Topiknyitó: zotyó 2016. 09. 06. 10:28

A SYNERGON 58 HEKTÁROS IPARI TERÜLETÉT A VÉGELSZÁMOLÓ MOST FILLÉREKÉRT ÁRULJA. MEGVESSZÜK?  

Tisztelt Fórumtársak, tisztelt Részvényesek, tisztelt Érdeklődők!



A topik elindításának célja röviden az, hogy befektetőtársakat keressek a Synergon telkének megvásárlásához, amelyet jelenleg 258 Ft/nm (!) áron kíván értékesíteni a Végelszámoló. Az ingatlan megvásárlása ezen az áron szerintem jó üzleti lehetőségnek kínálkozik.

Ha ez valamiért nem sikerülne, de a topikkal segíteném, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon a terület megvásárlásának lehetősége, s a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően magasabb, reálisabb áron kerülne értékesítésre az ingatlan, akkor pedig részvényesként annak örülhetnék, hogy a kötelezettségek kifizetése után jó eséllyel maradna vagyon, amit a részvényesek között lehetne felosztani.



Most pedig minderről egy kicsit részletesebben.



Ami eddig történt:

A korábban M1-DATAPARK névre keresztelt, a Nemzetgazdasági Minisztériumtól Ipari Park címet is elnyert beruházásnak helyet adó telek Ács város külterületén helyezkedik el, közvetlenül az M1-es autópálya bábolnai lehajtója mellett. Az ide tervezett beruházás meghiúsult, az ingatlant a Synergon Végelszámolója jelenleg értékesíteni kívánja.

Az M1-DATAPARK-ról szóló alábbi összefoglalóban számos információ található a telekről:

link



A Synergon július 22-i közgyűlésén a Végelszámoló tájékoztatta a megjelent részvényeseket, hogy az ingatlan értékesítésére kiírt júniusi pályázatra két beadvány érkezett, az egyik 90 millió, a másik 140 millió Ft körüli vételárat kínált fel, amelyeket akkor elutasított. Ezután a Végelszámoló kérte a Közgyűlést, hogy „határozzon arról, hogy harmadik alkalommal limitár nélkül kerüljenek meghirdetésre az ingatlanok, vagy hirdetmény nélkül összesen 150.000.000 Ft-os limitáron értékesíthesse az ingatlanokat.” A közgyűlés elhalasztotta az erről való döntést.

A júniusi pályázati kiírás:

link



A Közgyűlés jegyzőkönyve:

link



A Közgyűlésen arról is tájékoztatást kaptak a megjelentek, hogy abban az esetben, ha a 150 milliós vételár befolyna, akkor ebből az összegből rendezni lehetne a még bírósági szakaszban lévő peres ügyekhez kapcsolódó kötelezettségeket, valamint a NAV felé fennálló tartozást is. A Végelszámoló azonban valószínűsítette azt is, hogy a részvényesek részére felosztható vagyon ezek után nem fog maradni.

Hivatalosan az ingatlan „becsült forgalmi értékről” annyit tudhatunk, amit a 2015. évre vonatkozó Éves beszámoló 16. oldala tartalmaz:

„A piaci értékelésként a finanszírozó bank által felkért értékbecslő által 2015-ben készített értékelést és 2016. január 22-én kiadott érték aktualizálást tekintjük a beszámolóban az érték alátámasztásának. A becsült forgalmi érték 711.700 eFt. A területen az értékelés óta nem történt fizikai változás és jogi értelemben a terület változatlan.”

A 2015. üzleti évre vonatkozó Éves beszámoló:

link



Fontosnak érzem, hogy a 711 milliós becsült érték már annak tudatában került meghatározásra, hogy a korábban tervezett beruházás nem fog megvalósulni.



A 150 millió Ft-os és a 711 millió Ft-os értékek közt fennálló rendkívül nagy különbség arra késztetett, hogy megnézzem, milyen áron kínálják a környéken a hasonló adottságokkal rendelkező, ipari beruházásra alkalmas területeket. Azt tapasztaltam, hogy a bank által felkért értékbecslő által megállapított 1220 Ft/nm ár egyáltalán nem mondható magasnak, az általam végignézett hirdetések fajlagos árai jellemzően minimálisan 1500-1800 Ft/nm árról szóltak. Példaként egy szintén Ács területén lévő alig 9 hektáros telket hoznék, amely azonban az autópályától mintegy 4 km-re található. Ennek ára 133 millió Ft, azaz négyzetméterenként 1500 Ft. Csak a jobb összehasonlíthatóság kedvéért jegyzem meg még egyszer, hogy a 150 milliós eladási ár egy négyzetméterre vetítve 258 Ft-ot (!) eredményez.

link



Jómagam semmilyen érvet nem találtam arra, ami indokolná a Synergon ingatlanjának ilyen mértékű alulárazottságát. Kérlek benneteket – különösen, ha rendelkeztek e területen tapasztalattal -, hogy írjátok meg, szerintetek mi a reálisan kalkulálható ára a teleknek, s azt is, láttok-e olyan körülményt, amely ekkora diszkontot igazolna.



Mire számíthatnak a részvényesek egy magasabb áron való értékesítés esetén?

Fogadjuk el a Végelszámoló véleményét, miszerint a 150 milliós vételár durván fedezné a Társaság kötelezettségeit. Ebben az esetben a tulajdonosok nem kapnának semmit. Amennyiben azonban sikerülne magasabb áron értékesíteni a területet, akkor feltételezhető, hogy a magasabb vételárból befolyó pénzből már a részvényeseknek is juthatna. Ha a hivatalos értékbecslő által számolt 700 milliós eladási árral kalkulálunk, akkor elvileg maradna 550 millió Ft a részvényeseknek. Ez, figyelembe véve a cég saját részvényeit is, részvényenként 70 Ft-ot jelentene.



Érdeklődve várom észrevételeiteket, hozzászólásaitokat.



Üdv:
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
akos53 2016. 09. 07. 19:00
Előzmény: #16  zotyó
#20
Kedves Zotyó!

Köszönöm a tájékoztatást!
Sajnos én elég sok kérdőjelet és bizonytalanságot látok az ingatlan körül.
A labda fel van dobva, meglátjuk, hogy a részvényesi kör milyen érdeklődést mutat iránta.
Reméljük lesz előrelépés és minél többen aktiválják magukat.
Üdvözöllek:Ákos
zotyó 2016. 09. 07. 09:33
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#19
Kedves Nantal45!
Köszönöm hozzászólásod, maradéktalanul egyetértek vele. Mindenképpen jogász segítségére lenne szükségünk már az elinduláshoz is.
Tehát, ha valaki közülünk ismer felszámolásban jártas jogászt, kérdezze meg, mi a véleménye kezdeményezésünkről, és tudna-e esetleg segíteni!
Üdv:
Törölt felhasználó 2016. 09. 07. 08:24
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
link
De jutott 450 millió egy "brikettgyártó" (valójában nulla foglalkoztatottal bíró, üres) cégnek, ami a Gödöllői Ipari Parkhoz, a Morando egyik alapítójához kötődik, továbbá több mint 2 milliárd forint mindenféle IT-befektetésekre, amelyek pedig a Synergonhoz kötődnek (a Synergonhoz került Gansperger Gyula és Jutasi Zoltán, a Morando alapbefektetői).
A Synergon-közelben eltűnő pénzek között egészen mulatságos esetről is ír a Forbes: az ITSSM nevű, munkavállaló nélküli cég akkorát innovált a szoftverfejlesztésben, hogy vettek egy szoftvert 420 millió forintért – a Morando éppen ennyivel szállt be az alapba. Magyarul az innovációra fordítandó pénzt egyszerűen elverték szoftverbeszerzésre – méghozzá, hogy a beszerzés értéke őrült módon túlárazott.
Törölt felhasználó 2016. 09. 07. 07:05
Előzmény: #16  zotyó
#17
...hmm..."

Kedves zotyó!

...a gondolat felvetésed igen alapos!
...a főgond, a vételi társaság összehozása!

...amihez nagyon is hozzáértő társaságnak szükséges bevállalnia ezt a SZERVEZÉST!
...ez lesz a legnehezebb, - talán ilyet találni sem lehet -, pláne meg HATÁRIDŐRE teljesíteni, a szervezést...!

...valahol ott lehetséges, - a TISZTESSÉGES MEGOLDÁS -, hogy erre az ingatlanra, - a részvényesek számára -, ELŐVÁSÁRLÁSI JOGOT lenne szükséges alapítani, vagy "kicsikarni", stb.

...merthogy, HA M E G F I T I K azt az árat, amit egy liciten, vagy anélkül, mások megadnának érte, akkor - szerintem -, nyilvánvaló, hogy a részvényesi, - eleve vesztes -, pozícióból, - egy akár, nem is kevés idő után -, valamekkora nyereséggel tudnának kiszállni...!

...a valóságban azonban, ilyen társaság "összehozására" a közgyűlés, - talán -, KÖTELEZHETI is a felszámolót, - SŐT -, akár az ELŐVÁSÁRLÁSI JOG biztosítására is...!

...ez pedig, - egy felszámolásban jártas jogásznak -, nemigen lenne "kunszt" elérnie, akár egyetlen részvényes MEGBÍZÁSÁRA sem...!

...ha a részvényesek nem képesek összedobni a vételárat, akkor külsősök is szerephez juthatnának...!

...stb. stb. stb...!!!
zotyó 2016. 09. 06. 15:46
Előzmény: #11  akos53
#16
Kedves Ákos!
Elnézést, valószínűleg félreérthetően fogalmaztam. Ha itt a fórumon megszerveződne egy befektetési társaság azzal a céllal, hogy megvegye a telket, akkor természetesen csak a szükséges minimumot kínálnánk vételárként. Most azt tudjuk, hogy a Végelszámoló szerint a júniusi pályázó, aki 140 milliót ajánlott, elvinné 150 millióért is. Ezért javasolta a Közgyűlésnek, járuljon ahhoz hozzá, hogy
"hirdetmény nélkül összesen 150.000.000 Ft-os limitáron értékesíthesse az ingatlanokat".
Ezek után egy 180 milliós ajánlatot tőlünk el kellene fogadnia, amivel nem járnánk rosszul, hiszen még mindig csak 310 Ft/nm árnál járnánk. Ha ilyen nyomott áron megkapnánk, az természetesen a részvényeseken nem segítene. Ha mégis egy pályázaton dőlne el a terület sorsa, akkor természetesen a "társaságunk" tagjainak kellene meghozni a döntést, hogy meddig megyünk el az árversenyben.
A 700 milliós példát arra az esetre hoztam fel, ha több befektető is megjelenne, és a verseny kényszere vezetne oda, hogy valaki ennyit ajánljon. Ekkor történhetne meg az, hogy maradna pénz a részvényeseknek is.
Üdv:
stock33
stock33 2016. 09. 06. 15:11
Előzmény: #1  zotyó
#15
link

ez egy szántó (szó szerint az, művelik is), amit ipari parknak minősíttettek, mert úgy nagyobb értéken tudták a synergon könyveiben tartani. fizettek valakinek 1-2 milliót, átminősítette szántóból ipari területté, a könyvekbe így tízszeres áron tudták mutogatni
közművesítése nulla
seperc alatt visszaminősítik szántóvá

azaz extrém óvatosan, max szántó árában, és felkészülve arra, hogy ez hosszú évekre a nyakatokon marad

140 millió szerintem rettentő sok ezért a területért, hektáronknént 1-1,5 millió reálisabb
ennél többet max egy olyan befektetőnek ér, aki ott meg is akar valósítani valamit pár milliárdból
jancsika 2016. 09. 06. 15:02
Előzmény: #12  totoro
#14
Szia Zotyó!

Szerintem ha 700 M-ért adná el a felszámoló, akkor sem maradna egy huncut peták sem a részvényeseknek.

Az a baj, hogy a felszámoló díja az átvett eszköz (értsd fa-kori) %-ban van meghatározva. AZt előszőr zsebre teszi, majd gyönyörűen elhúzza a felszámolási eljárást, mert ekkor is jogosult a tv szerint díjazásra.

ismerek olyam felszámolást, ahol a felszámoló díja 3,2Mrd ft volt a végén....

A felszámoló ellen tenni semmit sem lehet, mert ha ezt felfüggesztik, jön egy ugyanilyen gondolkodású másik....

Sajnos ezt a részt nem akarják államosítani megy a szabad rablás....

Feljelenteni bárkit teljesen felesleges, mert a rendőrség/ügyészség úgysem fog semmit sem csinálni egyrészt mert nem értenek hozzá, másrészről más gondjuk is van..

Törölt felhasználó 2016. 09. 06. 15:00
Előzmény: #1  zotyó
#13
Szia én is benne lennék,hogy közösen vásároljuk meg. Én ezt amolyan részvényesi formában tudnám elképzelni,hogy pl legyen egy 100000 ft és mindenki annyit vásárolhatna amit jónak lát. Én vennék ebből egy 100db annak ellenére,hogy a 711 millió szerintem nagyon nem reális,ez egy túlárazott érték.
totoro
totoro 2016. 09. 06. 14:40
#12
Naiv ötlet.
akos53 2016. 09. 06. 14:35
Előzmény: #2  zotyó
#11
Kedves Zotyó!

Átgondoltam az ötletedet, és a következő a véleményem:
Hiába ér az ingatlan 700 millió Ft-t, ha 150 -200 millió körüli összegnél senki sem adna többet érte - mint tudjuk, minden annyit ér amennyiért megveszik.
És így egy olyan helyzet állna elő, hogy a részvényesek dupla-tripla árat fizetnének érte.
Az sem lenne igazságos, ha az a részvényes aki kimarad a vásárlásból is ugyan annyi pénzt kapna a maradványból mint aki kockáztat, és beszáll a vásárlásba.
Abban igazad van, hogy minél magasabb árat kell elérni az ingatlanért.
És ha lehetne az ingatlanon keresni, akkor az a részvényeseket illetné meg.
Üdvözöllek:akos

pf2 2016. 09. 06. 12:48
Előzmény: #2  zotyó
#10
Először gratulálok ismeretlenül , hogy nem hagyjátok a csődgondnoknak , hogy fillérekért elkótyavetyélje az ingatlant.

Ingatlanbecslő sokszor olyan szakvéleményt ad , amilyet a megrendelő óhajt.
Első lépésben független igazságügyi szakértői véleményt kellene végeztetni. Ez alapján akár a végrehajtót is fel lehetne függeszteni az eljárásból.Utána akár közösségi gyűjtést indítani.

Érdekel a dolog , néhány nm megérne Nekem is.

zotyó 2016. 09. 06. 12:12
Előzmény: #8  akos53
#9
Köszönöm.
Üdv:
akos53 2016. 09. 06. 12:01
Előzmény: #2  zotyó
#8
Okos ötlet!
Követni, és támogatni is fogom a fejleményeket.
Üdv
Tibi0002 2016. 09. 06. 11:57
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
Plotinus jellegű cégnek például jó vétel lehet, ha úgy látják. Ha ti sokan meg akarjátok venni, arra egy társaságot kellene létrehozni, nem?
Törölt felhasználó 2016. 09. 06. 11:39
Előzmény: #5  zotyó
#6
sokan kellenénk
de bármi megtörténhet
zotyó 2016. 09. 06. 11:35
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#5
Örülök hozzászólásodnak, hasonló összegekre gondoltam én is. Azon kell még gondolkodnunk, hogy milyen együttműködési formát érdemes választaniuk a tulajdonostársaknak. Szükséges-e társaságot létrehozni, vagy van más mód is?
Üdv:
Törölt felhasználó 2016. 09. 06. 11:30
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Én is beszálnék, csak 500000Ft-al. sok kicsi is sokra megy.
Törölt felhasználó 2016. 09. 06. 11:22
Előzmény: #2  zotyó
#3
beszállnék
ha összejönnék pár tucatnyian itteni fórumokról,simán meg tudnánk venni
1-5 milla közötti összegekkel kellene beszállni
zotyó 2016. 09. 06. 10:31
Előzmény: #1  zotyó
#2
Örömmel látom, hogy sikerült elindítani a topikot, és a moderátor nem talált benne kivetnivalót.
Remélem, véleményem megírásával nem okoztam senkinek sérelmet, és a topik élheti életét.
A továbbiakban követni kívánom az ingatlan értékesítésének további állomásait, és várom a hozzászólásaitokat is.
Ha a topikot mégis törölnék, esetleg az én hozzáférhetőségemet akadályoznák, akkor azt vegyétek jelzésértékűnek.

Üdv:

Topik gazda

zotyó
3 2 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek