Topiknyitó: Portfolio 2014. 05. 27. 12:28

Ez pofátlanság! Áll a bál a parlamentben  

Ugrás a cikkhez
Pénteken nyújtott be határozati javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, mellyel módosítaná a házszabályt. A módosítás értelmében az Országgyűlés plenáris ülését vezető elnök is szavazhatna a parlamenti döntéseknél, ami minden esetben...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=199415
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2014. 05. 27. 18:48
Előzmény: #33  Törölt felhasználó
#34
Félreértetted.

A szabad mandátum intézményét szavazták meg:
"A képviselők jogállásának alapja Magyarországon is a szabad mandátum. Megválasztásuk után a képviselők jogilag függetlenné válnak választóiktól. Nem lehet őket utasítani, beszámoltatni és tevékenységük vagy szavazataik miatt visszahívni"

Ezt tessenek betartani: NEM UTASÍTHATÓK A KÉPVISELŐK!
Ha pedig utasítani akarják őket, akkor azt az Alaptörvényt kell visszavonni, ami tiltja az utasítást.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 18:30
Előzmény: #32  szivacs
#33
Mit, azt, hogy valamelyik vezér eldönti, hogy mire kell szavazni, különben bírság?
Az, hogy az "óvóbácsi" önhatalmúlag bírságolgat, az csak szimplán önkényes és diszkriminatív, de a képviselők szavazatainak bármilyen erőszakos befolyásolása alkotmánysártő, sőt alaptörvénysértő... ezen nincs mit betartani.
szivacs
szivacs 2014. 05. 27. 18:22
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#32
Nos ezt a törvényt hozták a képviselők, akkor méltóztassanak betartani vagy visszavonni! szvsz
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 18:19
Előzmény: #29  szivacs
#31
Papíron... ill papíron sem, lásd bármikor meg lehet vonni a fizetésük legalább egy részét, hogy a durvább módszereket ne is említsem...
szivacs
szivacs 2014. 05. 27. 18:17
Előzmény: #29  szivacs
#30
olvasható mindez a parlament.hu-n: link
szivacs
szivacs 2014. 05. 27. 18:16
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#29
"A képviselők jogállása

Az Alaptörvény leszögezi: "A közhatalom forrása a nép, amely a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja."

A képviselők jogállásának alapja Magyarországon is a szabad mandátum. Megválasztásuk után a képviselők jogilag függetlenné válnak választóiktól. Nem lehet őket utasítani, beszámoltatni és tevékenységük vagy szavazataik miatt visszahívni. A parlamentben állásfoglalásukat szabadon, lelkiismeretük és meggyőződésük szerint alakítják ki, és ennek megfelelően szavaznak. Feladatuk az egész nemzet szolgálata. Tevékenységüket a köz érdekében végzik, e tekintetben nem utasíthatók."
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 18:15
Előzmény: #18  szivacs
#28
Magyarán szólva nem csak alkotmány, de még alaptörvényellenes is a kényszerítéssel elért un. frakciófegyelem.

A képviselőknek azért szól x időre a mandátuma, hogy ezt erőszakos ráhatás nélkül megtehesse. Nálunk ezt is kiforgatták, már időnként a szocik is a fidesz meg tökéletesre fejlesztette.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 18:09
Előzmény: #9  Dodo34
#27
Hát, hacsak nem Lázár és a mögötte állók vezénylik már a rendszert.
Orbán csak kötetlenül szónokolni tud, magyar rádiónak nevezett sötét lyukban válaszolni előre megírt spontán kérdésekre egyedül. Minden más esetben általában ott van mögötte Lázár, vagy Lázár áll ki válaszolni....
Ilyen egy vezér?
Orbán a bukott választása óta nem sokat ér. Azért van ott, csak mert túlértékelik. Amint nincs haszna el is dobják.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 18:05
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#26
Érdemes lenne perre menni a magyar állammal szemben és kimondatni a bírósággal, hogy jogsértő az, hogy valakire rákényszerítik, hogy ne a saját belátása szerint képviselje a választóit.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 18:03
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#25
És ugye a kötelező szavazás sérti a népképviseleti demokrácia értékeit.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 17:59
Előzmény: #5  pf2
#24
Lehet, de "Kövértanítóbácsi" nem tudja közben felügyelni a ház "méltóságát" e nélkül a módosítás nélkül... különben nincs 2/3-ad.
szivacs
szivacs 2014. 05. 27. 16:51
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
Mindez lehetséges.
Viszont azt sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy egy sarkalatos ügyben lesz a 4 év alatt egy ember, aki egyszer csak besokall és azt teszi, amit a lelkiismerete diktál, akkor is, ha ez nem azonos a frakciója által diktálttal.
Ami most változott, hogy most egyetlenegy ilyen ember is elég. Ez pedig a választóknak is leeshet - azaz van esély a választói akarat érvényesítésére, azaz a demokráciára.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 16:08
Előzmény: #16  szivacs
#22
Azok az emberek meggyőződésből voltak a Fideszben, Ángyán is meg pl. a szekszárdi önkormányzati képviselő is. Mert hittek abban, hogy ha 2010-ben győznek, akkor majd egy sokkal tisztességesebb kormány jut hatalomra, mint az előző. Ez a 2. ciklusnál már nem áll fenn (akkor az előző Orbán kormány régen volt, és egyébként még nem ment el abba az irányba, ami most van).

Ne nevettess, egyéniben is a szavazók 90%-a pártra szavaz, tudnék neked hozni olyan példákat, amikor az aktuálisan erős párt színében egy teljesen ismeretlen vagy éppen egy hírhedt gazember jutott be. Legfeljebb szoros versenyben számít a helyi ismertség, akkor is csak kivételes esetekben.

Te abban a vak hitben élsz, az országgyűlési választások kapcsán beszéltünk is erről, hogy az egyéni körzetes választásnál a helyi érdekek jobban érvényesülnek, holott ez egyáltalán nincsen így, ez csak akkor működne, ha erős regionális pártok léteznének.
szivacs
szivacs 2014. 05. 27. 15:24
Előzmény: #19  Sigorszky
#21
Nem háborgok, realista vagyok, aki nem enged az idealizmusából...:-)

Azért nem árt, ha az alapokkal mindenki tisztában van.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 15:18
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#20
Helyesen: ...amúgy SE lenne sok értelme...
Sigorszky 2014. 05. 27. 15:18
Előzmény: #18  szivacs
#19
Mit háborogsz itt, négy évre megint kuss van. Megtehetnek mindent, amit akarnak, megválasztotta őket a nép, aminek eccerű gyermeke vagy...
szivacs
szivacs 2014. 05. 27. 14:40
Előzmény: #8  watson
#18
Ezt írja számunkra elő az Alaptörvényünk:

"Magyarország Alaptörvénye

(2011. április 25.)

ALAPVETÉS
..
B) cikk
..
(3) A közhatalom forrása a nép.
(4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.

C) cikk
..
(2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni."

Mit is jelent ez?
1. A HATALOM a NÉPtől származik.
2. A NÉP a HATALMAT választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.
3. TILOS a hatalom erőszakos gyakorlása.
Ebből egyértelműen adódik, hogy a nép képviselők útján történő hatalomgyakorlását senki sem (SEM PÁRT, SEM FRAKCIÓ, SEM MÁS!) akadályozhatja, pláne nem erőszakosan -azaz kényszerítő eszközök alkalmazásával.
A KÉPVISELŐnek tehát a NÉPet KELL képviselnie, akik megválasztották! NEM egy pártot, NEM egy frakciót, NEM egy lobbit és pláne NEM önmagát vagy a haverjait! Ezt KELL tennie ha betartja az Alaptörvényt, amire esküt tett!

Bár én csak a NÉP egyszerű gyermeke vagyok, nem vagyok alkotmányjogász. Aki az, javítson ki ha tévedek!
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 14:36
Előzmény: #1  Portfolio
#17
Nyilván a Fidesz megint magára akarja szabni a szabályokat. De a helyzet az, hogy minden politikától megcsupaszítva, jogos a felvetés. 133 mandátumuk van a a választási eredmények és törvény alapján és arra bizony lehetőséget kell biztosítani, hogy ezzel a 133 szavazattal bármilyen szavazáson éljenek is.

Tegyük hozzá, hogy ha nagyon akarják, akkor az elnöklési rend össze-vissza alakítgatásával ígyis úgyis el tudnák érni, hogy használhassák is a 2/3-ot jelentő 133 szavazatukat. Így a házszabály módosítás csak a körülményes kitrükköléseket előzi meg és nem ad semilyen többlet jogot a Fidesznek, csak azt, hogy élhessenek azzal, amit valóban meg is szereztek.

Szerintem mindezeket az ellenzéknek is bölcsebb belátnia. (a házszabályt ráadásul erőből is át tudják írni, tehát amúgy lenne sok eredménye a tiltakozásnak).
szivacs
szivacs 2014. 05. 27. 14:20
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#16
"Akik képesek szembe menni a kormánnyal egyes ügyekben a szavazóik érdekében, azokat már kidobták az elmúlt ciklus alapján."
Lehet. Viszont voltak ilyenek az előző ciklusban holott ők is úgy indultak, hogy kormánypárti képviselők, aztán valamiért mégis felvállalták a kegyvesztettséget.
Nem lehet eleve kizárni, hogy a következő 4 évben is legyenek ilyenek.
Az emberek -még a képviselők is- változhatnak és a helyzet is változhat, ahogy eddig is változott - néha egész nagyot.
A szakma tisztelete, az emberi igényesség, a választók iránti elkötelezettség, a "közjó" szolgálatának igénye előtörhet egyesekből - azért ne zárjuk ezt ki.

"Na meg tudják, hogy ha akár egyetlen ügyben is szembemennek, akkor legközelebb nem lesznek képviselők."
A pártlistára zsoldosnak nyilván nem őket tennék majd. Viszont egyéniben akár más is lehet a helyzet. Vannak, akik nem párttagok csak párttámogatással indultak és jutottak be. Közülük lehetnek, akik a helyi közösségekbe vannak jól beágyazva, helyben nagy a támogatottságuk és ezt felismerve adtak nekik párttámogatást.
Lehet olyan szituáció, hogy ha a fidesz nem támogatja őket legközelebb, akkor is őket választanák meg helyben függetlenként vagy más párt támogatásával és nem ők buknák a mandátumot hanem a fidesz.
Márpedig jó politikus tudja, hogy az ilyenekkel csínján kell bánni és jobb figyelembe venni, ha valamit nagyon akarnak.
Ez az, ami lehetőséget ad nekik és a választóiknak, hogy akaratukat bizonyos fokig érvényre tudják juttatni.
Mellesleg ez demokratikus - és elvileg pont ezért vannak képviselők a parlamentben, nemde?
Dodo34
Dodo34 2014. 05. 27. 14:12
Előzmény: #14  Dodo34
#15
bár Csány Papa mondta jól: twitterhuszár...nagyon nevettem rajta, meg a többin is, ahogy kiosztotta ezeket a senkiházikat
Dodo34
Dodo34 2014. 05. 27. 14:08
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#14
helyes megnevezése tomPika, nem tomika...így hívja magát a fityesz díszizrealitája.....
Sigorszky 2014. 05. 27. 14:01
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#13
tompika nekem is nagyon bassza a csőrom
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 13:58
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 13:58
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#11
ennyit arról, hogy az a djökér képviselő akire ikszeltünk, kit is képvisel. visszahívható, számonkérhető..
bábok.

ezek nem képviselők, eladták a lelküket a pénzért. 4 év múlva is kelleni fog nakik.

aminek nagyon örülök, pl. tomika újabb 4 évet tolhat az ep-ben. betegre keresik magukat, miközben az átlag vegetál.

de ez kellett.

Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 13:56
Előzmény: #8  watson
#10
Nem hallottál róla? Elég nagy zűr volt, ha jól emlékszem decemberben.
A gazdák összedobták a büntetést és befizették helyette.
Dodo34
Dodo34 2014. 05. 27. 13:53
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#9
az is csak addig lesz így, amíg orkbánt végre meg nem üti a guta (stroke, agyvérzés stb....)....utána szétszéled a horda....
watson
watson 2014. 05. 27. 13:52
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
" pl 250.000 Ft büntetést kapott Ángyán József mert nem megfelelően szavazott. "

Ilyen büntetést kiszabni gyakorlatilag bűncselekmény... befolyással űzérkedés vagy valami ilyesmi kategóriába kell essen ...

maffiakormánytól ennyi telik...

Remélem szivacs igazad lesz.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 13:43
Előzmény: #2  szivacs
#7
Akik képesek szembe menni a kormánnyal egyes ügyekben a szavazóik érdekében, azokat már kidobták az elmúlt ciklus alapján. Na meg tudják, hogy ha akár egyetlen ügyben is szembemennek, akkor legközelebb nem lesznek képviselők.
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 13:41
Előzmény: #3  Dodo34
#6
Kötelező szavazás van.
Tavaly decemberben pl 250.000 Ft büntetést kapott Ángyán József mert nem megfelelően szavazott.
pf2 2014. 05. 27. 13:28
Előzmény: #2  szivacs
#5
Alaposan megszűrték a képviselőket nem fognak ellene szavazni.
Viszont a külföldi utakat - üdüléseket , " szakmai" utakat 2/3 törvény javaslatokhoz kell igazítani
Törölt felhasználó 2014. 05. 27. 13:11
Előzmény: #3  Dodo34
#4
Ki menne szembe és főleg MIÉRT?!? Ha egyszer ennek a buta népnek orbánia kell.......
Dodo34
Dodo34 2014. 05. 27. 13:08
Előzmény: #2  szivacs
#3
remélhetőleg lesz köztük legalább egy pár karakán, aki szembe mer menni a nem ma barnult alcsuti diktátorral....
szivacs
szivacs 2014. 05. 27. 13:05
Előzmény: #1  portfolio
#2
Érdekes az előállt helyzet. Megvan ugyan a fidesz-kdnp 2/3-a a parlamentben, viszont az előző ciklussal ellentétben már egy kormánypárti képviselő is blokkolni tudja a 2/3-os törvények elfogadását.

Ez azzal jár, hogy egyrészt valószínűleg komolyan erősíteni fogják a frakciófegyelmet és még erősebben próbálják majd fogni a képviselőket, másrészt viszont lehetőség nyílik a demokrácia ténylegesítésére azáltal, hogy akár egyetlenegy egyéni körzetben mandátumot nyert kormánypárti képviselőnek a választói által történő meggyőzése révén megakadályozható 2/3-os törvény meghozatala.

Amennyiben jó politikusként viselkednek a kormányoldalon, akkor ezt felismerve kompromisszumkészebben kell majd viszonyulniuk az egyéni körzetes képviselők véleményéhez, kezdeményezéseihez, módosítóihoz.

Bánhatjuk, hogy az előző ciklusban nem ez volt a felállás, mert akkor például Ángyán akár egyedül is megakadályozhatta volna a földtörvény elfogadását, amire ő emberileg képes is lett volna.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek