Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 06. 29. 21:40

Tréder Topik :o)  

megnyitok egy remek kis kókuszos, lecsós, halacskás topikot. reméljük ez is hosszú életű lesz mint a régi, ami hat évet élt..



hát mindenkinek jó horgászatot! ))

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
-bubu-
-bubu- 2019. 04. 15. 09:32
Előzmény: #125699  _Macika_
#125700
keressek még valamit? vagy elég lesz ennyi mára ? :o))
_Macika_
_Macika_ 2019. 04. 15. 09:31
#125699
Ez még hosszabb)☺
-bubu-
-bubu- 2019. 04. 15. 09:26
#125698
Erre figyelünk a héten: Gyorsjelentések, S&P 500, BUX
Karnyújtásnyira a történelmi csúcstól az S&P 500
Amerika
Nem fékeznek a nemzetközi piacok a gyorsjelentési szezon kezdetekor a borús várakozások ellenére. A gyorsjelentési szezon előtt az elemzők visszaesésekre számítottak mind a bevételekben, mind a profitokban. Egy-egy jelentésből ugyan hiba lenne messzemenő következtéseket levonni, de a pénteki napra egy pozitív löketet adott a piacoknak a JP Morgan és a Wells Fargo jó jelentése. A lényeg, hogy továbbra sem szakadt meg az S&P 500 emelkedő trendje, amely gyakorlatilag január eleje óta tart. A S&P 500 pénteken 2900 pont fölé került, innen már csak 1 százalékos emelkedés hiányzik a történelmi csúcsig. A Refinitiv adatai szerint összességében az első negyedév gyengébben sikerülhetett a vállalatok számára, ehhez képest az első bankszektori jelentések pozitívak voltak. A gyorsjelentési szezon kezdetéről az alábbi elemzésünkben írtunk bővebben. A Dow Jones index 270 pontot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,46 százalékot.
A vállalati jelentéseken kívül a makroadatok is erős gazdaságra utalnak az Egyesült Államokban. A márciusi munkaerőpiaci jelentés szerint, a februári visszaesés után, újra 196 ezer munkahely jött létre, valamint csökkent a munkanélküli segélyért folyamodók száma is. Egyedül a béremelkedés üteme maradt el a várttól. A pozitív adatok miatt nem valószínű, hogy a Fed kamatot csökkentene, inkább a jelenlegi kamatkörnyezet maradhat fenn.
Az Egyesült Államokon kívül Kínából is meglepően jó adat érkezett, a márciusi export mértéke 14,2 százalékkal növekedett, amely közel duplája volt, mint amire az elemzők számítottak. Ugyan az import jobban visszaesett a vártnál, a távol keletről érkező hírek is jó hatással voltak a piacokra.
Folytatódik jövő héten is a gyorsjelentési szezon, a bankok sorát a Goldman Sachs és a Citigroup folytatja, majd a Netflix, IBM, Pepsi, Morgan Stanley, Alcoa gyorsjelentésre is érdemes lesz odafigyelni.
A héten is fontos makroadatokra figyelhetünk Amerikából, hétfőn a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, szerdán a külkereskedelmi mérleget, valamint a Fed bézs könyvét teszik közzé, a hét második felében a munkanélküli segély kérelmek számát is megtudhatjuk.
Európában nagypénteken és húsvét hétfőn is zárva tartanak a tőzsdék, míg Észak-Amerikában csak a pénteki nap lesz kereskedési szünnap, hétfőn már újra kinyitnak a tőzsdék.
Európa
Az Egyesült Királyság újabb haladékot kapott október 31-ig, hogy megállapodásra jusson a kilépés tekintetében. A határidőből adódik, hogy a parlamenti választásokon is részt kell venniük a briteknek. Abban azért egyetértés volt a felek között, hogy a megállapodás nélküli kilépés katasztrofális következményeit el kell kerülni, egyedül a franciák szabtak volna rövidebb határidőt, így valamilyen megállapodás mindenképpen szükséges, és ehhez időt kell hagyni, ha másképp nem megy. Egyelőre a jelenlegi történésekből az a két forgatókönyv rajzolódik ki, hogy vagy valamilyen megállapodással fognak kilépni a britek, vagy bent maradnak az EU-ban.
A DAX index sem vesz tudomást a gyenge makro adatokról, sikerült 12000 pont felet zárnia a hetet. A Brexit halasztása miatt a légitársaságok részvényei különösen jól teljesítettek az elmúlt héten. Az európai indexek azért még messzebb vannak a történelmi csúcsoktól az amerikai indexekhez képest, de Európában is jelentős visszaemelkedés volt az év első negyedévében.
Németországban még pár hetet várni kell a vállalati gyorsjelentésekre, addig is a makrogazdasági adatokra érdemes figyelni, kedden a ZEW index, csütörtökön pedig a szolgáltatóipari és feldolgozóipar beszerzési menedzser indexek
Az EKB kamatdöntő ülésén nem történt nagy meglepetés, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó rátát, azonban a döntést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi jelezte, hogy amennyiben szükséges bármilyen eszközzel megpróbálják a gazdasági növekedést támogatni, egyelőre nem kell recessziótól tartani az év második felében is.
Előzetes információk szerint visszavághatja a német kormány az idei évre szóló GDP növekedési előrejelzését. A korábbi adat sem volt túl erős, mindössze 0,8-0,9 százalékos bővüléssel számolt, a mostani friss adat azonban fél százalék lehet. Az adat azért annyira nem ijesztette meg a piacokat. A német kormány mellett, a globális gazdaságban jelen levő kockázatok miatt, az IMF is visszavágta a globális GDP növekedési ütem előrejelzését.
Összegezve tehát új csúcsok felé haladnak a piacok, és jó esély van ezeknek az elérésére is a jelenlegi hangulatban. A korábbi félelmekhez képest enyhébb visszaesés, helyenként pozitív meglepetés mutatkozott a gazdasági mutatókban.  A tőzsdék is az év második felére a további növekedést árazzák, a jegybankok pedig támogató monetáris politikát folytatnak.
Arany stagnálás, olaj szárnyalás
Nem változott jelentősen az arany árfolyama az elmúlt héten, 0,2 százalékot tudott erősödni, amellyel jelenleg 1292 dollárnál zárt a nemesfém árfolyama.  A globális kockázatok csökkenésével, a részvénypiacok emelkedésével kicsit háttérbe szorult az arany. A ma reggeli adatok alapján enyhe mínuszban kezdheti a hetet az árfolyam, 1288 dollárnál.
A részvények emelkedésével jelenleg csak az olajár emelkedése vetekszik, ebben az évben több mint 30 százalékot emelkedett az árfolyama, pénteken a WTI 64 dollár közelében,a Brent 71,5 dollárnál zárt. Az iráni és líbiai szankciók, valamint az OPEC kitermelés csökkentése is az emelkedés irányába mutat, az árfolyamra most már kisebb hatással voltak az amerikai elnök üzenetei is, amelyek szerint túl drága az olaj. A kínálati oldal szűkülése és a továbbra is stabil kereslet alapján még további erősödés jöhet.
Magyarország
Meglepően magas lett a magyar inflációs adat, a konszenzussal szemben 3,7 százalék lett az áremelkedés mértéke, amely magasabb a 3,5 százalékos várakozásnál. A maginfláció mértéke is évek óta nem látott szintekre került, 3,8 százalék volt márciusban. Az elmúlt egy évben leginkább a szeszes italok, dohányáruk, és az élelmiszerek ára emelkedett. A szolgáltatások árai is jelentősen emelkedtek, a lakásjavítási és karbantartási szolgáltatások például 12,4 százalékkal drágultak.
A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a maginfláció még a következő negyedévekben magasan maradhat, azonban utána csökkenés következhet be a mutatóban, így hosszabb távon tartható marad a 3 százalékos az infláció.
A gazdasági növekedés továbbra is élénk maradhat, 3,8 százalékos lehet idén a GDP növekedés, amely fokozatosan 3 százalékra lassulhat. A munkaerőpiacon továbbra is bővülnek a keresetek és a reálbérek, valamint a munkanélküliségi ráta is alacsony. A továbbra is alacsony kamatok pedig szintén támogatják a beruházásokat. A gazdaság belső konjunktúrája pozitív, a külső tényezők viszont enyhén romlottak az elmúlt időszakban. Az MNB márciusi statisztikai adataiból kiderült, hogy a bankrendszer likviditása tovább nőtt, és a forgalomban levő készpénz állománya is emelkedett. Kamatok tekintetében az egynapos bankközi kamatláb a kamatfolyosó alján tartózkodott, ebben csak enyhe emelkedés történt.
Márciusban 209,3 milliárd forintos volt a költségvetési hiány, így az első negyedévben 141,9 milliárd forint volt a költségvetési deficit. A Pénzügyminisztérium közlése szerint ez egyáltalán nem szokatlan ebben az időszakban.
A rövid hét (pénteken és jövő hét hétfőn munkaszüneti napok lesznek) makroadatok szempontjából izgalommentes lesz, mivel semmilyen fontos adat nem érkezik.
Csúcs hátán csúcs
Piros betűkkel vonulhat be a tőzsdei történelemkönyvbe a múlt hét, a BUX új csúcsra futott. A hétfői stagnálás az erőgyűjtés kezdete volt, de utána négy napon keresztül emelkedett az index, mely már csütörtökön új csúcsra ért, amelyet már pénteken felül is múlt 42941 záróponttal.
Közgyűlések garmadáját tartották a múlt héten. Az Opus és a Konzum rendkívüli közgyűlésén is zöld utat kapott a két cég fúziója, így a Konzum beolvadhat az Opusba. Hivatalossá vált, hogy Jászai Gellért távozik mindkét cég vezetőségéből, és a jövőben a 4iG-nál betöltött pozíciójára fog koncentrálni. Az ANY Biztonsági Nyomda éves közgyűlésén megszavazták a közel 6 százalékos hozamnak megfelelő 79 forintos részvényenkénti osztalékot, valamint a sajátrészvény-vásárlási programot is. A Rába közgyűlése 17,8 forintos részvényenkénti osztalékot szavazott meg, amely 1,7 százalék körüli hozamot jelent, valamint jóváhagyták az igazgatóság személyi összetételének változásait. A PannErgy közgyűlése viszont határozatképtelen volt, így a társaság április 26-án változatlan napirendi pontokkal megismétli az eseményt.
Kisebb csalódást okozott az AutoWallis éves beszámolója, a cég bevételei az előzetes számoktól elmaradtak, eredménysoron pedig jelentős visszaesést szenvedett el a társaság 2017-hez képest. Fény derült a BIF tavalyi számaira, a cég jelentősen növelte az ingatlanállományát. A 2018-as eredmény után közel 2,6 milliárd forintos osztalékot fizethetnek ki, az április 29-én tartandó közgyűlés pedig különösen izgalmas lehet, hiszen a napirendi pontok között a részvény-visszavásárlás, részvényfelosztás és tőkeemelés is szerepel. A cég árfolyama csütörtökön emelkedett nagyot, 13 százalékot.
A) OTP
A BUX indexszel együtt az OTP is új csúcsra ért, a bankpapír árfolyama nagy vágtában hozta a hét második felét, csütörtökön áttörte a 13000 forintos ellenállást, majd pénteken 13220 forinton zárt, ami új csúcsot jelent. Tovább erősíti a technikai képet, hogy az MACD indikátor vételi jelzést adott, innen fölfele már a 13500 forintos szintet érdemes figyelni. Korrekció esetén 13000 forinton és 12500 forinton lehetnek támaszok.
Az OTP közgyűlésén döntöttek az osztalékról, melynek a mértéke 61,32 milliárd forint. Az egy részvényre jutó tényleges osztalék 221 forint körül alakulhat, mely közel 1,7 százalékos hozamot jelent az aktuális árfolyam mellett. Csányi Sándor szavai szerint azért nem fizetnek magasabb osztalékot, mert további akvizíciókra készülnek, összesen három bank van célkeresztben, utána pedig egy időre leállnának a felvásárlási dömpinggel. A román piacon is lehet célpont, ugyanis ott jelentősen szeretne még növekedni az OTP. A közgyűlés megszavazta az elnöki és a vezérigazgatói pozíció szétválasztását is, rövid távon továbbra is Csányi Sándor tölti be mindkettőt.
Nem változtattak OTP céláraikon az elemzők, a konszenzus továbbra is 13166 forint, amely majdnem megegyezik a jelenlegi árfolyammal. Az ajánlások nagy többsége vételi.
Az OTP napi grafikonja (2019.04.15. nyitás előtt)

B) Mol
Izgalmas a technikai kép a Mol grafikonján, az árfolyam pénteken épp visszatesztelte az emelkedő trendcsatorna alsó szárát, amelyből még április elején zuhant ki. A 3330 forintos szint környékén ráadásul egy kisebb ellenállás is húzódik. Amennyiben ezekről a szintekről lefordul az árfolyam, akkor az 50 napos mozgóátlag nyújthat védelmet 3282 forintnál, majd a 3200 forintos támasz lehet a következő védvonal. A közelben húzódó ellenállások áttörésével viszont feljavulna a technikai kép, az árfolyam újra visszakerülhetne az emelkedő trendcsatornába. Ebben az esetben a 3370 forintos ellenállás lehet a következő állomás, de a későbbiekben ismét tesztelhetné az árfolyam a trendcsatorna felső szárát.
A magyar olajtársaság vételi ajánlatot tett a Slovnaft még nem tulajdonában levő részvényeire, az ajánlat a Szlovák Nemzeti Bank jóváhagyására vár. A Mol jelenleg a részvények 98,56 százalékával rendelkezik.
 A múlt heti közgyűlésen a részvényesek jóváhagyták a 95 forintos részvényenkénti osztalékot (amely rendkívüli osztalékot is tartalmaz), ez közel 12 százalékos emelésnek felel meg a tavalyihoz képest, és 2,9 százalék körüli hozamot jelent. A közgyűlés utáni háttérbeszélgetésen Hernádi Zsolt kijelentette, hogy semmilyen olyan veszélyt nem lát jelenleg, ami a Mol ellenséges felvásárlására utalna. Az INA-val kapcsolatban jelenleg érdemleges tárgyalások nem folynak, de a horvát kormány több lehetséges opciót is vizsgál. Az elemzők nem módosítottak célárat a részvényre, a konszenzus 3623 forinton áll, 9 százalékos felértékelődési lehetőséget ígérve.
A Mol napi grafikonja (2019.04.15. nyitás előtt)

C) Richter
A Molhoz hasonlóan a Richter árfolyama is fontos szintekkel birkózik, csütörtökön az 5560 forintos ellenállást törte át, majd pénteken épp a vonalon zárt. Felpattanás esetén az 5800 forintos szint lehet a következő állomás, amennyiben pedig lefordul az árfolyam, akkor a mozgóátlagok nyújthatnak védelmet 5440 és 5340 forint környékén.
Hírek terén izgalommentes volt a hét a Richter-befektetők számára, a frissen közzétett éves beszámoló sem tartogatott meglepetéseket. Az elemzőházak sem módosítottak a célárakon, a konszenzus továbbra is 6290 forinton áll, a jelenlegi árfolyamnál 13 százalékkal feljebb.
A Richter napi grafikonja (2019.04.15. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom
Múlt héten nem változott jelentősen a technikai kép a Magyar Telekom grafikonján, bár az árfolyam valamelyest lejjebb került. Továbbra is a szűk 463-474 forintos sávon belül folyik a mozgás, enyhébb negatív jel viszont, hogy pénteken az árfolyam az 50 napos mozgóátlag alá került. Támaszt a sáv alsó széle, míg ellenállás a felső széle jelenthet.
A Magyar Telekom is a múlt héten tartotta közgyűlését, ahol elfogadták a 26,1 milliárd forintos osztalék-kifizetést. A saját részvényekre jutó osztalék szétosztásával együtt 25,17 forint lehet az egy részvényre eső kifizetés, amely 5,4 százalékos hozamnak felel meg. A társaság legfrissebb iránymutatása alapján a 2019-es eredmények után 27 forintos részvényenkénti osztalék várható.
614 forintról 491 forintra módosította célárát a Wood, az elemzőik pesszimistábbak lettek, vételről tartásra módosították az ajánlást. Az elemzői konszenzus egyébként 492 forint, így még 6 százalékos potenciál lehet a papírban.
A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.04.15. nyitás előtt)
Zsimo
Zsimo 2019. 04. 15. 09:24
Előzmény: #125692  -bubu-
#125697
Beletöröltél? :)
-bubu-
-bubu- 2019. 04. 15. 09:23
Előzmény: #125695  _Macika_
#125696
és a jövő hét is a húsvét hétfő miatt 
_Macika_
_Macika_ 2019. 04. 15. 09:11
Előzmény: #125694  tibbi60
#125695
Rövid hetünk lesz
tibbi60
tibbi60 2019. 04. 15. 08:58
Előzmény: #125692  -bubu-
#125694
jó reggelt!...köszi
_Macika_
_Macika_ 2019. 04. 15. 08:38
#125693
Köszi bubu
ez se 5 mondat))
-bubu-
-bubu- 2019. 04. 15. 08:28
#125692
Jó reggelt 
----------------
 
Nemzetközi részvénypiaci hírek
 
Csúcsdöntéshez közel az S&P 500 Index. Megkezdődött pénteken az amerikai gyorsjelentési szezon a JPMorgan és a Wells Fargo jelentésével. Mindkettő vártnál jobb számokkal örvendeztette meg a befektetőket, az utóbbi azonban pesszimistább jövőbeli prognózissal szolgált. Az S&P 500 0,7 százalékkal zárt feljebb, áttörve 2,900 pontos ellenállási szintjét, és kevesebb, mint 1 százalékkal a historikus csúcsa alatt fejezte be a kereskedést. A JPMorgan 4,7 százalékos és a Disney 11 százalékos erősödése hajtotta felfelé az indexeket, míg a Netflix 4,5 százalékot veszített értékéből. A Dow Jones 1 százalékot, a Nasdaq 0,5 százalékot erősödött. A pénteken közzétett adatok alapján márciusban a vártnál jelentősen jobban nőtt a kínai export, aminek köszönhetően ma reggel a kínai Shanghai Composite 1 százalék körüli pluszban mozog. A Nikkei 1,4 százalékot, a Hang Seng Index pedig 0,5 százalékot emelkedett. A határidős indexek alapján mérsékelt emelkedéssel kezdhetik a hetet az főbb európai tőzsdék. A mai napon a Goldman Sachs és a Citigroup eredménye alakíthatja a befektetői hangulatot.
 
Komoly bevételkieséssel számolhatnak az amerikai légitársaságok. A nyári utazási szezonban hagyományosan megnő az Egyesült Államok területén a repülőjegy-vásárlások száma, azonban a Boeing körüli problémák miatt komoly nehézségekkel kell szembenéznie a légitársaságoknak. A Boeing 737 MAX repülési engedélyének felfüggesztése az American Airlines 24, míg a Southwest Airlines 34 gépét érinti. A Southwestnek a június 8. és augusztus 5. közötti utazási szezonban napi 160 járatát kell törölnie emiatt, a vállalatnak csak a február 20. és március 31. közötti leállás a becslések szerint 150 millió dolláros bevételkiesést jelentett. Az American Airlinesnak az utazási szezonban napi 90 járatát kell törölnie, így őket is érzékenyen érinti a 737 MAX leállása. A United Airlines 14 737 MAX típusú géppel rendelkezik, a légitársaság elnöke múlt héten figyelmeztetett a repülési engedély felfüggesztése miatti leállások költségére. A United a negyedéves eredményeit április 16-án, a Southwest 25-én, míg az American Airlines 26-án teszi közzé, ekkor tudhatunk meg pontos adatokat arról, mekkora bevételkieséssel járt eddig a légitársaságoknak a 737 MAX leállítása. A Boeing szoftverfrissítésének jóváhagyása a hírek szerint legalább 90 napot vesz igénybe, ennek sikeres lezajlása esetén kezdődhet meg a 737 MAX gépek újbóli forgalomba állítása.
 
A vártnál jobb negyedéves eredményeket tett közzé a Wells Fargo. A bank bevétel és profit soron is várakozásokon felül teljesített. Az első negyedév árbevétele 21,609 milliárd dollár volt a 21,012 milliárdos elemzői konszenzussal szemben, emellett 16,4 százalékos profitnövekedésről számolt be a cég, köszönhetően az erőteljes költségcsökkentési stratégiának. A nettó jövedelem 5,51 milliárd dollárra – mely részvényenként 1,2 dollárt jelent – nőtt az egy évvel korábbi 4,73 milliárd dolláros, illetve 96 centes szintről, az elemzők 1,09 dolláros részvényenkénti eredményt vártak.
 
A JPMorgan is felülteljesített az első negyedévben. Az egy részvényre jutó eredménye 2,65 dollárt ért el, a piaci konszenzus 2,35 dollárt várt. A bank bevétele rekordnagyságú 29,9 milliárd dollárra ugrott, ami 5 százalékos éves bővülést jelent. A jó eredményt a kereskedelmi banki üzletág profitjának 19 százalékos növekedése okozta, a kamatjellegű bevételek 8 százalékkal lettek magasabb, mint egy évvel korábban. A befektetési banki üzletág negyedéves eredménye éves alapon 18 százalékkal esett vissza. Ezen belül a kötvényüzletág eredménye jobb lett mint a várt, míg a részvénykereskedelemből származó bevételek a várakozásoknak megfelelően alakultak. A bank profitabilitását jelző ROE mutató 15 százalékról 16 százalékra emelkedett.
 
Az idei évben is a 2018-as 6,24 millió autó eladását tervezi a Volkswagen. A cég annak ellenére sem csökkentette az előrejelzését, hogy az első negyedévben csökkent a kínai értékesítés. Az autógyártó azzal számol, hogy az év második felére működni fognak a kínai kormány reformjai, és emiatt erősödni fognak az autó eladások, így éves szinten ott sem fognak csökkeni az értékesítési számok.
 
A Volkswagen komoly összeget költ az elektromos autók gyártására. A vállalat 50 milliárd euró értékben vásárol akkumulátor elemeket az elektromos autók számára a dél-koreai SKI-tól, az LG Chem-től és Samsungtól, valamint a kínai Contemporary Amperex Technology-tól. A német autógyártó 16 gyárban tervez elektromos autókat gyártani, 2023-ra 33 különböző elektromos modellt fog kínálni az Audi, a Volkswagen, a Skoda és a Seat márkák égisze alatt.
 
Forrás: Bloomberg, Reuters, Financial Times, Wall Street Journal, Equilor Elemzés
 
 
Devizapiaci, makrogazdasági hírek
 
További frontok nyílnak a kereskedelmi háborúban. A héten Japán és USA között is megkezdődnek a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások. Donald Trump tavaly vámokat vetett ki az alumínium és acélimportra, és 25 százalékos büntetővámot helyezett kilátásba a japán autókra is. Az amerikai fél a mezőgazdasági pozíciójának megerősítését szeretné elérni a tárgyalás során, mivel jelenleg több mint 20 százalékos részesedése van a japán élelmiszerimportban, amit azonban könnyen elveszíthet, ha a riválisokat alacsonyabb vámok terhelik. Az IMF közgazdásza szerint a japán autóiparra kivetett vámoknak komolyabb negatív gazdasági hatása lehet, mint a kínai kereskedelmi konfliktusnak. Az első negyedév során 11 százalékkal esett vissza a Kína és USA közti kereskedelmi forgalom. Az EU is lépett a kereskedelmi szigorítás felé, és 20 milliárd euró értékű amerikai termékekre vetne ki vámokat, miután Donald Trump 11 milliárd dollár értékű termékre kivetendő vámmal fenyegette meg az EU-t, amennyiben az nem hagy fel az Airbus repülőgépgyártónak nyújtott támogatással.
 
Az idei év legfontosabb EKB kamatülése lehet a júniusi, mondta Olli Rehn. A finn nemzeti bank vezetője szerint júniusra látni fogjuk, hogy az európai gazdaság merre fog tartani a következő időszakban. Az EKB a márciusban csökkentette az idei eurózóna növekedési kilátásait 1,7%-ról 1,1%-ra, és kijelentették, hogy az EKB kész bármilyen eszközt bevetni. Amikor a finn jegybankárt arról kérdezték, hogy milyen eszközökhöz nyúlnának egy esetlegesen tovább lassuló gazdaság láttán, akkor ő sem emelt ki konkrét lépéseket. Arról is beszélt, hogy elképzelhető valamilyen kompenzáció a kereskedelmi bankoknak, hisz az 5 éve tartó negatív kamatok jelentősen csökkentik a szektor profitabilitását. A hétvégén Vasiliauskas, litván jegybankár, is beszélt egy esetleges kompenzációról, de ő is kiemelte, hogy meg kell várni az adatokat, és csak azután érdemes dönteni egy esetleges kompenzációs döntés felállításáról. Emellett kiemelte, hogy a negatív kamatlábak működnek, és szerinte nem csökkenek a kiadott hitelek mennyisége a szektor profitabilitásának csökkenése miatt.
 
Philip Hammond szerint hamarosan megegyezés születhet a Brexit ügyében. A brit pénzügyminiszter elmondása szerint a kormányzó Konzervatív Párt képviselői és a legnagyobb ellenzéki, Munkáspárt képviselői számos kérdésben egyetértenek a kilépés feltételeiről, a következő hetekben jó eséllyel sikerül áttörést elérni, és ezt követően megszavazhatják a tervezetet. A héten már nem ülésezik a brit parlament, így a komolyabb egyeztetések csak jövő hét kedden indulhatnak.
 
Donald Trump ismét odaszúrt a Fed-nek. Az amerikai elnök tegnap egy Twitter-bejegyzésben kiemelte, hogy a jegybank kamatemelési sorozata legalább 30 százalékkal visszavetette a fontosabb részvényindexeket, és a gazdasági növekedésre is negatív hatással volt, mely a szigorítás nélkül 4 százalék felett lett volna, minimális infláció mellett. Trump azt javasolja az amerikai jegybanknak, a mérlegleépítés helyett ismét kezdje meg a mennyiségi lazítási programot, mivel szerinte most is szükség lenne rá. Szerencsére azonban a Fed független szervezetként működik, amennyiben ismét visszatérne az ösztönző lépésekhez, jó eséllyel túlhevülne az amerikai gazdaság. Ugyanakkor az amerikai elnök jelezte, hogy két fontos szövetségesét, Stephen Moore-t és Herman Cain-t szeretné a jegybankon belül tudni, emiatt számos piaci szereplő aggódik, hogy előbb-utóbb a Fed-ben is hasonló hangok jelennek meg.
 
Idén továbbra is fennmaradhat az óvatos hozzáállás Kína monetáris politikájában a kínai központi bank helyettes kormányzójának nyilatkozata alapján. Cél a jüan fundamentumokhoz közeli szinten tartása (semmiképpen sem gyengítése), mivel a kormányzat fiskális eszközöket vet be a növekedés fenntartása érdekében. Chen szerint a kínai gazdaság stabil, a hatóságok pedig folytatni fogják a pénzügyi szektor további megnyitását a külföldi intézmények előtt. A helyettes a prudens monetáris politikán igazából semleges hozzáállást ért, ugyanis fiskális oldalról kívánják ösztönözni a gazdaságot adó és díjcsökkentések révén. A jegybank szerint a kormány tavaly 1900 darab állami tulajdonú zombi társaságot szüntetett meg, mely jelentős előrelépésnek számít.
 
A Morgan Stanley két főbb okot is lát, amiért a jelenlegi alacsony volatilitás nem fog sokáig fennmaradni. Az első indok, hogy nincs elegendő piaci likviditás jelenleg. A stratéga szerint a második, pedig hogy a piac jelenlegi optimizmusa túlzott, nem a realitás van árazva. A volatilitás jelenleg historikus viszonylatban is igen alacsony, mely elsősorban a galamb jegybankoknak, a kínai gazdasági stimulusnak, és az USA-Kína kereskedelmi feszültségek csökkenésének tudható be. A stratégák a jelenlegi időszakot 2007-hez hasonlítják, akkor is lapos volt a hozamgörbe és alacsony volt a volatilitás. A Fed már ugyanúgy befejezte a kamatemeléseket, mivel a gazdaság már enyhén a gyengülés jeleit mutatta. Óvatosság ajánlott a volatilitás csökkenésére fogadóknak, még sokan emlékszünk 2008 történéseire.
 
A makro adatok függvényében fog kamatot emelni a kanadai jegybank Poloz szerint. A kanadai jegybanki döntéshozó kiemelte, hogy vannak még kockázatok a gazdasági növekedés fenntarthatóságával kapcsolatban, ezért meg kell várni az adatokat, mielőtt emelésről döntenének. Megjegyezte azt is, hogy a piacok nem áraznak újabb emelést a közeljövőben, viszont azt nem tudja, hogy milyen hosszú is lesz ez a közeljövő.
 
Forrás: Bloomberg, Reuters, Financial Times, CNBC, Világgazdaság, Equilor Elemzés
 
 
Hazai hírek
 
Iránykereséssel indulhat a kereskedés a hazai parketten. Az OTP előző hét pénteken új történelmi csúcson zárt, azonban óvatosságra int a relatíve alacsony forgalom. A 13 000 forintos szintek fölött még jelentős eladók bújhatnak meg, így a kitörés megerősítéséhez egy átlagosnál nagyobb forgalmú nap lenne szükséges. Ennek hiányában oldalazhat, lefele korrigálhat a bankpapír. A MOL visszakapaszkodott a korábbi emelkedő trendcsatornájába, azonban a 3350-es ellenállásról lefordulást várunk az olajpapírtól. A Magyar Telekom továbbra is folytathatja oldalazását szűk sávjában. A Richter emelkedhet a mai nap folyamán, ás tesztelheti hamarosan az 5650-nél levő ellenállását.
A forint az euróval szemben jelentősebb magyar makroadat megjelenése híján oldalazhat a 321 körüli szinteken.
 
Forrás: Bloomberg, Világgazdaság, Portfolio.hu, Equilor Elemzés
Bekes 2019. 04. 15. 07:53
Törölt hozzászólás
#125691
_Macika_
_Macika_ 2019. 04. 15. 07:24
Előzmény: #125689  sly36
#125690
))))
sly36
sly36 2019. 04. 15. 07:18
Előzmény: #125687  _Macika_
#125689
:D
Szóval fényképezzem le a sonkámat?
No de melyiket? :o))
sly36
sly36 2019. 04. 15. 07:16
Előzmény: #125686  _Macika_
#125688
Helyes.🍗
Jó reggelt! 😊
_Macika_
_Macika_ 2019. 04. 15. 07:16
#125687
_Macika_
_Macika_ 2019. 04. 15. 07:15
Előzmény: #125685  certibalazs
#125686
Jó reggelt, jó merengést 
pápai sonka letudva ))
certibalazs
certibalazs 2019. 04. 14. 19:43
Előzmény: #125684  _Macika_
#125685
Hantas hetvegi longos tweetje meg is jott, menetrend szerint
A FED a hibas hogy nem 5000 vagy 10.000 ponttal all magasabban a tozsdees 3 nem pedig 4% a GDP. 
_Macika_
_Macika_ 2019. 04. 13. 13:32
Előzmény: #125682  -bubu-
#125683
köszi
és jövőre? )
-bubu-
-bubu- 2019. 04. 13. 09:22
Előzmény: #125681  -bubu-
#125682
Virág Feri volt tegnap a trend fm en 
https://trendfm.hu/musor?musor=7870&adas=28947
-bubu-
-bubu- 2019. 04. 12. 17:54
Előzmény: #125680  _Macika_
#125681
húsleves és rakott kel a hétvégi menű , most egyeztettem le :))
kellemes pihenést , igaz esős lesz állítólag 

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek