Topiknyitó: Portfolio 2016. 12. 06. 16:24

Itt a kormány készpénzkivégző fegyvere! - Kiderültek a részletek  

Ugrás a cikkhez
A mai közlönyben, kedd délután végre megjelent az NGM rendelete a régóta belengetett bankkártyás POS-terminál-telepítési programról, amely a készpénzmennyiség visszaszorítását hivatott segíteni. A terminálokra 80 ezer forint állami támogatás jár,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=59&i=241075
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2016. 12. 07. 00:21
Előzmény: #8  szivacs
#9
Kedves szivacs kolléga!

Automata emlékeztető üzenetünket olvassa. Köszönjük egésznapos fáradhatatlan munkáját A Párt nevében. Munkaideje lejárt, kérjük térjen nyugovóra.

Elvtársi üdvözlettel:
A Párt titkársága
szivacs
szivacs 2016. 12. 07. 00:20
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
áá, nem személyeskedsz sosem!
Röhejes vagy quatscher!
Törölt felhasználó 2016. 12. 07. 00:16
Előzmény: #6  szivacs
#7
Kedves szivacs kolléga!

Automata emlékeztető üzenetünket olvassa. Köszönjük egésznapos fáradhatatlan munkáját A Párt nevében. Munkaideje lejárt, kérjük térjen nyugovóra.

Elvtársi üdvözlettel:
A Párt titkársága
szivacs
szivacs 2016. 12. 06. 22:30
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#6
"kötelező telepítés kellene es alacsony jutalék" - a mesében se. Ha kötelező lenne a telepítés, akkor simán megkopasztanának a bankok, még a mostani kisboltos 3-5%-nál is jobban. Többet keresne a bank egyes termékeken, mint az üzlet.
Légyszi ne adj ilyen ötleteket, mert megcsinálják!
Valós ösztönzés kell, nem szankcionálás.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 12. 06. 20:42
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Kötelező telepítés?

Ember, szerintem neked nincs elképzelésed arról hogy mennyi terhet kell egy kereskedelmi pontnak kitermelnie, ezeket a dolgokat normális helyeken azért lépik meg mert üzletileg célszerű, nem mert kötelező... Az utasításos gazdaságirányítás se rákosi se chavez pajtásnál se vált be fényesen.
Törölt felhasználó 2016. 12. 06. 20:13
Előzmény: #1  portfolio
#4
Bevallom ez meglatasom szerint nem eri el a célját. Az mar sokkal inkabb lenne kézenfekvő,hogy működési engedély nem adható ki új üzletre,ha nincs terminal. Ahol online kassza van az ugyis oké elvileg,kötelező telepítés kellene es alacsony jutalek. Emellett a bankok ne szedjenek irrealis szamlavezetesi dijat arról a számláról,ahová a POS forgalmat jóváirjak vagy ezeken a szamlakon az utalasokat ne terhelje PTI. A 150.000 kp felvetet meg levinni 50.000 Ft limitre,arra nem lehet PTI-t fizettetni. Cserébe ha nő adobevetel, csökkentsék az SZJA-t tovább.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 12. 06. 18:34
Előzmény: #2  szivacs
#3
én mint kereskedő örülnék ennek, de van pár részlet ami nem hagy nyugodni

ez ugye most jelent meg, és 7 munkanap maradt arra, hogy a bankok beadják az igényüket. tapasztalatom szerint a bankoknál vagy bármilyen nemzetközi cégnél 7 nap nem mindig elé arra se, hogy az illetékesig eljusson a hír, nemhogy döntés szülessen. mivel a terminálok száma amire pályázni lehet korlátos, szerintem van egy szűrt kör, akik esetleg már felkészültebbek az eredményes pályázásra. nem mondom, hogy mutyiszagot érzek, de nem tudom, miért nem mondom, na jó, inkább mondom.

aztán a másik amire kíváncsi vagyok, hogy engem, a pár négyzetméteres, napi akár több tízezer forint forgalmú üzlet tulaját vajon megkínálnak-e az 1% jutalékos elfogadással, mert ugye ez azt jelenti, hogy naponta akár több ezer, havonta akár 1-200 000 ft forgalmat fogok nekik generálni, ami akár havi 1-2000 ft jutalékbevételt jelent nekik, ebből kell a terminál amortizációját, karbantartást, rendszerfrissítések lemenedzselését, a kártyarendszert meg minden lópikulát üzemeltetni, kigazdálkodni, az összes háttér szakemberrel, helpdeskkel, miegymással. itt két dolog várható, vagy rámverik számlavezetési meg miegymás díjakban - egy vállalkozói számlához már ma is elképesztő díjak tartoznak, a legváratlanabb dolgokkal kapcsolatban, pl. a bankomnál a nemzetközi utalás fogadásának (!) költsége alkalmanként minimum 12 euró -, vagy hülyék lesznek nekem adni ilyen terminált, esetleg ha jobban kiszámolják, meg se pályázzák. vagy megpályázzák és a tesco stb. helyekre telepítenek úgy, hogy nem a tesco lesz a szerződő, hanem az ocset bt. (kiskapu, ugye, mert magyarországon vagyunk)
szivacs
szivacs 2016. 12. 06. 17:10
Előzmény: #1  portfolio
#2
A mai közlönyben, kedd délután végre megjelent az NGM rendelete a régóta belengetett bankkártyás POS-terminál-telepítési programról, amely a készpénzmennyiség visszaszorítását hivatott segíteni. A terminálokra 80 ezer forint állami támogatás jár, ugyanakkor a bankok a kereskedők forgalmának arányában legfeljebb 1 százalékos díjat, a gyakorlatban legfeljebb ekkora kereskedői jutalékot kérhetnek a bankkártya-elfogadásért a boltoktól. Ez jóval alacsonyabb, mint a kiskereskedőkre eddig kirótt, Varga Mihály szerint 3-5 százalékos díj.

A kormány 2016-2020-as konvergencia programjában szerepelt először, hogy egy bankkártyás terminálok telepítését ösztönző lépésre készül a kormány. A cél a készpénzes forgalom további csökkentése és ezáltal a szürkegazdaság további fehérítése. Erre szükség is van, mivel Magyarországon nagyon magas a készpénzmennyiség a GDP arányában is, az elmúlt 20 évben megduplázódott.

Itt a kormány készpénkivégző fegyvere! - Kiderültek a részletek

Mint azt november közepén megtudtuk, az idei költségvetésből 2,4 milliárd forintot különített el a kormány a POS-telepítési programra, amelynek legfontosabb paraméterei:

a POS-telepítési támogatást a bankok igényelhetik, méghozzá minimum ezer, maximum 10 ezer darab terminálra, legfeljebb 80 ezer forint értékben,

viszont az így telepített termináloknál havonta a boltoktól legfeljebb a kártyás forgalom 1 százalékára rúgó díjat szedhetnek, vagyis a gyakorlatban ezeknél az új termináloknál a kereskedői jutalékot 1 százalékban korlátozzák,

csak olyan terminálokra lehet pályázni, amelyek színes érintőkijelzővel rendelkeznek és egyérintéses tranzakciókat (NFC) is képesek elfogadni,

csak olyan kereskedőknél lehet támogatott terminált kihelyezni, ahol eddig még nem volt kártyaelfogadás,

legalább két évig vállalják, hogy a terminált üzemeltetik. Ha egy bolt megszűnik, akkor a támogatott terminált új boltba kell kihelyezni azonos feltételek mellett,

ha a szolgáltató nem tudja telepíteni a terminálokat a támogatási szerződésben vállalt időpontra, akkor nem csak vissza kell fizetnie a támogatás összegét, de terminálonként 10 ezer forint kötbért is meg kell fizetnie,

a támogatási kérelmet a bankok december 15-ig elektronikusan adhatják be (az eAdaton keresztül), majd a beszerzett terminálokról szóló számlát jövő év május végéig kell benyújtaniuk,

az új terminálokat jövő év december 31-ig kell telepíteni a bankoknak,

a boltoknak a prgramban eladott terminálokra a most a bankoknál érvényben lévő listaárakból a támogatás összegét le kell vonni.

Itt a kormány készpénkivégző fegyvere! - Kiderültek a részletek

Első ránézésre nehéz megállapítani, hogy a programmal ki jár igazán jól, de úgy néz ki, hogy ugyan a bankoknak adják a támogatást, végül mégis a kereskedők és ezáltal a bankkártyával szívesen fizetők lesznek a nagyobb haszonélvezői.

A bankok a \"bevállalt\" telepítés függvényében 80 és 800 millió összeget tehetnek zsebre, cserébe az 1 százalék feletti kereskedői jutalékukról kell lemondani. Ez elsőre nem biztos, hogy jó üzletnek tűnik, mivel pont a kisebb, eddig még bankkártyás elfogadással nem rendelkező, vagyis kisebb forgalmú, boltokba tudnak most új terminált telepíteni, ezekben pedig éppen ezért 3-5 százalékos kereskedői jutalékot szedtek volna korábban. Ugyanakkor a bankok azon keresztül is a program nyertesei, hogy ha nő összességében a kártyás forgalom, és még többen szeretik meg a bankkártyás fizetést, úgy az összforgalmuk is gyorsabban nőhet, és így kisebb jutalék mellett is magasabb bevételt érhetnek el támogatás nélkül is. A kártyatársaságok bevétele a bankok bevételétől és pozíciójától függ, ezért náluk is hasonló lehet a helyzet, mint a bankoknál.

A korábban kártyaelfogadással nem rendelkező kereskedők minden bizonnyal jól járnak a lépéssel, mivel egy százalékos kereskedői jutalékot kaphatnak, márpedig ilyen kedvező feltételt biztosan nem tudnának kialkudni támogatás nélkül.

A bankkártyájukat használók biztosan a program nyertesei, mert ők több helyen használhatják a plasztikjukat, ráadásul úgy, hogy cserébe a kereskedő árai nem nőnek lényegesen.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek