Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 11. 18. 09:29

Gyurcsány: "beledöglünk ebbe az erős forintba"  

Ugrás a cikkhez
"Aki ma Magyarországon erős forintot tart fenn, az azt mondja, hogy zárjunk be vállalatokat, csökkentsük a munkahelyek számát, tegyük lehetetlenné, hogy fejlődjön a magyar gazdaság, ezért kell kamatot csökkenteni, és ezért kell ennél egy érdemben gyengébb forint" - idézi Gyurcsány Ferencet a TV2 reggeli műsorából az MTI.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=47907
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gambadoro 2018. 07. 14. 21:14
Előzmény: #37  Peterbond
#43
az most is gyenge 
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 07. 14. 21:10
Előzmény: törölt hozzászólás
#42
Annyit mint Csutka.
TAmecenas 2018. 07. 14. 21:04
Törölt hozzászólás
#41
settevoltesette 2018. 07. 14. 18:16
Törölt hozzászólás
#40
pitcairn2 2018. 07. 14. 17:39
Előzmény: #37  Peterbond
#39
azok a szép idők amikor még nem volt teljesen nyíltan bolondokháza a nemzetközi jegybankár-kollektíva...
pitcairn2 2018. 07. 14. 17:38
Előzmény: törölt hozzászólás
#38
anno az olasz líra, a francia frank és a svájci frank paritáson volt
oszt mégse döglöttek be a svájciak az erős frankba...
Peterbond 2018. 07. 14. 17:38
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#37
Azok a szep idok mikor a 280 as EUR szamitott gyenge forintnak....
settevoltesette 2018. 07. 14. 17:06
Törölt hozzászólás
#36
Törölt felhasználó 2018. 07. 14. 16:51
Előzmény: #1  Portfolio
#35
:))
Törölt felhasználó 2004. 11. 29. 23:34
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#34
Kedves Szabesz!
Bocs, hogy csak most reagálok, nem volt időm fórumozni.
Nagyjából közös véleményen vagyunk a mai politizálásról, de Te túl enyhe vagy Járaival szemben. Ő is politizál, ez a legnagyobb baja+van benne valami sértődés a kortársakkal szemben amit nem értek, de érezhető. Ez abszurd egy Nemzeti Bank élén.
A gépkocsikról. Én csak egy kivonatot olvastam vmelyik újságban, igaz az idővel csaltam, bocs:) A példát minden korlátozottsága ellenére nagyon elgondolkoztatónak tartom.A túltermeléssel küszködő iparágban a kiegyenlítődés szintje a piaci ár és nem a költségek (tehát nem árfolyam áthárítás!!!), ez a keresleti olajnál például fordítva van.
Rátérve az árfolyam és infláció összefüggésére, 3 tényezője van annak amit mondok:
1. elvi: Az árfolyam hatása pont úgy működik, mint maga az infláció, jelentős részben a várakozásokon keresztül. A gazdaság szereplői nem az aktuális árfolyamok alapján döntenek, nem aszerint határozzák meg árpolitikájukat, hanem az árfolyamra kialakított várakozásaik szerint. Ez nyilvánvalóan magasabb a mainál, leolvasható az összes elemző véleményéből. De tőzsdei cégtől is kaptunk konkrét példát erre, a MOL gázára egyértelműen a vártnál alacsonyabb dollár miatt volt magasabb a szükségesnél, ezért képeznek tartalékot.
2.nemzet közi trendek: Az euró bevezetésével mindenki elfelejtette, hogy gazdaságunk nem csak euró függő. Az euró zóna kb 25%-ban dollár függő, ezt is figyelembe véve mi kb. 40-50%-ban. És az elmúlt időszakban zuhant a dollár. Ez mindennél jobban meghatározta az árszínvonalat, ehhez képest a forint euró mozgása elhanyagolható mellékkörülmény. Mindezt ráadásul kb 2003 közepéig elképesztő kínálati többlet kísérte.
3.hazai viszonyok: Az elmúlt 3-4 év a verseny elképesztő mértékű kiterjedésével járt a fogyasztási szektorban (bevásárló központok, stb.), a keresleti többlet minőségi szint változást eredményezett. Egyre nagyobb mértékben, egyre több szereplő számára érte meg belépni (a normál gondolkodás szerintem ezt a minőségi ugrást figyelmen kívül hagyja) . Itt a lényeg a verseny folyamatos, gyorsuló fokozódásán van és nem a verseny aktuális szintjén. Egy ilyen környezet sok szereplő számára ellehetetlenítette a korábbi sima költség áthárítósdi szemléletet.
Tudom, hogy a 2. és 3. részben ellentmond az 1.- nek , de csak látszólag. A lényeg, hogy az elmúlt időszakban olyan nemzetközi és hazai környezet volt ami az infláció ellen hatot, az infláció adómentes része épp ezért volt stabil a béremelések és költségvetési túlköltekezés ellenére, és mivel a szereplők egy jó része eleve alacsonyabb árfolyamra építette a stratégiáját, valószínűleg ugyanitt lennénk gyengébb forinttal is.
A hazai monetaristák elfelejtik, hogy a kamattal való infláció leszorítás eredetileg arról szól, hogy a keresletcsökkentésen keresztül helyreállítsák a megbomlott egyensúlyt, és növeljék a versenyt. De az elsődleges a verseny, és ha az monetáris beavatkozás nélkül is növekszik, akkor a monetáris politikának nincs tennivalója. Ez volt a helyzet Magyarországon, a monetáris politikának köze se volt az inflációhoz, a piac elvette a szerepet. Saját szerepe helyett hát beállt az árfolyamjátékba, pedig az árfolyam csak egyike a sok száz tényezőnek ami az árakat befolyásolja.
Összef oglalva: Ha a gazdasági szereplők várakozásait az erősödő forint befolyásolná akkor lehetnének olyan piaci viszonyok amikor az árfolyam hat az inflációra, de nem ilyenek voltak a viszonyok.
Én is bocs a sok szövegért:)
Üdv
Törölt felhasználó 2004. 11. 21. 05:44
#33
egyebkent nagyon jo hozzaszolasok...
csa k hat itt nem annyira a ft erosodott, hanem a dollar gyengult, ez nem mindegy...
Törölt felhasználó 2004. 11. 21. 05:41
#32
az usa-ra irod ezt....:A nép ott is szenved - mint mi Bokros Lajos alatt - de hát ez már csak így van szokásban évezredek óta.
nem hiszem el....hol hallottal ilyen hulyeseget????
Törölt felhasználó 2004. 11. 21. 05:39
#31
idezem.....:A "legvidámabb barakk"-ban megszerzett emberi tartás segít most abban, hogy tud nőni a termelékenység, és még a forint erősödést is ellensúlyozza?
ezt nem gondolod komolyan ugye...?
ott , ahol a termelekenysegunk semmit nem nott, honnet lett volna olyan tartas, ami ezt novelne???
te meg nem lattal sem dolgozo, sem tartassal rendelkezo embert....
Törölt felhasználó 2004. 11. 20. 22:32
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#30
T uraim.
Csendben szeretném felhívni a figyelmüket.
A relativitáselméletre .
Nem a lentiek a vita tárgya.
A vita tárgya a kiegyensúlyozottság! !!!!!!!!!
A gazdaság mutatóihoz, az inflációhoz viszonyítva magassak a kamatok és erős a forint.
Feleslegesen és túlzottan hűti Járai pajtás a gazdaságot.
Az okozott kár („erős” forint) és az esetlegesen gyengébb forint hatása léptékben nincs paritásban.
És ez a gáz.
Ez nagy gáz.
Az is gáz hogy az erős forint hatása az inflációra nem akkora mértékű, mint ezt Járai pajtás elképzeli.
Az infláció az erős forint mellet jelen gazdasági mutatok mellet egy átlátszó és gyenge érv.
A kereslet kínálat törvénye léptékkel nagyobb úr!!!
Erős forint szinten tartása kimondott téves és vélhetően politikai szándék.
Deviza hitelek?:)))))
Van adatja az uraknak a nagyságára?
Forint illetve deviza hitelek arányára?
p.lama
Törölt felhasználó 2004. 11. 20. 19:09
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#29
T Uram!
a gyenge kormányt erősen nyomják itt az exportban érdekelt lobbik, akik valójában nam akarnak mást, mint a pénzpiaci szereplők: extraprofitra szert tenni az árfolyam-nyereség útján.
E lobbik erősek, a lakosság meg, aki valutaalapú hiteleket vesz fel (immár több millióan!), belepusztulna a forintban fizetendő kamatok hónapról hónapra történő emelkedésébe... magyarul, az inflációs pénzrontást a kormány gondolkodás nékül a lakosság nyakába varrná.. ilyen a kormányunk.
Itt lenne az ideje, hogy e tömegeket, fogyasztókat valaki képviselje poros kis hazánkban!
Mindehhez nem kell más, mint a jegybankra bődületes nyomást gyakorolni,kinyírni, elpusztítani, hogy az inflációt (és a bankóprést) elindíthassák.
Tud e mást egy olyan vezetés, amelyik mindig is a restrikcióhoz és az inflációhoz nyúlt, ha az államháztartási hiányt kellett kezelni?
Tudja, Uram, a 10 milliós országban 800 ezer közalkalmazott luxus ugyan, de szavazópolgár. Öket nem merik megfelezni.
Az adók, a bürokrácia csökkentéséhez sem nyúlnak, mert rossz szakemberek.
Ennyibe n, viszont, "kiszámítható" ez az ország.
Törölt felhasználó 2004. 11. 20. 11:45
#28
Kedves Szabesz!
.
A "Ft USD" hozzászólásodban azt írtad, hogy a 2001-es mélyponthoz képest 68 %-kal értékelődött fel a forint a dollárral szemben. Ne feledd, hogy ugyanezen időszakban az euró a dollárral szemben ha jól számolom, akkor 53%-kal értékelődött fel. És ha az 1,68/1,53 osztást elvégzed, láthatod, hogy a forint euróhoz mért erősödése 10% körüli.
.
Azért mérem az euróhoz a forintot, mert mi ehhez a gazdasági zónához tartozunk. Tudom, hogy van exportunk dollárban is, és azt is tudom, hogy akiknek euróban exportálunk, azok termékeit reexport esetén ugyanúgy sújtja az erős euró árfolyam. Nem örömteli ez a folyamat, de nem is kezelhetetlen.
.
Az egész dolog mögött gondolom az amerikai gazdasági világhegemónia agóniája áll. Az eltelt 100 évben Amerika hihetetlen mi mindent hozott létre, és bár sokszor úgy tűnt, hogy padlót fogott, mégis mindig felállt és erősebb lett, mint valaha. Lehet, hogy most is képes még egy menetre; mindenesetre erőt gyűjt: korábban a szárnyaló tőzsdén keresztül, most a költségvetési hiánnyal szed be a világ többi részéről náluk elköltésre kerülő pénzeket.
.
Volt Magyarország életében is ilyen eladósodási időszak és mi nem tudtunk gazdasági erőt kovácsolni az eladósodásból, hanem ma is azt nyögjük. Vagy mégis? A "legvidámabb barakk"-ban megszerzett emberi tartás segít most abban, hogy tud nőni a termelékenység, és még a forint erősödést is ellensúlyozza? Nem tudom.
.
Mindenesetr e Amerika sötét ló. Nagy hagyománya van náluk a laissez-passez elvnek, így nagy beavatkozást a dollár szabadesésébe nem várok, mert nyilván ők is azt akarják, hogy a felfutó export hozza majd vissza a dollár erejét. A nép ott is szenved - mint mi Bokros Lajos alatt - de hát ez már csak így van szokásban évezredek óta.
.
Gyurcsány, Járai és a magyar politikusok kis pontok ebben a nagy játszmában. Mint a másik hozzászóló Tottyanó írta: most mit segítene az export fundamentumokon 6%-kal gyengébb forint? Vagy az a 10%, amit az euróhoz képes 3 év alatt felértékelődtünk? Nyilván dollár export relációban nem sokat. Euróban meg úgyis az idetelepült nagy multik Európán belüli forgalma a meghatározó. Ők a 3 év alatti 10%-ot már régen ellensúlyozták termelékenység növekedéssel.
.
Pers ze a jegybanki alapkamatot vissza kell venni, de ügyelni kellene a "soft-landing"-re. Ki a fenének hiányzik most így Karácsony előtt egy hirtelen 280 Ft/euró árfolyam, vagy egy mexikói, argentín stílusú akár 50%-os leértékelődés? Gyurcsány a tűzzel játszik (piromániás?), mert a pártjában sok a nyugati bérmunkából élő nagytőkés, és azok hergelik.
.
Pedig a nagy amerikai játszma mellett látszik, milyen kicsi is a mi szerepünk ezekben a világfolyamatokban. Jobb lenne Járait békén hagyni, hiszen éppen az erős forint miatt megmaradó, inflációval nem csökkenő életszínvonal lehet az MSZP újraválasztásának is az esélye.
Törölt felhasználó 2004. 11. 20. 04:56
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#27
sam-sam...akkor nezd a ft-ot...
Törölt felhasználó 2004. 11. 20. 04:55
#26
a gyurcsany mester elqrta a kamatcsokkentest, ...a beszel -beszel, aztan 4 ft-ot esett...
most ne veszprembe es szombathelyre menjen, hanem londonba es new yorkba, hogy o ezt ugy kepzelte el,... hogy 6 a kamat es a ft egy kicsit gyengebb..., kb. 250...
Törölt felhasználó 2004. 11. 20. 03:02
#25
- Nem szokás emlegetni, hogy a legnagyobb exportőrök mekkora importhányaddal dolgoznak.
- Szép kis gazdaság, amelynek az exportja kifekszik ha az úgymond ideális 260-tól 6%-kal odébb van az árfolyam.
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 10:38
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#24
Kedves kanyisz,
.
szoval azt hiszem erthetove tettem mar, hogy nem vagyok az eros forint hive. Baromsagnak tartom az ideologiai alapu 'arfolyampolitizala st' -- ebben szerintem egyet is ertunk -- amit pedig szeretett vezetoink es fuggetlen szakertoink oly lelkesen muvelnek.
.
En csak egyszeruen azt gondolom, hogy a jegybanknak az inflacio megfekezese/kordaban tartasa a dolga. Az arfolyamnak van hatasa az arszinvonalra, de ez nem jelenti azt, hogy a jegybanknak/kormanyn ak ezt hangsulyozva arfolyamcelokat kellene kommunikalnia (egyenesen bele a spekulansok szemebe).
.
Ami most tortenik a kozeletben az szerintem egy jonagy lepes visszafele, a rossz iranyba. Az arfolyamot -- megha letezhet is kivanatos szintje -- a policy makerek nem rancigalhatjak ugy, ahogy akarjak, mert egy csomo mas tenyezo is hat ra (piaci szereplok varakozasai pl). Plane nem direktbe szamokat mondva. Ezert az ilyen dumaknak, hogy itt, meg ott kene lennie az arfolyamnak, csak felesleges es karos volatilitas lesz a kovetkezmenye.
.
Az igazan vicces -- vagy inkabb szomoru -- az egeszben az, hogyha nem baszogatna annyi mindenki a jegybankot, akkor az szepen fokozatosan levaghatna a kamatokat, anelkul, hogy felesleges forint-mizeria alakulna ki. Raadasul az inflacios celok se kerulnenek igazan veszelybe, es a forint is gyengulhetne.
.
De Gyurcsany sajnos ideologiailag meg akar merkozni Orbannal a tagas PR mezokon, mig Jarai sajnos ujra arrol (is) beszel, hogy szerinte mennyi legyen az arfolyam. (Bar meg kell jegyeznem, hogy odaig, hogy verbalisan intervenialt, jelezve, hogy a jegybank nem szeretne tul eros forintot, se instabilitast J nagyon is helyesen cselekedett. Csak utana nem kellett volna erosforintozni.) Na, megsicsak hosszabban irtam:)
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 10:21
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#23
Szia kanyisz,
.
a kis szinesed, ha jol ertem az arkiegyenlitodest is erinti. Az auto szektorrol azonban tudni kell, hogy igazan specialis helyzetben van. 85-tol fogva Europaban nem a standard versenypolitikai szabalyok vonatkoznak ra (block exemption). Megengedett a gyartoknak az elosztasi halozat korlatozasa: egyreszt megtehetik, hogy csak bizonyos dealereknek adnak el (exclisive dealing), masreszt, hogy egy adott dealernek csak egy adott foldrajzi teruletet engedelyezzenek (exclusive territory). Ez termeszetesen eleg nagy arelteresekhez vezetett Europaban.
.
2002-to l fokozatosan vezetik be az uj block exemption szabalyt, aminek a lenyege kb, hogy a gyartok bizonyos nagysag folott vagy csak ED-t, vagy csak ET-t alkalmazhatnak.
.
Az okat az igen hasonlo jatszmakat, amik a szerviz uzletagban vannak, meg a kulonbozo regisztracios dijakat, meg az egyeb suba alatti praktikakat nem is emlitem, de hasonloan korlatozzak az arkiegyenlitodest, illetve annak a gyorsasagat.
.
De ettol meg az EMU-nak volt kiegyenlito szerepe, nem tudom te mit olvastal, en ezt:
.
http://www.ec on.kuleuven.ac.be/te w/academic/market/me mbers/Frank/workingP apers/cross%20countr y%20price%20dispersi on.pdf
.
(folytatom meg a monpolrol, de nyugalom: rovid leszek:)
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 08:28
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
azért ne tedd rá a vagyonodat erre a felfedezésedre
Törölt felhasználó 2004. 11. 19. 07:22
#21
csak gratulalni tudok ennek a a vizfeju gyurcsanynak....
hog yan lehet 10 feletti kamatnal ilyen hulyeseget mondani....
egyszer miatta gyenguljon, aztan a kamatcsokkentestol is???akkor 300 lesz az euro....

Topik gazda

linyi
4 3 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek