Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokra



A brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.



A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.



A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 09. 08. 18:14
#1540
Na szóval azon tűnődtem, hogy a tehenek sokat finganak, ami fokozza a globálmeleget. Ha mi emberek kihalunk, akkor több tehén lesz vagy kevesebb? Ugyan nem lesz belőlük hamburger, de nem is fogja őket senki gondozni. Ha velünk halnak akkor jó mert mosolygós egészséges lesz a kihalt föld. De mi lesz, ha az emberiség kihalásával elszaporodnak a vad tehenek és még sokkal de sokkal jobban telefingják a világot? Akkor lesz csak igazán globálmeleg, úgyhogy nagy felelősségünk van abban, hogy életben maradjunk és sok hamburgert fogyasszunk, nehogy egyszer túlszaporodjanak. Én el is fogok mindent követni ezügyben.
_Macika_
_Macika_ 2020. 09. 07. 09:02
#1539
Metánrobbanások lyuggatják ki Szibériát,
Az újabban felfedezett, panelház méretű kráterek kialakulása feltehetően a klímaváltozás miatt következett be.,
https://www.idokep.hu/hirek/metanrobbanasok-lyuggatjak-ki-sziberiat
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 30. 15:58
#1538
Az emberiségnek csupán pillanatok jutnak a Föld teljes történetében, ám ez a rövidke idő bőven elég volt ahhoz, hogy fajunk fenekestől forgassa fel a világot. Azt a bolygót, amelynek élet- és élhetőképességén saját túlélése is múlik. Azt a planétát, amelynek kétes hírnevű globális formálójaként képtelenek vagyunk letenni arról, hogy elmenjünk a falig – isten hozott mindenkit az antropocén korban!
,
Három éve jelent meg a neves ausztrál etikaprofesszor, Clive Hamilton könyve arról, hogy az emberiség gyorsuló iramban rohan a pusztulás felé, a helyzet azonban azóta sem változott érdemben. A Dacos Föld: az emberiség végzete az antropocénben címet viselő mű szerzője azt állítja, hogy a rendkívüli hatalomra szert tett ember teljesen szétzilálja a bolygó működését, aláásva a civilizációk virágzását lehetővé tevő, stabil és kiszámítható környezeti feltételeket.,
.
Az a felfogás, hogy az emberiség mélyreható és vissza nem fordítható változásokat hajt végre a világában, egyáltalán nem újkeletű. Az olasz pap, geológus és régész Antonio Stoppani 147 évvel ezelőtt egy új földtörténeti éra bevezetését szorgalmazta, mivel felismerte, hogy az ember brutális formálóerővé vált a természetben: olyan tényezővé, amely gyakorlatilag ismeretlen volt a korábbi időszakokban. 
.
Az antropozoikus korszak névadójának bevallottan az amerikai kontinens első környezettudósa, George Perkins Marsh szállította az ihletet, aki 1864-es, Ember és természet címet viselő könyvében az emberi tevékenységek visszafordíthatatlan hatásairól ír, mintegy lerakva a fenntarthatósági koncepció alapjait. Fél évszázaddal később szovjet geológusok jutottak hasonló felismerésre és vetették fel az antropogén elnevezés használatát (a kifejezés emberi eredetűt jelent, míg az antropocén új, emberi korszakot), de Oroszország egyik legnagyobb tudósától, Vladimir Ivanovics Vernadsky geokémikustól származik az emberi tevékenységek által befolyásolt földi övezet, a nooszféra fogalma is.,
,
Tíz évvel ezelőtt azért kardoskodott egy ismert tudósokból álló csoport, benne az ózonlyuk feltérképezésével foglalkozó kutató, Nobel-díját légköri kutatásaiért kiérdemlő Paul Crutzen kémikus, hogy eljött az ideje annak, hogy bolygónk a jelenkornak megfelelő holocénből hivatalosan is új geológiai korszakba lépjen. 
,
Szerintük az elmúlt két évszázad olyan meghatározó eseményei, mint a gyorsuló városiasodás, az ugrásszerű népességbővülés, a fajok tömeges kihalása vagy a légköri kémia drasztikus átalakulása, átfogó és globális érzékelhető változásokat indítottak el: olyan erejűeket, amelyek akár évmilliókon át is kihathatnak a Föld működésére.,
,
Noha a robbanásszerű átalakulás gyökereit az ipari forradalom környékén érdemes keresni, a kutatók szerint a második világháború jóval gyorsabbá és átfogóbbá tette a változást. Hasonló véleményt fogalmaz meg Clive Hamilton is már említett könyvében: az utóbbi hét évtizedben egyre félelmetesebb arcát mutatja az úgynevezett nagy gyorsulás, amely a globális gazdaság részegítő ütemű növekedéséhez kizsigerelt természeti erőforrásokat, a sokféleség elvesztését, számos faj kihalását, gyarapodó hulladékmennyiséget, az emberi kapcsolatok mélyreható átalakulását rendeli hozzá.,
,
Hamilton szerint az antropocén a Föld eddigi rendszerének repedéseit írja le, mivel az emberi hatások – sajnos a szó rossz értelmében – immár vetekszenek a természettel. Olyannyira, hogy a végén tényleg oda jutunk el, mint Arany János Családi kör című versének fontoskodó rovarja:
„Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak, nagyot koppan akkor, azután elhallgat.”
https://chikansplanet.blog.hu/2020/08/28/gyorsulo_utemben_vagjuk_magunk_alatt_a_fat_a_rolunk_elnevezett_foldtorteneti_korszakban
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 30. 15:22
Előzmény: #1536  Peterbond
#1537
Igen, tisztában vagyok azzal hogy milyen sokan hisznek ebben, igyekszem is tolerálni.
Peterbond 2020. 08. 30. 15:12
Előzmény: #1534  PusztaPutyin
#1536
Szerintem amugy nem termeszetes folyamat. Mi nagyon is rajatszunk csak ez nem a foldnek vagy a termeszetnek fog fajni hanem nekunk. Ha pl New Yorkot meg meg par tucat vizparti nagyvarost majd elonti 50 vagy 100 ev mulva a viz a termeszet olyan egyszeruseggel legyint ra hogy na. Majd vizi elet lesz ott. Mi meg majd koltuzhetunk arrebb. Valoszinuleg azt is meg fogjuk oldani csak magunkkal baszunk ki.
Peterbond 2020. 08. 30. 15:09
Előzmény: #1533  SilentSnail
#1535
Az elolenyeket se. A "termeszetnek" tokmindegy hogy az elefantok elnek vagy kipusztulnak. Jon helyette masik faj aki alkalmazkodik. Mi csak bizonyos fajokat tudunk kiirtani es ebben eleg jok vagyunk. Bele tudunk nyulni es megkavarni rovid ido alatt a bioszferat de a termeszet visszarendezodik majd. A dinoszauruszok evmilliokig eltek. Most a termeszetnek mit szamit par szaz ezer ev? Vannak pl delamerikaba es del azsiaba is egesz varosok amiket otthagytak az emberek es a termeszet 1-2 evszad alatt szinte teljesen visszahoditotta oket. 1-2 ezer ev es nyomuk se lesz.
.
Akkor lesz a gond ha az altalunk kiirtott fajok kozt a homo sapiensre kerulmajd a sor.
.
Amugy egyenlore szerintem az emberiseg utana legtovabb megmarado maradandohatas inkabb az atom lesz amik par evezredig is kifejtik majd hatasukat.
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 30. 15:06
Előzmény: #1532  Peterbond
#1534
Amúgy persze csak maci úgy tolja ezerrel hogy muszáj kicsit csillapítani a lelkesedését :). Ettől függetlenül azt gondolom hogy természetes földi folyamat zajlik.
SilentSnail
SilentSnail 2020. 08. 30. 14:35
Előzmény: #1532  Peterbond
#1533
Jol beszèlsz! Nem tudjuk a földet kiírtani csak az èlölènyeket s magunkat. 
Peterbond 2020. 08. 30. 14:17
Előzmény: #1530  PusztaPutyin
#1532
Azert ez a kovetkeztetes igy hulyeseg. Az ozon lyuk is 10-20 evekkel kesobb KEZDET visszanoni miutan az azt pusztito gazokatbetiltottak. A melegedes sem ugy volt hogy 1 hetre a szenegetes utan megugrott es ha 2 hetre lekapcsolnank mar el is mulna. Sokan leirtak hogy a mostani leallasok okozta szennyezes visszafogas ha 20 evig folyna akkor erne valamit es akkor is 
Csak evtizedekkel kesobb erzodne meg a visszazarkozas. Ha most valami csoda folytan eltunne a teljes emberiseg az eddigi munkank hatasai is meg evtizedekig hatnanak tovabb es csak utana kezdodene visszacsokkeni. Pl mint a gazsutot mikor lekapcsolod a kaja nem hogy nem hul ki egybol hanem tovabb melekszik benne pedig nem is futjuk azt tovabb.
.
Amugy nem a Foldet pusztitanank ki. Az par szaz ev mulva miutan mi eltuntunk tullepne a dolgon. Es o evmilliokban gondolkodik. Neki par evezred annyi mint nekunk hozzaerni a forro sutohoz. Megegett de par perc utan mar nem faj es beindul a gyogyulas es rendbejon majd a kezunk es minden megy tovabb.
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 30. 11:19
#1531
Egy hete víz árasztotta el Veronát, most egy tornádó csapott le a városra.
Szélsőséges időjárás sújtja napok óta az észak-olaszországi Veneto tartományban lévő Veronát. Egy héttel ezelőtt folyóvá változtatta az utcákat a heves esőzés, szombaton pedig egy tornádó csapott le a városra. A helyi rendőrség felvételén látszik, ahogyan egy ház tetejét egyszerűen leemeli a szél.
https://hvg.hu/elet/20200830_Egyszeruen_leemelte_egy_haz_tetejet_a_tornado_Veronaban
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 30. 11:12
Előzmény: #1529  _Macika_
#1530
Miközben leállt a fél világ most már fél éve. Legalább most már nyilvánvalóbb amit sokan eddig is sejtettünk, hogy ez az egész egy emberiségtől nagyjából független geológiai folyamat.
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 30. 11:03
#1529
Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának friss adatai szerint világszerte a harmadik legmelegebb július volt az idei. Az amerikai Új-Mexikó és Texas államokban rekordhőmérsékletet mértek az elmúlt hónapban. A Közel-Keletet ugyancsak rekordhőség sújtotta: Bahreinben az elmúlt 120 év legmelegebb júliusát mérték. Az adatok szerint a Csendes-óceán északkeleti részének egyes területein a vízfelszín feletti hőmérséklet csaknem 5 Celsius-fokkal haladta meg a 40 éves átlagot.
Augusztusról még nincsenek hivatalos eredmények, de a Kalifornia és Nevada határán fekvő Death Valley Nemzeti Parkban 54,4 Celsius-fokot mértek augusztus 16-án.
HA IGAZOLJÁK, AKKOR AZ LEHET A LEGFORRÓBB LEVEGŐHŐMÉRSÉKLET A FÖLDÖN.
Több kutatás látott napvilágot az elmúlt hetekben a melegedő éghajlat okozta rekord szintű jégolvadásról is. A Leeds-i és az Edinburgh-i egyetemeken, valamint a londoni University College-ban dolgozó brit tudósok a sarkvidékekről, a gleccserekről és a hegyekről készült globális műholdképek felvételeit elemezték, kutatásuk azt állapította meg, hogy 28 billió tonna jég olvadt el a Földön 1994 óta.
A jégolvadás miatt a tengerszint az évszázad vége előtt akár 1 métert is emelkedhet. Ez az előrejelzés megegyezik az IPCC, vagyis az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legrosszabb forgatókönyvével.
_Macika_
_Macika_ 2020. 08. 30. 11:02
#1528
09:20Úgy tűnik, megdőlt a Földön a melegrekord: 54,4 fokot mértek
PusztaPutyin
PusztaPutyin 2020. 08. 24. 09:23
Előzmény: #1526  szieszta
#1527
Hasonlóan gondolom.
szieszta 2020. 08. 24. 07:45
Előzmény: #1525  _Macika_
#1526

Ez a  hír pozitív, vagy negatív csengésű? Az eddig befagyott sivár területeken erdők alakulnak ki. Igaz tűlevelű, de valamilyen szinten kompenzálhatja az erdőirtás hatásait.
Engem még mindig nem tudtak meggyőzni, hogy ez nem egy természetes folyamat a jégkorszakból kifele menet.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy támogatom a hihetetlen környezetszennyezést. Tényleg vissza kellene fogni a fogyasztást, az óriási pazarlást, szerényebben kellene élnünk. De véleményem szerint nem csak ez vezet a klímaváltozáshoz, sokkal inkább a jégkorszak elmúlásának számlájára írható.
Amik a jégvilág beköszöntét nem élték túl, azok a fajok szépen visszatelepednek a feltételek megváltozásával.
Babzsák 2020. 08. 22. 16:38
Törölt hozzászólás
#1524
Tagore
Tagore 2020. 08. 17. 15:00
Előzmény: #1519  PusztaPutyin
#1522
...így járunk,ha a klímaváltozást percről-percre próbáljuk követni.....

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek