Topiknyitó: Törölt felhasználó 2015. 08. 13. 18:30

Klímaváltozás  

A brit kormány lecsap a palagáz-kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokra



A brit kormány bejelentette, hogy ezentúl közvetlenül adja ki az engedélyt palagáz kitermelésére, annak érdekében, hogy megkerülje a gyakran túl lassú és vonakodó helyi hatóságokat.



A kormány ezen kívül lecsap a palagáz-kitermelést akadályozó önkormányzatokra is. Különösképpen azokat az önkormányzatokat szeretnék azonosítani, akik túllépik a kitermelési engedélykérelem elbírálására adott 16 hetes törvényi határidőt. A kormány szintén hozzáférhet majd az engedélyezési dokumentumokhoz azokban az esetekben, amikor a kitermelésre vonatkozó engedélyt elutasították, de a döntést kifogásolta a vállalat, ami engedélyt kért a fúrásokra.



A konzervatív kormányfő, David Cameron kabinetje lelkes támogatója a palagázhoz kapcsolódó fejlesztéseknek, mivel úgy vélik, hogy az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásra alapozva a gazdaság is bővülhet. De az ambícióik ütköznek a palagáz kitermelés környezeti hatásai miatt aggódó önkormányzatokkal, akik eddig felelősek voltak az engedélyek kiadásáért. (Le Figaro)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
_Macika_
_Macika_ 2019. 09. 25. 16:24
#1320
Kijött az ENSZ-klímajelentés: Rá sem fogunk ismerni a bolygónkraEltűnik a sarkvidéki jég, óriási mennyiségű szén-dioxid fog a légkörbe szivárogni az olvadó talajból, európai országok kerülnek víz alá, az ivóvizünket is fenyegeti a tengervíz és nem győzzük majd az emléktáblákat állítani a gleccsereknek, ha az emissziót nem szorítjuk vissza radikálisan és azonnal. Kijött az ENSZ új klímajelentése, amit 195 ország kormánya fogadott el. 
.
7000 tanulmány alapján, 104 szerző és szerkesztő vetíti előre, hogy mi lesz a sorsa a partvidékeknek, a sarkvidékeknek, a hófödte magashegységeknek, a jégpajzsoknak, a jéghegyeknek, a gleccsereknek, a befagyott tavaknak és folyóknak, illetve a tartósan fagyott talajnak (a szárazföldeknek körülbelül 20 százalékán van kisebb vagy nagyobb mélységig permafroszt), a melegedő tengereknek és óceánoknak, ha nem állunk le a környezetszennyezéssel.A forgatókönyv amerikai katasztrófafilmekbe illő, ha a felmelegedést nem tudjuk a 1,5 Celsius-fokos határértéken belül tartani, de van némi remény, ha gyorsan és radikálisan visszaszorítjuk a károsanyag-kibocsátásunkat.
Peterbond 2019. 09. 25. 10:20
Előzmény: #1316  Bekre_Pal
#1319
Nem akarok nagyon belepofazni de:
.
"Néhány évtizeddel később aztán a spanyol kormány felduzzasztotta a közeli Tajo folyót, az így keletkezett víztározó pedig egyebek mellett ezt a formációt is vízzel öntötte el."
.
Szoval nem igen mond ellent a dolog. En is azon a velemenyen vagyok hogy megha nem is minden valtozas az ember hatasa attol meg igenis sokat tehetnenk hogy a sajat magunk okozta hatasokon emyhitsunk. Szerintem a vegletesen eltulzott riogatas es a teljes tagadas is zsakutca.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 09. 25. 08:18
#1318
pont így gondoltam, köszi
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 09. 25. 08:01
Előzmény: #1315  _Macika_
#1316
olyan kicsinek tűnt hogy rá kellett keresnem és tényleg: https://www.hoy.es/prov-caceres/dolmen-guadalperal-destino-20190904205810-nt.html. félek hogy valaki ki fog döntögetni pár követ, van azért pár hülye. viszont ami szintén érdekes: ha 4000 éve amikor odarakták ugyanígy szárazon volt a terület, akkor azért az egy rosszul illeszkedő puzzle a Nagy Érvrendszerben, nem? hm.  na ide a mínuszomat mackó, ne hagyj csalódni. érveket most se légyszi.
_Macika_
_Macika_ 2019. 09. 25. 07:47
#1315
A Spanyolországot sújtó extrém szárazság miatt évtizedek óta először látható teljes pompájában a Valdecañas-víztározónál található kőkör, amit gyakran csak a spanyol Stonehenge-ként emlegetnek – írja a Science Alert.
https://index.hu/techtud/2019/09/23/spanyolorszag-stonehenge-szarazsag/
Extrahozam 2019. 09. 25. 07:40
Előzmény: #1311  _Macika_
#1314
A beteg kislánynak lassan lejár a 15 perce.
_Macika_
_Macika_ 2019. 09. 23. 09:58
#1313
Rendkívül borúlátó jelentést adott ki az ENSZ New York-i közgyűlése előtt a Meteorológaiai Világszervezet (WMO) a klímaváltozás állásáról. Illetve inkább gyors tempójú haladásáról, melynek üteme a jelentésük szerint egyre gyorsul.Mint írták, a 2014-19 közti ötéves időszak a legmelegebb a meteorológiai feljegyzések történetében. Arról is írnak, hogy a tengerszint emelkedésének üteme is jelentősen felgyorsult, miközben a széndioxid-kibocsátás is rekordokat dönt.Így most már a WMO is a szénkibocsátás azonnali korlátozását javasolja.A jelentés a klímatudományt napi szinten követők számára nem tartalmaz nagy újdonságot, inkább csak összefoglalta a tudomány legaktuálisabb eredményeit. 
.
A legmegrázóbb tény talán az, hogymiközben 1850 óta már 1,1 fokot melegedett a globális átlaghőmérséklet (a párizsi klímaegyezmény alapján ezt a melegedést kéne 1,5-2 fokban korlátozni), csak 2011-15 között 0,2 fokot nőtt az átlaghőmérséklet. Ennek legfőbb oka a széndioxid-kibocsátás, amely 2015-19 között az előző öt évhez képest húsz százalékkal még nőtt is.
.
Hasonlóan drámaian alakul a tengerszint emelkedése is. Az átlagos tengerszint-emelkedés 1993 óta évi 3,2 miliméter, de ha csak a 2007-2016 közti tíz év átlagát nézzük, akkor már évi négy, a 2014-19 közti ötéves időszakban pedig már évi öt miliméter volt a szintemelkedés. A WMO főtitkára, Petteri Taalas szerint az igazán aggasztó az, hogy ezt a folyamatot rendkívül felgyorsíthatja a sarkköri jégtakaró gyors olvadása, aminek szintén vannak jelei.A WMO tanulmánya szerint a klímaváltozás jelei már világszerte tapasztalhatók.
.
 Mi több, szerintük bármerre nézünk a bolygón, azt játjuk, hogy az ember okozta klímaváltozás milyen nagy mértékben befolyásolja a rendkívüli időjárási jelenségek méretét és intenzitását. "Hallgatnunk kéne az iskolások hangos jajveszékelésére. Vészhelyzet van, sürgősen cselekednünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére, és alkalmazkodnunk kell az elkerülhetetlen változásokhoz" - nyilatkozta a BBC-nek Brian Hoskins, az Imperial College és a Readingi Egyetem meteorológus professzora. (Via BBC)
Törölt felhasználó 2019. 09. 20. 12:53
Előzmény: #1311  _Macika_
#1312
Gondolom külföldről is majd érkeznek tüntetők, csak legyen elég parkoló, meg repülőjárat. :-)
Közben a (bit)coin bányászgépek több ország áramszükségletét fogyasztják el, életben tartva egy túlbiztosított felesleges rendszert.
_Macika_
_Macika_ 2019. 09. 20. 12:35
#1311
Greta Thunberg által inspirált Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) mozgalom szervezésében szeptember 20-án, pénteken 160 ország több mint 2600 városában tartanak klímavédelmi tüntetéseket, több millió ember részvétele várható. Este 6-kor Budapesten, a Széll Kálmán téren is lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, a klímahét megnyitóján. 
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2019. 09. 11. 18:44
Előzmény: #1308  _Macika_
#1309

"UNIÓS ÁTLAGBAN 93 SZÁZALÉK, MAGYARORSZÁGON PEDIG 91 SZÁZALÉK AZOKNAK AZ ARÁNYA, AKIK SZEMÉLYESEN IS KONKRÉT LÉPÉSEKET TETTEK ÉS TESZNEK AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉÉRT"
 
nagyon helyes, én például ma a lidlben visszatettem a körtét. nálam túl sok üvegházgázt képez.
_Macika_
_Macika_ 2019. 09. 11. 18:13
#1308
Az európai lakosság 93 százaléka,  a magyarok 96 százaléka súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, 92 százalékuk, a magyarok 96 százaléka támogatja az Európai Unió klímasemlegességre vonatkozó, 2050-re kitűzött céljait - közölte friss jelentésében az Európai Bizottság szerdán.A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók túlnyomó többsége az uniós tagállamok mindegyikében - így Magyarországon is - támogatja az éghajlatváltozás megelőzése érdekében eddig hozott uniós intézkedéseket, és azt szeretné, ha az uniós és a tagállami vezetők még komolyabb célokat tűznének ki ezen a területen, és növelnék Európa energiabiztonságát.A megkérdezettek több mint kétharmada - uniós szinten a 72 százaléka, Magyarországon pedig a 76 százaléka - szerint a fosszilis tüzelőanyagok csökkentése az energiabiztonságra és a gazdaságra is kedvezően hatna. Ezen túlmenően a felmérés eredményei azt mutatják, hogy mindegyik tagállamban növekedett a lakosság szerepvállalása a klímaváltozás elleni küzdelemben.UNIÓS ÁTLAGBAN 93 SZÁZALÉK, MAGYARORSZÁGON PEDIG 91 SZÁZALÉK AZOKNAK AZ ARÁNYA, AKIK SZEMÉLYESEN IS KONKRÉT LÉPÉSEKET TETTEK ÉS TESZNEK AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉÉRT.A legnagyobb gazdasági szereplők közül az Európai Unió az első, amely jogilag kötelező erejű keretszabályozást léptetett életbe, hogy teljesítse a 2015-ös Párizsi Megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és jó úton halad afelé, hogy alacsony üvegházhatású-gázkibocsátású gazdasági termelésre álljon át. Távlati célja az, hogy gazdasága 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon - közölték.
_Macika_
_Macika_ 2019. 09. 09. 12:46
#1307
Micknek igaza van. Az amerikai környezetvédelmi szabályozás az Obama-kormány alatt is épphogycsak rendben volt, most viszont már teljesen tönkreteszik. És ugyanez van Brazíliában és hamarosan ez történik majd Nagy-Britanniában is. Ha 85 éves vagy, és vannak gyerekeid és unokáid, akkor tudod, hogy semmit nem fogsz rájuk hagyni, hacsak nem szavazzuk ki ezeket az embereket a parlamentből Brazíliában, Londonban és Washingtonban. Tönkreteszik a világot. Mi is közreműködtünk a tönkretételében, de ők azok, akik biztosítják, hogy ez végbe is menjen"
https://index.hu/kultur/zene/2019/09/09/mick_jagger_beszolt_trumpnak_es_boris_johnsonnak_a_klimavaltozas_miatt_donald_sutherland/
_Macika_
_Macika_ 2019. 08. 29. 18:24
#1304
A rövidesen tárgyalásra kerülő törvénymódosító javaslatban a Trump-kabinet keze alá dolgozó Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (United States Environmental Protection Agency, EPA) el akarja törölni az előírást, mely arra kötelezi az olaj- és gázipari cégeket, hogy metángáz-szivárgást észlelő, és a szivárgások megfékezésére alkalmas technológiákat telepítsenek a kútjaikhoz, vezetékeikhez és tározóikhoz
A kötelezettség eltörlésének szándéka kifejezetten meglepő, mert az érintett cégek pont, hogy ellenzik a korlátozás feloldását. Egyébként így volt ez más klímaváltozást és környezetvédelmet érintő szabályozások fellazításakor is - ez alapján úgy tűnik, Donald Trump legfőbb baja ezen eltörölt vagy eltörlés előtt álló regulációkkal, hogy azokat Barack Obama emelte törvényerőre..
https://mfor.hu/cikkek/makro/trump-a-metankibocsatasi-korlatozasok-eltorlesere-keszul.html
_Macika_
_Macika_ 2019. 08. 29. 17:57
#1303
tt a figyelmeztetés: Városok, szigetek pusztulnak el és százmilliók válhatnak menekültté
2019. augusztus 29. 16:53      
,
 A Földet éltető óceánok lehetnek az emberiség legnagyobb ellenségei globális szinten, ha semmi nem történik az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése érdekében - figyelmeztetett az ENSZ egy friss jelentésében, amely az AFP francia hírügynökség kizárólagos birtokába került.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/itt-a-figyelmeztetes-varosok-szigetek-pusztulnak-el-es-szazmilliok-valhatnak-menekultte.335729.html
_Macika_
_Macika_ 2019. 08. 27. 16:14
#1302
16:05 | Egyre közelebb a klímakatasztrófa: nagy bajt okozhatnak a légkondicionálók
hát igen, de mi a megoldás az irodaházaknál?
_Macika_
_Macika_ 2019. 08. 24. 19:57
#1301

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek