Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash 2025. 01. 25. 06:01
Előzmény: #237830  FR73
Ez lenne a legjobb. Együtt eladni és osztozkodni. Semmi kedvem kifizetni a nőt -annyit kér amennyit akar- totál leégni majd nyakamba venni egy elavult hatalmas házat.  Annak minden költségével. Egy 90-100 millás házat évekig is árulnak mire jön egy CSOK-os vevő és belapátolja a 3 -4 gyereket a házba. Látom mi folyik az utcánkban is. Évekig árulták a 100M feletti házakat.  Ha bérlőt rakok a házba ugyanaz. szétcsesz mindent. Egy házat egy kitakaritott állapoban egy tiszt festés és lenyírt fűvel lehet árulni. Tőlem addig ott lakhat a rezsit sztem fizeti. 
slash 2025. 01. 25. 05:56
Előzmény: #237837  Bolton01
Sajnos a sógornőm is más világban él. Amikor ő mást mond ott hagyom a projektet. Pénze van de kifizetni nemtudom.. 
slash 2025. 01. 25. 05:54
Előzmény: #237836  Bolton01
Rendben. Nem reagálom túl a dolgot. 
Bolton01 2025. 01. 24. 23:50
Előzmény: #237827  slash

+ Egy záró gondolat: erősen átrágnám és átbeszélném a feleséged testvérével is a dolgot, hogy mennyire vannak ők ketten egy állásponton. Még ha ez most természetesen eszedbe se jut, de tőle mire lehet számítani? Maximálisan partner? Vagy hagyja hogy Te/ti küzdjetek, és ő majd kitalálja? Vállalja a költségek felét? Ő is szeretné értékesíteni majd, reálisak az elképzelései?
Ezekre sajnos (saját családi példák alapján is) nem biztos hogy egyértelmű válaszok vannak. Lehet hogy nem azonos oldalon álltok (mégha úgy is tűnhet), könnyen kaphatsz nem várt helyről is hátbaszúrást. Készülj fel lélekben mindenre. Csak sakk, ne vigyél bele érzelmet!
Bolton01 2025. 01. 24. 23:30

-Mindezek mellett kőkeményen készülj fel a háttérben, kemény ügyvéd alap, de ezt tartogasd, legvégső esetben nyúlnék hozzá, úgy kommunikálva, hogy az asszony és tesója volt (rossz zsaru). Fontos, hogy maradjon kommunikáció közöttetek, legyen esély a "tűzszünetre" és megegyezésre. Inkább nyelni egy még bevállalhatót, mint 10 év stressz és temérdek elköltött pénz után reménykedni a bíróságban.
-A fenyegetőzést és zsarolást (bármennyire is jól hangzik meg ajánlgatják) felejtsd el. Bármikor felvehetik kamerára vagy mikrofonnal, és ha tényleg aljas, akkor már csak egy lágyabb szívű rendőrségi/bírósági dolgozó kell, hogy nagyon kellemetlen magyarázkodásra kényszerülj (ha megúszod annyival).
-Én fizetnék (tudom, gyáva dolog, még blabla) annyit amennyi a fájdalom küszöbömbe beleférne, hogy eltűnjön az életemből MIELŐBB a lidérc! Nem zárnám magam össze vele se ingatlanban, se perben, mert feleslegesen nyomasztod majd magad és magatokat vele. Szigorúan szerintem persze.
Bolton01 2025. 01. 24. 23:19

Ha meghallgatsz Tőlem is egy véleményt/ajánlást:
- Használd ki, hogy beszélőviszonyban vagytok, csak dumálgass vele, mik a tervei, stb. Hagyd beszélni, figyelj rá, probáld megérteni (empatikusnak lenni, mégha szörnyen nehéz is)
-Próbálj meg a "jó zsaru" szerepkörébe kerülni és abban maradni. Ha már beszélgettek, "avasd be" úgymond picit a családi ügyekbe (felszínesen persze, amit úgyis kb sejt). Hogy milyen nehéz a feleségednek meg a tesójának, próbálja megérteni, Te csak szeretnéd méltóan lezárni az ügyet, nem szeretnél viszályt, stb.
-Nagyon fontos, hogy sakk-játékként fogd fel, ne vigyél bele semmi érzelmet, mert az gyengeség, nem szabad!!! Higgadtan, nyugodtan, inkább 1-2 napot aludni rá, otthon átbeszélni, nem elhamarkodottan dönteni!
-Fenyegetést, zsarolást, cig@nyozást/románozást felejtsd el! Add meg a tiszteletet, ne nézd le! Ezt mondták többen is már, de ez így van. Megérzik, rosszabb pozícióba kerülsz ezáltal.
ruiz 2025. 01. 24. 22:56
Előzmény: #237814  slash
Sokan sok nagyon értékes tanácsot írtak. Én azt mondom, mindig csak annyira kell keménynek lenni, amennyire a szembenálló fél. Minél többet meg kell tudni a gondolkodásáról, ismereteiről, és arányosan csak annyit odab.szni, amennyit kell. Azaz először mézesmadzag, mindig a megegyezés irányába (te érdekeid irányába történő kommunikáció) és ha nem hat, csak akkor fokozatosan eszkaláció, és mindig csak egy lépéssel előre, nem ellőni az összes (jogi) puskaport. És hozzáértő ügyvéd legyen csatasorba állítva előzetesen is. Sok sikert!
Atti 2025. 01. 24. 21:16
Nagyon jó.
Használd ki ezt.
Beszéltesd.
Nem is kell rögtön alkudozni.
Szedd ki belőle az infót.
Aztán az alapján kell szratégiát felállítani vele szemben.
Business 2025. 01. 24. 21:14
Előzmény: #237829  ncseed!
80nm-es alagsorban es Békás-on : ) 
Sőt a Hunor utca 56-58-ban már 50-ert is van  angolaknas , " lakás kialakitasu +
Csak azert irtam 1.1m -ot / m2 , mert Krisztinavaros, zajosabb,, belső udvarosok is innen kezdődnek  --> persze egeszen 3.1 m ig
De egy szó, mint száz, - ebben a szegmensben  az elmult 1-2 hétben nem látok nagy állomany-csökkenést.Bár lehet ez amiatt van, hogy minden normálisat mar regen kihordtak, csak 1.5m fölött vannak elfogadhatóbbak :) - az azalattiak " leftover" kategoria.
Kíváncsi vagyok véleményetekre.
DaGi 2025. 01. 24. 21:09
Előzmény: #237824  Business
Nagyon nehez megmondani. Nekem is ugy tunik, hogy novekvoben van az elado lakaskinalat az elmult heten, de en az egesz varost nezve mondom ezt. Viszont egy het nem feltetlen jelent semmit. Az elmult evben hatalmas mennyiseggel csokkent Budapesten az elerheto kinalat, majdnem 40%-kal. Most alapvetoen kritikusan alacsony szinten van. Kb. 2022 nyarara csokkent legutobb le ennyire. Onnan nott lassan fel jo 40%-ot, majd csokkent ujra le.
FR73 2025. 01. 24. 21:00
Előzmény: #237826  slash
Ebböl a végén közös értékesítés lesz.
ncseed!
ncseed! 2025. 01. 24. 20:57
Előzmény: #237824  Business
Írd már meg kérlek hol van 80nm-es lakás Budán 90 millióért, mert érdekelne ha nem egy lepukkant szar Káposztáson! Köszi!
slash 2025. 01. 24. 20:53
Előzmény: #237821  Placi82
Jó. Rólad mindig a borsodi katonatársaim jutnak eszembe. Bányászok meg kohászok bazdmeg Diósgyőrből meg Ózdról.. velük aludtam egy évig.. nincs nálatok keményebb! 
slash 2025. 01. 24. 20:50
Előzmény: #237823  Atti
Rendben. Engem kedvel. :-)  
slash 2025. 01. 24. 20:49
Előzmény: #237819  FR73
Köszi. Türelmes és higgadt vagyok. Ilyenkor van valami történés -két nap ideg-aztán két hónap szünet. Nem becsülöm le. De hagyni sem fogom. A teljes házat nem tudjuk megszerezni a sógornőmet is ki kellene fizetni és ehhez bele kéne adnom a kispanelt.  Szó sem lehet róla. Az én családomban minden tiszta, anyám ezt a szart látva mindent rámíratott. Tiszta dolgokat nem mártunk szaros vízbe.  PMAP pénz ilyesmi, lehet róla szó. Ingatlant nem áldozok be erre. 
slash 2025. 01. 24. 20:44
Előzmény: #237818  Andy01
Végrendeletet elfogadta a közjegyző, nem támadjuk az após elmeállapotát sem. 25% az övé. A múltban nem vájkálunk, rámegy az asszony. Ezt nem akarom. A sógornőm is elvált , a férje kicseszett vele, labilis.  
Business 2025. 01. 24. 20:38
Tisztelt forumozok!
Tanácsotokat szeretném kérni a lentiekben :  olvastam az elmult napkban, hogy  Pesten a 1.5 és 2 szobás lakásokat nagyon kihordtak.
A portfolio is erről a mániáról irt.
Én csak tervezgetem a vásárlást, de 80-140 m2-es lakásokat nézek, főleg Budan.
Ezek azert jóval magasabb árfekvésben vannak ( 90m-140m ) 
Elemeztem az ingatlan.com -ot  , s a multhethez képest +1 % -kal nőtt a kinalt ingatlanok szama.
( csakugy, mint ahogy irtatok a kiadandó albérleti ingatlanok)
Szóval ebben a kategoriaban nem latom jelet a pániknak illetve, hogy a PMÁP-sek dobnak a februari, marciusi " kartyaikat" , s rohannanak vasarolni.
Jól látom: 
> ezen nagyobb m2-es és dragabb lakasok-ra nincsen erős kereslet  lenne ( jelenleg ) ?
> mivel a gaz jelenleg kb 1700 m3-től 770 FT-tal pöröngek és  a mostani LNG, ukran mizeria miatt, mellett meg emelkedhetnek is -  ezek is befolyasoljak a  jóval magasabb ár meellett, mar nem annyira kaposak ezek az ingatlanok
> ? más egyéb, amit nem veszek figyelembe
köszönöm előre is !
Atti 2025. 01. 24. 20:29
Előzmény: #237814  slash
Próbálj lehiggadni és beszélni az asszonnyal.
Kitapogatod milyen jellem, mit akar?
Mennyire rafkós?
Mennyire elszánt?
Ne emlegess neki tezsvíreket és ne keménykedj előre, amíg nem tudod kivel állsz szembe.
Nem tudod mit tud az öregasszony.
Vagy akik mögötte vannak.
210-es 2025. 01. 24. 20:16
Előzmény: #237818  Andy01

Az ügyvéd nem fog utána menni. Amit tud az ember azt átadja és ehhez az ügyvéd hozzá teszi a jogot.
Placi82 2025. 01. 24. 20:10
Előzmény: #237813  slash
Ne becsüld le! Így értettem! A szovegkornyezetbol kiolvashattad volna... . A mokka Ügyvéd Úr értette.:) Ekvalens példáját követed el, ha így alabecsulöd az ellenfelet... (Háború művészete) Akkor többet veszithetsz mint most belekalkulalsz., megha most nem is hiszed. Lasd "Pürrhoszi győzelem típusu győzelem. De akkor off. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek