Topiknyitó: Portfolio 2015. 06. 20. 06:30

Putyin: az ország gazdaságának a helyzete nem katasztrofális  

Ugrás a cikkhez
Nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok lépései provokálhatnak ki hidegháborút és újabb fegyverkezési versenyt - jelentette ki az orosz elnök a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum pénteki záró vitájában. Amerikát vádolta az orosz elnök...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=215816
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2015. 06. 23. 12:32
Előzmény: #51  Törölt felhasználó
#60
Innen indultunk:
"Koncentrálj az erőforrásokra! Kinek nagyobb is az erőforrás-import-függősége?"

Természetesen nem a "rejtett erőforrásokról" van szó, hanem a helyhez kötött természeti erőforrásokról. Ezekből az oroszok meglehetősen széles vertikummal és elegendően nagy készletekkel rendelkeznek a saját területükön belül, míg Európa nem, sokmindenből behozatalra szorul és ezzel kiszolgáltatott mások akaratának. Nem véletlen például, hogy a németek sietve megépítették az Északi Áramlatot és nagyon igyekeznek úgy politizálni, hogy ne kerülhessen veszélybe az azon érkező gázhoz való hozzáférésük.
Tanultak abból, hogy a II. vh.-t a saját természeti erőforrások hiánya és a másokéhoz való hozzáférés korlátozottsága miatt is bukták el.

Megjegyzés: sok tévedést és meglepetést kerülhetsz el az életben, ha nem becsülsz alá másokat és kellő kétkedéssel viszonyulsz a saját képességeidhez és álláspontjaidhoz...
(pl. a németek is elég nagy árat fizetnek azért, hogy űbermensnek hitték magukat és nem tanultak pl. Napoleon hasonló hibájából. A realitásokkal bizony számolni kell, méghozzá reálisan...)
_pampa 2015. 06. 23. 11:38
Előzmény: #58  Törölt felhasználó
#59
Akinek ez a "hite" azzal nehéz erről értelmesen beszélgetni....

Az USA-ban egy FELTÉTELEZETT (!) 10 napos teljes áramszünetnek kánikulai időszakban mennyi áldozata lenne?
Ugyan ezen időszaknak Afrikában egy sivatagos részén?

A termőföld sem visel el korlátlan műtrágyázást.
Nem beszélve annak a csapadékvízre gyakorolt hatásáról.

A Föld eltartó képessége korlátozott.A tudósok max. csak ennek a mértékét tudják bővíteni,korlátlanná nem tudják tenni a tudomány jelenlegi állása szerint.
Törölt felhasználó 2015. 06. 23. 10:58
Előzmény: #53  pampa
#58
"És ezek a "szuper aggyal" rendelkező emberek hogyan tartanák el magukat, családjukat ha már senkinek sem kellene a "termékük" ? "- esetleg keresnének más területet? nem bugattit fejlesztenének, hanem erőművet...
abban azért egyet érthetünk, h egy gépészmérnök jobb eséllyel képes váltani a munkaerőpiacon, mint egy segédmunkás, akinek a munkáját lassan kiváltják az ahogy írod:"szuper aggyal" rendelkező emberek találmányai.

van olyan vita, amibe kevés értelme van beleállni, ez szvsz olyan. ha azt mondod, h egy alacsony képzettségű földművesnek (pl.orosz paraszt:)) jobbak az esélyei, mint egy egyetemi végzettségű akár mérnöknek, akár orvosnak, akkor finoman szólva is alulinformált vagy.ha ez így lenne, akkor nem itt írogatnál naphosszat, hanem pl. paprikát kapálnál.(mondjuk akkor legalább nem terjesztenél hülyeségeket, de nyilván ezért jobban fizetnek, meg nem is olyan megterhelő)

"Könnyű az az élet ahol bemész a boltba és megveszed az élelmet.
Nem volt ez így régen ahogyan nem lesz mindig így. Ezen a területen is változás lesz. "- az, h a jövőről kijelentő módban írsz, sokat elárul.ilyet értelmes ember nem ír le, max feltételes módban, mert a jövőt senki sem ismeri.(min. ezt megtanulhattad volna egy tőzsdés portálon), bár igaz, az írásaid alapján nem preferálod a tanulást:)

abban viszont igazad lehet hosszú távon, h nem lesz ez így. változás nemcsak, h lesz, de már el is kezdődött. lásd pl. Amazon, v különféle webáruházak.lehet, h 20-30 év múlva nem is lesz a mai értelemben vett bolt,ahová be tudnál menni. de ez csak lehetőség, nem tény;)

nyugi, tudom, h te a vissza a barlangba, cserekereskedelemhez-re gondolsz, de reméljük, h tévedsz.

amúgy ha ennyire vágyódsz ezekhez, miért írogatsz non stop egy számítógépen egy fórumra, amit az internet köt össze?gondolom ezeket a készülékeket sem alulképzett segédmunkások találták ki...
_pampa 2015. 06. 23. 10:34
Előzmény: #56  Törölt felhasználó
#57
Látod van ilyen.....az USA pedig olajat vesz a világpiacon....
Ahogyan talán (?) Európa legnagyobb aranykészlete Magyarországon található....
Törölt felhasználó 2015. 06. 23. 10:31
Előzmény: #46  pampa
#56
Ahhoz képest milyen jól állnak a ruszkik termőfölddel, kaja importra szorulnak...
elemes
elemes 2015. 06. 23. 10:09
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#55
"Ezzel a Putyin megállapítással nem lehet vitatkozni... "

Vagy inkább nem szabad.
elemes
elemes 2015. 06. 23. 10:09
#54
Nehéz dolog elnöknek lenni.
pampa 2015. 06. 23. 08:47
Előzmény: #49  kardkovacsi
#53
"Most próbálj meg egy Bugatti Veyront építeni. Hány mérnököt találsz a világban aki meg tudja azt csinálni? Hány cég van aki képes ilyenre? 2-3? "

És ezek a "szuper aggyal" rendelkezőm emberek hogyan tartanák el magukat, családjukat ha már senkinek sem kellene a "termékük" ?

Könnyű az az élet ahol bemész a boltba és megveszed az élelmet.
Nem volt ez így régen ahogyan nem lesz mindig így. Ezen a területen is változás lesz.

"Az arány a lényeg. Egyiken dolgozik humán erőforrásként egy csomó ember és 2 tonna vasból képes olyat előállítani amiért a másik 4.5 millió litert hajlandó adni az általatok oly fontosnak vélt erőforrásból."

Ne beszéljünk arányokról egy olyan világban ahol egy zseniális tudással bíró agysebész a töredékét keresi mint egy "idióta,tanulatlan,bunkó celeb" akinek jó a nézettsége és a "szerencsétlenkedésére,trágárságára" épülő műsorban jó drágán lehet eladni a mosópor reklámot.....

szvsz
stock33
stock33 2015. 06. 23. 06:30
Előzmény: törölt hozzászólás
#52
akkor miért próbálsz mellettük érvelni? :)
a fizetett társaidat megértem, ebből élnek, de te láthatóan egy amatőr vagy, 2-3 gyomros után azonnal feladod. mondjuk hasonlóan magas labdákat dobáltál, mint a fizetettek, vétek lett volna nem lecsapni őket :)
Törölt felhasználó 2015. 06. 22. 23:39
Előzmény: #41  szivacs
#51
miért, milyen központú legyen?
nagyon hiányosak az ismereteid, h a pénz csak papír.lehet akármi, amit annak elfogadnak.(pl. bitek egy számítógépen)

koncentrálok én, de mi neked az erőforrás?
mert ahogy látom erősen kevered a nyersanyagot az erőforrással.
hogy egy klasszikust idézzek:
учиться, учиться, учиться :)
Törölt felhasználó 2015. 06. 22. 23:30
Előzmény: #46  pampa
#50
és miért értékes MOST az olaj? mert volt olyan feltaláló, aki épített olyan eszközt amihez kell.
kis túlzással a sivatagot is termővé lehet tenni, ha van megfelelő tudás, ezen keresztül technológia(öntözés, szárazságtűrő fajok nemesítése...)
miből gondolod, hogy ami ma eladható exportcikk az oroszoknak, az holnap is az lesz?
olaj helyett napenergia pl. és a hajukra kenhetik az olajukat.
azért európában termőföld és víz lesz, ettől nem kell tartani.
vajon miért vannak az agrártermékek árai jelenleg a béka feneke alatt?
egységnyi területen miért lehet ma nagyobb termésátlagot elérni mint pl 100 éve?
nem azért, mert iván, az orosz paraszt nem 8 órát melózik, hanem 16-ot, hanem azért, mert a képzett emberek által létrehozott új találmányok, technológiák ezt lehetővé teszik.
bármennyire is hihetetlen, a No1. érték mindig a humántőke, a képzett ember.
minden más csak utána jön.
és - már megbocsáss- ezt csak az nem fogja fel, aki nem tartozik ebbe a körbe.
kardkovacsi 2015. 06. 22. 20:32
Előzmény: #46  pampa
#49
"És ki veszi meg?
Aki olajat ad el.
Érzed a lényeget. :))) " - nem teljesen mindegy ki veszi meg? Az arány a lényeg. Egyiken dolgozik humán erőforrásként egy csomó ember és 2 tonna vasból képes olyat előállítani amiért a másik 4.5 millió litert hajlandó adni az általatok oly fontosnak vélt erőforrásból.
Ebből is nagyon jól látszik, hogy melyik a fontosabb. Ma olajat bárkitől vehetsz bármennyit. Örül, hogy eladhatja neked.
Most próbálj meg egy Bugatti Veyront építeni. Hány mérnököt találsz a világban aki meg tudja azt csinálni? Hány cég van aki képes ilyenre? 2-3?
és sorolhatnánk az iparágakat amiben a nagy erőforrásokkal rendelkező országok sehol sincsenek. A hajukra kenhetik az oroszok a olajukat amikor például az átlagéletkor a németeknél 20 évvel magasabb mint az oroszoknál köszönhetően az orvostudománynak.
kardkovacsi 2015. 06. 22. 20:23
Előzmény: #47  szivacs
#48
1. Áruld el nekem Európa hány ilyen bunyóba lépett be?
2. Persze fognak érte háborúzni, mert ingyen pénz...csak nem ez adja egy ország erejét és gazdagságát. Pont ezért hoztam fel példának 2 tonna "jól megmunkált vasért" 4.5 millió liter olaj.
Mellesleg nem a kábítás hat rám hanem az, hogy látom (tapasztalom) pl. mennyit keres egy tanult ember meg mennyit egy 8 általánossal rendelkező. Valahogy itt is kijön a tudás alapú társadalom.
szivacs
szivacs 2015. 06. 22. 19:45
Előzmény: #45  kardkovacsi
#47
"Ez az erőforrás duma már rég lejárt. Kb. a II. világháború óta." - ja, persze. Látom rád hatott a kábítás. Szerinted a II.vh. óta háborúra költött sokezer milliárd dollárt az erőforrások vagy a tudás megszerzéséért dobták be?
A milliós emberáldozatról nem is beszélve...
pampa 2015. 06. 22. 19:45
Előzmény: #45  kardkovacsi
#46
"1 Bugatti Veyron ára 2.25 millió dollár. Ez 37500 hordó olaj (4.5 millió liter). Remélem érzed az arányokat. 2 tonna "vasért" 4.5 millió liter olaj."

És ki veszi meg?
Aki olajat ad el.
Érzed a lényeget. :)))

Nem az olaj,gáz,arany,gyémánt, stb... az érték hanem a termőföld és az édesvíz.

Ebből nagyon jól állnak az oroszok.
Az arabok pedig nagyon rosszul.

Tehát, hogy melyik állam gazdag,melyik szegény....
kardkovacsi 2015. 06. 22. 19:33
Előzmény: #41  szivacs
#45
Ez az erőforrás duma már rég lejárt. Kb. a II. világháború óta. Koncentrálj a tudásra. Ez az amit nézni kell.
Ebben pedig sehol nincsenek az oroszok. Nézz meg mondjuk egy orosz autót vagy egy németet. A fegyverekről meg a többi hi tech iparágról nem is beszélve.
Pont ez volt az amit felismertek a németek a II. vh. után, hogy ha csinál mondjuk egy jó autót (ami 2 tonna nyersanyagot tartalmaz) azért több ezer hordó olajat hajlandó az orosz vagy az arab adni. 1 Bugatti Veyron ára 2.25 millió dollár. Ez 37500 hordó olaj (4.5 millió liter). Remélem érzed az arányokat. 2 tonna "vasért" 4.5 millió liter olaj.
Törölt felhasználó 2015. 06. 22. 19:19
Törölt hozzászólás
#44
stock33
stock33 2015. 06. 22. 19:13
Előzmény: törölt hozzászólás
#43
eu gazdaság bővül, orosz gazdaság 6%-kal esik vissza...

meg tudod fejteni a rejtélyt? :)
nem olyan bonyolult az...

kínai-orosz, két jó barát? :)
stock33
stock33 2015. 06. 22. 19:11
Előzmény: törölt hozzászólás
#42
miután kivetted a biliből a kezed, mosd meg, ne kezd egyből szopni az ujjad...

magyarok százezreit kérdezheted végig arról, hogy a kommunisták 20 évét, vagy a nyugatiak 20 évét tartják előrébb mutatónak... tudod, azon magyarok százezreit, akik az elmúlt 5 évben kivándoroltak Magyarországról. na, kicsi komcsi ivadék, mond csak, szerinted hova vándorolt el több százezer magyar az elmúlt öt évben?
szivacs
szivacs 2015. 06. 22. 19:08
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#41
Pénzközpontú világkép!
A pénz csak papír, amiért vagy adnak valamit vagy nem.
Koncentrálj az erőforrásokra! Kinek nagyobb is az erőforrás-import-függősége?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek