Topiknyitó: Portfolio 2014. 12. 17. 10:20

Vasárnapi boltzár: először beszélt a kormány a feketelevesről  

Ugrás a cikkhez
A kormány részéről először hangzott el az az állítás, hogy elbocsátásokkal járhat a boltok - jövő márciustól tervezett - bezárása. A törvény keddi zárószavazása előtt épp ezzel ellentétes kijelentések érkeztek. Ezt mondták most... Czomba...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=208024
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ujonc 2014. 12. 17. 14:00
Előzmény: #47  exmnbs1
#60
ja! Akkor nincs is mit beszélni arról, mi lesz az eladókkal! Így gondoltad?
ujonc 2014. 12. 17. 13:59
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#59
Nem, nem akarom megmondani. Leírtam a véleményem.
ujonc 2014. 12. 17. 13:58
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
#58
"Ugyanis ha ezt az elvet kiterjeszted az egész év minden napjára és órájára, akkor kész, le is állíthatjuk a gazdaságot."

Ha "ki akarnám terjeszteni" megígérem átgondolom, de itt szó nincs kiterjesztésről. A hétvégi (vasárnapi) munkáról van szó (ráadásul a kereskedelemre korlátozva).
ujonc 2014. 12. 17. 13:55
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#57
"A termelést csak úgy tudod növelni (és jobban, gazdaságosabban kihasználni a kapacitást), ha hosszabban termelsz. 2, 3, műszakban, 7 napon át."
Nem, nem csak úgy tudod növelni! Azt a bizonyos kapacitást (és itt jön a gyengébbek kedvéért) is lehet növelni.
Nem, ne zárjon be. Járjál moziba vagy múzeumba. Vásárlásra meg szakítasz időt a kozmetikus előtt vagy után hétköznap.
A kozmetikusi példád jól mutatja, hogy valaki vállalja valaki nem a normál munkaidőtől eltérő szolgáltatást. Csak azt ne felejtsétek el, hogy egy alkalmazott eladó nem maszek kozmetikus.
Alain így fogalmazta ezt meg: "főleg ha nincs más"
Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:55
Előzmény: #51  Törölt felhasználó
#56
..én már kinyomtattam Kornai cikkét a Hiányról, odaadtam a kollégáknak hogy ízlelgessék... jön a tervgazdálkodás, felülről szabás, állami árak, állami vállalatok...
Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:53
Előzmény: #43  ujonc
#55
És ismét eljutottunk oda, ahová múltkor is: valóban tanulnod kellett volna sokkal többet. Akkor nem írnál ilyen elképesztő nagy marhaságokat.
exmnbs1 2014. 12. 17. 13:52
Előzmény: #49  Törölt felhasználó
#54
"Tudod, elvileg piacgazdaság van"
valójában pedig a Kádár rendszer restaurációja

Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:52
Előzmény: #43  ujonc
#53
A kisboltok zárnak be, mert valljuk be, a nagyok jobbak. Olcsóbban, nagyobb választékot,nem lejárt szav. árukat tartanak.

És ha az ismerőseimet kérdezem, nem fognak ettől az intézkedéstől kisdboltba vagy cba-ba járni. Megpróbálják átszervezni az életüket, vagy kerülendő a tumultust on-line vásárolnak. Ruháért-cipőért meg átugranak a szomszédba, ott úgy is kisebb az áfa, jobb akciók vannak.
Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:51
Előzmény: #35  loliense
#52
Atyavilág! mi volt ebben bagatelizáló? Pont azt írtam, hogy most nagyon sokan a f@sz rossz végére kerülnek.
Egyszerűbb volna azon kevesek érdekeltségeit/érdekeit felsorolni, akik jól jártak.
Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:51
Előzmény: #43  ujonc
#51
"Az élelmesebbje távozott külföldre a vásárlóerő apad. Nincs szükség ennyi boltra."

Nincs szükség?

Ezt te mondod meg 8 általánossal? Vagy Orbán király, vagy ki?

Baszki, ha NINCS SZÜKSÉG ENNYI BOLTRA, akkor veszteséges lesz ÉS BEZÁR. Ez ennyire kurva egyszerű.

Mivel nyitva voltak ezek a boltok vasárnap, ezért EZ JÓ VOLT nekik, tehát VOLT SZÜKSÉG ERRE, vagy hívjuk piaci igénynek.

Te rémesen satu vagy.

Azt hangoztatod, hogy nem akarod mások helyett megmondani, hogy nekik mi a jó, közben pedig folyton mások helyett mondod meg, hogy mi kelle őskomcsi reflexekkel.
kukker 2014. 12. 17. 13:51
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#50
Mit tegyen a lelkek, ha komcsi vér van az ereiben, ráadásul gazdaságilag is totál baromságokat írogat.
Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:50
Előzmény: #43  ujonc
#49
Meglepő, hogy a több pénzért vállalják a hétvégi műszakot? A veszélyességi pótlékkal járó melókat például miért vállalják, ha nem a pénzért? Vagy bármilyen kellemetlen munkát? Tudod, elvileg piacgazdaság van, ahol senki sincs ilyenre kötelezve, ha mégis vállalja, akkor valamit kap is érte cserébe.
Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:49
Előzmény: #43  ujonc
#48
"Érdekes a hozzáállásod, mert nem is olyan rég irányomban (éjszakai műszakról esett szó) elintézted a dolgot egy "tanulni kellett volna"-val. Tehát akkor az eladóknak ez most nem áll? "Tanulni kellett volna!""

Az ostobaságaidra írtam, hogy tanulnod kellett volna. Most is ezt írom: tanulnod kellett volna.
exmnbs1 2014. 12. 17. 13:49
Előzmény: #43  ujonc
#47
"
Forgalomcsökkenésről annyit, hogy sorban zárnak be a kiskereskedelmi egységek."
a piacgazdaság ilyen
hullik a férgese

kukker 2014. 12. 17. 13:47
Előzmény: #37  ujonc
#46
Annyi eszement baromságot összehordasz, hogy az már fáj, gyönyörűen hozod a vérnarancs gondolkodást, a pártzombit, aki agyatlan logikai érvrendszerrel képes alátámasztani mindent ami a Párttól származik.
Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:47
Előzmény: #43  ujonc
#45
"Én nem akartam megmondani mások helyett semmit!
A hozzászólásomban ott van, hogy "az az én véleményem"."

De egyetértesz a vasárnapi bolt bezárással, azaz a kormánnyal együtt MEG AKAROD MONDANI, MI LEGYEN: azt mondjátok, hogy NE mehess vásárolni vasárnap, NE dolgozhass, pluszpénzért sem vasárnap. Tehát megmondod, mi a jó másoknak.

Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:47
Előzmény: #37  ujonc
#44
"Nagyjából úgy lenne igazságos a történet (ami igen csak elméleti), ha azok az emberek akik elvárják, hogy ők vasárnap is ugyan azokat a szolgáltatásokat vegyék igénybe, biztosítanák a személyes jelenlétükkel (munkájukkal) a működést. Tehát, ha dolgozol vasárnap a szolgáltatásokat is igénybe veheted ekkor (a szabad vasárnapodon vagy a munkaidőd után), ha nem vállalsz munkát ne is terheld a rendszert ekkor. Ez a kereskedelmi részre vonatkozna (még mielőtt bárki is jönne a "mi van , ha mentő, tűzoltó kell" akadékoskodással). "

Ezt gondold végig alaposabban! Ugyanis ha ezt az elvet kiterjeszted az egész év minden napjára és órájára, akkor kész, le is állíthatjuk a gazdaságot. Ugyanis fogyasztani, fogyasztói szolgáltatásokat igénybe venni nagyrészt csak akkor tudsz, mikor nem dolgozol. Ha mondjuk egy eladónak állandóan hétfő és kedd a szabadnapja, és szombat-vasárnap dolgozik helyette (nyilván ez nem reális, mert általában más ütem van, de tegyük fel), akkor ezen az alapon hétfőn és kedden ne vegyen igénybe semmilyen szolgáltatást, mivel ahhoz nem járul hozzá?

Nem, ez nem így működik, a (fogyasztói) szolgáltató szektor nagyrészt abból él, hogy másokat szabadidejében kiszolgál. Ha a fogyasztóknak is dolgozniuk kellene akkor, mikor ez megtörténik, akkor nem lenne ki kiszolgálja őket.
ujonc 2014. 12. 17. 13:46
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#43
Bocsánat!
Én nem akartam megmondani mások helyett semmit!
A hozzászólásomban ott van, hogy "az az én véleményem".
Az első kérdés egyébként nem arról szólt volt-e aki dolgozott már hétvégén vagy ünnepnap (ez egy új elem itt a topikban). A kérdés lényege (amit te elhagytál) a "szívesen" szóban rejlik.
Érdekes a hozzáállásod, mert nem is olyan rég irányomban (éjszakai műszakról esett szó) elintézted a dolgot egy "tanulni kellett volna"-val. Tehát akkor az eladóknak ez most nem áll? "Tanulni kellett volna!"
Forgalomcsökkenésről annyit, hogy sorban zárnak be a kiskereskedelmi egységek. Egyszerűen csökkent a piac. Az élelmesebbje távozott külföldre a vásárlóerő apad. Nincs szükség ennyi boltra. Olyan, mint az iskola. Hőzöngés megy, hogy már megint bezárnak egyet, de ha nincs gyerek, ki járjon oda? A tanárok meg a portás? Tehát a kereskedelemben minden képen keletkezik a jövőben munkanélküli. Vagy így vagy úgy. Nem tudom, hogy a kormány gondolt-e erre amikor a döntést hozta. Így talán a kis boltok kaptak egy kis lehetőséget a túlélésre.
És ne legyünk álságosak! Az emberek azért dolgoznak éjszaka meg vasárnap, mert az alapbérük az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez viszont kevés. Nem véletlenül külföldi munkások látják el a hasonló munkaidőben a nyugat-európai vállalatoknál a feladatokat.
És akkor most jön, hogy kérdezzétek meg a kollégákat, ha kapna megfelelő bérezést egy-két műszakban H-P, vállalna-e éjszaka, vasárnap munkát.
Törölt felhasználó 2014. 12. 17. 13:45
Előzmény: #37  ujonc
#42
"Kinek a szabadságáé, a vásárlóé vagy az eladóé? Én lemondok a vasárnapi vásárlásról, ha tudom az eladó a családjával lehet otthon."

Baszki NEM KÖTELEZŐ a kereskedelemben dolgozni és NEM KÖTELEZŐ vasárnap dolgozni.

A fenti kérdésre az a válasz, hogy mindkét félnek volt szabadsága. Most egyiknek sincs, mert nem lehet és kész.

Ráadásul BIZTOSAN valamennyire munkaerőfelesleggel azaz bércsökkenéssel és/vagy elbocsátással jár a dolog. Ezt te és a nagyeszű kormányod leszarja.
exmnbs1 2014. 12. 17. 13:41
Előzmény: #38  akkoriis
#41

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek