Topiknyitó: Portfolio 2016. 01. 18. 10:15

62 embernek annyi a vagyona, mint a népesség felének  

Ugrás a cikkhez
A világ 62 leggazdagabb emberének vagyona felér a teljes népesség felének, azaz 3,5 milliárd ember vagyonával, ami azt jelenti, hogy a leggazdagabbak még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lettek az utóbbi években - számolt be az Oxfam...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=225581
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2016. 01. 18. 15:01
Előzmény: #75  Peterbond
"költeni bárki tud ha adnak neki"

nem egészen :-)
van, aki elkölti, amit kapott.
van, aki meg befekteti.
hangya és tücsök, erről szól ez ópusz, nem mai a mese, megírta lafontaine.
elemes
elemes 2016. 01. 18. 15:00
Előzmény: #77  pitcairn2
"a monopóliumok legnagyobb ellensége a szabad piac"

a monopóliumok is a szabad piacon születtek :-) mint ahogy minden más is, amit kritizálsz.
elemes
elemes 2016. 01. 18. 14:58
Lehet, hogy ez nem elég igazságos, de a többi próbálkozás még ennyire sem volt az.
pitcairn2 2016. 01. 18. 14:57
az aránytalanság tekintetében a kommunista rendszerek vitték/viszik a prímet...

pl. Oroszországban a kommunista hatalomátvétellel csak fokozódott a hatalom és a vagyon koncentráció...

a monopóliumok legnagyobb ellensége a szabad piac

pitcairn2 2016. 01. 18. 14:54
Előzmény: #72  elemes
a Chichago-i közgazdasági iskola kapcsán mintha már ajánlottam volna neked a közösségi választások elméletét a racionálisan tudatlan választóval, ill. az önérdekkövető, racionálisan haszonmaximalizáló politikusokkal/köztisztviselőkkel/lobbicsoportokkal

Peterbond 2016. 01. 18. 14:52
Előzmény: #62  Bekre_Pal
"ami király, mert fogyasztanak amivel visszaforgatnak, gazdaságot élénkítenek"

Tenné ugyanezt a munkás is dehát a tulajnak kellett az a pénz.

Hidd el tényleg nem irigységből mondom én meg vagyok elégedve azzal amim van. Sokkal jobb helyzetben vagyok mint az ország nagy része.
Persze viccből álmodozok olyanról hogy ha megnyerném a lottót nekem is lenne futtbalklubbom és menedzselném de ennyi.

Viszont igazságosság szempontjából szerintem igenis aránytalanul jutt nagyon sok nagyon kevés embernek miközben azt mások nem kapják meg de megtermelik.

Ennyi erővel a te béredet is vágjuk a felére és kapja meg a céged tulajdonosa. Majd ő vesz belőle jahtot és akkor pörög a gazdaság. Max a sarki boltban kevesebb csokoládé fogy meg sör mert arra már nektek nem jutja. ( ha már kcisit demagóg volt a válasz ).

költeni bárki tudd ha adnak neki.
pitcairn2 2016. 01. 18. 14:52
Előzmény: #72  elemes
vagy a

regulatory capture-rel...
pitcairn2 2016. 01. 18. 14:51
Előzmény: #65  elemes
különben a piaci koordinációval kapcsolatos lelkesedésedet osztom, a való világ kapcsán azonban meglehetősen naiv vagy...

elemes
elemes 2016. 01. 18. 14:51
Előzmény: #69  Peterbond
Akkor neked nem a vagyonnal van gondod, hanem a korrupcióval.
Törölt felhasználó 2016. 01. 18. 14:51
Előzmény: #67  elemes
"...és tőlük vette meg a Microsoft, majd fejlesztette tovább. nincs ebben semmi különös."

Ha így írod le, akkor szépen hangzik, De én le tudom másként is.

Egy cég nem tudja elkészíteni, gyorsan megveszi egy másik cégtől, jogokkal együtt, és azonnal továbbadja.
Ez nem jelenti azt hogy az a cég amely el tudta készíteni eltűnt, akinek vagyona volt (bár nem készült el) versenytárs nélkül maradt ?
pitcairn2 2016. 01. 18. 14:49
azt egy szóval sem mondtam, hogy Gates nem lenne jó üzletember, mindössze arra céloztam, hogy nem igazán jó példa a "self made man" kategóriában:)

PS. különben arisztokrácia mindenütt van, max csak nem nevezik annak

még a SZU-ban is külön kaszt volt a VIP elvtársak csoportja...

(életveszélyes) művészet volt bekerülni oda...

(pl. Sztálin elvtárs hőn szeretett lánya első komoly udvarlóját egyenesen a GULÁG-ra küldte...)

Peterbond 2016. 01. 18. 14:43
Előzmény: #42  elemes
"komolyan gondolom :-)

ugyanis ez a vagyon, bár dollárban fejezik ki, valójában a vagyont megtestesítő gyárak jövedelemtermelő képességére tett becslés.

ha a tulajdonos rosszul használja a vagyonát, rossz döntéseket hoz, akkor a gyárak jövedelemtermelő képessége csökken. nem kicsit."

Ez sem kicsiben nem mindig igaz sőt ( Lásd Mészáros úr vagy Garancsi stb ).
Sem nagyban sem. A legnagyobb ilyen tulajdonok azért nem kis politikai hátszél miatt kerültek valakihez vagy a nagy közösből juttatott pénzeknek hála lett ilyen nagy.

Mert Oké hogy van egy IBM amit Bill gates alapított és futtatott fel. Meg van itthon Csányi aki menedzseli az OTP-t ( amúgy meg maga a bank töredéke csak az övé illetve ha jól tudom egy ideje a jó részét eladta ).

De minden egy ilyen sikeresre jutt egy másik aki pedig a nagy közösből nyúlta le vagy csak beleszületett a jóba. A Céget rég nem ő menedzseli hanem erre képzett szakemberek. Ő meg elvárja a 6-10% hasznot a cégből.

Ahogy alapvetően a kicsik is elvárják a befektetéseikből ez tény. Én se vennék részvényt ami veszteséget termel és bankba se tenném nulla kamatra.

De nekem ne mond hogy ezek a milliárdos dollár vagyonú emberek azért rendelkeznek ennyi pénzzel mert nem fogasztottak régen hanem befektettek. A jó része nagyon is többet vett ki a közösből mint amennyit beletett. Van aki csak mások hülyeségét használja ki, de van aki a poitikai tőkéjét vagy a monopóliumát ( lásd kaszinók, olaj válallatok, gyémátbányák Afrikában stb... ).

És bár érték a politikai tőke is hadd ne ismerjem el jó üzletembernek azt aki padtárs volt a későbbi Pénzügyminiszternek és ezért lehet nyereséges a cége.
Törölt felhasználó 2016. 01. 18. 14:15
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
Bocsi, természtesen nem az MSDOS-t hanem a DOS-t.
elemes
elemes 2016. 01. 18. 14:14
Előzmény: #66  Törölt felhasználó
...és tőlük vette meg a Microsoft, majd fejlesztette tovább. nincs ebben semmi különös.
Törölt felhasználó 2016. 01. 18. 14:09
"Gates úgy csinálta már az MSDOS-t is, hogy ezerféle hardware konfiguráción fusson"

az MSDOS-t a Seattle Computer Products fejlesztette ki.
elemes
elemes 2016. 01. 18. 14:06
Előzmény: #59  pitcairn2
"Gates esetében hihetetlenül nagy szerepet játszottak a családi kapcsolatok "

ugyan.

Maxwell dédpapi körbetelefonálta a nagyvállalatokat, hogy windowst vegyenek? dehogy.

Gates úgy csinálta már az MSDOS-t is, hogy ezerféle hardware konfiguráción fusson. amikor kellett, változtatott, fejlesztett, egyszerűsített. Aki erre nem képes, az kénytelen megelégedni azzal, hogy irigykedve nézi. Ajánlott irodalom: link
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 01. 18. 14:01
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
magyarán tett érte eleget a microsoft hogy így legyen, bejött a számításuk amikor erre a lapra tettek
elemes
elemes 2016. 01. 18. 14:01
Előzmény: #60  Peterbond
"Vélelenül sincs 32 ingatlanjuk szerte a világban és senki se veszi a Luji Vúton-okat és 1 milliós karórákat meg a limitált 50 darab-os F50-es Ferrarikat?"

Érdekes módon elsősorban NEM a vállalatbirodalmak tulajodnosai veszik ezeket a cuccokat, hanem focisták, filmsztárok, kommunista diktátorok.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2016. 01. 18. 14:00
ami király, mert fogyasztanak amivel visszaforgatnak, gazdaságot élénkítenek
elemes
elemes 2016. 01. 18. 13:59
biztos van, aki sokat kivesz, van, aki kevesebbet.

de akkor a "vagyonukat" ne a tulajdonukban levő vállalatok jövedelemtermelő képességével mérjük, mert attól az átlag magyarban felágaskodik az értelmetlen irigység.

azt nézzük, hogy mennyi a "civil" vagyona :-) jacht, nyaraló, breitling stb, ezek is szép summát kitesznek.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek