Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 10. 11. 16:53

Vételi ajánlat a Konzumra - mekkora a részvényenkénti ár?  

Ugrás a cikkhez
A FORLEV Tanácsadó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2004. október 11-én nyilvános vételi ajánlatot tett a KONZUM Kereskedelmi és Ipari Rt. törzsrészvényeire vonatkozóan, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez is benyújtásra került.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=46503
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
zotya32 2007. 04. 10. 15:19
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Találatam egy régi topikot; Istuka bácsi még konzum tulaj?? :))
Törölt felhasználó 2004. 10. 27. 14:23
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#5
Kedves Istuka bácsi!
Még ha feltételezzük is, hogy a Hamos AG egy érdekkörbe tartozik a két másik főtulajjal , a nyilvános ajánlat során nehezen tudom elképzelni, hogy összesen 70% fölé kerülnének, ami nagyon messze van a kiszorítás 90%-ától. Az óvatos felszámolással elvben elérhető 600-700 Ft-os részvényenkéti bevétel így csak elméleti lehetőség, nem hinném, hogy az ebből eredő extrapofit arányos részét otthagynák a 30%-nyi egyéb tulajdonos kezében.
Mi hát a megoldás?
1. a 30%-nyi titokzatos egyéb tulajdonos túlnyomó többsége ilyen-olyan módon (anyós, após, nagymama stb..) valahogy mégis a nagyokhoz köthető (itt most nem Istuka bácsira gondolok:)), tőlük nem sajnálnák a 600-700 Ft-ot, így a nagyok oldalvizén még Istuka bácsi is jól járhat.
2. a nagyoknak tovább kell növelniük részesedésüket, amit csak a jelenleginél lényegesen magasabb árfolyamú vásárlásokkal/ajánla ttal érhetnek el. Ennek a folyamatnak a végén kb 400 Ft-on kiszorítják Istuka bácsit és még néhány erőskezű spekulánst.
3. minden marad az eddigiek szerint, a cég elvegetál -lekötött eszközeihez képest- nevetségesen alacsony profitrátával. Ez utóbbi pénzügyi szempontból ugyan nem túl racionális, de egyéb egzisztenciális vagy érzelmi szempontok mellette szólhatnak.
Mivel Istuka bácsi erős idegzetű és türelmes, gondolom az 1-2-es szcenárióra játszik, vagy lenne más megoldás is?
Üdv: sombok
Törölt felhasználó 2004. 10. 12. 12:53
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Köszönöm a választ! Istuka bácsival tartok!
Üdvözlet a kitartó Konzum részvény tulajdonosoknak! Ennél jobb kecskebőr nincs is!
Törölt felhasználó 2004. 10. 12. 12:01
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Istuka bácsi, a Konzum egyik ős-részvényese válaszol a kérdésekre.
Az ajánlattevő Forlev Kft. tulajdonosának az érdkeltségi körébe tartozik a Landfor Bt. is, ketten együtt a részvények 37%-át ellenőrzik. A német HAMOS AG a Kozek Kft.-től vásárolta 1 millió darabos csomagját, a Kozek Kft. pedig szintén Forczek László érdekeltségi körébe tartozik. Okkal feltételezhető, hogy ez a csomag is kimondva-kimondatlan ul F. úr holdudvarában van. Ez így már 57%. A maradék papírok osztrák és német letétkezelőknél vannak, és a CEGF-nél is van egy 5%-os csomag. Ez utóbbi befektetési alapot felszámolják/felszám olták, így szinte biztosaqn kiszállnak ők is 90 forinton. A maradék papírokról kevesen tudják, hogy hol leledzenek, de a likviditásból és a befektetők Konzum iránti "érdeklődéséből" kiindulva azok is biztos kezekben vannak.
Istuka bácsi megtartja saját csomagját, hiszen a cégérték nincs köszönőviszonyban az ajánlati árral. Nyugodt likvidálás mellett részvényenként 6-700 forintos értéket lehet kihozni darabonként. A Pécs belvárosában található áruházra például legutóbb 1,5 milliárd forintért jelentkezett vevő, ám nem adták el (könyv szerinti nyilvántartási értéke kb. 800 millió Ft). Mellesleg minden Konzum-leányvállalat nyereséges, az eladósodottság csökken. Csak az áruház kiadásából évente 150-200 milliós fix bevétele van a cégnek.
Mindezek ellenére a Konzum-részvények megtartása tényleg csak erős idegzetű, türelmes embereknek ajánlható. Istuka bácsi ilyen ember.
Törölt felhasználó 2004. 10. 12. 11:30
Előzmény: #1  portfolio
#2
A tulajdonosi szerkezetben jelenleg a második legnagyobb csomagoggal rendelkező csoport miért gondolja, hogy 90Ft-os áron bármelyik fél hajlandó megválni részvényeitől? A könyv szerint, jelenleg a Hamos AG birtokol 1% több részvényt a Forlev KFT-nél.Mi várható a kivezetéssel kapcsolatban, erre szeretnék lehetséges variációkat kapni.
Köszönettel! Saytam

Topik gazda

saytam
4 3 2

aktív fórumozók


friss hírek További hírek