Topiknyitó: Portfolio 2017. 01. 02. 21:50

Alapjövedelemmel kísérletezik Finnország  

Ugrás a cikkhez
Januártól elsejétől havi 560 eurót (173 ezer forint) kap feltétel nélkül a munkanélküliek egy kétezer fős, véletlenszerűen kiválasztott csoportja, egy kétéves próbaprogram keretében Finnországban. Az így kapott összegről a juttatásban...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=242054
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 01. 05. 13:17
Előzmény: #214  kukutyinbenko
#216
Az utolsó bekezdéssel maximálisan egyetértek. Abban az 5 sorban precízen és pontosan leírtad, mi Mo. legnagyobb problémáinak egyike. Az sem vesz el soraid értékéből, hogy ez sajnos a világon mindenütt így van, mégis működnek azok az országok. Ami máshol nem nagyon van így, az a kamurokkantak stb. élősködése azok rovására, akik valóban rászorulnának. De tény, hogy nehéz lenne rangsorolni, melyik a nagyobb baj. Mindegyik kib..ott nagy baj. Összefoglalva mind e két dolgot: Mo. egyik nagy vérvesztesége az, hogy nem a hozzáadott értékre "utaznak" sokan, hanem az állami csecsre cuppannak rá. Az ország nagy hülyesége az osztogatás-fosztogatás: nem az a cél, hogy a torta nőjön, hanem a meglevőből akar minden csoport minél nagyobbat kihasítani magának. Ezért lopnak a cestodák és a trematodák is: rá sem áll az agyuk az értékteremtésre ill. annak fontosságára. Aztán csodálkoznak, hogy nemrég a szlovákok köröztek le minket, majd jöttek a balti államok, aztán jönnek még sorra a romának, majd a bolgárok is. A vége az lesz, hogy a NAV-os bünteti a rendőrt, mert elírt valamit az adóbevallásában, a rendőr meg a NAV-ost gyorshajtásért :)
(és mindenzt a segélyből tengődők nézik majd tétlenül)...
kukutyinbenko 2017. 01. 05. 12:57
Előzmény: #213  Peterbond
#215
Ezzel a gondolatmenettel az a gondom, hogy mi van olyan esetben, amikor a legkövérebb tücskök kormányoznak egy országot, akarom mondani bolyt? Nem hogy a törött lábú dolgozón nem segítenek, de az egészséges dolgozó lábát is eltörik, sőt a gyengébb tücsökből is hangyát fabrikálnak, ha útban van a fő céljuknak ami nem más mint minél több erőforrás magukhoz menekítése.
Ismerek olyan bolyt ahol már évszázadok óta ez megy, a boly mai mérete már töredéke egykori méretének, a hangyák is fogynak rendesen, de ez szemmel láthatóan nem zavarja a tücsök kolóniát.
kukutyinbenko 2017. 01. 05. 12:43
Előzmény: #212  upgrayeddAKS
#214
"...a könyöklősökön nem kell segíteni, ők magukon segítenek..."

De sajna a számlát nem ritkán az adófizetők állják (állami szféra), ezzel megint csak "azoktól lopja el indirekt módon a kenyeret, akik valóban bajban vannak" és/vagy rátermettebbek.

Csak ismételni tudom magam.

"Szerintem érdekes eredményt hozna, ha valaki egyszer kiszámolná, hogy a segélyen tengődők kerülnek-e többe az adófizetőknek, vagy a bürokraták jól fizetett krémje...ugyanez nyugdíj fronton, a már nyugállományúak estében is megérne egy számítást. Aztán lehet vitatkozni mennyi társadalmi hasznot hajtott élete során egy honvéd őrnagy vagy rendőr alezredes, esetleg egy nyálamtitkár helyettes vagy alpolgármester, miközben tízezres nagyságrendben nyelik a nem minimál nyugdíjukat. "
Peterbond 2017. 01. 05. 12:38
Előzmény: #191  Törölt felhasználó
#213
Latod errol beszelek.

" mit kellene csinalnom."

Van egy celod amit el akarsz erni. ( minel kevesebb szefeny legyen ) Ez jo mert legalabb vannak celjaid.
A problema az hogy ezert tenni mar nem teszel hanem mastol varod el hogy megoldja helyetted( vegezze el a piszkos munkat )
Jelen esetben az allamtol varnad el ( gondoskodo allam)
A baj csak az hogy az allam nem valami felso entitas. Az is mi vagyunk.

Te abban hiszel hogy a hangyak gyujtsenek be mindent a bolyba majd osszuk azt szet mindenkinek. A tucskoknek is. Mert akkor senki se hal ehen
En meg azt mondom hogy hagyjuk meg azt ami a hangyae es segitsuk a torotlabu dolgozot. Es ha a dolgozo akar dontse el o ad e a tucsoknek.

Sok embernel szvsz pont az a hiba hogy nem jutnak el oda hogy onmagamert elsosorban EN vagyok a felelos. A csaladom eltartasaert is en vagyok a felelos. Rajtam mulik az en donteseimen. Csak sokadsorban jon a kozosseg ( az allam ha tetszik ).
Az ebeded is te keszited el magadnak es mosol el magad utan. Nem a szomszed asszony dolga megha o sokkal jobb is benne. Es fuggetlenil hogy neki kacsa van ebedre te ettol meg nem mesz at es eszel csak azert mert te borsofozeleket tudsz csak csinalni.
O ha akar athiv ebedre. Ha ehezel mert nincs kaja valoszinuleg ad. De nem az o felelosege hogy te minden nap etetve legyel. Es ez nem irigyseg.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 01. 05. 12:18
Előzmény: #211  kukutyinbenko
#212
Ja, de a könyöklősökön nem kell segíteni, ők magukon segítenek, aztán majd egy másik könyöklős kikönyökli őket :)
Többire dettó ez van.
A kamuroki meg azoktól lopja el indirekt módon a kenyeret, akik valóban bajban vannak. A legjobban persze azok háborítanak fel, akik jómódú vállalkozók, aztán mégis igénybe vesznek ilyen-olyan segélyeket, csak mert hoznak az APEH-től ill. NAV-tól egy minimálbéres igazolást. A hamisított "rokikártyát" is, amivel a mozgássérültek helyére parkolnak, olyan 3 év börivel kellene honorálni, amit megválthatnak mondjuk 10e Ft/napi árfolyamon :)
Mondjuk olyan címen kerülhetne bele a Btk.-ba mint "közerkölcsre különösen veszélyes okirat-hamisítás" vagy valami hasonlóan blikkfangos jogi bikkfanyelvvel :) No de a Btk.-t eleve jól ki kellene egészítgetni meg a min. büntetési időket jól feltuningolni. Bizonyos esetekben pedig a pénzbírság mellé olyanok kellenének, amiket fent is írtam: 10e/nap, és "mindjárt" nem akkora probléma, hogy tele vannak a börtönök már így is... (na jó, most is 1xűsítettem, de el lehet valamikor kezdeni, és a bevételből akár épülhetnek is új börtönök...)
kukutyinbenko 2017. 01. 05. 11:57
Előzmény: #209  upgrayeddAKS
#211
" Nekik kellene segíteni elsősorban, és nem a pofátlanul követelőző sok kamusnak (ilyen-olyan papírokat beszereznek: kamu leszázalékolást, stb.) "

Csúnya dolog ez persze, de őszintén a munka világában nem ugyanez megy? Kamu diplomák, kamu érettségik, vagy valós, de sz@rt sem érő papírokkal, könyökkel és/vagy nyelvvel hány közép és felső vezető keseríti a beosztottjai életét? Hány olyan kamu állás létezik a közszférában (sajna nem csak ott, bár jellemzőbb) ahol érdemi munkát nem végeznek? Nem ismersz olyat aki szex révén érvényesül, építi a karrierjét?
Nem eccerű ez...
kukutyinbenko 2017. 01. 05. 11:47
Előzmény: #207  Törölt felhasználó
#210
Ezt azért gondold át még egyszer!
Szerencsére a természet nem szelektál vagyoni alapon és szétteríti a tehetséget, szerény anyagi helyzetben élő családokba is születnek tehetséges gyerekek, illetve jól eleresztetteknek nemritkán jut agyilag zokni kölök.
Személyes tapasztalatom szerint pl. a gyerekeim (igaz már felvételivel szelektált) iskolatársai között a pedagógus szülők gyerekei nagy számban (mondjuk ki a többségük) alulteljesítenek, míg ismerek igen szerény körülmények között élő, nagyon sok gyerekes családot ahol az egyik gyerek tehetségesebb mint a másik. Komoly nemzetközi tanulmányi versenyen igen előkelő helyen végzett az egyikük, külföldi egyetemről kapott ösztöndíj ajánlatot, miközben még az érettségiig is évei voltak hátra. És szerencsére nem ők az egyetlen üdítő kivétel a környezetemben. Az iskola "pénzeszsákjai" eközben tanulmányi téren a sor végén szerénykednek jellemzően, tisztelet a kivételnek. Nem véletlen az sem, hogy viszonylag ritka a sok generációs dúsgazdag család.
Szerintem inkább az a siker receptje, ha az államok a tehetségeseket segítik, az általános színvonalat pedig megpróbálják emelni minél magasabbra. Ez úgy nem fog menni ha csak a most tehetősek privilégiuma lesz a szaporodás. Egyrészt egyszerű matek, kis számú egyed nem képes még szinten tartani sem a mostani populációt, sőt. Másrészt nem is lenne túl szerencsés, mivel errefelé a kapcsolati háló és/vagy egyéb kontraszelekció, nem pedig a szellemi képességek révén jutottak sokan pozícióhoz, vagyonhoz. Nézz körül és nevezz meg 5-nél több potentátot akire a "nemzeti génbankot" alapoznád...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 01. 05. 11:44
Előzmény: #206  Törölt felhasználó
#209
A 10 év múlva majd csak 10 év múlva lesz :)
Addig is kellene valamit kezdeni a sok szegénnyel, aki dologozott már (ergo akar is dolgozni), de betegség miatt -vagy mert nem veszik fel- munkanélküli. Nekik kellene segíteni elsősorban, és nem a pofátlanul követelőző sok kamusnak (ilyen-olyan papírokat beszereznek: kamu leszázalékolást, stb.)
Persze néha nehéz eldönteni, ki kamuzik és ki nem, de aki biztosan nem: elvesztette a látását, végtagját, stb. Őket is vegzálta a kúrmány: hátha kinő a lába, stb.
Ezen túlmenően: elhallgatják a cégek, de tény, hogy szinte egy sem vesz fel 50 felettieket - részben mert "túl sok" fizetett szabadság jár nekik a Mt. szerint. De erről ők nem tehetnek. A cég részéről ez akkor is rövidlátó magatartás, valahogy ösztönözni kellene őket arra, hogy ez ne így legyen. Vannak kis tingli-tangli támogatások ilyen esetekre, de az csak kirakat-program.

Végezetül: amiket leírtam, azok ma is és tegnap is így voltak, de 10 év múlva nem tudjuk, mi lesz. Lehet, hogy Mo.-ra messze nem jut be annyira az automatizálás, mint ahogy azt sokan elképzelik. Tudnék regélni, milyen folyamatokat kellett volna már évek v. évtizedek óta automatizálni, aztán még mindig manuálisan végzik emberek (jó nagy hibaszázalékkel, btw.)
Keverik sokan a valóban fejlett országokat ezzel a kis félfeudális urambátyám-országgal, ahol nem az élhető társadalom a vezetés célja, hanem az, hogy az "elit" minél több pénzt el tudjon lopni (mert annyira agyhalott az "elit", hogy még ahhoz is hülyék, hogy legálisan juttassanak maguknak pénzt). A nép túl nagy része meg nem azon van, hogy összefogjanak bármiben is, hanem azon, hogy egymást megfojtsák egy kanál vízben. Vagy lesz itt modernizáció, vagy nem. De inkább csak amolyan fából vaskarika "modernizáció" lesz általánosságban...
Törölt felhasználó 2017. 01. 05. 08:48
Előzmény: #206  Törölt felhasználó
#208
Munkanélküliség nem az automatizálás miatt van jelenleg, hanem a képzetlenség miatt. Először azzal kellene valamit kezdeni.
Törölt felhasználó 2017. 01. 05. 08:45
Előzmény: #205  upgrayeddAKS
#207
"De a suttyó, kocsmatöltelék, stb. szülőt jobb nem támogatnai abban, hogy hasonló mentalitású gyerekeket "

Pontosan ezért kellene mindenféle családi támogatást megszűntetni, hogy a gyerek mindenkinek nettó kiadás legyen, sőt még csak részben is támogassa az állam. Inkább vegetáljanak a potenciális szülők egy minimális alapjövedelemmel, mint hogy a nyomorba szüljenek gyerekeket. Aki meg gyereket akar, az készüljön fel rá anyagilag.
Törölt felhasználó 2017. 01. 05. 07:55
Előzmény: #205  upgrayeddAKS
#206
Mekkora munkanélküliség kell ahhoz, hogy felfogja itt a sok munka hőse, hogy nincs màs út? 10 év ès iq120 alatt 100% lesz a munkanélküliség, felette 50%...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 01. 05. 01:10
Előzmény: #183  Törölt felhasználó
#205
Valamiféle alapjövedelem lesz előbb vagy utóbb (inkább utóbb). De nem szülne jó vért, ha maholnap bevezetnék Mo.-on. Sztem itt amúgy sokan vannak úgy, mint én is ezzel: a szegény sorsú gyerekektől nem sajnálom, csak a szüleiktől, sőt ott sem mindenkitől. De a suttyó, kocsmatöltelék, stb. szülőt jobb nem támogatnai abban, hogy hasonló mentalitású gyerekeket neveljen fel. Ha valakinél betegség miatt megszűnt a munkája (megváltozott munkaképességű, stb.), ott teljesen érthető, hogy kapjon segélyt akár alanyi jogon, gyereknevelés nélkül is. De az durva ön-tökönszúrás lenne, ha a dínom-dánom mentalitást adnák tovább sokan a gyerekeiknek állami támogatással. Már most túl vannak támogatva az ilyenek... szegény gyerekeiket sajnálom, ők nem tehetnek róla, hogy apja-anyja egy "állat". Sok ilyen "magyar" is van, nem csak roma, ez abszolúte nem etnikum-függő, legfeljebb gyakoribb ez a romáknál, de vannak ott is kiváló apák és anyák. A sok alkesz, stb. "szülő" fel sem fogja, mennyit árt a gyerekének. Ráadásul tankötelezettség van, szóval azzal sem takarózhatnak a kretének, hogy nem tudtak tanulni. (Ja, és a mai kretének a legjobb példa arra, mi lesz valakiből, ha a szülei is kretének. Ennyire ne kelljen a politikusoknak a megvezethető embertömeg, uzsorásnak a kuncsaft, börtönnek a "töltelék" :) másszóval a kontraszelekció miatt nagyon veszélyes teületre tévedne az a kormány, amelyik ezt körültekintés nélkül bevezetné.)
Szvsz a már meglevő generációk kreténjeivel már nem nagyon lehet mit kezdeni. Azok már maradnak annak... a gyerkeiket azonban nem szabadna hegyni, hogy a szüleik sorsára jussanak. A valódi rászorulók arcul csapása lenne amúgy is, hogy amíg őket folyton vegzálta a mai kúrmány, addig mások puszira megkapják azt, aminek a fennmaradásáért ők annyit küzdöttek. Amúgy én sohasem kérdezek a miértekről, amikor segítek a szegényeken, de ez az én dolgom. Az állam az adófizetők pénzét költi, neki körültekintően kellene eljárnia. Nem mellesleg: sokkal jobb infókkal is rendelkezik, mint egy magánszemély, aki segíteni akar...
Törölt felhasználó 2017. 01. 05. 00:52
Előzmény: #143  Törölt felhasználó
#204
Ön a rasszista
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 19:27
Előzmény: #200  Törölt felhasználó
#203
Nyilván tudom, hogy az elektromos kocsiknál a motor többet segít, de ettől még fékezéskor a betétek és tárcsák is használódnak, legfeljebb lassításkor kevésbé. És az x évente kicserélendő akksigarnitúra meg többlet meló...
gyula1971
gyula1971 2017. 01. 04. 19:19
Előzmény: #120  johai
#202
Ez így van,de a 200-ezer forint feletti nyugdíjas is felvette minden zokszó nélkül az Erzsébet utalványt.

De mondjuk ahol 2-közmunkás van és gyerekek,őnekik nem jár Erzsébet utalvány,még egy darab sem családonként.
gyula1971
gyula1971 2017. 01. 04. 19:01
Előzmény: #181  kukutyinbenko
#201
Izland is kisérletezik az alapjövedele modellel.
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 18:25
Előzmény: #199  Törölt felhasználó
#200
hogy fékez a villanyautó?
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 18:22
Előzmény: #196  Törölt felhasználó
#199
"fékbetétet mondjuk nem is kell cserélni (vagy egyszer)"

Mert egy villanyautóval nem kell megállj?
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 18:16
Előzmény: #197  buyandhold
#198
nem mondtam h nem fog senki dolgozni
aki többet akar dolgozni fog
de, talán nem lesz létszükséglet a munka
szerintem nem
buyandhold 2017. 01. 04. 18:11
Előzmény: #194  Törölt felhasználó
#197
Errol jut eszembe, hogy Pesten tobb korhazban van lifkezelo nenike. Az a dolga, hogy becsukja az ajtot, es mas nem erhet a gombokhoz, csak o. Egbekialto bun, ha gombhoz nyulsz, lehet le is tartoztatnak.

Bitzos hogy lesznek kamu munkahelyek, ahogy mar most is nagyreszt az van.

Masreszt az emberi pszihe nincs felkeszulve arra, hogy ne dolgozzon. Ha mas nem, a pszihologusok szama drasztikusan megnone.

Mindig lesznek ujabb igenyek, ami miatt dolgoznai fognak az emberek.
Regen 1 cipo es nadrag volt. Most mar mindenkinek van cipoje, nadragja, gyakorlatilag ingyen, ha hasznaltan veszi/kapja. 100 eve nem gondoltak, hogy nem a cipoert, nadragert dolgozunk, hanem tv-ert, telefonert.
A jovo embere miert fog dolgozni? Ki tudja.

De az is lehet, hogy egy abszurd peldat mondjak, hogy minden ingyen lesz, csak mondjuk a viz lesz brutal draga. Es akkor mindenki a vizert dolgozik. Ha ebbe szuletik bele, neki ez lesz a termeszetes.
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:59
Előzmény: #195  Törölt felhasználó
#196
egy villanymotor szinte hiba nélkül mehet több százezer kilométert
fékbetétet mondjuk nem is kell cserélni (vagy egyszer)

persze, nem minden esik ki a szervizből, de sokkal kevesebb lesz vele az élő munka

Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:56
Előzmény: #194  Törölt felhasználó
#195
"elektromos kutak:
benzinkutasok szevasz"

Benzinkutas most is csak kutanként 1 van, hiszen önkiszolgálóak. Az az 1 elektromosnál is ugyanúgy lesz...

"szervizigény töredékére esik, egy halom szerelőnek szevasz"

Miért is? Az alkatrészek a motor kivételével ugyanazok, amik ugyanúgy tönkremennek, ugyanúgy sérül a karosszéria is, stb. Dugattyú helyett szénkeféket kell cserélni, ennyi:) A szervizigény nem lesz kevesebb, csak motorikusan máshoz kell értsenek, ennyi.
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:48
Előzmény: #193  kukutyinbenko
#194
most olvasom, hogy a GM 2020-ra önvezető, kormánynélküli autókat fog nagy mennyiségben gyártani

taxisok szevasz
kamionosok szevasz

elektromos kutak:
benzinkutasok szevasz

eletromos autók:
szervizigény töredékére esik, egy halom szerelőnek szevasz
stb.

és akkor ez csak egy nagyon szűk szegmense a technikai robbanásnak, ami egy halom ember munkáját feleslegessé teszi
kukutyinbenko 2017. 01. 04. 17:38
Előzmény: #187  Törölt felhasználó
#193
Nem abban a beírásomban, hanem a konkrét finn esetről, de tök mindegy...
kukutyinbenko 2017. 01. 04. 17:37
Előzmény: #168  Törölt felhasználó
#192
"... a "közteherviselés" nem közteher, hanem egyeseknek teher, másoknak viselés."

Miért most nem ez van? A külföldre húzódóakkal együtt alig 2 millió versenyszférában tevékenykedőre van szétterítve 9.5 millió megélhetése...
Szerintem érdekes eredményt hozna, ha valaki egyszer kiszámolná, hogy a segélyen tengődők kerülnek-e többe az adófizetőknek, vagy a bürokraták jól fizetett krémje...ugyanez nyugdíj fronton, a már nyugállományúak estében is megérne egy számítást. Aztán lehet vitatkozni mennyi társadalmi hasznot hajtott élete során egy honvéd őrnagy vagy rendőr alezredes, esetleg egy nyálamtitkár helyettes vagy alpolgármester, miközben tízezres nagyságrendben nyelik a nem minimál nyugdíjukat.
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:35
Előzmény: #189  Peterbond
#191
lemaradt:

nekem mit kellene csinálnom?
én vagyok az állam?
az valami lajos volt úgy emlékszem...

nincs baj a libsi mentalitással, ne értsd félre, nem szitokszó

én a gondoskodó államban hiszek, te nem, ennyi
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:31
Előzmény: #189  Peterbond
#190
milyen munkát?
miről beszélsz tényleg

ezek szerint libsi vagy?
mert ez a szemlélet ezt mutatja
Peterbond 2017. 01. 04. 17:28
Előzmény: #173  Törölt felhasználó
#189
Egyszer nem elitettem rasszt es nem veletlenul. Amit emlitettem teljesen rassz fuggetlen.

Irigy se vagyok. Adok annak aki tenyleg raszorul. Eddig te nem fogadtad meg amit en irtam. Meg csak peldat se irtal te mit teszel. Egyenlore csak mindenki massal vegeztetned el a munkat.
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:23
Előzmény: #186  kukutyinbenko
#188
Szerintem te nem olvastad itt az előzményeket.
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:22
Előzmény: #186  kukutyinbenko
#187
Olvastam, amit írtál, hivatkoztam is rá többször. Te a teljes alapjövedelem koncepciójáról írtál. De az abban írtak pont nem valósulnak meg ebben a finn kísérleti verzióban, ami tulajdonképpen egy kiszélesített segély (egy feltétel nélküli munkanélküli segély).
kukutyinbenko 2017. 01. 04. 17:19
Előzmény: #182  Törölt felhasználó
#186
Akkor most olvasd vissza én mit írtam erről, szerintem pont ez a kísérlet tárgya, az inaktívak mennyire maradnak motiváltak állást keresni. Ezért kezdik munkanélküliekkel szvsz, és közülük is csak egy 2000 fős mintán.
kukutyinbenko 2017. 01. 04. 17:15
Előzmény: #178  Törölt felhasználó
#185
Ennyit emlegetett az egyik ötletgazda mint finanszírozható, reális összeg (/hó), de leszavazták az ötletet, bár nem tudom mennyire volt részletesen kidolgozva az elképzelés. Úgy tudom nem konkrét javaslatot vetettek el, hanem az elvet mint kiindulási alapot.
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:10
Előzmény: #182  Törölt felhasználó
#184
azért lehet itt keveredés, mert több finn koncepció van, ahogy bemásoltam

a teljes, feltétel nélküli nem lesz szerintem
ez a mostani az a koncepció, amikor nem törlik el a többi segélyt

kötve hiszem, hogy 100 milliárd eurót tudnának erre költeni, a teljes gdp harmadánál is többet

tehát maradnak a munkanélküliek, és még ez is 20 milliárd körüli összeg lehet
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:07
Előzmény: #180  Törölt felhasználó
#183
nekem egyrészt nincs dumám

másrészt amit én írok, az működik ezekben az országokban
éppen nem alapjövedelemnek hívják
de mindenhol biztosítják a megélhetést

még a nem állampolgároknak is egészen mostanáig

tájékozódj mondjuk az osztrák 860 eurós szociális segélyről ami egy életen át jár, ha nem dolgozol
utána megkapod a 940 eurós minimum nyugdíjat 14X egy évben
érted?
ez a minimum
akkor is, ha egy napot sem dolgoztál

(ok, a 860 már nem elérhető az új belépőknek, ez kb 670 ha nincs gyerek)

a német hasonló
az angol tudtommal több

tehát, ezek mind komcsi országok
Törölt felhasználó 2017. 01. 04. 17:06
Előzmény: #181  kukutyinbenko
#182
Íme a kiindulópont:

"Januártól elsejétől havi 560 eurót (173 ezer forint) kap feltétel nélkül a munkanélküliek egy kétezer fős, véletlenszerűen kiválasztott csoportja..."

Tehát NEM a teljes alapjövedelem koncepciója kerül kísérletképpen bevezetésre, hanem annak egy erősen szűkített változata: az kap csak, akinek NINCS jövedelme.
kukutyinbenko 2017. 01. 04. 17:02
Előzmény: #163  Törölt felhasználó
#181
Olvasd már vissza a vita alapjául szolgáló cikket lécci. A finnek most ezt vezetik be 2000 fős mintán.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek