Topiknyitó: Portfolio 2014. 08. 27. 12:20

Jacenyuk: az oroszok télre elzárhatják a gázcsapot  

Ugrás a cikkhez
Az ukrán miniszterelnök nyilatkozata szerint tudnak Oroszország tervéről, hogy leállítják az európai uniós országokba irányuló gázszállítást a télen - állítja a Reuters. "Nehéz helyzetben van az ukrán energiaszektor. Tudunk Oroszország terveiről,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=202907
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 10. 04. 22:08
Előzmény: #72  szivacs
#82
Ha nincs gáz, nincs pénze az oroszoknak. Fenyegetni persze tudnak vele.
Lajos50
Lajos50 2014. 10. 04. 20:16
Előzmény: #72  szivacs
#81
A gázkorlátozási sorrend. Intézmények kivéve korház, iskolák.
Legvégén a lakosság. Jobb felkészülni fával.
Törölt felhasználó 2014. 10. 04. 19:59
Előzmény: #79  Bekre_Pal
#80
Tehát valamit rosszul értek ? Vagy elírtak ? Én köbmétert láttam mindenhol.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 10. 04. 19:49
Előzmény: #78  Törölt felhasználó
#79
biztos tonna
Törölt felhasználó 2014. 10. 04. 19:42
Előzmény: #73  szivacs
#78
Ez a "oroszok félmilliárd köbmétert tárolnának az Európai gázellátás biztosítása érdekében" sajtóinfó valahogy nagyon sántít. Félmilliárd ugyanis semmire nem elég. A mi éves igényünk kb 10 milliárd, a téli kb 7.
"A fűtési idény alatt mintegy 7-7,5 milliárd köbméter gázra van szüksége az országnak. (2012-ben 7,3 milliárd köbméter volt a téli időszakban a gázfelhasználás.)"
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 10. 03. 22:46
Előzmény: #73  szivacs
#77
"Egyre több jel mutat egy újabb gázválságra"

örülök, hogy nyár végén kurvasok fát vettem
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 10. 03. 22:45
Előzmény: #75  szivacs
#76
nincs meg a hsz vége, úgy látom
szivacs
szivacs 2014. 10. 03. 20:15
#75
"..(az oroszok) egy olyan jogszabályon dolgoznak, amely megtiltaná az olyan országokba irányuló olaj- és gázszállításokat, amelyek tartoznak Oroszországnak (itt vélhetően jelentős olaj- és gáztartozásról van szó). A tervezet szerint olyan országoknak sem lehetne szállítani, amelyek az adós országokba "virtuálisan" " pf
szivacs
szivacs 2014. 09. 18. 14:32
Előzmény: #73  szivacs
#74
"A GSE adatközlése szerint a hazai tárolókban szeptember közepén kb. 3,6 milliárd köbmétert földgáz volt, ami közel 60%-os telítettségnek felel meg. Az elmúlt időszak napi betárolási mennyiségeit nézve, októberre ez az érték kb. 4 milliárd köbméterre növekedhet, és vélhetően erre jönne rá a Gazprom további félmilliárd köbméterje. Magyarország a térség legnagyobb tárolói kapacitásával rendelkezik, amelynek mértéke 6,2 milliárd köbméter"

Először talán fel kellene tölteni a tározóinkat saját célra!
A Gazprom, nyilván a saját érdekei szerint akarja az itt tároltatott gázát felhasználni majd adott esetben és korántsem biztos, hogy azt nekünk adná el, ha hiányunk lesz.
Ráadásul a kitározási kapacitásunk szűk és ha annak egy részét nem saját célra használjuk fel, akkor napokon belül hiány keletkezhet a korábbi hírek szerint.
szivacs
szivacs 2014. 09. 18. 14:26
#73
"2014. szeptember 18. 11:50

Hatalmas betárolási időszakot tud felmutatni Magyarország, az idei nyár során az ukrán helyzetből fakadóan háromszor annyi földgáz került eddig a magyar tárolókba, mint az elmúlt nyáron. Ráadásul tegnapi sajtóinformációk szerint a Gazprom is igénybe venné a hazai tárolói infrastruktúrát, és további félmilliárd köbméter földgázt áramoltatna Magyarországra. Ez egyben azonban azt is jelzi, hogy a Gazprom nagyon készül egy újabb ukrán gázválságra.

Tegnap lapértesülések számoltak be arról, hogy Oroszország a tervek szerint még a tél beköszönte előtt kb. milliárd köbméter földgázt helyezne el a Magyarországi tárolókban. A beszámolók szerint erről Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Anatolij Janovszki, Oroszország helyettes energiaügyi minisztere egyeztetett.
2014.09.17 10:28 Magyarországra hozna félmilliárd köbméter gázt a Gazprom?

A téli gázellátás szempontjából a bejelentés mindenképpen üzenet értékű, hiszen azt a forgatókönyvet erősíti, amely szerint a Gazprom a tél folyamán az ukrán tranzit leállításával számol. 2009-ben az akkori ukrán-orosz gázválság során közel két hétre már elzárták a csapot az oroszok arra hivatkozva, hogy az ukránok megcsapolják az EU-ba irányuló tranzitszállítmányokat. Az akkori válság jelentős reputációs és anyagi veszteséget okozott a Gazprom számára, és érdemi fordulatot hozott az EU energiapolitikájában is. Habár Magyarországon sikerült kezelni a válságot, a Balkánon számos háztartásban megszűnt a gázellátás, és más területeken is korlátozásokat kellett bevezetni.

Az elmúlt napok hírei szerint a Gazprom főhadiszállásán komoly lehetőséget látnak arra, hogy az idei télen ismét leállhat majd az ukrán tranzit, ami semmiképpen sem pozitív jövőkép az európai, de főként az ukrán fogyasztók számára. Amennyiben valóban megvalósul ez a forgatókönyv, akkor az vélhetően a 2009-es indokhoz hasonló okból történhet meg, vagyis hogy az "ukránok megcsapolják az EU-s szállítmányokat". Ezt a kockázatot erősíti, hogy Ukrajna komoly energiahiánnyal várja a telet, hiszen a Gazpromtól június közepe óta nem vásárol földgázt, míg a legnagyobb széntermelő kelet-ukrajnai térségeiben a harcok miatt leállt a bányászat. Ettől függetlenül persze az oroszok tisztán politikai megfontolásból is dönthetnek úgy, hogy az ukránokat vádolva leállítják az európai szállításokat Ukrajnán keresztül.

Az alaphelyzet tehát korántsem kecsegtető, ami mellett az elmúlt napok híreiben megjelent, hogy a Szlovákián keresztüli szállításokat a Gazprom igyekszik átterhelni az Északi Áramlat gázvezetékre. Ezt egészítette ki az a tegnapi értesülés, hogy Oroszország tárolói kapacitást bérelne hazánkban, és kb. félmilliárd köbméter földgázt helyezne el a magyar tárolókban.

Hogy állunk a tárolókkal?

A GSE adatközlése szerint a hazai tárolókban szeptember közepén kb. 3,6 milliárd köbmétert földgáz volt, ami közel 60%-os telítettségnek felel meg. Az elmúlt időszak napi betárolási mennyiségeit nézve, októberre ez az érték kb. 4 milliárd köbméterre növekedhet, és vélhetően erre jönne rá a Gazprom további félmilliárd köbméterje. Magyarország a térség legnagyobb tárolói kapacitásával rendelkezik, amelynek mértéke 6,2 milliárd köbméter, vagyis a Gazprom akár jóval nagyobb mennyiséget is tároltatni tudna hazánkban.

A hazánkban tárolt földgázból a magyar igények kielégítésén túl lehetőség lenne Horvátország, Szerbia és Románia irányába földgázt indítani. A 2009-es gázválság idején pl. Szerbiába érkezett földgáz magyar tárolókból, és egy hasonló krízis esetén most is szükség lehet ennek az alternatív betáplálásnak a biztosítására.

Amennyiben megvalósul a félmilliárd köbméteres bértárolás, akkor kb. 4,5 milliárd köbméteres készlettel várná az ország a telet, ami rekordot ugyan nem hozna, de egy viszonylag magas készletértéknek minősülne a hazai tárolás szempontjából.

Egyre több jel mutat egy újabb gázválságra

Az idei nyár folyamán egyébként jól láthatón igyekeztünk felkészülni az esetleges ellátási zavarra. Március és szeptember közepe között mintegy 2,3 milliárd köbméter földgáz került be a hazai tárolókba, ami háromszorosa a tavalyi hasonló időszak adatainak, és az elmúlt évek tekintetében is kiemelkedő mennyiségnek számít.

Egyre több jel mutat egy újabb gázválságra
szivacs
szivacs 2014. 09. 09. 10:18
Előzmény: #71  szivacs
#72
Alakul.

"FT: Oroszország a gázszállítások megvágásával fenyeget
2014. szeptember 9. 08:50

Oroszország kevesebb földgázt szállítana Kelet-Közép-Európába annak érdekében, hogy megakadályozza Ukrajna nyugati irányú gázbetáplálását - számol be a Financial Times.

A lap beszámolója szerint az újabb uniós szankciók hatására Oroszország keresi annak lehetőségét, hogy megakadályozza uniós gázszállítmányok Ukrajnába történő reexportját.

Mint ismeretes, június közepe óta Ukrajna árvita és tartozás miatt nem kap földgázt Oroszországtól, amely korábban az ország fogyasztásának közel felét biztosította. Június közepe óta Ukrajna az EU-ból igyekszik pótolni a kieső gázmennyiségeket, ami a legtöbb esetben az Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló szállítmányok visszafordítását jelenti. Ukrajna az elmúlt két hónapban főként Lengyelországból és Magyarországtól kapott földgázt, de Szlovákián keresztül is elindultak a szállítások.

A Gazrpom már korábban is felemelte a hangját az ilyen jellegű reverz szállítások ellen, mondván hogy ez a gyakorlat az érvényes szerződések megszegésének lehetőségét veti fel.

Az orosz fenyegetés azt követően került ismét a középpontba, hogy tegnap az EU újabb szankciók kivetését helyezte kilátásba, amelyek az ország meghatározó állami olajvállalatait, a Rosneftet, a Gazpromneftet és Transneftet érintenék - jelentősen korlátozva a társaságok tőkepiacokhoz való hozzáférését.

A FT beszámolója szerint a Gazprom szóvivője tagadta, hogy a gáztársaság korlátozni készülne az EU keleti felébe irányuló szállításait, azonban az egyik közép-európai EU-s követ szerint az oroszok igen nyíltan beszéltek erről. A portál hozzáteszi, hogy egy ilyen lépés tovább nehezítené a télen egyébként is energiaválság elé néző Ukrajna helyzetét, miközben az EU gázpiacán növelnél az ellátási zavarok kockázatát, és ezen keresztül a földgáz árát is."
szivacs
szivacs 2014. 09. 09. 10:15
Előzmény: #69  _pampa
#71
és vajon Európa irányítói látják-e, hogy mi az európai emberek érdeke?!
szivacs
szivacs 2014. 09. 09. 10:08
Előzmény: #69  _pampa
#70
"Ausztria felkészült egy újabb orosz-ukrán gázválságra
MTI 2014. szeptember 9. 07:54

Ausztria téli gázellátása akkor is biztosított, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat - mondta Walter Boltz az osztrák energiafelügyelet (E-Control) vezetője a Kurier című osztrák napilapnak.

Az osztrák földalatti gáztárolók teli vannak, összesen 8,1 milliárd köbméternyi gázkészlet áll rendelkezésre - írja a lap. Boltz korábban úgy nyilatkozott: az Ausztriai gáztárolók kapacitása az ország éves fogyasztásának 110 százaléka. A lap úgy tudja, a felső-ausztriai Haidachban tárolt egymilliárd köbméter az orosz állami olajvállalat, a Gazprom tulajdona. A német gáz- és áramtársaságnak, az E.ON-nak is vannak osztrák tárolókban tartalékai, azonban a pontos mennyiség üzleti titok.

Európa további tárolók, alternatív energiahordozók és új szállítási útvonalak segítésével tudná elkerülni az orosz gáztól való függését. Ha az ellátás leállna, Ausztria az Északi Áramlat és az Opal vezetékeken át Németországon keresztül juthatna gázhoz - mondta Boltz és emlékeztetett: a Kaszpi-tenger felől érkező Albánián át vezető Adria-gázvezeték (angolul Trans Adriatic Pipeline, TAP) 2019-re készül el.

Boltz szerint Nyugat-Európa a következő öt-hat évben cseppfolyósított gáz és palagáz felhasználásával is meg tudná oldani a gázellátást, és már nem lenne szüksége orosz importra.

A felügyelet vezetője szerint a jelenlegi alacsony gázárak is azt mutatják, hogy a piac nem számít pánikra. A gáz ára tíz éve nem volt olyan alacsony a nyugat-európai piacokon, mint most - mondta Boltz a lapnak.

A felügyelet vezetője korábban elmondta: a 140 európai tárolóban összesen százmilliárd köbméternyi gáz van. Összehasonlításképpen 2013-ban a Gazprom 162 milliárd köbméter gázt szállított Európába, ebből 40 milliárd köbmétert Németország, 25 milliárd köbmétert Olaszország, 27 milliárd köbmétert Törökország és 5,23 milliárd köbmétert pedig Ausztria kapott.

A Kurier továbbá utalt az Európai Unió (EU) által végrehajtott gáz-stressz-tesztre, mely az egyes tagállamok által előkészített vészhelyzeti tervek alapján megakadályozná, hogy minden tagállam egyszerre használja ugyanazt a csővezetéket. Másrészt az unió arról is kíván gondoskodni, hogy szükség esetén nyugati országok tartalékaiból részesülhessenek azok az országok, amelyek különösen függnek az orosz gáztól, például Magyarország. A teszt eredményeinek részleteit októberben hozzák nyilvánosságra."
_pampa 2014. 09. 09. 09:30
Előzmény: #68  szivacs
#69
Nem biztos,hogy lesz gáz. Az új szankció még inkább azt valószínűsíti.

hogy ez túl nagy bevételkiesést okozna a Gazpromnak. A helyzet azonban az, hogy az európai eladásokból származó 4-4,5 milliárd euró (5,2-5,8 milliárd dollár) bevétel csupán éves forgalmának 3,5 százaléka."

Ettől nem lesz pánik a cégnél.

"
"Kijev ötmilliárd dollár körüli összeggel tartozik a Gazpromnak, miközben minden forrást figyelembe véve a tavalyi téli fogyasztás alapján 5-10 milliárd köbméter újonnan szállított gázra lenne szüksége jövő tavasz előtt. Ezt csak akkor remélheti Oroszországtól, ha kifizeti adósságát. A helyzet azonban az, hogy legfeljebb az IMF-től számíthat pénzre decemberig, mármint ha a Valutaalap ígéretéhez híven átutalja az Ukrajnának megítélt 17 milliárd dolláros hitelkeret 2,8 milliárdos részletét.

Nem elég

Papíron az IMF-től idén Ukrajnának kifizetett forrás - az előző és az esedékes részlet együtt - ugyan éppen elég lenne az orosz követelés kiegyenlítésére, ám ez azt jelenté, hogy a kijevi kormány nem törleszti az államadósságot, nem fizeti ki a szociális juttatásokat és a nyugdíjakat, nem finanszírozza a bankok feltőkésítését és egy fillért sem fordít a Dombasz néven ismert, háború sújtotta kelet-ukrajnai régió helyreállítására. Más szóval Kijev nem tudja kifizetni gázadósságát.

A tárolókra, a Lengyelországon, Magyarországon és Szlovákián át érkező importra és a hazai termelésre alapozva Ukrajna fedezni tudja nyári gázigényét, amikor naponta 80 millió köbmétert fogyaszt. Télen azonban ez felmegy 210 millióra - derült ki egy nemrégiben megjelent uniós tanulmányól. Mindent figyelembe véve a kijevi vezetésnek azzal kell számolnia, hogy a jelenleg rendelkezésre álló források teljes felhasználása esetén 16 milliárd köbméter gáz hiányzik a téli ellátás biztosításához. Szlovákián át további 10 milliárd köbméterhez juthat, így - a vezetékben lévő úgynevezett technikai gázt is figyelembe véve - végső soron 10 milliárd köbméteres lyuk tátong az ellátáson.

Megoldható, de...

Ez a hiány elég kicsi ahhoz, hogy ha Ukrajna 20 százalékkal csökkenteni tudja idei téli fogyasztását a tavalyihoz képest és megkapja az utánpótlást európai barátaitól, akkor ki tudja húzni a telet újabb orosz gázszállítás nélkül - állítják egy nemrégiben megjelent német tanulmány szerzői. Ha egyik feltétel sem teljesül, akkor Ukrajna már november közepén kifut gáztartalékaiból.

Ha mérséklik a fogyasztást legalább ötödével, de nem kapnak gázt Szlovákiától, Magyarországtól és Lengyelországtól, akkor január végéig húzhatják, ha nem tudják visszavenni a felhasználást - az ukrán energiafelhasználás hatékonysága a legrosszabb Európában -, akkor attól függően tarthatnak ki január közepéig vagy végéig, hogy mennyi gáz jut el hozzájuk Európából.

Mi lesz, ha...?

Egy orosz gázbojkott esetén Európa Ukrajnához hasonló helyzetben találná magát: a tartalékok és az egyéb források csak egy ideig pótolhatják az orosz gázt. A Gazprom szállította Európa éves gázfelhasználásának 30 százalékát 2013-ban. A Kölni Egyetem Energiagazdasági Kutatóintézete ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a legsérülékenyebb fogyasztók Finnország, Lengyelország és Törökország.

Ha az orosz gázszállításokat három hónapra felfüggesztenék, akkor ezt a három országot kivéve a többi európai állam ki tudná bekkelni a telet. Hat hónapos bojkott esetén Franciaország és Olaszország kivételével minden országban ellátási hiány alakulna ki. Kilenc hónapos moratóriumot egész Európa megszenvedne: 46 milliárd köbméteres hiány alakulna ki.

Megtehetik

A folyékony gáz (lng) behozatala, amelyhez sokan nagy reményeket fűznek, nem megoldás. Először is jelenleg csak Ázsiából érkezhetnének tankhajók, az USA leghamarabb 2015-re építheti ki a szükséges töltőkapacitást. Ha öt hónapig nem jön orosz gáz, akkor 45 milliárd köbméter, ha hét hónapig, akkor 65 milliárd köbméter lng-re lenne szükség. Lengyelországon és Törökországon azonban ez sem segítene, mivel nincs meg a kirakodáshoz szükséges infrastruktúrájuk. Emellett egy ilyen kereslettöbblet az égbe lökné az lng árát.

Sokan azzal hessegetik el egy orosz gázembargó lehetőségét, hogy ez túl nagy bevételkiesést okozna a Gazpromnak. A helyzet azonban az, hogy az európai eladásokból származó 4-4,5 milliárd euró (5,2-5,8 milliárd dollár) bevétel csupán éves forgalmának 3,5 százaléka. A maradék a hazai piacról és a volt szovjet tagköztársaságokból származik. Az elmúlt hónapok alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jelenlegi moszkvai vezetés habozás nélkül kész lenne feláldozni ezt az összeget, ha úgy látná, hogy ez Oroszország nemzeti érdeke."
szivacs
szivacs 2014. 09. 02. 14:56
Előzmény: #48  szivacs
#68
"128 millió köbméter földgázt kapott Ukrajna hazánkon keresztül
MTI 2014. szeptember 2. 08:47

Ukrajna augusztusban 13 százalékkal, 250 millió köbméterre növelte gázimportját Európából júliushoz képest, az ország második hónapja nem kap orosz földgázt.

Az Unian ukrán hírügynökség honlapján olvasható jelentés szerint Ukrajna Lengyelország felől 122 millió köbméter, Magyarországon át 128 millió köbméter földgázhoz jutott.

Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át.

Magyarországon keresztül maximum napi 16 millió köbméter földgáz juthat el Ukrajnába, így a szállítási kapacitás még messze nincs kihasználva. Augusztusban napi átlagban 4 millió köbméter földgáz jutott Ukrajnába Magyarországon át."

Ezzel a 70% helyett már 75% lehetett volna a tárolóink töltöttsége.
Reméljük nem pont ez a 128 millió m3 fog hiányozni a télen.
Törölt felhasználó 2014. 09. 01. 19:33
Előzmény: #60  gyula1971
#67
Feltankolunk tüzifával, mert itt lehet gázhiány még.
A gáz árt a rezsicsökkentés nem engedi emelni, legfeljebb fűtőértékében lesz kevesebb.
szivacs
szivacs 2014. 09. 01. 19:30
Előzmény: #61  Bekre_Pal
#66
:-)
eiő-elő - node ilyen gyakran...?
szivacs
szivacs 2014. 09. 01. 19:29
#65
"pf 2014. szeptember 1. 17:35

Miközben egyre növekvő kockázatok mutatnak egy újabb orosz-ukrán gázválság irányába, az EU újabb vészforgatókönyvek kidolgozásába kezdett. Ellátási zavar esetén az EU korlátozná az ipari fogyasztók fogyasztását, és megtiltaná a földgáz reexportját - olvasható a Reuters beszámolójában.

A hírszolgálat meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az EU-ban újabb energetikai vészforgatókönyvek kidolgozásba kezdtek annak érdekében, hogy a háztartások gázellátását még egy újabb orosz-ukrán gázválság esetén is biztosítani lehessen.

Oroszország az elmúlt évben az EU teljes gázigényének kb. 30%-át biztosította. Ukrajnán keresztül az export több mint fele haladt keresztül. A portál hivatkozza az ukrán elnök múlt heti kijelentését, ami szerint Kijevnek tudomása van arról, hogy az oroszok a tél folyamán leállítanák az Európába irányuló gázszállításokat .

A portál forrása szerint rövidtávon leginkább Délkelet-Európa ellátása miatt lehet aggódni. E mellett a beszámoló - már nem a forrásra hivatkozva - kitér Magyarországra is, amely szintén a leginkább érintett országok között lenne egy gázválság esetén. Idézik az NFM korábbi közleményeit, amelyek szerint a tárca folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket, és ezek alapján növeli az ország tárolói készleteit, illetve szabályozási változtatásokkal is igyekszik ösztönözni a gáztárolást.

Egy újabb ellátási krízis esetén az EU alapvetően két dolgot tehet. Egyrészt korlátozhatják az ipari fogyasztók gázhozzáférését, másrészt megtiltanák az EU-ba irányuló földgázszállítmányok reexportját. Utóbbi az EU-ba irányuló cseppfolyós-földgázszállítmányok (LNG) továbbértékesítésének tiltását célozná, ugyanis a szállítmányokat sok esetben továbbküldik a jobban fizető piacok felé (Ázsia). Hozzáteszik, a jelenlegi feszült helyzetben a földgáz európai tőzsdei jegyzésára 35%-kal emelkedett július óta."
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 30. 13:50
Előzmény: #63  Jussi
#64
hogy érdemben helyettesítsem a kollégát...

a németek annyira rá vannak szorulva, hogy ha nem akarják, hogy működjön a frigy, akkor el kell fogadniuk obamáék análbeültetését

amúgy egy erős jóléti állam, de pont ezért rengeteg a vesztenivalója
Jussi
Jussi 2014. 08. 30. 11:04
Előzmény: #62  totoro
#63
Ezzel aztán jól megválaszoltad a kérdéseket.
totoro
totoro 2014. 08. 30. 09:05
#62
link

Nem is írok ide többet, mert őszinte leszek, nem tudom kezelni, hogy egyre többen áldozatul estek az összeesküvés elméleteknek és az ostoba EU és Nyugatellenes hazugságoknak, és már itt is ezt olvasom minden második hozzászólásban. Agyrém ami ebben az országban folyik, a magyarnak nagy tehetsége van az önsorsrontásra, úgy látszik erre van a többség beprogramozva, és igaza volt Adynak:

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.

Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 08. 29. 22:55
Előzmény: #52  szivacs
#61
függetlenül gondolkodom, úgyhogy óhatatlanul előfordulhatnak átfedések :)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek