Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 06. 12. 21:16

Hagyd a tőzsdet lazulj foci van   

foci baratoknak kedvelőknek ide irjatok mindenfele dolgot ami eszetekbe jut,lehet dicsérni szidni magasztalni mindent es mindenkit és természetesen tippelni.

Jo szurkolast
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 08. 08:48
Törölt hozzászólás
#2360
Törölt felhasználó 2020. 10. 06. 16:13
Törölt hozzászólás
#2359
Törölt felhasználó 2020. 10. 06. 14:50
Előzmény: #2356  Peterbond
#2358
Én nem kicsinyelném le az itthoni magyar szakembereket és az itthon játszó focistákat sem alapból. Igaz, belőlük,akik jó mentalitással és tehetséggel rendelkeznek azért nincs olyan sok,de léteznek olynaok,akik fogékonyak és alkalmasak  lehetnek a minőségi teljesítényre és munkamorálra,de itthon a közeg nem adja meg nekik a megfelelő lehetőséget és támogatást. .A hazánkban állomásozó külföldi szakemberek segítségével képesek nemzetközi szinten teljesíteni.
Az,hogy a Fradiban t vagy anno a Vidiben is voltak magyar játékosok - igaz kevesen - és helytálltak nemzetközi szinten is nekem azt mutatja,hogy a megfelelő közeg ,amit a külföldi mentalitás és tudás hozott ide hatással tud lenni rájuk
Bernd Storck mondta,hogy a részletek is nagyon számítanak. Miden apróság,nüansz számít, amivel jobb lehet a munka minősége. Nálunk ez a probléma sok évtizede,hogy a közeg azt gondolja,hogy lehet úgy is jó munkát végezni,ha félszívvel dolgoznak és azt hazudják,h megtettek mindent. Ez hasonló a társadalom ahhoz a műkődéséhez, ahol nem a teljesítmény a legfőbb tényező egy pozíció elnyerésére, hanem a kapcsolatok "minősége". a gazdag apuci gyereke játszik ifiben nem a tehetséges, vagy a tehetséges fiatalt nem kényzserítik versenyre,hogy egyre jobb legyen, hanem állandóan őt játszatják, akár jó,akár rossz formában van, vagy már ifiben is pénzért játszanak a jobbak ,amit el is várnak ,így az alázat nem alakul ki.
Sallai mondta,hogy amikor a Puskásban volt játékos  hogy a társai között nem volt megfelelő motíváció .nem volt céljuk ,amiért küzdöttek volna edzésen és meccsen. Ahogy ő eljutott a Bundesligába még ebből a közegből is a megfelelő munkamorállal a többieknek nem lebegett ilyen előttük,amiért nem is hajtottak, így nem is jutottak sehova. A bőkezű fizetés az alacsony versenyhelyzet a tehteséges focistákat nem kényszeríti arra,hogy mindig jobbak akarjanak lenni és külföldre karjanak igazolni nagy csapatokhoz, nagy célokért. Itt is elvannak. 
Egy ország focija az utánpótlásban végzett munka minőségén alapszik. Minél több gyereket bevonni társadalmi helyzettől függetlenül  - lehetőleg mindenkit - és őket folyamatosan  versenyeztetni kell egymással. így alakul ki a helyes mentalitás, így fogja elviselni a nyomást,ha külföldre kerül.
Sok országban nem csinálnak semmi különöset csak ezt nagy vonalakban és áramlanak ki a kis országokból is a top ligákba az átlagjátékosok. Szlovákia, Horvátország pld vagy a 3 milliós Uruguay 100 éve az elitben van
Nálunk sokan még mindig azt mondják a szakemberek közül,hogy a tehetséget kell keresni és azt fejleszteni, pedig a tehetség a tömegesítés és versenyhelyzet nélkül nem fog tudni a legmagasabbra szintre jutni. 2020-ban már sehogysem. 
Egyébként meg a sportoknak  nem az egyetlen célja,hogy az minél több sikert hozzon az országnak, hanem az is,hogy a gyerekek boldog teljes értékű felnőttek legyenek. Tehát a sport mellett figyelni kell arra is,hogy a fiatal lehetőleg akkor is jó életet éljen,ha nem lesz belőle profi sportoló, vagyis tanulnia is kell mellett ,amiben maximális támogatásra van szüksége a klubok, a szövetség  részéről.
Dárdai mondta,hogy az ifi válogatott gyerekét a német nemzeti csapat meccse után rögtön vitték az iskolába,hogy ne maradjon le. így volt megszervezve.
Sok országban egyáltalán nem erőltetik,hogy erőn felül teljesítsenek a különböző sportágakban legfeljebb egy két az osrzágra jellemző és népszerű sportra helyeznek nagy hangsúlyt. Az meg szinte sehol sem jellemző,hogy a klubok ne piaci alapon műkődjenek,mert az a profizmus ellen hat. A gazdag országokban sem, legfeljebb  mutyisztánokban.
Törölt felhasználó 2020. 10. 05. 21:47
Törölt hozzászólás
#2357
Peterbond 2020. 10. 05. 13:49
Előzmény: #2355  Törölt felhasználó
#2356
")"munka, tanulás, alázat."
más magyar sikersportokban a múltban és jelenben is ez volt a kulcs. visonylag kis népességgel ,kis merítéssel is lehet eredményt elérni,ha ezek megvannak.De az utóbbi évek magyar focisikerei is megmutatták,hogy viszonylag rövid időn belül is egy szűk közegben is lehet eredményeket elérni."
.
De pont hogy ezt én a MAGYAROKTÓL hiányolom. itt akkor volt fejlődés ha idejött egy KÜLFÖLDI edző. Vidinél is ( Souza ) Fradinál is ( Rebrov ) honvédnál is ( Marco Rossi ). Nem a magyar foci fejlődik hanem csak importálja a külföldit mert van pénz. Ezzel nem volna gond ha azért tennénk hogy tanuljunk belőle de én nem ezt látom. Vagy látsz magyar edzőket osztrák ukrán szerb vagy lengyel élvonalban? ( top 4 bajnokságot nem is említek). Aki akart az vitte valamire de ők is csak kintről indulva ( Lőw és Dárdai ).
.
A többi mondandóval nagyrészt egyetértek. Egy kivétel van még. Én úgy látom hogy ami tényleg tömegsport ott igenis számít a népesség a merítési lehetőség. Mi abban vagyunk kiemelkedőek ami nem kap akkora figyelmet a nagy országokban ( egyedül talán az úszás a kivétel de ott is összességében messze vagyunk az amcsikhoz képest pl akik komolyan veszik ). Vízilabda, kajak, vívás stb... mind mind "rétegsport" ha úgy tetszik amikre szakosodtunk és jók vagyunk benne. De ha a vizilabdába 10-ed annyi pénz és világszinten népszerűség lenne mint a fociba nem lennénk mi dobogóesélyesek. És ez nem pesszimizmus egyszerű matek. Pl egy Usa akora alap merítési alappal rendelkezik mint egész európa. Ha kiválogatod európa legjobbjait az kb olyan szintű lenne mint egy amcsi bajnokság. És akkor Kínáról nem is beszéltünk.
.
A realitás szerintem az olyan mint modjuk a Torna. A nagy nemzetek mellett lehet lehetőség 1-1 éremre aranyra ( pl Csollány Szilveszter ) de a sportágat magát a nagy nemzetek fogják uralni átlagosan ha komolyan veszik és van is bázisa. És ahhoz az 1-1 éremhez is temérdek munka, áldozat és tanulás kell.
Törölt felhasználó 2020. 10. 05. 13:13
Előzmény: #2347  Peterbond
#2355
)"munka, tanulás, alázat."
más magyar sikersportokban a múltban és jelenben is ez volt a kulcs. visonylag kis népességgel ,kis merítéssel is lehet eredményt elérni,ha ezek megvannak.De az utóbbi évek magyar focisikerei is megmutatták,hogy viszonylag rövid időn belül is egy szűk közegben is lehet eredményeket elérni,ha ezek megvannak. Válogatott, és a néhány klubsiker.A Fradi sikere is ennek köszönhető részben, hiszen csak a pénz nem elég hozzá. Kell a megfelelő háttérmunka is,hogy összeálljon a játék.  Bár még kérdéses,hogy hosszabb távon ez tud-e műkődni,de a nagyobb költségvetésű, és profibb múlttal, háttérrel rendelkező klubok kiverése nekem azt mutatja,hogy ez rövidtávon megvan.Hogy ez Rebrov után is megmarad-e vagy az állami pénzek kivonása után is az fogja megmutatni,hogy ez rendszerszinten is megtörtént-e a klubon belül.
Mindennek az alapja a megfelelő munkamorál, mentalitás, fejlődniakarás és ennek megkövetelése. Kizárólag az számít ,hogy felnőttkorban  milyen minőségű játékosok lesznek a gyerekek. Az utánpótlás eredmények nem számítanak sokat. Ez a korszak kizárólag arra való, hogy a fiatalok felkészüljönek a felnőtt mezőnyben való helytállásra egyénileg. A csapateredmény csak járulékos dolog. A legfontosabb,hogy a tehetségek és a tömegbázist adó "átlagjátékos" a foci minél több elemében  (fizikai,mentális, taktikai , stb) legyen felkészült végül mire eléri a leg,magasabb szintet    Ezeknek hiánya  (munkamorál, mentalitás, fejlődniakarás) miatt miatt maradt le a magyar foci az utóbbi fél évszázadban a világtól és nem olyan speciális dolgok miatt, amit keresünk, mint hibaforrás,amit javítani kell és helyreáll a focink minősége. Ilyen nincs, mert minden ezekből adódik.
Itt minden mindennel összefügg, amit a megflelő munkamorál köt össze. Mindne láncsszem számít. Minden szereplőnek a maximumra kell törekednie az adott lehetőségek alapján.
Zipfer 2020. 10. 05. 12:20
Előzmény: #2353  Peterbond
#2354
Szerintem meg lehet 3-4 edzés alatt is helyezkedést tőle ellesni vagy taktikai elemeket. Egy Vidi vagy Fradi játékosnak hidd el nagy szó ha a Bundesligából jött játékossal edzhet vagy játszhat egy csapatban.Még mielőtt leírnád a Sallai és Gulácsi nevét, tudom,hogy ők is ott játszanak.
Peterbond 2020. 10. 05. 12:06
Előzmény: #2351  Zipfer
#2353
"Egy faital magyar focista tekintheti példaképnek, mert Bundesliga játékos és BL-et megjárt."
.
Bocs de ennyi erővel ez lehetne Messi is. Ha pedig válogatott edzésen kezdene el tanulni tőle akkor azt már megette a fene. Aki válogatottságba kerül annak nem igen kéne tanulnia már semmit, az már max mentalitást és a játékhoz való hozzáállást tanulhatja meg tőle. különösen abban a kemény 2 hétben amikor együtt vannak. Akkor már inkább Gerát tekintsük példaképnek amúgy. És ő tőle tényleg tanulhattak volna a klubnál a fiatal játékosok akikkel együtt edzhetett egész évben heti 3-4 alkalommal. De mint alább beszéltük ilyenek nincsenek vagy alig vannak a magyar csapatokban. A Fradi keretében is szinte nulla a 18-19 éves magyar játékos. aki a felnőtekkel edz. Elmúlt 3-4 évből talán 2-3 nevet tudnék mondani. Úgy azért nehéz.
.
Nem Orbán ellen vagyok de az már tényleg elkeseredés ha attól várjuk a magyar játékosok képzését hogy magyar nem is beszélő focistákkal majd évi 3-4 héten közösen edzenek amikor már válogatottak lettek 23-25 évesen. Ez max beleképzelés.
.
Példaképp még akár lehetne is, de kötve hiszem hogy bármivel jobb példaképp lenne egy Geránál, Dárdainál, Husztinál vagy Juhásznál ( utolsó kettőnél azért remélem a mentális dolgokat nem tekintik példának ). sokkal több közös pont van és inkább érzik őket magukhoz hasonlónak.
Peterbond 2020. 10. 05. 11:58
Előzmény: #2350  Zipfer
#2352
"akkor ők miért nem teszik helyre a magyar utánpótlást?"
.
Nem minden jó játékosból lesz jó edző. Félek pl Gera esetében is pont ez lesz, de adjuk meg neki az esélyt. Attól hogy jó játékos voltál nem biztos hogy jó szakember is leszel és nem muszáj hogy jó játékos legyél hogy jó edző lehess ( hirtelen most Murinho jut eszembe, ellenpéldának meg milliónyi van kezdve akár Pelével és Maradonával )
.
"Ők biztos látták az akkori csapatuknál,hogyan foglalkoznak a gyerekekkel, mit kellene csinálni az utánpótlásban"
.
Ha látták is nem biztos hogy az elég hogy értse is mi zajlik ott ( amúgy egyáltalán nem biztos hogy pl az utánpótlásba bármennyire is beleláttak, a saját edzéseik intázitásának különbségéről meg már kismillió interjúban nyilatkoztak a külföldiek ). Rossz példa de attól hogy Hamilton kurva jól vezeti a Mclarent még nem fog tudni jó autót építeni a Ferrarinak ha átigazol.
.
"Az ő véleményüket nem kérik ki a klubvezetők?  
.
1. Az MLSZ kivizsgáltatta az összes akadémiát egy PROFI Belga céggel. Azok összefoglalták ahibákat és leadták minden egyes klubnak. Kb senki se vette figyelembe a leírtakat. Dárdai is felszólalat elég sokszor. A hazai közegnek nem érdeke a változás és néha már csak dacból se megy el tanulni külföldiektől. Azthiszem volt egyszer itt Fergusson is előadást tartani. Az előadás végén senki se kérdezett tőle. A magyar edzői gárda jó része vagy túl öntelt hogy tanuljon vagy sokszor annyira képzetlen hogy azt se tudja mit kérdezzen mit lessen el. ( tisztelet a kevés kivételnek ).
.
2. Halgattam nemrég a 24.hu-nak a "ziccer" podkasztján hogy Juhász és Hajdú beszélt a magyar fociról és a fejlődésről. Az jött le nekem hogy látják ők is néha a különbséget az igazságot de behunyják a szemüket igazodnak a közeghez mert ebből élnének meg itthon és nem külföldön. valamint megvan a FŐ narratíva hogy fejlődünk érdemes volt ölni a pénzt a klubbokba. És nem mernek ennek ellent mondani. Így leírják hogy van fejlődés a magyar fociban pl a Fradinál is. De nem azt hogy egy ukrán edző és 4-5 külföldi drágább igazolás adta ezt a fejlődést és abból a magyar foci kb semmit se profitál sőt inkább háttérbe szorul és elnyomódik ( az utánpótlás képzés a fradinál szinte úgy érzem teljesen elfelejtődött. Van pénz így veszünk külföldit mert magyart senki se képez hisz mindenhol van pénz vehet jó játékost nem kell kinevelnie eladnia )
.
Kicsit érdkesebb külföldiek véleményét olvasni inkább mint pl Dárdai volt anno. Akiknek a megélhetése nem az itthoni közegtől függ. Még ők is óvatosan kritizálják a magyar állapotokat, de azért mégis érezni hogy ők anyagilag nem függnek attól a rendszertől akit kritizálniuk kéne.
Zipfer 2020. 10. 05. 11:30
Előzmény: #2349  Peterbond
#2351
Nem volt köze a magyar focihoz de lehet. Egy faital magyar focista tekintheti példaképnek, mert Bundesliga játékos és BL-et megjárt. Lehet tőle tanulni a válogatott edzésein és húzhatná magával a magyar játékosokat.
Zipfer 2020. 10. 05. 11:27
Előzmény: #2347  Peterbond
#2350
De ha 2000-es évek elején pl: Lipcsei, Huszti, Gera, Juhász, Dárdai, Fehér, Lőv, Bódog, Király stb. kint fociztak komoly bajnokságokban, akkor ők miért nem teszik helyre a magyar utánpótlást? Ők biztos látták az akkori csapatuknál,hogyan foglalkoznak a gyerekekkel, mit kellene csinálni az utánpótlásban. Az ő véleményüket nem kérik ki a klubvezetők?  
Peterbond 2020. 10. 05. 11:23
Előzmény: #2345  Zipfer
#2349
De amúgy csak kérdem minden tisztelettel Orbán felé mert láthatóan tényleg odateszi magát a válogatott mecseken, de mennyi köze is volt a magyar focihoz Orbánnak 2018-as válogatottsága elött?. Orbán nem hogy focizni nem focizott itt egy percet se vagy nevelkedett volna, és Magyarországon max nyaralni volt amennyire én tudom. És ő maga nyilatkozta hogy inkább német válogatott lenne. Ott viszont végül nem kapott meghívót ( nem volt messze tőle ).
.
https://www.origo.hu/sport/futball/20171025-nem-magyar-vagy-lengyel-inkabb-nemet-valogatott-lenne-willi-orban.html
.
Ezek után mond már meg kérlek neki miért is van köze a magyar FOCIHOZ ( a lengyelhez se sok félreértés ne essék )? A német kinevelte, jó játékos lett de nem elég jó így került hozzánk. Részemről semmi akadálya a magyar válogatotságának de BÁRMIT ér el az nem a magyar képzés, a magyar foci érdeme hogy kinevelte. Őszintén szólva még Leandro képzésébe is több beleszólása volt a magyar focinak mert ő legalább itthon edz és játszik 20-as évei közepétől.
Peterbond 2020. 10. 05. 11:09
Előzmény: #2345  Zipfer
#2348
"Ők soha nem lehetnek magyar válogatottak, mert semmi közük Magyarországhoz?"
.
Amúgy most változtattak a szabályon így pl Dárdai Palkó még lehet Magyar válogatott annak ellenére hogy német U16-U20 válogatottakban van már úgy 20 feletti meccse. Negot is végül ezért tudjuk majd magyar válogatottba behívni ( neki talán 30 feletti Francia U válogatottsága volt ).
.
De tényleg az a koncepció a jó hogy menjen ki mindenki nevelkedjen külföldön kisgyerek korától és ha jó legyen német vagy más válogatott ha pedig sehova nem kerül be 25 éves koráig akkor jöjjön haza magyar válogatottnak? Én sajnálni fogom ha Dárdai gyerekei német válogatottak lesznek de egyenlőre úgy látom ők német válogatottak AKARNAK lenni. És ha mégis magyarok lesznek az csak azért lesz mert a németbe kevésnek bizonyultak. És pont ezért ez kiábrándító lesz.
Peterbond 2020. 10. 05. 11:03
Előzmény: #2344  Zipfer
#2347
"Mondd meg Te mi lenne a megoldás :-)"
.
munka, tanulás, alázat. Dárdai ezekkel tudott jó edző és jó utánpótlás nevelő lenni. Lehetnének itthon is ilyenek ha nem fednénk el a hibákat ilyen hülyeségekkel hogy nekünk nem mehet inkább öljünk bele még több pénzt és hozzunk pár ukránt szerbet meg horvátot.
.
Nem hiszem hogy a horvátok, szlovákok, lengyelek vagy csehek egy teljesen más állatfaj akik képesek jó játékosokat nevelni és pont mi ne tudnánk. Csak a jelenlegi vezetés m,é mindig az 50-es évek dicsőségében él és abból próbál megélni.
.
Amúgy meg ez a 400 éve nem megy hülyeség. most írtam 2000-es évekből féltucat példát. Menne az ha akarnák meg csinálnák. de az ingyen TAO milliárdok a semmire könnyebb megoldás. Nem kéne messzire menni és lemásolni modelleket tanulni cspatoktól ( Lőw és Dárdai elment és tanult önszorgalomból )
Peterbond 2020. 10. 05. 10:58
Előzmény: #2345  Zipfer
#2346
Lenni lehetnek ( ennek ellenére A legidősebb fiú a német U válogatottakon ment végig ).
.
De ugye érted mit írok azon hogy mennyi köze van a magyar focihoz? Ha kiderülne most hogy Messi nagyanyjának valójában egy magyarral volt viszonya és Messit "honosítottuk" volna akkor most a magyar fovi felmelekdett volna és lenne egy 6 szoros aranylabdásunk?
.
Vili Orbán nem a magyar fovi hanem a német képezte és nevelte ki. Akármilyen jó játékos lett ahhoz NEKÜNK magyaroknak kb semmi közünk. Nekem pl semmi gondom Leandro honosításával. A srác itt él magyar felesége van magyarul kifejezetten jól beszél már. Ettől még akármilyen jó játékos lenne a magyar fovi nem lenne jobb mert nem a magyar foci képezte nevelte ki. Becsaphatjuk magunkat hogy a magyar foci javul mert honosítunk más nemzetek által kinevelt focistákat vagy vannak magyarok akik kimentek és kint képezték ki őket jó focistává. Dárdai gyerekei is jó példa de hozok egy mégjobbat.
.
Marozsán Dzsenifer. Magyar szülők gyermek még Budapesten is született. Apja magyar válogatott focista. 4 éves korától Németországban él. végigjárta az összes Német U korosztályt. Pár napja kapta meg az UEFA év játékosa díjat ha jól hiszem. Akkor most szerinted a magyar foci mégis felemelkedik és "látható a fejlődés", jó az utánpótlásképzésünk? Ha a lány a magyar válogatottat választotta volna én örültem volna. Szavam nem lenne ellene. de ha példaként hoznák hogy na van előrelépés azt mondanám a sok vezetőnek hogy elmehettek ti amúgy a jó b...s p...ába, mert nem a ti érdemetek és ezzel próbáljátok befedni azt a semmit amit itthon csináltok.
Zipfer 2020. 10. 05. 09:41
Előzmény: #2336  Peterbond
#2345
Azt írod Willi Orbánnak annyi köze van a magyar focihoz mint Neymarnak. Dárdai mind a három fia Berlinben született. Egyik sem játszott Magyarországon de még nem is éltek itt. Ők soha nem lehetnek magyar válogatottak, mert semmi közük Magyarországhoz?
Zipfer 2020. 10. 05. 09:27
Előzmény: #2341  Peterbond
#2344
Te írtad, hogy Dárdait és Lővöt sem a magyar foci nevelte ki. De látod, hogy nem tud egy magyar csapat sem Dinamo Zágrábként működni 40 éve! Nem tudja senki a megoldást, hogy mit kellene csinálni a magyar focival. Mondd meg Te mi lenne a megoldás :-)
Törölt felhasználó 2020. 10. 05. 09:22
Törölt hozzászólás
#2343
Peterbond 2020. 10. 05. 09:19
Előzmény: #2341  Peterbond
#2342
Ja es ense varom hogy szintiszta magyar csapatokkal vitezkedjunk. Meg a 3-4 magyar egy mecsen se lenne gond csak latnam hogy azok a jovo Gerai Dardaijai es 22-23 evesen el tudjuk adni oket top 4 es bajnoksagba mert mar olyan jok es nem lehet megtartani oket.
Peterbond 2020. 10. 05. 09:17
Előzmény: #2340  Zipfer
#2341
"Nem működik 40 éve az utánpótlás nevelés. Egyszerűen nem tudunk kinevelni jó játékosokat. Akkor váltani kell:-)"
.
Igen az utanpotlas nevelesen.
.
BL mecsre jarhatunk olaszorszagba is. Ott se lenne sokkal kevesebb magyar a csapatban. En magyar jatekosokat latnek szivesen a BL ben es egy jo magyar valogatottat. Ehhez viszont a hazai szakembereket kene lecserelni es nem valag penzzel a zsebuket kitomni. En pl sose rajogtam a Citi PSG fele kitomott penzu klubokert amugy, igy  ludogorecz es tarsaiert se. Akkor mar Dinamo Zagreb fele neveles. De leginkabb a Salzburg fele csapatepites.
.
Mellesleg azert csak kitermeltunk korabban az emlitett jatekosokat egy gyenge utanpotlas nevelessel. Ha azon javitottunk volna, a belga ceg ajanlasait figyelembe vettuk volna az akademiak atvilagitasakor akkor lenne elorelepes. 

Topik gazda

arizona01
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek