Topiknyitó: Hathor 2016. 04. 02. 21:47

Paksi Atomerőmű, Paks II.   

Érdekes Gazdasági lépés ez a Paksi Atomerőmű.

Jó lenne, ha itt lehetne gyüjteni a dolgokat, információkat róla. Szakmai, műszaki, gazdasági szempontból elkezdett érdekelni a téma.



A kezdetek. Óriási retro anyag:



Film: Atomkorszak:



link



Paksi atomerőmű dokumentumfilm:



link



Atomerőmű működése:



link



Energetikai Szakkollégium üzemlátogatás - Paksi Atomerőmű Látogató központ



link



És a jövő:



Paks bővítés, avagy az évezred üzlete



link



Utolsó hír a Figyelő újságból:



Hamarosan fontos döntést kell hoznia Orbánnak

2016. március 31. 09:05

nyomtatás



A Figyelő értesülései szerint két energetikai koncepció van a kormányfő asztalán, melyek között hamarosan döntenie kell. A lap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság elnöke rábólintott a Paks-II beruházásra, de komoly versenyelőírásai lesznek.



Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyaránt készített egy energetikai koncepciót, melyek közül a kormányfő választ majd - írja csütörtöki cikkében a Figyelő.



A lap szerint a kérdés tétje sok százmilliárd forint, most dől el ugyanis, kihez tartozzon 3,5-4 millió magyar háztartás energiaszolgáltatása, esetleg a nagy energetikai hálózatok, illetve a Paksi Atomerőmű.



A Paks-II beruházással kapcsolatban a Figyelő úgy értesült, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke jóváhagyta a tervezett beruházást, de komoly versenyjogi előírásokat fogalmaz majd meg. A lap arról is beszámolt, hogy információi szerint a Fidesz a 2018-as választási győzelemhez további 10-20 százalékos rezsicsökkentést tart szükségesnek.



Jelenleg a Miniszterelnökség alá tartozik az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ), mely állítólag egy javaslat alapján megkapná a paksi atomerőművet is. Szakértők szerint ez a lényeges kérdés, mivel "ahol Paks van, ott a nagy pénz". Éppen ezért a Figyelő cikke szerint a Magyar Villamosművek (MVM) hallani sem akar az atomerőmű átengedéséről, inkább vállalnák az ENKSZ átvételét. Vagyis Paks mellett az is kérdés, ki alá fog tartozni a nemzeti közműcég a jövőben. Természetesen mindkét oldal (a Miniszterelnökség és az NFM) érvel amellett, hogy a jövőben ő irányíthassa a magyar energetikát. Mindkét elképzelésnek vannak előnyei és hátrányai, ezeket kell most mérlegelnie Orbán Viktornak.



------------------------------------



Orbán kint van Washingtonban Obamáéknál a Nukleáris csúcson.



Hogyan készül Paks II.

Videó Aszódi Attilával

Film1

link



Film2:



link



Film 3:



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:25
Előzmény: #59  Hathor
#60
"Ahol Paks van, ott a nagy pénz"
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:24
Előzmény: #58  Hathor
#59
"2016. JANUÁR 20. SZERDA 15:18 2016. 01. 20. 16:16
NYUGATI CÉGEK IS VERSENYBE SZÁLLNAK A PAKSI PROJEKTÉRT
Somogyi Orsolya
Ugyan még messze van a paksi atomerőmű bővítését érintő legnagyobb beszerzési pályázatok megnyitása, a lehetséges beszállítók már készülnek a beruházás egyik legértékesebb részére kiírandó tenderre."
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:23
Előzmény: #57  Hathor
#58
"Ha nagy pénz van az asztalon, azt egy fideszes haver viheti

- szalai - - SZALAI -
KÖVETÉS
2015.06.05. 08:26 MÓDOSÍTVA: 2015-06-05 13:42:15

Frissebb (1)
Kihirdették az idegengyűlölő plakátkampány közbeszerzésének győztesét


Korrupciókutatók megvizsgálták a kormány kommunikációs közbeszerzéseit, és nem örültek az eredményeknek. A kommunikáció eleve egy ideális iparág a lopáshoz, de ilyen erős összefüggésekre valószínűleg kevesen számítottak.
Nemrég egy brüsszeli parkolóházban döbbentem rá végleg és visszavonhatatlanul, hogy a világon többfajta kapitalizmus is létezik.
Ezzel régi igazságot pedzeget az Orbán-kormány volt PHARE-minisztere. Szerencsés helyzetben vagyunk ugyanakkor, hiszen vannak olyanok, akik ezt meg is mérik.
Haveri kapitalizmus
A Korrupciókutató Központ és a Kreatív online egy elég koncentrált piacon, a médiapiacon vizsgálta azt, hogy a „haveri kapitalizmus” (crony capitalism) mennyiben érvényesülhet Magyarországon.
Megnézték például, hogy a haverok, azaz a kormány mellett politikailag elkötelezett cégtulajdonosok mennyivel kezdenek el több közbeszerzést nyerni a kommunikációs közbeszerzéseken, mint a többi cég. Azt is vizsgálták, hogy a nyertes cégek pártkötődése összefügghetett-e olyasmivel, hogy a nyertes közbeszerzéseiknél eleve korlátozták a versenyt valahogy.
Ideális a lopáshoz
A különféle kommunikációs szolgáltatások piaca több okból is kedvez a haveri kapitalizmusnak. Egyrészt a kommunikációs szolgáltatások árai nagyon nehezen összehasonlíthatók, mert sokfélék lehetnek, így nehéz megmondani, hogy valamit túl drágán vettek-e. De néha még azt is, hogy egyáltalán történt-e bármi érdemi munka az adott pénzért. Másrészt a piac szerkezete is segít, kevés vevő van – köztük is a legnagyobb az állam nálunk –, és az eladói oldal is elég koncentrált, több nagy szereplő van.
Ráadásul a politikai küzdelemben is jól jön, hiszen például az állami hirdetések aránya az újságoknál átlagosan 10 százalék körüli, de elérheti a 40 százalékot is. Ez rettenetesen sok, így lehet erősebben noszogatni az újságokat, tévéket, hogy minél pozitívabb színben tüntessék fel a mindenkori kormányt. Hiszen ellenkező esetben nemcsak elveszik ezt a sok pénzt, hanem a versenytársnak adják.
A kutatók 2009 januárja és 2014 májusa közti közbeszerzéseket vizsgáltak, összesen 1119-et, elsősorban a Közbeszerzési Hatóság honlapján elérhető adatok alapján. Ezeket azonban még ki kellett egészíteni néhány olyan ismertebb közbeszerzéssel is, amiket furcsa módon eltüntettek a Közbeszerzési Hatóság oldaláról, vagy valamiért soha nem is tettek fel oda. Az összes szerződés összege 67 milliárd forint volt.
abra

A másik fontos kérdés az elemzéshez a kormányközeli cégek azonosítása. Itt elég vékony lehet a jég, ezért a kutatáshoz csak a legnyilvánvalóbb kapcsolatokat tételezték fel, ahol az adott cég tulajdonosa most is a Fidesz politikusa, volt politikusa vagy a pártvezetés tanácsadója vagy a pártvezetéshez régóta közel álló vállalkozó (mint például akkor még Simicska Lajos). "
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:20
Előzmény: #56  Hathor
#57
"Szijjártó barátja csinálta a paksi propagandát
- szalai - - SZALAI -
KÖVETÉS
2016.01.20. 17:45

Előzmény (2)
Szijjártó Péter haverja laza 2,8 milliárdos állami tendert nyert
Ezek a cégek kommunikálhatnak el 25 milliárdot az állam pénzéből

Szijjártó barátjának cége csinálhatta majdnem százmillióért a párizsi klímacsúcs alatti magyarországi atomkampányt. Ezt az LMP kérte ki az MVM-től.
Szijjártó haverja, Kuna Tibor, akiről a kisegyházas tanúságtétele alapján úgy tűnik, hogy Isten a közpénzek megszerzésre választott ki, most még százmillióért végezhette az atomenergia népszerűsítését is. Ezt nem azokból a milliárdokból kapta, amennyi közpénzt már eddig is megkapott a Teremtő és a kormány kiválasztottja. Hanem már a paksi bővítés keretéből."
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:18
Előzmény: #55  Hathor
#56
"Miniszterelnökség: legalább egymilliárd forintot fordít a kormány a paksi térség fejlesztésére
MTI
2016. január 19., kedd • Cikk nyomtatása •

A paksi térség fejlesztésére a kormány a tavalyi, 750 millió forintot meghaladó összeg után 2016-ban legalább egymilliárd forintot biztosít – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Pakson.

A Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Lázár János erről a Paksi Társadalmi Tanács ülésén beszélt. Elmondása szerint Lázár János várja a települések terveit, javaslatait a források hatékony felhasználására.

Emellett beszélt arról is, hogy a Paks II projekt mindenben az előzetes ütemtervnek megfelelően halad. Kiemelte: az unió sem vitatja, hogy szükség van új blokkokra Pakson, Brüsszellel kereskedelempolitikai jellegű vitája van a magyar kormánynak, amely azonban nem veszélyezteti és nem késlelteti a Paks II projekt megvalósítását.

A miniszter arról is beszélt: stratégiai cél, hogy minél több magyar vállalkozás vegyen részt a projekt megvalósításában, valamint olyan biztonságosan működő atomerőmű épüljön, amely hosszú távon olcsó áramot biztosít a lakosság és az ipari fogyasztók számára.

Az ülésen Süli János polgármester (Fidesz-KDNP), a tanács társelnöke elmondta, a társadalmi tanács keretében kialakult együttműködésnek köszönhetően a térség települései az elvárásaiknak megfelelő mértékű támogatásban részesültek, amellyel a civil szervezetek és a sportegyesületek támogatása mellett számos sikeres fejlesztést valósítottak meg."
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:17
Előzmény: #54  Hathor
#55
"Az amerikaiakat is nagyon érdekli Paks II.
2016. január 19., kedd, 18:26 Utolsó frissítés: 2016. január 20., szerda, 17:37
Szerző: MTI / hvg.hu

A General Electric (GE) vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan kapcsolódhatna a Paks II beruházáshoz - mondta John G. Rice, a GE alelnöke kedden háttérbeszélgetésen, Veresegyházon."
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:16
Előzmény: #53  Hathor
#54
"A GE beszállna a paksi projektbe
MTI2016. január 19. 16:10


A General Electric (GE) vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan kapcsolódhatna a Paks II beruházáshoz - mondta John G. Rice, a GE alelnöke kedden háttérbeszélgetésen, Veresegyházon.

Bérelje ingyen! Illy kapszulás kávégépek havi 60 adagtól ingyenes használattal, 1 hetes próbával! (x)
hirdetés
PreviousNext

A GE globális növekedéséért és az Amerikai Egyesült Államokon kívüli összes üzleti folyamatért felelős alelnök Magyarországon tárgyal.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a magyar kormány és a GE célja egybeesnek, például az oktatás, a versenyképesség, a kapacitásfejlesztés, az exportbővítés területén. Megemlítette, hogy 2014-ben a GE Magyarország 1524 milliárd forint árbevételének 99 százaléka exportból származott.

John G. Rice kiemelte: elégedettek a magyarországi telephelyeik tevékenységével, ahol versenyképes gyártás folyik, a magyar munkaerő színvonalára és a mérnöki képesség adottságára építve további munkaerőfelvételben gondolkodnak.

Az alelnök elmondta, hogy a Paks II beruházáshoz a GE a teljes turbinaszigetet és a generátort is tudná szállítani, építenének a magyar termelésre és helyi beszállításra. Becslésük szerint 1,5 milliárd dollárt tehetne ki a GE beszállításának értéke.

John G. Rice azt is részletezte, hogy további munkaerőfelvételben gondolkodnak.

A GE alelnöke kitért arra, hogy az Alstom erőművi részlegének megvásárlásával a General Electric további kapacitást, gyártási képességet vett, és a Magyarországon működő Alstom erőművi tevékenységére is építene, és mint mondta, az egyesülés révén munkahelyek megszűnhetnek, de az ott dolgozóknak munkalehetőséget kínálnak a GE más magyarországi gyáraiban.

A GE több mint 10 000 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, amelyből 9000 az ipari üzletágakban dolgozik, és további 1200 fő pedig a vállalat 2014-ben megnyílt budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központjában tölt be nemzetközi feladatkört."
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:11
Előzmény: #52  Hathor
#53
"Uborkakonzervvel fizettünk a paksi atomerőműért

2016. jan. 20. 20:09
PAKSI ATOMERŐMŰ
GYÁR
ÉPÍTÉS
MODERN
A Paksi Atomerőmű építését 1987-ben fejezték be / Fotó: MTI-Máthé Zoltán
A Paksi Atomerőmű építését 1987-ben fejezték be / Fotó: MTI-Máthé Zoltán

A múlt soha nem hallott titkaira derült fény Szekér Gyula (†90) egykori miniszterelnök-helyettes temetésén. A kémikusból lett politikust a paksi atomerőmű atyjának nevezik, hiszen ő volt az, aki a rengeteg ellenzővel szemben sikerre vitte a modern technikával működő erőművet.

Szekér Gyulát a napokban temették el, a szertartáson családtagjai mellett gazdasági prominensek és politikusok is részt vettek. Bizonyára voltak köztük néhányan olyanok is, akik tanúi voltak a paksi erőmű születésének, a nagyközönség azonban soha nem tudhatta, mik voltak az atomreaktor 1969-től 1987-ig tartó építésének körülményei.

Az atomerőmű működése

A temetés után az egykori politikus fia, ifj. Szekér Gyula (55) mesélte el, miket hallott annak idején apjától.

– Édesapám sokat harcolt a paksi atomerőműért, amit nagyon elleneztek, pedig eredetileg kétszer ekkorára akarta építeni. Na nem a zöldek vagy a környezetvédők tiltakoztak, hanem a gazdasági politikusok, arra hivatkozva, hogy a rengeteg olcsó olaj sosem fogy el, ha itt atomenergia lesz. Bár apám építtette a Barátság és Adria kőolajvezetékeket is, biztos volt abban, hogy a kőolaj ára fel fog menni, ahogy ez meg is történt a 72-es olajválság idején – emlékezett vissza a korabeli politikai ellenszélre Szekér Gyula fia.


Szekér (szemben) ott volt amikor 1982-ben átadták az erőmű addig elkészült részét
MegosztásGombostű
A miniszterelnök-helyettes a munkaidején túl sokat dolgozott otthon is, rengeteg egyeztetésről, tárgyalásról tudott a család.

– Akkoriban a Paksi Atomerőmű miatt nem adósodott el az ország, az oroszok különböző termékekért cserébe építették. Többek között uborkakonzervvel, gyógyszerekkel fizettünk érte – magyarázta a múlt gazdasági titkait a politikus fia.

18 évig tartott a munka

A Paksi Atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Építését 1966-ban határozták el, 1969 és 1987 között épült Pakson. 2000 MW teljesítményt ad le, 2014-ben Magyarország áramtermelésének 53,6%-át adta.

Az erőmű négy darab kétkörös nyomottvizes reaktorból áll, a hűtővizet a Dunából nyerik. A erőmű 2012. december 18-án megkapta az Országos Atomenergia Hivatal engedélyét, amelynek értelmében további húsz évig működhet az I. blokk. A II. blokk 2014-ben kapta meg az engedélyt."

Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:07
Előzmény: #51  Hathor
#52
"Lázárék megszereznék az MVM-től a paksi atomerőművet
2016. január 11. 15:20 english version
nyomtatás

Létezik egy néhány oldallal hosszabb verziója is annak a Miniszterelnökségen készült belső vitaanyagnak, amelyet októberben laptársunk megszerzett, és amely egyrészt egyes közműcégek felvásárlásáról, másrészt a paksi hulladék elhelyezésére szánt pénzek rezsicsökkentésre való felhasználásáról szól - írja az Index.

Bérelje ingyen! Illy kapszulás kávégépek havi 60 adagtól ingyenes használattal, 1 hetes próbával! (x)
hirdetés
PreviousNext

A 444 cikkéből kiderül, hogy a laptársunk által még októberben ismertetett belső anyag néhány oldallal hosszabb változatában szó esik arról is, hogy a paksi atomerőművet a Magyar Villamos Művek (MVM) alól áttennék az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) alá, vagyis a Seszták Miklós miniszter alá tartozó állami cég helyett a Lázár János vezette Miniszterelnökség lenne a tulajdonosa.

Az érvek a lépés mellett ezek lennének a Miniszterelnökség anyaga szerint:
Paks 2. fejlesztése már most is náluk van, hatékonyabb lenne, ha egy kézben lenne a magyar atomügy,
az MVM üzleti logika alapján működik, a haszonra hajt, a Miniszterelnökség illetve az ENKSZ lehet viszont non-profit,
ebben a modellben lesz csak igazán olcsó a villamosáram, így lesz fenntartható a rezsicsökkentés.

Mindez elképzelhető, hogy összefüggésben van a Lázár által novemberi végén említettekkel.

2015.11.26 15:55 Lázár a rezsicsökkentésről: lesz itt visítás

A miniszter akkor a Kormányinfón arról beszélt, hogy az Európai Bizottság magyar rezsicsökkentést érintő kötelezettségszegési eljárása esetében, ha úgy döntenek, hogy megállapodnak Brüsszellel, akkor évente százmilliárdos méretű kompenzációt kellene majd fizetnie a magyar államnak a rezsicsökkentésből kárt szenvedő energetikai cégeknek (egy Brüsszel által meghatározott képlet alapján).

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor leszögezte, hogy a lakossági energiaárak semmiképpen sem emelkedhetnek, mert ha a megállapodást is választja a kormány, akkor is meg kell vizsgálni, hogy milyen tartalékok vannak az energiaszolgáltatási rendszerben. Itt említette például annak vizsgálatát, hogy a paksi áram előállítási költsége pontosan mennyi, és az a közvetítőkön keresztül mennyivel növekszik, mire a lakosság 38 forintért megveszi.

Lázár ekkor felhívta a figyelmet, hogy ha a Brüsszellel való megállapodást választják (ahelyett, hogy bíróságra mennének), akkor a tartalékok feltárása érdekében bele kell nyúlni Paksba, az MVM-be és a MAVIR-ba, azaz jelentős érdeksérelem jöhet, amit úgy fogalmazott meg, hogy a következő hónapokban "lesz itt visítás, nyugodjanak meg".
"
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:05
Előzmény: #50  Hathor
#51
"Minden korábbinál több villamos energiát termelt 2015-ben a paksi atomerőmű
MTI

2016. február 5., péntek • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Több rekordot is döntött tavaly az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.: minden korábbinál több villamos energiát állított elő, és a biztonság, valamint a blokkok rendelkezésre állását tekintve is a tavalyi volt az eddigi legjobb év – mondta el Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója Budapesten, a társaság évértékelő sajtótájékoztatóján.

A villamosenergia-termelés 1,2 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest a paksi atomerőműben. A 15 834,4 gigawattórányi termelés az erőmű történetében a legmagasabb érték. Ezzel a négy blokk a hazai villamosenergia-igény 36,2 százalékát fedezte, míg a hazai termelés 52,7 százalékát tette ki. A társaság nettó árbevétele 172 042,6 milliárd forint volt, fél százalékkal maradt el a megelőző évitől – ismertette Hamvas István.

Csiba Péter, a tulajdonos MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a paksi atomerőmű a cégcsoport legnagyobb és az ország energiaellátása szempontjából legfontosabb társasága, egyben garancia az ország biztonságos, hosszú távú és megfizethető árú villamosenergia-ellátásának. Kérdésre megerősítette, hogy Paks az MVM fontos része, és a jövőt is így tervezik.

Hamvas István aláhúzta, hogy a termelés maximalizálása a nukleáris bázisú termelés hosszú távú fenntartása és a költségszint optimalizálása mellett, a működés biztonság folyamatos fenntartása és fejlesztése stratégiai cél.

Csökkenő tendenciát mutat az úgynevezett jelentésköteles események száma, tavaly minden eddiginél kevesebb, tizenöt ilyen esemény volt, de ezek egyike sem érte el a nemzetközi INES-skála legalsó, egyes szintjét – számolt be a vezérigazgató hozzátéve, hogy két év alatt 10 százalékot erősödött, 2015-ben 84 százalékos volt a biztonságikultúra-index.

Szintén rekordot könyvelhetnek el az atomerőmű teljesítmény-kihasználása tekintetében, a négy blokkra vonatkozó adat 2015-ben 90,4 százalék, ami dobogós helyet jelent a hasonló nukleáris blokkok nemzetközi rangsorában. Hamvas István hozzátette, hogy a négy paksi blokkból három a világ legjobb öt reaktora között van e mutató szerint.

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy az elmúlt év végén megkezdődött a 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való áttérés, amely során a reaktorok szétszerelésére a korábbi 11 helyett 14 hónapos üzemidő után kerül sor. Az átalakítás eredményeként csökken a karbantartási, nő az üzemben töltött napok száma.

Hamvas István az MTI kérdésére elmondta, hogy ez a beruházás összevethető a korábbi teljesítménynöveléssel, ami kevesebb mint 5 milliárd forintos ráfordítás nyomán évi 11 milliárd forint többletbevételt eredményezett. Az új üzemanyagciklusra történő átállás kétmilliárd forintos beruházási költsége évi 3 milliárd forintos árbevétel-növekedést eredményez.

Idén újabb hatékonyságnövelő fejlesztés kezdődik az atomerőműben. A turbina átalakítás a vezérigazgató tájékoztatása szerint 600 millió forint befektetést igényel és 30 megawatt teljesítménynövelést eredményez.

Hamvas István arra is kitért, hogy az 1-es és 2-es blokk után tavaly év végén a befejeződött a 3-as blokk üzemidő hosszabbításának műszaki megalapozása is, és a múlt év végén benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalhoz az engedélykérelmet."
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 13:02
Előzmény: #49  Hathor
#50
"ROSZATOM
A Leningrádi 2-es Atomerőmű a paksi bővítés referenciája
MTI, 2016. március 15., kedd 16:50

A Leningrádi 2-es Atomerőmű lesz a referenciaprojekt az új paksi energiablokkok számára – közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernre hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.
A RIA szerint egy referenciaként felmutatható blokk megléte nélkülözhetetlen feltétele a külföldön atomerőművek építésével foglalkozó cégek kínálatának. Az új, 3+-os generációt képviselő orosz atomerőmű a jelenleg üzemelő helyébe lép majd a Leningrádi területen. A Szosznovij Bor városban, Szentpétervártól 35 kilométerre nyugatra épülő létesítmény első, nettó 1085 MWt (bruttó 1170 MWt) teljesítményű, VVER–1200 típusú reaktorral felszerelt blokkját a tervek szerint 2018-ban helyezik üzembe, a másodikat pedig 2019-ben. A harmadik és a negyedik blokk is megkapta már a területengedélyt, ezek tervezése folyamatban van.

Az orosz hírügynökség rámutatott, hogy a Leningrádi 2-es Atomerőmű műszaki és gazdasági mutatói jobbak a korábbi generációéinál és megfelel a korszerű, a fukusimai létesítmény 2011-es tragédiája után megszabott biztonsági követelményeknek. Az erőmű fő tervezője a szentpétervári Atomprojekt, a VVER–1200-as reaktor fő kivitelezője pedig a podolszki Gidropressz kísérleti tervezőiroda.

A RIA Novosztyi emlékeztetett rá, hogy 2014 végén orosz–magyar megállapodás született a paksi erőmű ötödik és hatodik, VVER–1200-as reaktorokkal felszerelendő blokkjának megépítéséről. Oroszország tízmilliárd eurót hitelez Magyarországnak a projekt megvalósításához."
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 12:57
Előzmény: #48  Hathor
#49
"Magyar szivattyúk mennek Belaruszba
Megkezdte a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft., a Roszatom orosz atomenergetikai konszern magyarországi leányvállalata az épülő Belorusz Atomerőműbe gyártott tíz nagy teljesítményű hűtővíz-szivattyú szállítását - adta hírül a társaság.
MTI, 2016. március 16. szerda, 16:30


A berendezéseket 2015 júniusában kezdték gyártani, az elkészült tíz - négy BPC 1800-as és hat DBS 400-as - szivattyú március végén érkezik a megrendelőhöz.

A négy BPC-1800-as típusú szivattyú a Roszatom beruházásában épülő Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának hűtőrendszerében a hűtőtornyokba továbbítja majd a hűtővizet. A szivattyúk óránként 32 500 és 42 500 köbméter közötti vizet szállít, emelőmagassága 28-től 36,5 méterig terjed, motorjának teljesítménye 5 megawatt.

A DBS-400-as segédüzemi szivattyú óránként 2930 köbméter vizet tud szállítani a mozgó alkatrészekhez.

A Ganz EEG Kft. további négy BPC-1800-as szivattyút gyártanak még a Belorusz Automerőműbe, ezeket várhatóan az év végéig szállítják le.

A cég első ízben kapott lehetőséget arra, hogy a korábbi sikeres oroszországi szállításaik nyomán részt vegyenek a Roszatom egyik külföldi projektjében is - mondta Szitár-Csanádi Attila, a Ganz EEG Kft. igazgatója. Aki arra számít, hogy a tervezett Paks-2 beruházás mellett berendezéseket szállíthatnak a Roszatom további projektekhez is Finnországba, Törökországba, Indiába.

A kft. 2012 óta rendszeresen szállít atomerőművi berendezéseket Oroszországba, egyebek között 18 hasonlóan nagy teljesítményű berendezést gyártottak a Rosztovi Atomerőmű 3-as és 4-es blokkja számára, valamint atomerőművi átrakó-részegységeket vittek a Szentpétervár mellett épülő 2-es Leningrádi Atomerőmű 1-es blokkjába.

A Ganz nemcsak atomerőművek, hanem hőerőművek számára is gyárt berendezéseket az orosz piacra, egy éve a Verhnyetagilszki hőerőműbe szállított 2 szivattyút. A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2008-ban alakult magyar-orosz vegyesvállalat, 51 százalékban a Roszatom érdekeltségű Atomenergomas Gépgyártó Holding, 49 százalékban a Ganz Holding a tulajdonosa, a Ganz energetikai gépgyártó tevékenységét folytatja. A cégnél 150 alkalmazottat foglalkoztatnak, 2014-ben az árbevétel 950 millió forint volt, ami 2015-ben szinten marad, az idei megrendelés állomány jelentősen nőtt, ezért 2016-ban várhatóan az árbevétel is emelkedni fog - közölte a társaság."
Hathor
Hathor 2016. 04. 09. 12:54
Előzmény: #46  Hathor
#48

Elindulhat Paks 2 első referenciablokkja
MTI, 2016. március 30. szerda, 16:19

A közép-oroszországi Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés 1-es reaktorának aktív zónájába behelyezték az első fűtőelemköteget és ezzel megkezdődött a blokk fizikai indítása, ami egyebek között a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartása szempontjából is fontos esemény.

Hogyan lehet a gyártási maradékoktól megválni, költséget csökkenteni, a környezetet védeni és jótékonykodni egyszerre?
A majdani Paks II. számára is referenciaként szolgáló blokktípus az első VVER-1200-as nyomottvizes reaktor a világon. Az új atomerőmű indítása több hónapos folyamat, amelynek végeztével a reaktorblokk eléri az első kritikusságot és megkezdődik a próbaüzem - olvasható az atomenergiainfo.hu honlapján.

A novovoronyezsi atomerőmű 2-es kiépítés 1-es blokkja, vagy másként a Novovoronyezs 6-os blokk, a 3+ generációs új orosz reaktortípus első tagja. Az 1200 MW villamos teljesítményű atomreaktor lesz a legnagyobb egységteljesítményű orosz nyomottvizes blokk, amelyből máris 34-et rendeltek a világon. Ilyen típusú reaktorból létesül majd kettő Pakson is.

Hónapokig tart a többlépcsős indítás

A fizikai indítás első lépését jelentő első fűtőanyagköteg berakását azután végezték el Novovoronyezsben, hogy az engedélyező orosz hatóság idén március 23-án kiadta a blokk működési engedélyét. Az üzemanyag berakásának megkezdésével egy több lépcsős, hónapokon át tartó folyamat vette kezdetét.

A blokk fizikai indítása során kiemelt szerepet kapott a biztonság kérdése. A novovoronyezsi atomerőmű igazgatója, Vlagyimir Povarov elmondta, hogy a fűtőanyagkötegek berakása során a biztonság növelése érdekében vegyesen helyezték el a fűtőanyagot tartalmazó kötegeket, illetve az üres kazettákat, amelyeket fokozatosan cserélnek fűtőanyagot tartalmazó kötegekre.

Fókuszban a biztonság

Ehhez hasonlóan a blokktípus egészét is a megnövelt biztonság jellemzi. A VVER-1200-as blokk megfelel a legszigorúbb orosz és nemzetközi előírásoknak. Az AESZ-2006-os atomerőmű típus tervezése során az Atomenergoprojekt Rt. figyelembe vette a nyomottvizes VVER-reaktorok üzemeltetésének több évtizedes tapasztalatait.

Az aktív, több csatornás redundáns biztonsági rendszerek mellett a fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonsági rendszerek egész sora jellemzi az új blokktípust. A reaktort kettős falú vasbeton konténment védi, amely kibírja egy utasszállító repülőgép rázuhanását, ellenáll a földrengésnek és akár egy cunaminak is. Passzív hőelvezető rendszerrel rendelkezik és egészen minimális, 6×10-7/reaktorév a valószínűsége egy zónaolvadásos balesetnek. Még ebben az erősen hipotetikus és feltételezett esetben sem kerülhetne a környezetbe sugárzó anyag a reaktor alatti zónaolvadék csapdának köszönhetően.

A novovoronyezsi blokkok (II-1, II-2) építése 2008-ban, illetve 2009-ben kezdődött, a megrendelő a majdani üzemeltető, a Roszenergoatom, az építkezés fővállalkozója - akárcsak Paks II. esetében - a NIAEP-ASZE-Atomenergoprom cég.

link
Törölt felhasználó 2016. 04. 08. 21:28
Törölt hozzászólás
#47
Hathor
Hathor 2016. 04. 08. 21:09
Előzmény: #45  Dezso_Laszlo
#46
Lesz itt annyi hir, csak gyozzuk majd ide bemasolni. Figyeloben 8oldalas cikk van az Energia haborurol.
Orban is megjott Washingtonbol a Nuklearis csucsrol.

Paksimaci merre vagy??
Dezso_Laszlo 2016. 04. 07. 09:28
Előzmény: #44  upgrayeddAKS
#45
Sajnos, e topik nem a megoldást keresőké, hanem az egymást lemínuszolóké. Persze, az is öröm, bizonyára :)
link
Ehhez meg nem szól hozzá a kutya sem. Ez a magyar szellem mily dicső!
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 04. 06. 01:17
Előzmény: #14  pitcairn2
#44
"egyszerűen le vagyok döbbenve azon, hogy évtizedekre befagyasztják a kísérletezést egy ennyire perspektivikus területen miközben mindenféle faszságra ömlik a pénz az un. "jóléti" államokban"

Szvsz. jogos a felháborodás. Az lenne ill. lett volna a minimum, hogy adnak neki egy esélyt. Mindenesetre Alvin M. Weinberg jól átverte a U.S. Air Force-t, így nyilván szerezhetett néhány befolyásos ellenséget is + amit a plutóniumról írtál, az is szerepet játszhatott a mellőzésben...
Törölt felhasználó 2016. 04. 04. 14:08
Törölt hozzászólás
#43
Adelchi
Adelchi 2016. 04. 04. 14:00
Előzmény: törölt hozzászólás
#42
A minden fontos kérdésben jártas népszavazó állampolgár
Törölt felhasználó 2016. 04. 04. 11:12
Törölt hozzászólás
#41

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek