lenne hátrányos, és ők azt fogják mondani: ez szuverenitási kérdés. Pedig itt a történelmi pillanat – nyilatkozta a 168 Órának Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, volt jegybankelnök. link

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek