Topiknyitó: 27400 2014. 06. 24. 12:07

Állampapír  

Szerintem itt már nem a hozamvadászatra gyúrnak hanem a Forint erősödésére játszanak.



Lehet, hogy hozamilag nyernek 2,245-ot de sokkal fincsibb visszavenni az Eurót 295-ön amikor kiszállnak.



Ezért tartja még a Templeton is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
salander 2022. 07. 27. 11:31
Előzmény: #156  maxhell
#160
@maxhell: Én nem találtam ilyen részt. Magából az adótörvényből sem lehet kiolvasni (plusz hozzáteszem, ha nem a MÁK-nál hanem az OTP-nél tartod akkor is kamatadómentes). Vagy egy GYIK a MÁK oldalán: https://www.allamkincstar.gov.hu/hu/gyik/tartalom/4973/ -> Ebből már eléggé egyértelmű, hogy csak a papírtól (kibocsátási dátumtól) függ.
.
@ostyacukor:
4) Igen, a változó kamatozású kötvényeknek ez az előnye meg a hátránya is. Fordulhat. A vevő (fellengzősen a piac) várakozásaitól függ minden. Ha arra számítasz hogy csak 1-2 évig lesz kiugró az infláció és ezzel párhuzamosan 2023 második felétől már csökkennek majd a kamatok, akkor lehet hogy jobb cashflowt veszel egy sima 2027-es papírral (és 9-10% fix hozammal) mint azzal hogy pár negyedévig a BUBOR magasabb mint 9-10%.
.
5) Az államnak vannak eszközei hogy mesterségesen lenn tartsa a BUBOR-t. Az elmúlt években élt is vele. Akiknek Bónusz Magyar Államkötvényei voltak, azok jól be is szívták. Ez az inflatorikus időszak most nem nagyon engedi - mert ki kell szívni a pénz a piacról - de ha ez kifut, akkor simán elképzelhető hogy megint jobban letolják a BUBOR-t mint amennyire a hozamszintek csökkennek az állampapír piacon.
.
@drB27: Én egyelőre rövid távon inkább hozamemelkedést várok - ezért egyelőre nem veszek hosszú papírokat, hogy ne értékelődjenek le. Viszont nem számítok rá hogy 5-7 évig magas is marad. A 2023/B-t megvenném TBSZ-re (hogy ne kelljen kamatadót fizetni), de inkább várnék a beszállóval.
drB27 2022. 07. 27. 10:58
Előzmény: #158  slowly
#159
Köszi, jó kis grafikon. Azt gondolom a bubor inkább a pénzbőség/hiánytól függ, ami azzal függhet össze, hogy a jegybankok vesznek kötvényt vagy nem. Én most a bubort követő változó kamatozású kötvényre szavaztam (2029/B) mert arra számítok, hogy hosszútávon nem fog javulni a helyzet.
Az infla követő papírok sajnos túl lassan követik le az eseményeket, ezért ültem át. 
Ki mit gondol?
slowly 2022. 07. 27. 09:39
#158
érdekelt hogyan alakult a BUBOR az infláciohoz képest, azon felul hogy "tuti korrelál egymáshoz", ezt találtam hirtelen: https://d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/embed/?s=hungaryintrat&v=202207270605V20220312&d1=19220821&title=false&url2=/hungary/inflation-cpi&h=600&w=1200
ostyascukor 2022. 07. 27. 09:32
#157
1 - "Elég ha csak relatív változik a különbség a BUBOR és a pillanatnyilag elérhető állampapír hozamok között"
Ez lesz a köv taszk hogy megnézem hogyan és mitől is függhet ez a BUBOR, vagy pl inflához képest viszonya milyen stb.
.
2 - "preferálja a magas kuponokat fizető papírokat ahelyett hogy alacsony árfolyamon megvenne egy hasonló papírt"
Na akkor kuponnak is utánanézek hogy is megy ez, azt ha nagyon nem értem visszatérek :)
.
3 - "Ha kereskedni akarsz a papírral akkor viszont foglalkozni kell vele hogy ez a cash flow leértékelődik vagy felértékelődik."
Ezt továbbra is értem a zárt rendszeres (fix kamatos) verziónál.
A nyilt kamatosnál is értem hogy ha létrejön egy kedvezőbb akkor elkezd az árfolyama csökkeni hogy a kedvezőbb feltételekkel rendelkezővel megegyezzen, vagy akár kicsit még szexibb is legyen mint az új kötvény.
.
4 - Viszont ha a paraszti eszemet használom akkor ilyen szempontból a nem fix kamatos kötvények azért kevésbbé érzékenyek egy esetleges konkurenciára, mert nagyobb esély marad arra hogy "fordul a kocka" és újra kedvezőbb feltételekkel fog bírni a papír (akár úgy hogy a papírhoz kötött index változik kedvezően, vagy minden más lesz kevésbbé szexi a birtokolt papírhoz képest)
Lehet a magasabb kuponnak is ehhez van köze? :D
.
5 - Gondolom az állam is arra törekszik hogy minnél alacsonyabb kamatokkal kelljen bevonzania a kedves sponsorokat (pl engem), de pl BUBORhoz képest mi az ami kényszerűen emelkedik (azaz kis ráhatása van az államnak, lásd KSH infla vs valós infla) és überelheti a BUBORT fundásan (na igen, ehez mondjuk meg kell néznem mikor miért változik a BUBOR. elképzeléseim vannak, de jobb lesz azt megnézni :D).
.
Szóval mi az ami államtól független leginkább külső kényszerítő erő (nem tudja kozmetikázni a mutatókat), de mégis lekereskedhető állampapírokkal? :) (tudom kettőt és könyebbet :))
.
Köszönöm szépen a segítséget és a türelmet! Innen már autodidaktán is el kéne hogy boldoguljak, max 1-2 dolgot nem értve :)
maxhell 2022. 07. 26. 19:35
#156
Adózási kérdés engem is érdekelne, mert számomra egy dolog nem világos, és nem szeretnék belekeveredni valamilyen bonyolult adózási műveletbe.
Szóval:
"7) Eredetileg én úgy emlékszem hogy a a kifizetett kamatok és az elért árfolyamnyereség is kamatjövedelemnek számított és kamatadóval adózott. De 2019-ben hoztak egy szabályt, hogy a 2019. június 1. után kibocsátott állampapírok kamatjövedelme NEM MINŐSÜL jövedelemnek és innentől nem kell adózni utánuk.  Szóval figyelj hogy 2019. június 1. után kibocsátott papírt vegyél."
Ez eddig stimmt. Viszont olyat is olvastam a mák honlapján, hogy az adómentesség? csak akkor igaz, ha a kibocsátótól veszem közvetlenül az állampapírt, azaz a mák-tól. Most lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de ha nyitok a kincstárnál számlát, tudok mástól is venni, mint kizárólag a mák-tól? Ami szöget ütött a fejembe, hogy azt írják az adózási résznél, hogy ha más számláról jön az állampapír, azaz nem a máktól, akkor az már adóköteles, adóvonzata van, hiába 2019. június 1 után lett kibocsátva. Ezt hogy kell értelmezni nagyon egyszerű példán? Úgy érti, hogy másik olyan befektetőtől partnertől, annak a számlájáról veszem, ami nem a mák, a mák csak a rendszerében lebonyolítja a tranzakciót? Kvázi átvezeti az egyik ügyfél számlájáról a másikra? Akkor honnan tudom, hogy kitől veszem a papírt, a máktól közvetlenül és adómentes lesz a tranzakció, vagy egy másik számláról? Tényleg bocs, ha zöldséget kérdezek. :)
salander 2022. 07. 26. 19:00
Előzmény: #154  ostyascukor
#155
1) Én is azt gondolom, hogy ez csak elvben fordulhat elő. Sokkal egyszerűbb adnia valami "rossz" (a piacitól távoli) árfolyamot és lehúzni aki el akarja adni nekik papírt. :) .2) Elég ha csak relatív változik a különbség a BUBOR és a pillanatnyilag elérhető állampapír hozamok között. Ha hirtelen felmennek a hozamok és neked messze van a következő kamatfizetésed vagy valamiért a BUBOR nem követi le a hozamemelkedést arányosan, akkor romlik az árfolyam.

3) Igen, ha magasak a spreadek akkor érdemes tovább megtartani a papírt. (Más téma, de egy csomó befektető preferálja ha magas kuponokat fizető papírokat ahelyett hogy alacsony árfolyamon megvenne egy hasonló papírt. A teljes futamidő alatt ugyannyi a hozam, de a magas kuponúnak jobb a cash flowja.)
.
4) Nem te vagy béna. Ilyen az oldal: Tölts le egy évet excelben. Állítsd vissza egy évvel. Töltsd le azt is. Másold össze őket egymás alá. (Gondolom lehetett valami technikai limit hogy hány soros excelt tud egyből legenerálni.)
.
5a) Ez minden állampapírnál így van. A kötvény cash flowja fix. Ha megtartod a futamidő végéig ("hold to maturity") akkor a tied. Ha kereskedni akarsz a papírral akkor viszont foglalkozni kell vele hogy ez a cash flow leértékelődik vagy felértékelődik. Nagyon fapados példa. Veszel egy 5 éves papírt 100%-on, ami évente 10% kamatot fizet. Ha holnap lehet majd kapni olyan 5 éves papírt aminek 12% az éves kamata, és te el akarod adni a te meglévőd, akkor az 5x2% különbség megjelenik majd a papírod árfolyamában. Azaz onnantól csak 90%-os árfolyamon lesz tőled hajlandó bárki megvenni.Ez egy szimmetrikus dolog. Ha van egy magas hozammal megvett papírod és az elvárt hozamok esnek, akkor simán lehet hogy jobban jársz hogyha eladod valakinek mintha vársz éveket.
.
6) Beépül az árfolyamba, igen.
.
7) Eredetileg én úgy emlékszem hogy a a kifizetett kamatok és az elért árfolyamnyereség is kamatjövedelemnek számított és kamatadóval adózott. De 2019-ben hoztak egy szabályt, hogy a 2019. június 1. után kibocsátott állampapírok kamatjövedelme NEM MINŐSÜL jövedelemnek és innentől nem kell adózni utánuk.  Szóval figyelj hogy 2019. június 1. után kibocsátott papírt vegyél.
ostyascukor 2022. 07. 26. 17:28
#154
Újfent köszönöm szépen az eddigit, és ígérem hogy utolsó kérdés cunami, és ezeket már röviden is meg lehet válaszolni ha minden igaz :) (így betördelve ez is sok lett :P)
1 - "Ha valamiért nem akarja tőled megvenni (vagy szar áron) akkor bármikor átteheted a papírt egy másik értékpapírszámlára."
Tudom hogy a múltbeli történések nem garanciát a jővőt illetően, de volt már rá példa hogy nem nagyon akart kereskedni valamelyik papírral a MÁK? :)
Mondjuk ilyen tektonikus lemezmozgásos világvégében amit sokan jósolnak gondolom bármi megtörténhet meg az ellenkezője, de azért 20-30 éves múltja csak van az állampapír kereskedésnek hogy valamiféle alap mintázata legyen.
.
2 - " ha a nettó középárfolyam 1,49%-nál többet csökken"
Ez ennél a papírnál akkor történne meg ha a bubor a 3 nappal a forduló elött bezuhanna annyira hogy a kamat ennyi időre vetítve kb 1.49 lenne, azaz a mostani kb felére kéne hogy essen a bubor kamat azon a "számítós napon" (bocs a megfogalmazásért) és a másik fele pedig a spread maga.
.
3 - Értelemszerűen minnél több ideig tartom a papírt és nem zuhan be az addigi 3 havonta realizált kamat a spread alá, annál többet keresek vele, hacsak nem lesz extrém alacsony a bubor kamat és extrém magas a spread, mert akkor a spread megeszi az idő folyamán adott "kevés kamatot"
.
4 - https://akk.hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/legjobb-veteli-es-eladasi-hozamok-arfolyamok
itt max 1 éves tartományt tudok csak keresni vagy én állítottam be rosszul?
.
5A - "Ha felfele mennek a kamatelvárások, akkor a nettó árfolyam csökken; ha csökkenek a kamatelvások, akkor a nettó árfolyamok emelkednek."
Az elvet értem egy fix kamatos papírnál mert az árfolyam+kamat=1, tehát egy zárt rendszer. Ha az egyik emelkedik a másik csökken.
Azt viszont nem értem hogy egy fix kamatos papírnál mit jelenet az hogy felfele mennek a kamatelvárások?
Én ezt úgy tudom értelmezni hogy valamiért előnytelen lesz a papír a piacon (bármit is jelentsen ez), és mivel csak magasabb kamattokkal hajlandóak megvenni, ezért ez az árfolyam (papír kereskedési értéke) rovására tud menni.
.
5B - Viszont pl a 2027/Bnél ez fordítva van nem? Mivel ott a magasabb kamatelvárás nem jelenti magának a papírnak a kevésbbé kívánatos voltát, hiszen árfolyamilag ugyanannyi pénzért (vagy még akár többért is) nagyobb kamattal kecsegtető papírra van lehetőség (amennyiben a kamatelvárás felfele mutat). Tehát "nyílt rendszernél" nincs meg a fordított arányosság elve (amennyire én ezt ki tudom logikázni)
.
6 - "Erre tesznek egy diszkontot vagy prémiumot annak fényében hogy mit várnak a BUBOR-tól"
Ez a diszkont vagy prémium az árfolyamba épül be ugye? A kamat az meg a kamat
.
7 - Bocs, az adóra nem tértél ki (vagy nem fogtam fel). Állampapírnál kell bármikor adót fizetni az ebből származó nyerség után? Vagy ez is per papír függő? Ha igen akkor ezt hol lehet megnézni melyikre mennyi adót kell fizetni?
salander 2022. 07. 26. 10:11
Előzmény: #150  ostyascukor
#153
@ostyascukor:1) Ez az alap logika mindig. A kamat időarányosan jár. Ahol van kamata a kötvénynek ott a felhalmozott kamatot mindig ki kell fizetni annak akitől megveszed, ha eladod akkor meg kifizetik neked. (Pl. Megveszel egy kötvényt 1% felhalmozott kamattal, akkor az hozzáadódik a nettó árfolyamhoz. Ha eladod pár hónappal később amikor 3% felhalmozott kamat van benne, akkor a vevő kifizeti neked majd mind a 3% kamatot. A 2% különbözet addig gyűlt össze amíg te voltál a tulajdonos, a tied.)
2) A piaci árfolyamokat állandóan nyomon lehet követni az AKK (Államadósság Kezelő Központ) honlapján. Statisztika -> Hozamok, indexek, forgalmi adatok -> Legjobb vételi és eladási hozamok/árak. (https://akk.hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/legjobb-veteli-es-eladasi-hozamok-arfolyamok) Beállítod a dátumtartományt, lehet exportálni excelbe. Rászűrni a konkrét papírra. Azt fogod látni, hogy a MÁK árfolyamának közepe a piaci középárfolyam közelében van, csak sokkal sokkal szélesebb a spread a középérték körül. (A piacon 100,15% volt a legjobb vétel és 100,55% a legjobb eladási árfolyam. Ez csak +/-20 pontos spread és nem +/- 70 pontos.)
3) A MÁK ilyenkor tisztán egy "kereskedő". Az a modell hogy ő hozzáfér az elsődleges kötvénypiachoz, tud nagy tételben adni-venni, amit te nem tudsz. Ezért azaz üzleti modell hogy olyan áron akar neked eladni vagy tőled venni, aminél jobb áron el tudja adni a "nagy" piacon másoknak (azonnal). Azért ilyen szélesek a spreadek, mert ő tutira szeretne menni. Abszolút ő dönti el, de abban bízhatsz hogy szeretne pénzt keresni. Ha nem kereskedik vagy nagyon-nagyon szar árakat ad, akkor elmész máshoz (pl. a nagy bankoknál ugyanúgy lehet kötvényeket adni-venni), akkor meg ugrik a "jutalék". Ha valamiért nem akarja tőled megvenni (vagy szar áron) akkor bármikor átteheted a papírt egy másik értékpapírszámlára.
4) Igen. A kamat a tied azt nem vehetik el tőled. A nettó árfolyam meg annyi lesz amennyi (a piaci változik a BUBOR és a hozamelvárás alapján) és valamennyit tuti buksz a széles spreaden.
5) A kamat most 11,56%, ennek megkapod a negyedét: 2,89%. Akkor lesz tőkevesztésed egy negyedév után eladva, ha a nettó középárfolyam 1,49%-nál többet csökken. DE: a spread olyan széles hogy elviszi a negyedéves kamat felét akkoris ha az árfolyam nem változik.
6) A fix kamatos papíroknál egy dolgot kell figyelembe venned, ha nem tartod meg a lejáratig (amit a BUBOR-osnál is figyelembe kell venned amúgy): felfele mennek a kamatok, stagnálnak vagy csökkennek az időszakban. Ha felfele mennek a kamatelvárások, akkor a nettó árfolyam csökken; ha csökkenek a kamatelvások, akkor a nettó árfolyamok emelkednek. Nagyon leegyszerűsítve.
7) Abból indulnak hogy ebben a pillanatban X a BUBOR, a 3 havi elvárt hozam meg Y. Erre tesznek egy diszkontot vagy prémiumot annak fényében hogy mit várnak a BUBOR-tól. :D De ehhez vannak nagyon-nagyon bonyolult képletek. :D
@bp: Minél rövidebb a futamidő annál alacsonyabbak a spreadek a piacon is. Plusz minél kevesebb van hátra annál inkább kihat a hozamra az árfolyam változása. A MÁK hogy lehúzzon minket a piaci árfolyamokhoz képest, de csak annyira hogy az ügyfelek azért tőle vásároljanak. 
bp 2022. 07. 26. 00:52
Előzmény: #149  salander
#152
DKJ esetén a vételi és az eladási árfolyam hogyan alakul?
Úgy vettem észre, mintha a lejárat közeledtével a spread egyre kisebb lenne. 
ostyascukor 2022. 07. 26. 00:11
#151
húú ilyen rövid sorokra tördelve még többnek tűnik, bocsánat!
ostyascukor 2022. 07. 26. 00:11
Előzmény: #149  salander
#150
Így érthető, köszi szépen.
Annyi féle konstrukció van hogy egyszerűbb megkérdezni, meg az általános ismertető videók is a tipikus papírokról szólnak, ez meg pl homlokegyenest máshogy működik (ezt nem értettem de most már megvan, köszi!)
És lenne még néhány meredek kérdésem, de tudnom kellene hogy jól értem-e amit látok meg eddig olvastam :)
Sokat írtam, megköszönöm még ha sokára lesz csak rá válasz, vagy csak a felére :D
1-
2027/B
vételi nettó árfolyam: 99.7500%
Felhalmozott kamat: 0.1600%
Vételi bruttó árfolyam: 99.9100%
Itt egyszerűnek tűnik a képlet. A 3 hónapnyi kamat időarányos részével duzzasztott vételi árfolyam a bruttó árfolyam, ennyiért veszi meg az állam a papírt. illetve ugyanígy megjelenik az eladási oldalon a papír, az addig felhalmozott kamattal bruttósítva az árfolymatot.
2-Ezt abszolút a MÁK dönti el hogy mikor mennyiért veszi a papírt? illetve írod hogy van rá bonyi képlet, de ha van ilyen képlet akkor azért egy tól-ig határnak is lennie kéne gondolom, tehát nem teljesen hasraütésre megy a dolog. Azt lehet valahol látni egy charton hogy a múltban hogy alakultak ezek a vételi árak, mert akkor felállítok egy legrosszabb scenariót és ott dobom ha tudom.
3-Ide kapcsolódik hogy MÁK bármikor mondhatja hogy most nem veszek papírt, csinálj vele amit akarsz, vagy itt azért van visszavásárlási kötelezetsége?
4-A matek gyakorlati példával úgy nézne ki hogy holnap veszek x összegért 2027/B papírt, és Y a bubor.
Ezek a 3 hónapos kamatok évre számolva vannak, tehát amikor "forduló napon" Y% a bubor akkor az az évre vetített kamat, aminek az Y/4-ed részét "realizálja" a papír 3 havonta.
Tehát ha megvettem "forduló napon" (csak hogy egyszerűbb maradjon a példa) és köv "forduló napon" eladom, akkor lesz egy egyszer egy valamennyi bukóm a vétel-eladás spread miatt, plusz megkapom a 3 hónapnyi éppen aktuális bubor kamat utáni kamatot a papírokra.
Erre kamat, nyereség, vagy egyéb kipcsak adó jön még vagy ennyivel távozhatok a házból?
Még konkrétabb példával, 1 pénzért veszek 0.9870 egység papírt (vagy 1 papírt 101.31%-nyi pénzért), 3 hónap múlva eladom, és akkor kapok 1/99.9100% papírnyi pénzt+2.95% kamatot azaz 3 hónap alatt lett az 1 pénzemből 1/98.61810nyi pénz + 2.95% kamat ami 1.2771 pénz lett (hacsak nem jön még le a kipcsakadó is)
Lehet a spread-et rosszul számoltam, már este van nagyon :P
5-Ahhoz meg hogy tőkeveszteség érjen a bubornak a spread alá kéne buknia hogy még kamattal együtt se legyen meg az 1 pénzem.
6-Lentebb írta drB27 polgártárs hogy ő 2029/B papírt vett. Nyilván nem kérdem miért :D, de van esetleg valami összehasonlító oldal ahol bővebb információk alapján össze vannak hasonlítva ezek a papírok, vagy mi lenne ennek az egészséges menete hogy eldöntse az ember melyiket válaszza, vagy mennyire diverzifikáljon?
Azt még csak csak értem hogy a 2027/Bnél azt kell lattolgatnom hogy mennyi lesz a bubor kamata a köv forduló napon, plusz merre tart a trend, + az hogy mire számítanak hogy mennyi lesz 2027ben az meg az árfolyamon látszik, ha jól értem ( bár ez leginkább egy jósolhatatlan adat, szóval nem tudom árfolyamot ez hogyan befolyásolja, gondolom idő előre haladtával egyre jobban)
7-Illetve úgy kérdem hogy egy ilyen változó kamatozású papírnál amikor kibocsájták akkor mit vesznek alapul az árfolyamnál? Hiszen gyakorlatilag ez egy ismeretlen hozammal rendelkező papír, nullától (ha jól értem a bubor kamat ha minuszba is menne a papír akkor is 0-t ad, vagy 0.1-et vagy ilyesmi) bármeddig. Ilyenkor mekkora kockázatot áraznak bele az induló árfolyamba, vagy hogy van ez? :)
Köszönöm szépen az eddigi segítséget!
salander 2022. 07. 25. 22:24
Előzmény: #148  ostyascukor
#149
Mégegyszer nekifutok:
Itt nincs fix menekülőútvonal, azaz olyan hogy a kamatfizetéskor fix áron vissza tudod adni. Ezeknek a papíroknak piaci ára van. Nincs büntetés, semmi. Csak épp a MÁK használ egy spreadet a vételi és eladási ár meghatározásakor. Ennek a szélessége mozoghat.
A 2027/B-nél konkrétan pl. ma 101,15%-ért adja el neked és 99,75%-ön vásárolja vissza tőled => 1,40% a különbség (70-70 a középérték körül). Ha ma megveszed és holnap eladod akkor ennyi a bukó.
Az alap piaci árfolyama (ami körül a vétel és eladási spread van) naponta átárazódik: hogy ez felfele vagy lefele megy az egy floaternél egy nagyon bonyolult számítás [és sokkal hatékonytalanabb mint a fix hozamú állampapírok árfolyamának kiszámítása], mert függ pluszban a BUBOR-ral kapcsolatos várakozásoktól is.
Ez egy kockázatosabb papír: ha veszel egy sima 2027-ben lejáró papírt akkor tudod, hogy fixen mennyi hozamot fizet majd ki a lejáratig. Itt meg, HA a piac arra számít, hogy a BUBOR még feljebb megy a jövőben [átlagosan 2027-ig bezárólag], akkor nő az árfolyam, de ez egy szimmetrikus dolog. Ha a piac fordítva gondolja akkor meg lefele megy.
Kamatfizetések: alapból a MÁK-os számlára fizet, de a Webkincstáron lehet rendelkezni arról hogy azt szeretnéd hogy kiutalják a bankszámládra a kamatot.
ostyascukor 2022. 07. 25. 21:18
#148

sziasztok újra
-Sokat gondolkodtam ezen de sehogy se értem hogy ha pl ennél a buboros papírnál felfele megy a bubor (a kötvény kamata) akkor miért menne lefele maga a kötvény árfolyama?
tehát ebben az esetben nem lehetséges az hogy nő a hozam, de az árfolyam nem csökken? nekem ez csak így jön ki józan paraszti ésszel.
-Ha 3 havonta írják jóvá a kamatot, de azt hova írják jóvá? a MÁKos számlára, vagy utalják bankszámlára amit megadok?
-Azt hol lehet látni megtudni hogy mikor lehet eladni államnak a papírt bünti % nélkül? pl a mápos cuccoknál ha jól tudom évente egyszer kamatfizetéskor lehet eladni, vagy ahoz kötve néhány napon belül.
itt ezek szerint 3 havonta lehet kiszállni a papírból büntető % levonása nélkül?
Aláírom hogy ezek nagyon kezdő kérdések, de én azt is köszönöm szépen ha tudtok mutatni magyarázó linket (ne a mák holnapját légyszi :)).
drB27 2022. 07. 25. 17:35
#147
Tisztelettel jelentem, hogy a teljes pmáp állományomat eladtam és helyette 2029/B kötvényt vásároltam 99,23% árfolyamon . :) Úgy spekulálok, hogy a kamat tovább marad magasabb, hosszabb távon és most is jobb a buborkövető kötvény. Az infla megállapítás nagyon.. hm kockázatos.. Bubor talán objektívebb. most még úgy tűnik jövőre jól fog kamatozni pmáp, de hát év végéig még sok idő van és addig 08.22.-tól 10% feletti kamatot szeretnék... nagyon vonzó a negyedéves kamatfizetés miatt is a 2029/B (kamatos kamat)
ostyascukor 2022. 07. 22. 18:32
Előzmény: #145  salander
#146
bocs igaz, 3 nappal elötte ami van az lesz az kamat a köv 3 hónapra!
kérdés:
"Pl. hiába kamatozik most 11,56%-on (ami soknak tűnik), ha az elvárt hozam megnő rövid, akkor ezt csak olcsóbban veszik majd vissza tőled ha el akarod adni. "
Ha az elvárt hozam megnő, azaz a bubor pont magasabban van azon a 3 nappal elötte levő időpontban, akkor miért olcsóbban veszik majd vissza tőlem?
"Fix kamatozásúnál", ahol tudod hogy x idő múlva y hozammal a végén veszi meg tőled a kibocsájtó, ott értem miért csökken az árfolyam, ha nő a hozam.
De itt pl ha azt feltételezik hogy magasabb lesz a bubor (tehát a köv kamat kifizetése) akkor nem az lenne a logikus hogy még kicsit drágábban is megéri megvenni tőlem, hiszen amit kap rá kamatot az több lesz (többet remél legalábbis) tehát amellett hogy valamennyivel drágában is veszi meg (de legyen csak a névértéken) akkor is magasabb lesz a hozam ha megtartja a végéig.
Vagy nagyon benézek valamit (könnyen megeshet) és hiába változik a bubor miatt a 3 hónapra adott kamat a végén van egy fix hozam? De ezt nem hinném, hiszen bubor követő, senki nem tudja mennyi lesz a lejáratkori hozam, hiszen a bubor nyílt végű (felfele mindenképp, mert lefele ha jól látom minuszba nem számol a papír), tehát bármekkora lehet a hozam.
Bocs ha valamit félreértek, és köszi a türelmet! :)
salander 2022. 07. 22. 16:44
Előzmény: #143  ostyascukor
#145
Ennél azaz ígéret, hogy évente négyszer fizet kamatot (január 22., április 22., július 22. és október 22.). A kamat egyenlő a fordulónap előtt 3 nappal jegyzett 3 havi BUBOR-ral. (Ez ugye időarányos szóval a valós kifizetéssel oszd el néggyel.)
Szóval nem, nem átlag: a mostani kamatperiódusnál, azaz július 22-től október 22-ig, 11,56%. Azért ennyi mert 3 napja pont ennyi volt a fixing: https://www.mnb.hu/letoltes/bubor2.xls 
A következő kamat meg az október 19-i fixing lesz.
Ezeknek nincs fix visszavásárlási ára. Az árfolyama amin el tudod adni attól fog függeni, hogy mi a pillanatnyilag elvárt hozamszint a másodlagos piacon. Pl. hiába kamatozik most 11,56%-on (ami soknak tűnik), ha az elvárt hozam megnő rövid, akkor ezt csak olcsóbban veszik majd vissza tőled ha el akarod adni. 
Futod azt a kockázatot, hogy valamikor a jövőben a 3 havi BUBOR valami okból jelentősen a piaci hozamszint alá kerül. 
Viszont ha elindul lefele az elvárt hozam akkor eladhatod plusz árfolyamnyereséggel.
Stiv
Stiv 2022. 07. 22. 15:55
Előzmény: #143  ostyascukor
#144
Itt a magyar csodakötvény, amely két számjegyű kamatot fizet
.
A magyar állampapírpiacon a 2027/B az üdítő kivételt jelentő változó kamatozású kötvények egyike. Az ilyen típusú kötvények emelkedő kamatkörnyezetben teljesítenek jól. A 2027/B aktuális kamata a három hónapos Bubort követi, a kötvény kondíciói szerint július 22. a kamatforduló, a kamatláb meghatározásánál pedig a három nappal azelőtti (július 19-i) Bubor az irányadó..
.
PÉNTEKTŐL A 2027/B SOROZATSZÁMÚ KÖTVÉNY HÁROM HÓNAPIG (OKTÓBER 22-IG) ÉVI 11,56 SZÁZALÉK KAMATOT FIZET
.
https://www.origo.hu/gazdasag/20220721-van-egy-magyar-csodakotveny-boven-ket-szamjegyu-kamattal-gazdasag.html
ostyascukor 2022. 07. 22. 15:35
#143
Egyszerűbb ha megkérdezem mint hogy a táblázat pontjainak rákérdezésével fárasszalak téged/titeket.
Ha ma veszek x összegért 2027/B-t, akkor van-e olyan évi legalább 1 ablakom amikor az állam viszaveszi ezt tőlem+megkapom a kamatokat?
Illetve ennél a papírnál elég ha követem a bubor kamatok alakulását, az kiadja mennyi kamatot kapok a papírra (gondolom 3 hónapos csúszással, tehát a köv 3 hónapos átveszi az előző 3 hónap bubor kamat átlagát ugye?)
Bocs az ilyen kezdő kérdésekért, de annyi kis hülyeség van egy állampapírnál is amennyi fajta papír van, így egyszerűbb megkérdezni ha valakinek sikerült ezt már megértenie :)
Stiv
Stiv 2022. 07. 22. 15:31
#142
A Diszkont Kincstárjegy feltámadása. ~9 százalékos éves hozam
https://www.szamveto.hu/diszkont-kincstarjegy/
.
Millásreggeli - TÉMA 13 százalékos magyar állampapír kamat
https://www.youtube.com/watch?v=1H_zouAadb4
-
bence balázs  Mi van a forinttal?
https://www.youtube.com/shorts/FTb76e_xbHk

Topik gazda

27400
27400
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek