Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 16. 12:25

A többség elutasítja Paks II.-t  

Ugrás a cikkhez
A magyarok 60 százaléka elutasítja Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből való megépítését, és kétharmada a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben - derül ki A Medián 2014 decemberében készített, reprezentatív...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=210254
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2017. 11. 07. 21:12
Előzmény: #896  upgrayeddAKS
#900
az első mondatodra akartam írni egy felháborodott választ, aztán szerencsére végigolvastam :D
elemes
elemes 2017. 11. 07. 21:11
Előzmény: #895  kukutyinbenko
#899
"már rendszeresen előáll ilyen piaci helyzet."
.
Nem, nem áll elő ilyen piaci helyzet.
.
Egy kikényszerített helyzet áll elő (a hálózati szolgáltató KÖTELES átvenni a termelt nap/szél áramot, akár szüksége van rá a piacnak, akár nincsen), és a technikai körülmények miatt, amit átvett, azt valahová el kell adnia, akár negatív áron (nincs mód arra, hogy raktározza vagy kidobja)
elemes
elemes 2017. 11. 07. 20:57
Előzmény: #897  Vazsmegyei
#898
persze, hogy kellenek.
.
én atompárti vagyok.
.
van nagyon penge atomerőművünk, 4 x 500 MW, ennek a kis országnak az energiarendszerében majdnem pont kielégítik az állandó felhasználás iránti igényt, a granularitása pont megfelelő, a PWR reaktorok második élettartam-hosszabbítási procedúráját kellene csak megrendelni, és így nagyjából 2060-ig lenne rekord olcsón termelő, rekord üzembiztos és rekord jó kihasználtságú (90% körül) atomerőművünk.
.
de nem, mi a pöpec blokkokat leállítjuk és építtetünk újakat továris faszfej putyinnal, kísérleti blokk (a paksi 1200MW blokk úgy készült, hogy fogták az 1000 MW reaktort és kicsit túlhajtják), üzemeltetési problémák, titkolózás, slendrián tervek, nem létező tervezési biztonság stb.
Vazsmegyei 2017. 11. 07. 20:39
#897

Kellenek azok az atomerőművek! Nem utasítják el, csak elhalasztják a bezárásukat Franciaországban, ahol a legtöbb "üzemel" Nyugat-Európában.
http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/elhalasztja-franciaorszag-az-atomeromuvek-bezarasat.267269.html
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 11. 07. 15:11
Előzmény: #894  elemes
#896
Nem igaz, hogy nem lehet gazdaságosan tárolni az áramot. Ez egy dogma, amit az én tudományos kutatásaim megdöntöttek. Kiszámoltam ugyanis, hogy amikor a felesleges áramot magyar politikusokba vezetik, megnő a magyar GDP. :)
kukutyinbenko 2017. 11. 07. 14:50
Előzmény: #894  elemes
#895
Volt már  erről is szó, de számunkra nem is az a fontos ebben hogy Jürgen fizet-e adott hétvégén villanyszámlát, vagy a szolgáltatója nyeli le, hanem az hogy már rendszeresen előáll ilyen piaci helyzet. Pár éve még szenzáció volt az első eset, mostanra viszont márciustól novemberig egyre többször egyre hosszabban alakul ki túltermelés zöldáramból, és még tovább bővülnek a kapacitások. Az atomerőműveket pedig nem ki-be kapcsolgatásra tervezték, hanem folyamatos üzemre. A millió dolláros kérdés, hogy mit fogunk kezdeni a saját túltermelésünkkel Paks II megépülése esetén, miközben OV azt vizionálta, hogy majd a németek veszik tőlünk az áramot.
elemes
elemes 2017. 11. 07. 13:52
Előzmény: #890  kukutyinbenko
#894
ez ugyanaz a hülyeség. a fogyasztók természetesen NEM fognak pénzt kapni az áramfelhasználásért.
.
azért alakul ki a "negatív áramár" (nagyker ár!!!) mert a hálózati szolgáltatót arra kötelezték, hogy akkor is vegye át a napelemek és szélkerekek által termelt energiát, ha nincs rá szüksége -- ha viszont átvette, akkor azt el kell adnia, mert tárolni nem tudja. és ilyenkor lefelé megy a licit. de csak a nagyker piacon.
elemes
elemes 2017. 11. 07. 13:51
Előzmény: #891  Törölt felhasználó
#893
az ilyenektől kiver a víz, ez természetesen hülyeség, a portfolió egyre bulvárosabban klikkvadász címeit is alulmúlja két méterrel.
kukutyinbenko 2017. 11. 07. 13:48
#892
" Az épületenergiai hatékonyság kapcsán Velez elmondta, hogy az épületek háromnegyede szorul felújításra. Csak a fűtés az energia 75 százalékát viszi el, ezért az itt felmerülő energiaszükségletét kell leginkább csökkenteni. Az energiaszükséglet 60 százalékát a lakóházak támasztják, de fontos a középületek hatékonyságának javítása. 50-70 százalékos energiamegtakarítás érhető el, a beruházások elvégzésével."
http://www.portfolio.hu/vallalatok/napelemfarmokat-telepit-a-mol.267185.html
Pedig a szennyezés megelőzése lenne a leghatékonyabb klímavédelem. Hát ezért kellene az egész energiastratégiánkat alaposan újragondolni. És ezért ülnek fordítva a lovon Paks II megálmodói is. Az energiatakarékossággal kellene kezdeni, nem pedig a pazarló felhasználást kiszolgálni újabb és újabb erőművekkel. A sok apróbb, területileg is eloszló beruházás pedig a GDP-re és a foglalkoztatásra is kedvezőbben hatna, mint egy-két gigaberuházás. Nem mellékesen pont az a másra nehezen használható réteg juthatna 10-20 évig munkából származó megélhetéshez, akiket már leírtak. Igaz a sok kis építőipari munkából lopni jóval nehezebben lehetne mint Paks II-ből, de ez inkább előny mint hátrány szerintem. 
Törölt felhasználó 2017. 10. 31. 07:33
#891
kukutyinbenko 2017. 10. 27. 17:39
#890
Mindeközben az ostoba németeknél.
"Várakozások szerint vasárnap rekordot dönt Németországban a szélfarmok energiatermelése: annyi elektromos energiát pumpálhatnak a hálózatba, hogy a túlkínálat miatt negatívvá válik az áram ára - írja a Bloomberg. Magyarán a vagy fogyasztóknak fognak fizetni, hogy az elektromos áram használatáért (levonnak egy összeget a havi számlájukból), vagy ideiglenesen le kell állítani bizonyos áramtermelő egységeket"
És a hülyék még nem sejtik, hogy pár év múlva tőlünk fogják megvenni a paksi áramfelesleget is!
emellett
" Az idei évben a német hatóságok sokkolták a megújuló energiával foglalkozó iparág képviselőit azzal, hogy olyan engedélyeket adtak ki offshore szélfarmok telepítésére, amelyekhez nem kapcsolódott az az ígéret, miszerint az állam támogatni fogja az ott termelt áram árát."
Pfff ...hát erre már Aszódi miniszteri biztos úrelvtárs sem számított, pedig ő aztán tudja mi a jó nekünk és mi fog történni. (kivéve mikor nem)
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ingyen_lesz_az_aram_a_het_vegen_a_nemeteknel_sot.650022.html
Vazsmegyei 2017. 10. 25. 19:33
Előzmény: #887  kukutyinbenko
#889
Nono! Az EUs tagságunk egyik előzetes feltétele volt a közbeszerzés intézményessé tétele.
Nem is kevertem bele az UNIOs direktívát erőltetőket a lopásra is!
Talán a túlárazásról az is eszedbe juthatna, hogy UNIOs árakkal dolgoznak a tenderezők és a kivitelezők is!
A bérek meg továbbra is "magyarosak" maradtak! Éppen ezt szívják meg a kisvállalkozások, akik tulajdonképpen elvégzik a tisztán "piszkos" munkát.
Vazsmegyei 2017. 10. 25. 19:14
Előzmény: #886  sanka
#888
Neked szívesen hazudnék, mert te semmit nem hiszel el amit, nem értesz!
kukutyinbenko 2017. 10. 25. 19:00
Előzmény: #885  Vazsmegyei
#887
Te el vagy tévedve. A közbeszerzés intézménye működött már az eu-s tagságunk előtt is, sőt a világ szinte minden fejlett országában létezik. Sőt normális országokban nem játszanak a kiírássokkal sem, ahogy az ellenőrzést is komolyan veszik.  Nem aprózzák el a beszerzést pl. hogy az értékhatár alatt maradjanak ami nálunk napi gyakorlat. Nem hivatkoznak nemzetbiztonsági érdekre, sürgősségre meg hasonló átlátszó marhaságokra mert a törvény nem teszi lehetővé, vagy csak nagyon indokolt esetben a külön utakat. Ezeket a kiskapukat pont a politika, a parlament foglalja törvénybe, sőt ők nevezik ki az azokat lelkesen kihasználó államigazgatási vezetőket is. Ahogy az ellenőrző hatóságok vezetőit is, akik portásig bezárólag felelnek a beosztottaikért. A magyar törvényeket az Eu nem tudja átírni, csak egy nagyon hosszadalmas eljárás végén tud rábírni minket annak megváltoztatására, de a magyar kormány még akkor is rendszeresen trükkös megoldással él. Tehát ne akard az Eu-ra kenni a lopások felelősségét, mert azokért szinte kizárólag a magyar politikai elit felel. Azzal meg az eu semmit nem tud kezdeni, ha mi a saját döntéseink alapján marhaságra kérjük a támogatásokat, azokat is túlárazva. Sajnos mára odáig jutottunk ezzel a hozzáállásunkkal, hogy a kisebb vállalkozások közül aki nincs benne a körben már nem is jelentkezik, mert még a tender csomag árát sem dobja ki feleslegesen, nemhogy a pályázat elkészítésének költségét. Így rendszeresen ( az esetek 30-40%-ában!)  1 db jelentkező indul, amivel az eu-s lista végén kullogunk. Na az komoly verseny ám ahol egy haver indul. Kb olyan, mint az a demokrácia ahol egy pártra lehet szavazni.
Az meg nem érv hogy eddig is így volt, ezután is így lesz. Főleg nem az ország eddigi legnagyobb beruházása kapcsán nem elfogadható.
sanka 2017. 10. 25. 18:27
Előzmény: #885  Vazsmegyei
#886
Ne hazudj már!
Vazsmegyei 2017. 10. 25. 18:16
Előzmény: #881  kukutyinbenko
#885
Kbenko! Nem ismerem, be hogy a lopás a szándék!
 Ezt a tenderezést az UNIO vezette be! Az UNIOt ugye nem lehet lopással vádolni! De akkor miért olyan formát választottak, ami akár csalásra is alkalmas?
Ugye az normális, ha nem mészáros közeli cégek nyernek! Jöhetnek ide ujzélandiak vagy skandinávok, ha ők is a mészárosokat választják!
Értsed meg ennek a tenderezésnek a politikai megoldását is! Mindenkor a tendert kiírók határozzák meg kivitelezők alkalmasságát és árát. Most olyan politikai hatalom kezében van a tenderezés, ami tetszik nem tetszik úgy csinálja, ahogy az UNIO előírta! Nem is tudja az UNIO a saját "törvényét" ezáltal felülbírálni!
A következő(nemorbánkormány) is ugyanilyen érdekek mentén fogja megindokolni a "kiválasztottak" kiválasztását!
kukutyinbenko 2017. 10. 25. 17:07
Előzmény: #883  salve
#884
" indulatos megfogalmazásodból azért továbbra is átsüt, mennnyire elfogultan és egyoldalúan látod ezt az egészet"
Tévedés, az indulatom abból fakad, hogy ismeretlenül leelvtársazol, csak mert nem egyezik a véleményünk, hogy te jobban tudod én miért nem reagálok egy hosszú hétvégén, hogy lusta vagy olvasni, de engem ugráltatni nem vagy rest.
" azt hiába soorltad fel hogy mely média mennyi hirdetést és vagy akármit kap az atomlobbitól, mert más médiák meg a nem atomlobbitól kapnak, ez magától értetődik"
Hát persze, csakis így lehet a te világodban. A való világban meg az történt, hogy a bővítést pártoló lakájmédiáról tényszerűen kiderült mennyit kaptak.  A bővítést ellenzőkről meg te ugyan azt gondolod, hogy ők is biztosan kaptak valakitől,  csakhogy az egyik tény a másik pedig feltételezés. De a gondolkodásodról sokat elárul a megjegyzés, neked hiába mutatnak bizonyítékot bármire, te csak abban hiszel amiben akarsz.
" én mindkettőt el tudom képzelni, nemcsak a 2. részét az állításnak.."
Hát persze, egy olyan pénztermőfát ami 2 egységbe kerül és 25 év alatt 11 egységet terem, a francia állam nem tud elültetni maga? Az ottani közvélemény nem ennyire hülye ám...
salve 2017. 10. 25. 16:26
Előzmény: #882  kukutyinbenko
#883
"Erősen öngól gyanús hogy pont egy ilyennel akartad demonstrálni a zöldlobbi veszélyeit"
nem akartam demonstrálni a világon semmit, csak az elovasása után azért maradnak az emberben kérdőjelek, megpróbáltam továbbgondolni
azt hiába soorltad fel hogy mely média mennyi hirdetést és vagy akármit kap az atomlobbitól, mert más médiák meg a nem atomlobbitól kapnak, ez magától értetődik
indulatos megfogalmazásodból azért továbbra is átsüt, mennnyire elfogultan és egyoldalúan látod ezt az egészet (paks legyne vagy ne legyen, atomlobbi vs. megújulók, kinek mennyi pénz jut)
"Ennyire hülye lenne a francia állam? Vagy csak megint csúsztat a cikk írója?"
én mindkettőt el tudom képzelni, nemcsak a 2. részét az állításnak.. hiszen van elég példa arra 2015 óta, hogy az ember azt mondja a nyugat-európai államvezetések egyes intézkedéseiről hogy no, ezeknek elment az eszük, vagy csak vki diktál nekik a háttérből..
kukutyinbenko 2017. 10. 25. 13:00
Előzmény: #880  salve
#882
Mi mellébeszélés, hogy olvass vissza, ahelyett hogy századszorra is én írjam le?
" mert a #811 ben idézett francia esetben és arról leírtakra nem hinném hogy egy egész regényt vett volna igénybe az, hogy ezen fórum ön-felkent paks-tótumfaktumaként kimondd az ítéletet..de erre nem tellett, pedig egy ekkora szaktekintélynek szerintem biztos összejött volna ez max. 5 mondtból.."
A baj az hogy nem 5 mondat, de mivel felcseszted az agyam, válaszolok rá.
Ott kezdődik hogy forráselemzés. A cikket a Magyar Idők hozza akiről mit is lehet tudni?
Azt hogy kormányszócső. Miért? Mert a bevételeinek valami 80%-a az állami szervektől, cégektől származik, a piacon nem élne meg. Ez még önmagában nem mellbevágó a fideszes médiát ismerve, bár ott is kirívóan magas arány. De van itt egy érdekes részlet. Az LMP-nek sikerült kiperelnie az MVM-ből (jellemző, hogy ehhez per kellett!), mely orgánumoknál költött el 2,2 mrd HUF-ot saját maga népszerűsítésére az elmúlt cirka egy évben.
http://lehetmas.hu/wp-content/uploads/2017/05/Paks2-ko%CC%88ze%CC%81rdeku%CC%8B-rekla%CC%81mko%CC%88lte%CC%81sek-MVM-Zrt.-TOP7.pdf
Nos e jeles sajtótermék  93 milliót kapott. Azonban további érdekesség, hogy a cikket szerző sajtómunkás másik munkahelye a Pesti Srácokat kiadó cég is kapott 190 milliót. A kettő együtt már 283 millió, és mivel az MVM  mint tudjuk Paks gazdája, nem merész állítás hogy e két sajtótermék Paks emlőin csüng. Ennyire elfogulatlan a cikk, amiben további érdekességek lelhetők fel.
Az egész cikk egy zagyva hangulatkeltő tákolmány. A zöld lobbi rémtetteit egy 2012-ben tervezett projekten keresztül akarja "leleplezni". Csakhogy a fő beruházó az Engie  leánykori nevén GDF-Suez, egy teljesen hagyományos energia multi (gáz,szén). Ezen kívül résztulajdonosként áttételesen feltűnik egy másik érdekes név, az Areva. Nos ők maguk a francia atomenergia ipar egy személyben. Mit keres két ilyen energia mamut a szélenergia iparban, ha az annyira életképtelen, sőt versenyképtelen az atommal, szénnel szemben? Tehetné fel az újságíró a kérdést, de nem teszi, mert szakmai igényességéből erre nem futja, és/vagy nem célja ennyire belemerülni a témába. Vajh miért?
Ahogy érdekes a cikkíró technikája is. A projektről írva elhangzanak adatok, persze forrás nélkül.
" A francia állam a tengerre telepített szélparkokból átlagosan 225 eurós áron veszi át az áram megawattját..."
Legfeljebb MWh-ját, de mit tudja ő... és innentől kezdve az angyalok szárnyáról megy a vita.
Úgy általában veszi a francia állam, konkrétan nem ettől az erőműtől, de jól mutat egy elborzasztó adat ott mellette.
" Az Engie-nek kétmilliárd eurót kell befektetnie, és ezért 25 esztendeig évente 450 millió eurót kap, az egész üzlet alatt csak ezen több mint 11 milliárd eurót kaszálhat. És ezt az adófizetők fizetik meg." 
Forrás? Nuku.
Ennyire hülye lenne a francia állam? Vagy csak megint csúsztat a cikk írója?  Nos a tervezett szélfarm 496 MW teljesítményű lesz ha megépül. Ez max. az ott termelt áram átvételi ára lehetne nem a dotáció, de annak sem lenne kevés. De ezt lehet hogy sosem tudjuk meg, mivel ez egy 5 éves terv, valahonnan vett számokkal megfűszerezve.
Így utólag köszönöm neked a cikket, mert az általad hozott anyagon lehetett bemutatni milyen technikával dolgozik az atomlobbi idehaza. Erősen öngól gyanús hogy pont egy ilyennel akartad demonstrálni a zöldlobbi veszélyeit. Az más kérdés, hogy a céljukat valószínűleg elérik, mert a többség el sem gondolkodik azon amit olvas, nem hogy utána nézzen.
És ezért vagyok én erősen szkeptikus bármivel amit állítanak. Ha Paks II olyan életképes projekt, rohadtul nem lenne szükség ilyen nívótlan cikkeket rendelni a támogatására.
kukutyinbenko 2017. 10. 25. 10:07
Előzmény: #879  Vazsmegyei
#881
Hát ez megint fergeteges érv. Felesleges belekezdeni, mert úgyis ki lehet cselezni. Az fel sem merül, hogy nem kellene kicselezni a saját érdekünket (a közpénz védelmét) szolgáló közbeszerzési szabályokat? Illetve ha a politika mégis megteszi és telibesz@rj@ azt, vajon mi lehet a szándék?
Basszus indirekt beismered, hogy szerinted is a lopás a szándék!
Mellesleg ha beismerjük hogy idehaza nekünk ez nem megy, küldjük el a francba az államigazgatásunk erre szakosodott mamelukjait, és bízzuk mondjuk egy skandináv, vagy új-zélandi csapatra azt, majd ők megoldják. Ha csak 10%-ot sikerül lefaragni ezzel a beruházás végszámlájából, az már bomba üzlet lenne. Tudom azt nem lehet mert nemzeti érdek, meg stratégiai beruházás, meg különben is...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek