Topiknyitó: Portfolio 2015. 01. 15. 21:28

Már megint esik a forint - 320 a svájci frank!  

Ugrás a cikkhez
A svájci jegybank ma elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, vagyis hagyta, hogy elszabaduljon a felértékelő erő a piacon. Ennek eredményeként általános sokk söpört végig a devizapiacon, ami a forintot is azonnal megcsapta. Az euróval és...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=208879
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 01. 16. 01:33
Előzmény: #19  upgrayeddAKS
#20
csak ne csodálkozz, ha a jegybanki tartalékok elúsznak...

helyett:

csak ne csodálkozz, ha a jegybank nem tudja esetleg kezelni az inflát

(közben "átváltottam" MNB-"üzemmódba", de ez 2 külön szcenárió lenne...)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2015. 01. 16. 00:55
Előzmény: #18  jumbo2
#19
bocs, de ez a szöveg kb. 1 az 1-ben szamárság... a kínai jegybank pl. nagyon régóta eredményesen "védi" a jüant a felértékelődéstől

a mat. formulák meg nem azért vannak, hogy félelmet keltsenek "földi halandókban", hanem ez egy ilyen műfaj... nem annyira egzakt, mint a fizika, de valójában a fizikában sem mindig tudod, hogy a mat. modelled mennyire pontosan, hűen írja le a valóságot

ergo csupán azért, mert "csak modell", még nem biztos, hogy hülyeség, meg szembemegy a jpé-vel, stb.

különben pont azért kell a mat. modellezés, mert vannak sterilizációs ktg.-ek is a világon, amelyek néha teljesen elhanyagolhatóak, máskor meg jelentősek, tehát nagyon nem mindegy, mikor melyik gazdaságban rögzíted az árfolyamot... de persze neki lehet menni minden "csatának" kalkulációk, modellek, stb. nélkül is, csak ne csodálkozz, ha a jegybanki tartalékok elúsznak...
jumbo2 2015. 01. 16. 00:08
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
Azt utálom a legjobban, amikor a jegybanki elemzések tele vannak érthetetlen matematikai formulákkal, amikor józan paraszti eszük sincsen. Nem fogják fel, ha valami 50x nem működött a világban, akkor 51-edszer sem fog.

És egy hatalmas kultusz övezi őket, hogy ők aztán gazdasági zsenik.
Törölt felhasználó 2015. 01. 15. 23:53
Előzmény: #16  jumbo2
#17
"Nem akarom isteníteni magam, de amikor elkezdte Svájc ezt a hülye frank gyengítést, akkor írtam, hogy a jegybankok valutaerősítő ill. gyengítő manőverei hosszútávon sohasem működnek, ez sem fog."

Ezt én is leírtam párszor. Az erős határt még lehet védeni valamennyire tartósan is (3 évig sikerült), a másik oldal védelme teljesen reménytelen.

Az EURCHF esetében egyébként nem ez az 1.2-es volt az első árfolyam szint, amit deklaráltan védtek.
jumbo2 2015. 01. 15. 23:40
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
Arra is kíváncsi vagyok, mikor inog meg a jegybankokba vetett bizalom.

Nem akarom isteníteni magam, de amikor elkezdte Svájc ezt a hülye frank gyengítést, akkor írtam, hogy a jegybankok valutaerősítő ill. gyengítő manőverei hosszútávon sohasem működnek, ez sem fog. És ezt nem azért írtam, mert olyan baromi okos vagyok és jól látom a folyamatokat, hanem csak vissza kell nézni a jegybankok hasonló törekvéseit a múltban.

És akkor itt van a QE? Működik? Nyilvánvalóan nem működik, csúszik az egész világ a deflációba, amit éppen el akarnak kerülni a QE-vel a jegybankok.
Mi történik valójában? A QE-nek spekulatív hatása van főleg és függőséget okoz, nem lehet belőle kilépni. A devizák egymáshoz való viszonyát mesterségesen befolyásolja.

Magyar a központi bankok úgy gondolják, ők jobban tudnak mindent, mint a piac, majd ők befolyásolják a piacokat hosszútávon.

Hát nem tudják.
Törölt felhasználó 2015. 01. 15. 23:38
#15
Nana, az államadósság egy része ugyebár az önkormiktól átvállalt frank adósság, de az eur/huf történelmi csúcs sem jelent jót az államadósság alakulása szempontjából.
Törölt felhasználó 2015. 01. 15. 23:27
Előzmény: #13  jumbo2
#14
Nem azt mondtam, hogy ez okozza a Ft válságot. Az EURHUF is csúnya önmagában + amiket írtál, a jelenlegi helyzet (orosz válság, erős geopolitikai feszültségek, EU válság, globál gyenge világgazdaság, globál adósság válság, defláció). Én azt írtam, hogy egy ilyen veszélyes szituban most könnyen lehet Ft pánik. Ami utána gyorsan öngerjesztő is lesz.
jumbo2 2015. 01. 15. 23:22
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#13
Nem hiszem, hogy ez a mai napi történés forint válságot okozhatna.

Más dolgok miatt aggódom, ami forint válságot okozhat:

1. Orosz válság. Ki van zárva, hogy az orosz jegybank hosszútávon meg tudja védeni a rubelt. Ha az olajárok 50 dollár körül maradnak, akkor még az év során komoly orosz válságra számítok és annak már lesz hatása a forintra.

2. A világ csúszik egy, a jegybankok fennállása óta példátlan szituációba (max. '29 után volt ilyen), egy globális deflációba. Érdemes végignézni a világ állampapírhozamait. És nem az 1-2 évest, hanem az 5-10 évest. A piac a fejlett világban nem áraz inflációt és a hozamok napról napra meredeken esnek.
jumbo2 2015. 01. 15. 23:16
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#12
Ezt én is így gondolom, a piac majd kialakítja az árfolyamot és az akár 0,8 körül is lehet. Ki tudja? Nem vagyunk jósok.
jumbo2 2015. 01. 15. 23:15
Előzmény: #9  pf2
#11
Igen, Auszriában volt még nagyobb arányú CHF hitelezés. De túl fogják élni ők is, közel sem olyan arányú volt náluk a CHF hitel probléma, mint nálunk.

Az osztrák jegybank semmit sem tehet, CHF-et kellene eladnia, az meg nem lehet neki túl sok. És nyilván nem is dönthet önállóan ilyen kérdésekben az EKB nélkül.
jumbo2 2015. 01. 15. 23:12
Előzmény: #8  Sarpac
#10
Ebben a CHF storyban nem látok semmi nagy veszélyt a világgazdaságra nézve. Ez az elhibázott svájci jegybanki politika óriási szívás, de nem az EU-nak, hanem Svájcnak.

Nagy baromságot csináltak, de azért Svájcot nem éppen nekünk kell siratni, túl fogják élni, persze komoly defláció lesz náluk.
pf2 2015. 01. 15. 23:07
Előzmény: #8  Sarpac
#9
Osztrák bankok és az ottani svájci hitelesek is óráiási pofont kaptak. Tuti osztrák nemzeti bank is lépni fog.
Sarpac
Sarpac 2015. 01. 15. 22:56
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Holnap ha a svájci és ekb páros nem lép valamit súlyos problémák lesznek. Most már csak közösen tudnak bármit is tenni.
Törölt felhasználó 2015. 01. 15. 22:24
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#7
Én úgy érzem, hogy a piacokról itt már régen nincs szó.
Annyi felesleges pénzt pumpáltak a gazdaságokba ez elmúlt 10 ávben amennyit csak tudtak, amennyi megborította az egyensúlyt.
Ehhez hozá jön, hogy konszolidálni próbálták a nyugati gazdaságokat, a kamatok nullán.
Annyi fölös pénz, spekuláns tőke van már a rendszerben, hogy egy áttétes ügylettel borítani tud bármelyik nagy, bármit.

Ezek a grafikonok, meg piac .....
Az elmúlt hónap másról se szólt, csak arról, hogy a piaci dogmák semmit sem érnek.

Ha holnap Soros úgy dönt, csinál nekünk egy HUF-CHF paritást, az elemzők majd nyomják a dumát, hogy hát azért, mert a kakaóvaj ára felment ezért a Milka drágább lesz és a vásárlók nem veszik meg, ami Svájc összeomlását okozza és a 3200 év múlva valószínüsithető árakat árazta be ma a piac.
A grafikonokon meg majd berajzolják amit látni akartok, sávokkal-gyertyákkal, meg az összes többivel.

Itt még olyan anomáliák lesznek, hogy csak pislog a világ, egészen addig ameddig valakinek el nem durran az agya és jön a katarzis.

Még valami!
Orbán elött most megemelem a kalapom, mert ha nem találják ki ezt az árfolyamgátat, akkor holnap tizezrek kerültek volna utcára.

Akár mennyire is hangoztattam mindíg, hogy aki aláírta a szerződést az vállalja a következményeket, most nagyon sajnálom szerencsétleneket akik CHF-ben vannak eladósodva.
Azért ha belegondolok egy pillanatra, pokoli érzés lehet, mikor a 4 milliós lakásfelújításra felvett hiteled, egy nap alatt az éves fizetéseddel megtoldásra kerül.
Hát nem mondom, kicsit feszült lennék én is.
elemes
elemes 2015. 01. 15. 21:54
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#6
nehéz megmondani, hogy mi lesz, de néhányan úgy buktak milliárdokat, hogy idejük sem volt reagálni (mások pedig úgy nyertek milliárdokat)
Törölt felhasználó 2015. 01. 15. 21:53
Előzmény: #4  elemes
#5
Az EURHUF is aggasztó. Könnyen belecsúszhatunk egy Ft pánikba, ami együtt a CHF erősödéssel konkrétan kivégzi a nem megmentett devizahiteleseket.
elemes
elemes 2015. 01. 15. 21:51
Előzmény: #1  portfolio
#4
a maradég CHF-esek tényleg nehéz helyzetben vannak...

de most nem annyira a forint esik (bár az is kúszik), hanem a CHF erősödget lassan.
Törölt felhasználó 2015. 01. 15. 21:48
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
bizony, és könnyen lehet, hogy a 0.8as eurchf sem csak pillanatnyi túllövés volt.
Törölt felhasználó 2015. 01. 15. 21:43
Előzmény: #1  portfolio
#2
Szerintem ez nagyon durva. És nekem van egy olyan érzésem, hogy a mai hirtelen sokk még messze nem árazódott be. A piacok fel se fogták szvsz.

Abban se vagyok biztos, hogy itthon nem okoz még problémát, ha a devizahitelesek már nem is, a bankoknak lehet, hogy igen. A régióban is.

Szerintem ennek még lesz következménye.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek