Topiknyitó: Portfolio 2015. 03. 18. 08:43

Megszűnik az adóbevallás mostani rendszere Magyarországon  

Ugrás a cikkhez
A Nemzetgazdasági Minisztérium egy olyan adózási tervezeten dolgozik, amely szerint a cégek és a magánszemélyek számára 2017-től megszűnik a személyi jövedelemadó bevallásának jelenlegi rendszere - derül ki az Origo birtokába jutott tervezetből,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=58&i=211556
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2015. 03. 19. 16:33
Előzmény: #18  upgrayeddAKS
#20
Annyi bizonyos, hogy a kormány által is elismerten az adminisztráció egyszerűsítésében nem sikerült haladást elérniük, sőt!
Egyes területeken sikerült néhány sárkányfejet levágni, de másutt 3 nőtt ki helyette - úgyhogy lenne tennivalójuk bőven.
szivacs
szivacs 2015. 03. 19. 16:30
Előzmény: #18  upgrayeddAKS
#19
Akkor most találgassuk, hogy mire gondolhatott?
Egyszerűbb lenne ha leírná, nem?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 03. 19. 16:25
Előzmény: #12  szivacs
#18
sztem vmi sales tax-hez hasonló adóra gondolhatott, ami sokkal jelentősebb bevételt adhatna, mint az ÁFA, és nem lehetne vele annyit trükközni...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 03. 19. 16:24
#17
"Az új megállapodás értelmében a tagállamok és Svájc 2018-tól bevezetik a pénzügyi számlákkal kapcsolatos teljes körű információcserét."

inkább nem írom le, miket gondolok erről :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 03. 19. 16:19
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#16
nekem van egy olyan érzésem, hogy azokra a NAV rá akar majd szállni, akik eltérnek az általa megállapított adótól (rájuk illik sok paraméter alapján ez a mentalitás)
annyira nem ismerem a NAV-ot, hogy fel tudjam mérni, mennyire balfékek vagy sem, de azt én is látom, hogy piszlicsáré ügyekkel foglalkoznak rengeteget, aztán nem marad idő és energia a nagy lenyúlásokkal foglalkozni...
így sztem logikus, hogy vmi ilyen hátsó szándékuk is van / lehet...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 03. 19. 16:11
Előzmény: #6  stock33
#15
"hány olyan adózó lesz, aki meg se nézi mit küldött a NAV, helyette csak bólogatni fog, mert hát a NAV küldte, akkor biztos jó, én aztán le nem ülök megnézni."

voltaképp ez is jó "stressztesztnek" :)
úgy értem: ha a NAV az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket korrekt módon meg tudja oldani, akkor elvileg jó is lehet a rendszer... ha nem, akkor sztem is sz..r lesz valószínűleg...
amit viszont érdemes még figyelembe venni: volt-e olyan (és ha igen, mekkora hányadban), hogy az adóbevallás buktatta le a hanyag/trükköző munkáltatót?
ha abszolút 0 az ilyen esetek száma, akkor nem annyira biztos, hogy ez lesz a megfelelőség akadálya
de tény, hogy minden ilyen ellenvetéssel számolni kell, ezek nagyon is helyénvaló aggodalmak...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 03. 19. 16:00
Előzmény: #5  stock33
#14
"most a NAV küldi ki a papírt, így sokakban azt a reflexet váltja ki, hogy "na, akkor ennyi jövedelmem volt, hisz a NAV is ezt mondja, szóval okéska". és ezzel az indokkal azt mondja, hogy az egyéb jövedelmei nem adókötelesek.......... "

ez mondjuk abszolúte igaz...
én különben a cikk alapján abból indultam ki, hogy nem kötelező lesz, hanem ez lesz a default, és a bevezetés után nem arról kell majd nyilatkozni, hogy egyszerűsített bevallást kérsz, hanem az nyilatkozik, aki nem kéri ezt.
feltételeztem továbbá, hogy aki a munkáltató általi adómegállapítást kéri, annak ez után szintén nem lesz semmi dolga: annak lesz csak, aki NEM kéri, most meg mindkét réteg beadja uazt a lapot, csak az egyik a 30-ast, a másik a 29-est tölti ki...
lehet, hogy ezeket géppel dolgozzák fel, és 0% hibával seperc alatt megcsinálja az OCR, de ebben nem vagyok biztos :)
így nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez a metodika olyan jó, ami most van pl. a fent említett adatfeldolgozás során...
mindenesetre ígyis-úgyis elég nagy macera az egész nyilatkozósdi, családi kedvezménnyel, 1+1%-kal, stb.
ha ennek kiküszöbölésére kitalálnak egy jó módszert, akkor hajrá :) (persze a családi kedvezménnyel, 1+1%-kal, stb. a NAV is csak úgy tud számolni, hogy az előző évi adatokat feltételezi, és azt küldené el ebben a "default" bevallásban, stb., az adatokat meg ugyebár a munkáltatótól venné - aztán ha Gipsz Jakabnak nem tetszik, akkor megcsinálja maga, és a Kutyafüle Alapítvány helyett megjelöli a Macskafüle Alapítványt, stb.)

a munkáltató-váltás sztem pont a fentiek miatt nem lenne gond: ebben az esetben ugye nem tudod a munkáltató általi megállapítást kérni, de a NAV elvileg látja az összes munkáltatódat, így ki tudná számolni. ez inkább előny lenne, de csak akkor persze, ha a NAV tud mit kezdeni az adtokkal...
persze ha abból indulunk ki, hogy a bevallások nem stimmelnek, akkor tényleg lesz eltérés, és nyilván ezt a lehetőséget is meg kell vizsgálni: mekkora ennek az előfordulási gyakorisága, stb., mekkora "időráfordítással" jár a hiba kiküszöbölése, stb. stb.
őszintén szólva ezt nem "számolgattam" bele, inkább csak az előnyeire koncentráltam :)
nyilván lehet, hogy sok ott a full hülye, és az egész katasztrofális lenne, de ez inkább kivitelezési hiba - nem önmagában az ötlet rossz tehát, hanem max. a megvalósítás lehet majd rossz szvsz.
ill. persze amit leírtál (és az elején idéztem), az bekavarhat még rendesen, ezért nem biztos, hogy jó az időzítés ...lehet, hogy addig várni kellene vele, amíg más lesz a népek mentalitása, stb., de akkor kb. soha nem lesz bevezetve :)
szóval: ha a felvetéseidre JÓ problémamegoldás születik, akkor simán lehet ez egy jó rendszer.
abban viszont egyre inkább biztos vagyok, hogy a tételes ÁFA-bevallás bevezetése sem lenne ennél sokkal komplexebb feladat, annak viszont sokkal több jótékony hatása lenne. attól tartok, hogy utóbbit azért sem akarja egyik kúrmány sem bevezetni, mert szeretnek a zavarosban halászni, a pártok kampányát finanszírozó cégek nagy megelégedésére...
(remélem, nem hagytam ki semmit, elég sok mindent akartam leírni)
Törölt felhasználó 2015. 03. 19. 15:27
Előzmény: #12  szivacs
#13
"Tetszetős - bár konzisztensnek nehezen mondható. "

Lehet olyasmire gondol mint a szocializmusban volt.
Nem adóelőleg hanem adó, és a támogatások, segélyek különválasztva.
szivacs
szivacs 2015. 03. 19. 15:18
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
"Ezért mondom én, hogy minden szír, szar adót .. megszüntetni ÁFÁT 5%-ra levinni .. és minden jövedelmet a fogyasztáson keresztül adóztatni. "
Tetszetős - bár konzisztensnek nehezen mondható.
Most már csak azt számold ki, hogy az egyedüli 5% ÁFA-ból mennyi adóbevétel lesz a mostani adóbevételekhez képest?
Törölt felhasználó 2015. 03. 19. 11:09
Előzmény: #10  jancsika
#11
Ebből lesz olyan katyvasz, hogy öröm lesz nézni.

Ezért mondom én, hogy minden szír, szar adót szem jöv adó, garázs adó, sárga csekk adó, súly adó stb megszüntetni ÁFÁT 5%-ra levinni az állami alkalmazottak létszámát első körben felére csökkenteni és minden jövedelmet a fogyasztáson keresztül adóztatni.
A fogyasztáson keresztül a gazdaságot felpörgetni ami munkahelyeket fog generálni.
Az elmúlt 25 év tolvajait elszámoltatni és ahol indokolt ott teljes vagy részleges vagyon elkobzás.
Ebben a jelenlegi tolvaj világban rendet kell csinálni.
jancsika 2015. 03. 19. 10:55
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
A legnagyobb királyság az lesz, ha olyannál is dolgozik az illető aki nem teljesíti az adatszolgáltatását, vagy nem úgy teljesíti.

Sztem ez majd a választások előtt fog kijönni, mint valami hihetetlen adminisztráció egyszerűsítés a szokásos neszes semmi fogd meg jól tartalommal.

Törölt felhasználó 2015. 03. 19. 10:37
Előzmény: #1  Portfolio
#9
Nem pofozgatni kellene ezt a szar adót, hanem sok más kis szír szar adóval együtt megszüntetni.
stock33
stock33 2015. 03. 19. 09:55
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
sehogy
a NAV csak azoknak tud ilyen adóbevallást gyártani, akiknek kizárólag magyarországi illetőségű kifizetőktől származik bevétele (magyarra fordítva pl. magyar cég által fizetett bér, osztalék, stb., amik után a kifizető teljesítette bevallási kötelezettséget).
ennek ellenére a NAV neked is fog küldeni egy "szerintük ez, de talán mégse" jellegű bevallásszerűséget, amit te egyből dobhatsz is a kukába. rosszabb esetben mindenki hívogathatja majd a NAV-ot, hogy akkor most mit csináljon, és ezt látva az NGM 2018-ra visszaáll a régi szabályozásra.
Törölt felhasználó 2015. 03. 19. 07:38
Előzmény: #6  stock33
#7
Én adószámos magánszemély vagyok.
Negyedévente befizetem az SZJA előlegem egy csekken. Ennyi. Ebből hogy lesz adóbevallás ?
stock33
stock33 2015. 03. 19. 07:28
Előzmény: #5  stock33
#6
"ha pl. egy munkavállaló év közben váltott munkahelyet és valami nem stimmel a NAV által küldött "bevallással", akkor hogyan tovább????"

ja, ne feledkezzünk meg egy lehetséges reakcióról: leszarom, NAV mondja, akkor legyen úgy...
azaz eddig kiderült, hogy valahol hiba van, hisz az adóbevallást beadó magánszemély akaratlanul is "lebuktatta" a vétkest, a jövőben meg... vajon hányan fogják felvállalni a hibát látva az utánajárással járó hercehutcát, és hányan fogják leszarni a hibát? hány olyan adózó lesz, aki meg se nézi mit küldött a NAV, helyette csak bólogatni fog, mert hát a NAV küldte, akkor biztos jó, én aztán le nem ülök megnézni.

én az NGM helyében e helyett a HÜLYESÉG helyett inkább a magyar adórendszer egyszerűsítésén dolgoznék, hogy az adóbevallás ráférjen egy A4-es lapra, egy lapra, aminek az alsó felét a kitöltési útmutató foglalja el 12-es betűmérettel.
stock33
stock33 2015. 03. 19. 07:02
Előzmény: #4  upgrayeddAKS
#5
mi ebben értelmes?

pl. maradjunk a béreknél a munkáltatónak ahogy eddig a jövőben is küldenie kell a bevallásokat, hisz a NAV ebből dolgozik, azaz ebben semmi egyszerűsödés. ezt követően a NAV kiküld a munkavállalónak egy "szerintem így néz ki" bevallást. honnan tudja a munkavállaló, hogy az jó? hát onnan, hogy megnézi a munkáltatótól kapott összesítést (=jelenlegi igazolás), azaz a munkáltató terhe ugyanaz, mint eddig volt, sőt: ha pl. egy munkavállaló év közben váltott munkahelyet és valami nem stimmel a NAV által küldött "bevallással", akkor hogyan tovább???? melyik munkáltatónál van gond? honnan derül ez ki? hát onnan, hogy nyakadba veszed a világot és elmész a NAV-ba, majd a munkáltatókhoz (jó kis körutazás...).
és ez csak a legegyszerűbb eset, amikor csak bére van valakinek.

eddig az volt a gyakorlat, hogy az adóbevallás miatt egyértelműen neked kellett tisztában lenned az adózói kötelezettségeddel, neked kellett utána járnod, hogy van-e adóköteles jövedelmed. most a NAV küldi ki a papírt, így sokakban azt a reflexet váltja ki, hogy "na, akkor ennyi jövedelmem volt, hisz a NAV is ezt mondja, szóval okéska". és ezzel az indokkal azt mondja, hogy az egyéb jövedelmei nem adókötelesek..........
elég csak arra az egy évre gondolni, amikor a kifizetők által magánszemélytől bérelt ingatlan adóelőlegét nem kellett a kifizetőnek levonnia, hanem a bérbeadókra bízta az adóhatóság a befizetését. óriási nagy bukta lett belőle, senki se fizette, 1 év után visszahozták a korábbi rendszert.
és itt is ezt várom, a jövőben az emberek azt fogják mondani, hogy a NAV ezek szerint csak arról tud, hogy volt bérem, a vaterázás, tőzsdézés, magánbérbeadás, stb. meg nem adóköteles.... akik most váltanak ,azokban még ott lesz, hogy DE EZEK UTÁN IS ADÓT KELL FIZETNI, de mi van azzal az ürgével, aki mondjuk majd csak 5 év múlva kerül először ilyen helyzetbe és kapja meg a NAV-től az egyéb jövedelmeit nem tartalmazó "bevallást"? látva a magyar adózói morált magasról le fogja szarni annak bevallását, ha pont a NAV bizonyítja be neki, hogy a NAV se tud erről az egyéb jövedelméről. akkor miért fizessen ő e miatt adót? ott kellene lebegjen a NAV szeme előtt az az egy év, amikor az előlegfizetési kötelezettségnek se tettek eleget az emberek........

ennek az átállásnak én csak egy "értelmét" látom: a jövőben az adóvizsgálatoknál egy lépést ki fognak hagyni, mégpedig az adóbevallás ellenőrzését (lévén a NAV csinálta... minek ellenőrizze saját magát...), és az idézéskor már eleve az átfogó vizsgálatra fogják beinvitálni az emberünket.

és ugye a legfőbb érvem: eddig is volt ilyen adóhatósági megállapítás választására lehetőség, csak a kutyát se érdekelte a lehetőség. most meg kötelezővé teszik....
mondjuk engem nem érint, mert mindig van egyéb bevallandó jövedelmem, így a NAV által kiküldött "bevallás" csak arra lesz jó, hogy folyamatosan lássam milyen jövedelmeimről tud a NAV, és milyen területeken botorkálnak még a mai napig a sötétben :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 03. 19. 00:07
Előzmény: #2  stock33
#4
nem olyan rossz ez, sokaknak lesz nagy segítség... mondjuk a tételes ÁFA-bevallás fényévekkel hasznosabb lenne, de először járni kell megtanulniuk ezeknek, aztán várjuk csak el, hogy a futással kísérleteznek :)
egyelőre eléggé a négykézláb mászásra emlékeztet a "mozgásuk" :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 03. 19. 00:02
Előzmény: #1  portfolio
#3
\"A portál birtokába került tervezet szerint a személyi jövedelemadó tekintetében az adóbevallás folyamata a jövőben megfordulna: az adóhatóság készítene egy ajánlatot a magánszemélyek részére, és nekik csak az lenne a feladatuk, hogy ezt jóváhagyják. A tervezetből az is körvonalazódik, hogy a munkáltatóknak sem kell elkészíteniük a pontos kimutatást az éves be- és kifizetéseikről, mert ezt a NAV tenné meg, ami szintén jelentős adminisztratív tehercsökkenést okozna a cégeknek.\"

végre egy értelmes ötlet :)

sztem a NAV-nak is könnyebb lesz, mint kiszelektálni, hogy ki kért egyszerűsített bevallást, ki nem, stb.

nem is beszélve arról, hogy a trükköző cégeket könnyebb kiszűrni, ha a NAV defaultból \"megdolgozza\" az összes munkáltató adatait

(nyilván nem 1xű erre jó algoritmusokat írni, de az A.I. fejlesztésébe belefáradt mérnököknek is kell egy kis \"kikapcsolódás\" :) úgyis ígérik már bő 30 éve azt is, és a Deep Blue meg néhány \"elhíresült\" \"célszoftver\" kivételével semmi érdemi + eredmény nincs...)
stock33
stock33 2015. 03. 18. 09:13
Előzmény: #1  portfolio
#2
király!

szóval továbbra is ugyanúgy kell minden adatot küldeni a NAV-nak, de a jövőben a NAV még ezeket vissza is küldi egyeztetésre.

mert így egyszerűbb!!!

eddig is volt ilyen \"egyszerű\" bevallásra lehetőség, de a kutya se kért belőle. most kötelezővé teszik.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek