Topiknyitó: Portfolio 2014. 08. 29. 21:27

Magyarország ellen akar szankciókat Norvégia  

Ugrás a cikkhez
Fokozódik a helyzet Norvégia és Magyarország között, norvég lapértesülések szerint az északi ország az Európai Unióhoz fordult, hogy fontolja meg az esetleges szankciókat Magyarország ellen. Szankciókat szeretne kiharcolni az EU-nál Norvégia...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=203061
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
totoro
totoro 2014. 09. 10. 10:00
#135
Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége. A téma természetesen az volt, hogy a magyar hatóságok egyre keményebben lépnek fel a norvég civil támogatási pénzek sorsáról döntő alapítványokkal szemben.

Skarstein szerint kezdetben technikai kérdésekről volt vita a felek között, amit könnyen meg lehetett volna oldani, de a magyar fél ehelyett egyoldalúan vizsgálatot indított, amivel nem tudtak egyetérteni, hiszen nem magyar, hanem norvég közpénzről van szó. Kérték, hogy megoldásként legyen egy közösen elvégzett auditálási vizsgálat, de ebben viszont a magyar kormány nem akart részt venni.

A nagykövet szerint nincs jogi alapja a Kehi-vizsgálatnak (a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a Lázár János vezette Miniszterelnökség kérte fel a vizsgálatra), mivel a norvégoknak megvannak a saját eljárási szabályaik, és saját adófizetői pénzeikkel mindig felelősen bánnak. A mostani támogatási pénzek kezelésének pedig van egy felelős szervezete, ami dönt a támogatások kiosztásáról,

“az ő munkájukban megbízunk”.

- mondta az Ökotárs munkájáról a norvég nagykövet. Mint ahogy az is kiderült, hogy az Ökotárs munkájával kapcsolatban soha nem kaptak korábban semmiféle panaszt.

Az Ökotárs volt az, amelyik minden a norvégok által támasztott követelménynek megfelelt a nagykövet szerint: nagyon magas szakmai hátteret tudtak felmutatni, pártkötődés pedig nem játszott szerepet kiválasztásuknál. Munkájukkal pedig maximálisan elégedettek: az alapítvány tartja a határidőket, jól kezelik a rájuk bízott keretet, működnek a döntési bizottságok.

Semmiféle vizsgálattal szemben amúgy nincs kifogásuk, de a mód nem tetszik nekik. Együttműködést és a közös érdekek szem előtt tartását szeretné Skarstein a most tapasztalt módszerek helyett.

Szerinte ez amúgy egy elszigetelt ügy a két ország kapcsolatában, hiszen két NATO-tagállamról van szó, közös kihívásokkal és gazdasági érdekekkel. Viszont ettől még meg kell oldani.
szivacs
szivacs 2014. 09. 09. 18:03
Előzmény: #133  Csakisazigazat
#134
Látom nem tűnt fel neked, hogy azt az állítást, hogy "tetszik", sosem én írtam, hanem mindíg (helyesen mindig - de nem értek vele egyet, nálam í) rólam írták mások.
Mégpedig olyanok, akik egyedül gyengének, kicsinek érzik magukat, ezért fontos nekik, hogy aki önálló, független véleményalkotásra képes és akivel nem tudták elismertetni a vélt felsőbbrendűségüket, akit nem tudtak a hívükké, vak követőjükké tenni, azt kivétel nélkül betolják valamelyik ellentétes szekértáborba, rásüssék, hogy ő is egy "gaz ellen" és immár a falkájuk többi tagjával együtt támadhassák, marhassák szét.

Ebben pedig teljességgel megegyeznek például a fidesszel vagy bármelyik más párttal, amelyek a "mikutyánkkölykeire" és a "nem-mikutyánkkölykeire" osztják fel az embereket. És aki nem az, az nem lehet jó, vesszen!
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2014. 09. 09. 17:42
Előzmény: #132  szivacs
#133
Kinyitottad a helyesírási szótárt?Én nem arra vagyok kíváncsi,hogy tudsz helyesen írni,vagy sakkozni,vagy malmozni?Vagy hogy mennyire ismered az etikának minden legkisebb szabályát,hanem arra ,miért tetszik neked ez a sz@rházi bagázs?
szivacs
szivacs 2014. 09. 09. 17:02
Előzmény: #124  Csakisazigazat
#132
Nem vitázom, eszmecserét folytatok azzal, akinek van mit cserélnie :-)

"..minden éppkézláb és kézzel fogható tényt." - mire is gondolsz pontosan, milyen kézzelfogható (egybe írandó) és épkézláb (egy p-vel írandó) tényekre?

(Egyébként nem érzed jól magad, ha nem írsz minden beírásodba legalább egy "mocskot"? Aztán meg csodálkozol, hogy sokaknak megvan a jobbikosokról a véleménye..)
szivacs
szivacs 2014. 09. 09. 16:53
Előzmény: #123  ts3
#131
"amit te is hagytál létrejönni"
Te is hagytad létrejönni?
- mindenki hagyta, egy ideig én is, egy pont után már nem

"Időben ki kellett volna emelkedned a langymeleg tv-fotelodból!"
Te időben kiemelkedtél a fotelből vagy most is ott ülsz?
- igen ki. Sajnos kevesen követtek és kevesek hagyták magukat kirángatni a fotel-lyukból - de azért néhányat sikerült.
Úgy veszem észre, hogy egyre többen látják már, hogy maguknak kell tenni magukért, mert helyettük senki más nem fog, de valóban tenni is még kevesek képesek...
Törölt felhasználó 2014. 09. 09. 16:47
Előzmény: #125  nemoland
#130
Hát ez qrva érdekes, mert pl. az összes főbb csatornán csesztették a rendőröket, mert lelőttek egy feketét.

Trey Parkerék nyugodtan előadhatták mozifilmben az államok gúnyolását, mint világrendőrség.

És e kritikádra nem is fogja megírni az amerikai sajtó, hogy te már rég ki lennél rúgva (ezért)... pedig nálunk ugye még ilyet is mondtak (csakhogy igazolják, hogy a kritika igaz).
szivacs
szivacs 2014. 09. 09. 16:47
Előzmény: #127  omaha
#129
"..nem kell dörömbölni, mert a végén berántanak !" - :-)))

Nem jönne rosszul egy gazdag belépő az eu-nak, tehermentesíthetné kissé a befizetőket - de hát a norvégok sem hülyék, tudják mi a nemzeti érdekük - az elvekre hevesen bólogatnak de a belépésre és befizetésre még hevesebben rázzák a fejüket!
omaha 2014. 09. 09. 16:17
Előzmény: #94  Törölt felhasználó
#128
Nem jól látod, itt még a cigány is mercedesszel jár, Munkából lesz a jólét /ne vegyétek komolyan /és ők dolgoznak ! Vállalják a 3. műszakot!
omaha 2014. 09. 09. 16:13
Előzmény: #56  szivacs
#127
Norvégia majd rájön-vagy már rá is jött- hogy jobb kívül az ajtóm, nem kell dörömbölni, mert a végén berántanak !
Törölt felhasználó 2014. 09. 09. 15:45
Előzmény: #125  nemoland
#126
Ránk akarják kényszeríteni a "nagy demokráciát" a nagy "liberalizmust" mert tudják hogy az gyengíti az adott országot/országokat és az USA szemszögéből az EU csak egy KONKURENCIA nem más!

Persze ők annyira nem hülyék hogy maguknál is bevezessék, legalábbis nem annyira amennyire máshol akarnák...
nemoland 2014. 09. 09. 15:33
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
#125
Egy egy 'esemény' után fekete-fehér kérdésben a Nagy Demokratikus USA-ban cenzúra van a fő TV-ken csatornákon... (pontosabban megmondják MIT NEM LEHET írni)
Hollywoodban szintén...

Ha nálunk lenne ilyen, akkor az a 'demokrácia halála' és diktatúra lenne 100 nyugati újságban...és a világ 'drámaian' aggódna MO.-ért...

Klasszikus USA (liberális) kettős mérce...

...de a probléma pont az, hogy hogyan kér(het) bármit is az aki kettős mércével mér... sehogy... (ezért utálják a legtöbben az USA-t)...az orwelli mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek miatt....

mert ha pl. fejükre homokot pergetve 5 percenként/évenként bocsánatot kérnének az indiánoktól akit még George Wasington is irtott...akkor talán lenne hitelük...

...de a kettős mércével nincs...
Csakisazigazat
Csakisazigazat 2014. 09. 09. 15:26
Előzmény: #123  ts3
#124
Tök felesleges vele vitázni,igazi mocsok Orbáni cinizmussal kérdőjelez és gúnyol ki minden éppkézláb és kézzel fogható tényt.
ts3 2014. 09. 09. 14:54
Előzmény: #122  szivacs
#123
"amit te is hagytál létrejönni"
Te is hagytad létrejönni?

"Időben ki kellett volna emelkedned a langymeleg tv-fotelodból!"
Te időben kiemelkedtél a fotelből vagy most is ott ülsz?
szivacs
szivacs 2014. 09. 09. 14:47
Előzmény: #121  morci
#122
"A pártokrácia az a pártok uralma a demokrácia felett. Olyan demokrácia, amelyik a pártok révén nem valósul meg :-)"

Ha olvastad, amiket sok éve írok, akkor tudod, hogy szvsz sosem volt nálunk valós demokrácia. Pártokrácia volt és van, nem valós demokrácia.
Sokan gúnyolódtatok azért, hogy szembesítettelek a pártokráciával és vitattam azon állításotokat, hogy ez demokrácia volna. Amikor pedig számotokra is egyértelműen megnyilvánul, akkor meg pislogtok nagy boci szemekkel, hogy nahát-nahát!
Ne rajtam kérd számon, amit te is hagytál létrejönni, működni és elburjánzani! Én szóltam, hogy amiben csücsülünk, az nem valós demokrácia. Időben ki kellett volna emelkedned a langymeleg tv-fotelodból!
morci 2014. 09. 09. 13:33
Előzmény: #114  szivacs
#121
"Valós demokráciát csinálni nem kell félnetek jó lesz!"
Szivacs, gondolom, a tegnapi akciót úgy értékeled, hogy további jelentős lépést tettünk ebbe az irányba...
totoro
totoro 2014. 09. 09. 13:22
#120
Elfogadhatatlan rendőri akció a Norvég Civil Alapot kezelő alapítványok ellen

– A magyar hatóságok a tegnapi rendőrségi akcióval megmutatták, hogy a civil társadalom zaklatása tovább folytatódik, és hogy nem áll szándékukban a Norvégiával kötött, az EGT és Norvég Alapok működésére vonatkozó megállapodásokat betartani – jelentette ki Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekért felelős minisztere.

Tegnap reggel a magyar készenléti rendőrség akcióba lépett az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában. Ez az alapítvány a vezetője annak a konzorciumnak, amely Norvégia, Izland és Liechtenstein megbízásából az EGT és Norvég Alap magyarországi civil szervezeteknek szánt támogatásait kezeli. A rendőrség ezt követően más szervezeteknél és magánszemélyeknél is házkutatást tartott, melynek során többek között a Norvég Civil Alap programmal és az általa támogatott projektekkel kapcsolatos iratokat és informatikai eszközöket is lefoglalt.

Az ügy háttere, hogy a magyar kormány Norvégiát a magyar belpolitikába történő beavatkozással vádolta meg. Ezt követően a magyar hatóságok szerződésszegő módon a Norvég Civil Alap egyoldalú vizsgálatát rendelték el, valamint az alapokat kezelő alapítványokat bűncselekmények elkövetésével vádolták meg.

– A tegnapi rendőri fellépés elfogadhatatlan és azt mutatja, hogy a magyar kormánynak célja, hogy a vele szemben kritikus nem-kormányzati szervezetek tevékenységét ellehetetlenítse. Azt is jelzi, hogy a magyar kormány eltávolodott a demokráciára és az emberi jogok tiszteletére épülő közös európai értékektől – szögezte le Helgesen.

A magyar hatóságok által indított audit nem felel meg azoknak a megállapodásoknak, amelyeket Magyarország Norvégiával az EGT és Norvég Alapok végrehajtásával kapcsolatban aláírt. A megállapodásban egyértelműen lefektettük, hogy a Civil Alap végrehajtásáért és ellenőrzéséért a donor országok felelősek. Mint azt már korábban bejelentettük, a következő auditot Izland, Liechtenstein és Norvégia az ősz folyamán tervezi lefolytatni 13 ország, köztük Magyarország hasonló Civil Alapja vonatkozásában. A magyar kormány felé azt is jeleztük, hogy várjuk részvételüket ezen audit során.

Tavasz óta azonban jelentősen megnőtt a magyarországi Civil Alap kezelőjére gyakorolt nyomás azáltal, hogy a hatóságok érzékenynek minősülő adatok átadását követelték, mert elégedetlenek voltak a támogatásra kiválasztott projektekkel.

A program olyan kezdeményezéseket támogat, melyek a demokratikus értékek erősítését, a kisebbségek és sérülékeny csoportok jogainak érvényesülését szolgálják. A magyar kormány többek között azt sérelmezte, hogy a Civil Alap támogatásából olyan szervezetek is részesültek, mint a korrupció ellen harcoló Transparency International, a Társaság a Szabadságjogokért, vagy az oknyomozó újságírással foglalkozó Asimov Alapítvány.

Május 9-e óta Norvégia, Izland és Liechtenstein felfüggesztette az EGT és Norvég Alapok kifizetéseit Magyarország felé. Ez azonban nem érintette a Civil Alap, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást támogató program kifizetéseit, ezen programok végrehajtásáért ugyanis nem a magyar hatóságok felelősek.

– A magyar kormány teljes mértékben tisztában van azzal, hogy melyek a kifizetések újraindításának feltételei. Ezek között az is szerepel, hogy a magyar hatóságok hagyjanak fel a támogatásainkat kezelő civil szervezetek zaklatásával. A tegnapi akció azt jelzi, hogy a magyar kormány célja a civil társadalom függetlenségének felszámolása – tette hozzá Helgesen.

A jelenlegi időszakban (2009-2014) az EGT és Norvég Alapok keretében Magyarország mintegy 153 millió euró (45 milliárd forint) támogatásban részesül, melyből a Civil Alap kb. 13,5 millió eurót (4 milliárd forint) tesz ki. A teljes összegből mintegy 129,8 millió eurót érint a kifizetések felfüggesztése.
Törölt felhasználó 2014. 09. 05. 09:42
Előzmény: #117  nemoland
#119
"a fekete-fehér kérdés rendszeres szőnyeg alá söprése"

Ez mondjuk pont egy fekete elnök korszakában elég gyatra érv...
Törölt felhasználó 2014. 09. 05. 09:41
Előzmény: #116  nemoland
#118
"A valós demokrácia pont olyan lehet, mint a kommunizmus...ideális, de gyakorlatilag elérhetetlen..."

Ez igaz. De a gyakorlatban megvalósult kommunizmus és a gyakorlatban megvalósult (nem tökéletes) demokrácia között azért még így is ég és föld a küklönbség.

Ha te ezt nem érzékeled, akkor irány Észak-Korea.

nemoland 2014. 09. 05. 09:40
Előzmény: #115  szivacs
#117
vigyázat...'liberális demokrácia' fogyasztó ;)

minden úgy jó, mint az USA-ban...ahol 'fejlett' a demokrácia...

(engedély nélküli megfigyelések, terrorizmus 'váddal ' rendszeresen az emberi jogok megsértése, állandó 'megelőző csapások', 2 pólusú (igazságtalan) választási rendszer, a fekete-fehér kérdés rendszeres szőnyeg alá söprése...stb...stb...de jó a TV-jük :D)
nemoland 2014. 09. 05. 09:35
Előzmény: #114  szivacs
#116
király ! :)

A valós demokrácia pont olyan lehet, mint a kommunizmus...ideális, de gyakorlatilag elérhetetlen... (a többséget mindig irányítani akaró kisebbség jelenléte miatt)

... + az ember is tökéletlen :)
szivacs
szivacs 2014. 09. 05. 09:32
Előzmény: #111  Törölt felhasználó
#115
Egyébként nem tudom feltűnt-e, de Kínában is egészen feljöttek már a bérek, ezért a ruha-cipő világcégek kezdenek elköltözködni onnan.
Gondolom Bangladesben is elő tudják majd állítani a világmárka világminőséget!
szivacs
szivacs 2014. 09. 05. 09:30
Előzmény: #110  rockmaster
#114
Valós demokráciát csinálni nem kell félnetek jó lesz!
szivacs
szivacs 2014. 09. 05. 09:28
Előzmény: #111  Törölt felhasználó
#113
Ezt a témát nyugodtan elemezd ki lazarussal:
"melóhelyen meg nem tiszteletért vagyunk, azt kenjék a hajukra, de fizessék meg az embert. na az utóbbi már büdös.
lazarus"
Remélem egyetértésre tudtok jutni!
Törölt felhasználó 2014. 09. 03. 07:54
Előzmény: #111  Törölt felhasználó
#112
* persze a helyi piac megszerzese is fontos szempont volt Kinaban is
Törölt felhasználó 2014. 09. 03. 07:52
Előzmény: #109  szivacs
#111
Nézd, ha ugyanannyit fizetnének, minek jönnének egy gyengébb jog és közbiztonságot adó, minden szempontból gagyibb országba telephelyre? (hacsak nem a sokat szidott adókedvezmények miatt?)
Egyébként nem tudom feltűnt-e, de Kína is egészen feljött a külföldi tőke odavonzása nyomán, és bizony ezt javarészt az olcsó munkarő motiválta, tehát olcsó munkaerő > versenyelőny > beruházások > idővel magasabb munkabér .. Elvileg.
rockmaster 2014. 09. 03. 07:47
Előzmény: #108  szivacs
#110
"A pártokrácia az a pártok uralma a demokrácia felett. Olyan demokrácia, amelyik a pártok révén nem valósul meg :-)" --> szerinted Magyarországon mi van?:)))
szivacs
szivacs 2014. 09. 03. 00:03
Előzmény: #100  Törölt felhasználó
#109
"melóhelyen meg nem tiszteletért vagyunk, azt kenjék a hajukra, de fizessék meg az embert. na az utóbbi már büdös." - akkor ne Győrbe menj dolgozni, hanem Ingolstadtba mert a győri Audinál büdös a megfizetés, ott csak negyedannyit adnának neked.
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 23:59
Előzmény: #105  rockmaster
#108
A pártokrácia az a pártok uralma a demokrácia felett. Olyan demokrácia, amelyik a pártok révén nem valósul meg :-)

Egyébként meg totál luft amit írtál. Ha komolyan is gondolnád, azzal eredményesen vezetnéd magad félre...:-)
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 19:15
Előzmény: #102  rockmaster
#107
Ezt most sem tudod :-)

A magyarok csak fizették a képzésüket, kimenni már maguk mentek.
pampa 2014. 09. 02. 18:49
Előzmény: #100  Törölt felhasználó
#106
Aki dolgozik az nem. Természetesen akik nem dolgoznak azok úgy járnának.
rockmaster 2014. 09. 02. 18:44
Előzmény: #104  Törölt felhasználó
#105
Lassan minden európai országra ki kell találnia valami félinformációkon alapuló magyarázatokra:) A lényeg h a fidesz beszóljon, akkor utána szivacs is felveszi a harcot:) Így megy ez a pártkatonáknál. Igazi pártokrácia vagy mi:)))
Törölt felhasználó 2014. 09. 02. 18:11
Előzmény: #102  rockmaster
#104
És tudod mi a szép?

Az angliai kilépés fontolgatása témában még jelentéktelen volt a magyar "ingyenmunka". :D

Minő meglepetés, hogy NEGATÍV a kontextus (lásd.: az angolok unják a "bevándorlókat"; felnyomja a "magyar" munkahelyteremtési statisztikákat), akkor JELENTÉKTELEN, ha viszont POZITÍV a kontextus, akkor JELENTŐS. :DDD

Jut eszembe: úgy látszik a norvég téma is felkeltette az érdeklődését, mert abban a témában még tiltakozott a norvégok ellen, amikor megyjegyeztem, hogy többet foglalkozik a norvégok, angolok negatívumaival, mint a magyarral.
Azóta kizárólag a norvégokkal van a gond. :D
rockmaster 2014. 09. 02. 17:50
Előzmény: #99  szivacs
#103
Külföldön jóval elismertebb, mint az Orbán-párt talpnyalói.
Az fáj neked, hogy elhelyezkedett a versenyszférában? Legalább nem a Te pénzedre hajt, nem úgy mint a fidesz vezérkar.
rockmaster 2014. 09. 02. 17:46
Előzmény: #83  szivacs
#102
Nem is tudtam, a magyar állam küldte ki őket?:)
Törölt felhasználó 2014. 09. 02. 17:08
Előzmény: #100  Törölt felhasználó
#101
Mi amúgy is éhen fogunk dögleni. ;(

Igen, mindent elmond, hogy gyakorlatilag ez az egyetlen, amit betart, ezt viszont akkor is, ha éhendöglünk.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek