Topiknyitó: Portfolio 2015. 04. 01. 12:55

Miért hibásak a Quaestor-ügyfelek? 2.0  

Ugrás a cikkhez
Sok utólagos elemzést olvashattunk már az elmúlt három hétben arról, hogy miért a Quaestor-kötvény vásárlók a felelősek elsősorban a mostani veszteségeikért, és miért nincs erkölcsi alapjuk a felügyeletre és mindenki másra mutogatni a 10-15 éves...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=212161
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
aliben 2015. 04. 01. 18:37
Előzmény: #19  aliben
#20
a kisbefektetők hibáztak, mert bíztak az állami pénzrendszerben, bíztak az állami felügyeletben, és ez bizony nagy hiba volt.(itt nem mindenkit ellenőriznek, ezentúl azt kell megnézni, hogy magyar, vagy külföldi pénzintézetbe fektetik-e be a pénzüket)
aliben 2015. 04. 01. 18:32
Előzmény: #18  Phylaxa
#19
egyetértünk, megyünk a lejtőn szépen lefelé
Phylaxa 2015. 04. 01. 18:22
Előzmény: #16  aliben
#18
Az állami veszteséget az adófizetők fizetik ki. Mint ahogyan a bankokat is az adófizetők mentik meg. Ha nem megy máshogy, akkor az állam adókat emel és hitelt vesz fel.

A magánszemélyek veszteségeire is van törvény. Azt csak egy bizonyos mértékig és bizonyos esetekben vállalják az adófizetők.
Ha nem így lenne, akkor mindenki hitelt venne fel és tőzsdézne. A veszteséget pedig majd állják az adófizetők. Meddig? Ameddig Csődbe nem menne az ország. Szerintem úgy 1 év alatt kő kövön nem maradna.Ennyi.
Törölt felhasználó 2015. 04. 01. 18:05
Előzmény: #3  totoro
#17
Tavaly voltam 5 elemzoi eloadason amit a PF szervezett Obudan, Bencze Balazs nevu ur tartotta minden alkalommal, a Questor minden egyes eloadason emlitve volt, hogy a kotvenyet messze el kell kerulni mert semmi nem all mogotte!
Brokercege nulla, utazasi irodaja masik nulla, ingatlanfeljesztesei a harmdik nulla es barmikor bedolhet! MENNYIRE IGAZA LETT!!!
Ok az Erstet ajanljak, semmi olyet nem ami mogott nem all bank.

aliben 2015. 04. 01. 17:54
Előzmény: #4  Phylaxa
#16
A Szécheny bank(Töröcskei) bedőlése, meg a 148 milliárdos MKB bank veszteség, mint állami bankok vesztesége nem okoz összeomlást, az is 200 milliárd, ami = Q. hiánnyal?? Vagy az állami veszteséget a jóisten fizeti ki? (A RÓZSASZÍN SZEMÜVEG LEHULLHATNA MÁR)
elemes
elemes 2015. 04. 01. 17:39
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
ez itt egy fórumon jól hangzik, de 150 milliárdot aligha bankjegyek és érmék formájában tologatta a kvesztor. ha meg átutalással jött a zsé, akkor annak nyoma van.
Törölt felhasználó 2015. 04. 01. 17:29
Előzmény: #13  elemes
#14
" milyen formában jelent meg a Quaestor könyvelésében?"

1. melléklet (kockás füzet) :)))
elemes
elemes 2015. 04. 01. 16:47
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
"ergo nem is fizetett rá a Quaestort BEVA-díjat, tehát nem is biztosított az állomány"

A Quaestor Értékpapír Zrt nem tudta szabályosan a befektető nevére bejegyezni a kötvényt, mert a Keler számlán összesen csak 70 milliárdnyi (különböző sorozatú) kötvényt tarthatott.

Az érdekes kérdés, hogy az ügyfelek által a Quaestor Zrt számlájára átutalt pénz, amiért NEM KAPHATOTT valódi, Kelernél bejegyzett kötvényt, milyen formában jelent meg a Quaestor könyvelésében?
Törölt felhasználó 2015. 04. 01. 16:36
#12
BEVA VAGY NEM BEVA AZ ITT A KÉRDÉS?
2015. ÁPRILIS 1. SZERDA | 16:24 | CITADELLA
Óriási a káosz a fejekben a BEVA Quaestor kötvényekre vonatkozó kártalanításával kapcsolatban, ezért érdemes leszögezni a leglényegesebbeket.

Az Alap akkor kártalanít, ha az értékpapírcégnél lévő pénzünk vagy értékpapírunk eltűnik:

www.bva.hu

"A Beva kártalanítására azok a befektetők számíthatnak, akik a Beva tagjával a biztosított befektetési szolgáltatási tevékenységek, illetve kiegészítő szolgáltatások valamelyikére érvényes szerződést kötöttek, és e szerződés alapján a befektetési szolgáltató birtokába került, és nevükön nyilvántartott vagyont (értékpapír, pénz) a befektetési szolgáltató nem tudja kiadni számukra."

Tehát ha veszek MOL részvényt 30000-n, és leesik 8000-re vagy akár 0-ra az ára, akkor a BEVA nem kártalanít (szép is lenne). Ugyanígy, ha veszek Quaestor kötvényt és annak értéke a kibocsátó csődje miatt leesik nullára, nem kártalanít. Nem arra van a BEVA, hogy az értékpapírbefektetés kockázatát kivédje, hanem arra, hogy az értékpapír eltűnése-ellopása miatti problémát kezelje. Magyarul, az teljesen egyértelmű, hogy a "valódi" Quaestor kötvényekre nem terjed ki a BEVA hatálya, ez nem is kérdéses.

A jogi dilemma arra vonatkozik, hogy az ún. "fiktív kötvényekre" kiterjed-e?

Itt is lehet érvelni pro és kontra. Mivel nem vagyok értékpapírjogász így csak néhány egyszerű érv. A kártérítés melletti fő érv ez, hogy a befektetők nem kötvényt kaptak, hanem a brókercég csak átvette a pénzüket, tehát nekik pénzzel tartozik a brókercég, ami nincs meg, tehát kiterjed rá a BEVA.

Ugyanakkor a befektető szándékolt jogviszonya nyilván kötvényvásárlás volt, akkor is ha nem kapta meg a kötvényét, ami amellett érv, hogy nem jár a BEVA kártérítés. Ráadásul a Tpt. 217/4. paragrafusa alapján "A kártalanítás mértékének megállapítása során a befektetőnek az Alap tagjánál fennálló, valamennyi biztosított, és a tag által ki nem adott követelését össze kell számítani.". Tehát a Quaestornál lévő BIZTOSÍTOTT követelésekre vonatkozik a BEVA. Ám mivel ezek a befizetések fiktív bizonylatok alapján lettek (???) lekönyvelve (vagy nem, ki tudja), ezért erről az állományról nem is tudott senki, ergo nem is fizetett rá a Quaestort BEVA-díjat, tehát nem is biztosított az állomány. Ezek alapján nem jár BEVA kártérítés.

Jól látszik, hogy mindkét oldal mellett lehet érveket felhozni, ám az kissé fura helyzet lenne, ha a valódi kötvényekre nem járna, a fiktívekre meg járna a kártérítés, lehet érezni, hogy ez elég torz megoldás.

A kérdésről lehet és kell is vitatkozni, de egy biztos: a helyzet nem egyértelmű, komoly jogi érvek ütköztetésére lenne szükség az ex catedra kijelentések helyett. Nyilván a politikailag "legegyszerűbb megoldás", ha fizet a BEVA, mint a katonatiszt…
elemes
elemes 2015. 04. 01. 16:32
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#11
... a szimpla politikai elfogultság, vagy a személyes érintettség (= sok pénzed veszett oda)
elemes
elemes 2015. 04. 01. 16:32
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Csak azért nem mondom, hogy gyermekien misztikus elképzelésed van az állami hivatalok mindenhatóságáról, mert ésszerűbb magyarázat a szimpla politikai elfogultság.
Törölt felhasználó 2015. 04. 01. 16:11
Előzmény: #7  elemes
#9
Továbbra sem értek Veled egyet. A hivatalban volt illetékességgel és hatáskörrel rendelkezett állami alkalmazottakat igenis terhelheti felelősség a hatályos Btk. alapján is (pl. hivatali visszaélés, hűtlen- vagy hanyag kezelés stb.). Nem politikai-, hanem büntetőjogi felelősségről beszélek. Itt pedig lehet a büntetés része pénzszolgáltatás sőt vagyonelkobzás is. Ezt nem szabad elfelejteni.

Ahogyan a rendőr is felel, ha bűncselekményt követ el, és az jogerős ítélet mondja ki, és mindenki más is.
Törölt felhasználó 2015. 04. 01. 15:55
#8
Dióslaki Gábor nézzen szét a BÉT mocsok kategóriájában. Soroljunk cég neveket, vagy elég innen pár topic címe?
Befektetői.érdekvédelem.
Magyarországon ezt a kettőt egymás után említeni is vicc.

Leírták a hvg-n, ha jól emlékszem, hogy még perrel is fenyegették őket, hogy ha leírják a sztorit a cégről. Szóval igen, persze az újságírók felelőssége. Nem, elvileg az MNB-é, vagy az érdekvédőké.
Azok az érdekvédők, akikről semmit nem lehet hallani. Vagy nagyra nyitották a szájukat a tolvajrészvényeknél, Norbinál (ott volt valami talán), meg a BTelnél? Szóval hagyjuk inkább.
elemes
elemes 2015. 04. 01. 15:43
Előzmény: #1  Portfolio
#7
vááááááááááááááááááááááááááááááá

elolvastam ezt a cikket és ledobta a szíjat az agyam.

Létem ha végleg lemerült
ki imád tücsök-hegedűt?
Lángot ki lehel deres ágra?
Ki feszül föl a szivárványra?
Lágy hantu mezõvé a szikla-
csípõket ki öleli sírva?
Ki becéz falban megeredt
hajakat, verõereket?
S dúl hiteknek kicsoda állít
káromkodásból katedrálist?
Létem ha végleg lemerült,
ki rettenti a keselyűt!
S ki garantálja fogába tartva
a Quaestor kisbefektetűt?
aliben 2015. 04. 01. 14:41
#6
volt itt már földmutyi, trafikmutyi,nyugdíjmutyi, takarékmutyi, most meg van a brókermutyi. Hát ilyen mutyi országban élünk. A kitiltási botrány sem véletlen volt, csupán arról szólt, hogy a csókosoknak mindent szabad, nemvizsgálni őket, csak az ellenséget(aki nincs velünk). Mert a mieinket meg kell védeni mindenáron, ILYENÁRON.(Az is érdekes, hogy a gazdasági újságírók tudták, hallgattak, a pénzügyi felügyelet, meg az MNB meg természetesen semmit nem tudott, nem olvasnak, nem írnak, nem tudják mi a dolguk, miért vannak fizetve, miért felelnek......)
Törölt felhasználó 2015. 04. 01. 13:53
Előzmény: #1  Portfolio
#5
"Az állami vezetők és alkalmazottak miért nem felelősek anyagilag, ha később kiderül, hogy pocsékul dolgoztak? Ők miért nem viselik hibás döntéseik anyagi következményeit?"

Persze, ezt vezessük be minden állami alkalmazottra...
Kezdjük a például egyből rendőrökkel, akinek az illetékességi területén gyilkosság történik annak vegyük el a kocsiját utána a házát... stb. Mert ugyebár nem megfelelően végezte a munkáját.
Természetesen szélsőséges a példa, de kb ennyire értelmes az egész cikk...
Phylaxa 2015. 04. 01. 13:46
Előzmény: #1  Portfolio
#4
Itt is csak azt tudom leírni, hogy meg kell kérdezni mindig, hogy "Ha probléma történne, akkor kitől kapnám vissza a tőkém?"

Egyébként az állam egyértelműen hibás. Az ellenőrzés hiánya miatt.

Hogy miért nem vállal egyébként felfelősséget az állam ilyen kötvényekért? Tegyük fel, hogy vállal:

Ha vállal, akkor megtörténhet, hogy 3000 yard tőke halmozódik fel papíron, mert az elejétől kezdve az újakkal fizettették a kamatot. Elérkeztünk a mához. 3000 milliárd forintot kell az államnak összekapkodnia azonnal. Paks ugrana, de sok minden más is. SZociális ellátás? Oktatás? Az érték bármekkora lehetne. Eljuthatnánk a totális összeomláshoz is.
totoro
totoro 2015. 04. 01. 13:36
#3
Kedves Portfolió csapat és egyébb gazdasági újságírónak nevezett ingyenélő bagázs, továbbá mindenféle kamufelügyeletek:

A legnagyobb felelősség a tiétek. Mindenki tudta, hogy nincs rendben a Questor. Ti is tudtátok, és a felügyelet is tudta. Vissza lehet olvasni, itt a fórumokban is számtalanszor előkerült már az utóbbi egy évben, még bőven a botrány előtt! És azt is mindenki tudja, hogy a BÉT-en most is működik néhány cég amelyet csalók működtetnek, és semmi más céljuk nincs, mint a befektetők megkopasztása. És ilyen cégek már jelen vannak évtizedek óta a tőzsdén, minden különösebb retorzió nélkül becsaphatják és kirabolhatják a befektetőket. Őket ki mentette, ki menti meg? Akik most is hisznek a Btel és társai típusú csalóknak, azokat ki fogja kártalanítani? Hogy lehet komolyan venni az egész szektort, ha gond nélkül hagyja lavírozni az ilyen alakokat? Hogy lehet komolyan venni egy olyan gazdasági újságíró társadalmat, ami nem emeli fel a szavát, nem nyilvánít véleményt pl. a Kárpótlási jegy ügyében ahol az állam rabolja ki, és csapja be a jegytulajdonosokat? És sorolhatnám. Dilettánsok és féltehetségek gyülekezete vagytok.
aliben 2015. 04. 01. 13:27
Előzmény: #1  portfolio
#2
Hát a sok államvédőnek, aki lehülyézi a károsultakat, ezt is el lehet olvasni

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek