Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2021. 02. 28. 02:40
Előzmény: #108999  tihamer
#109000
'a fővárosban megállt az áresés. A Budapesten kívüli albérletpiaci kínálatot nézve pedig az látszik, vannak megyeszékhelyek - például Szombathely és Kecskemét - ahol januárhoz képest nőttek a bérleti díjak. "
pickpepe
pickpepe 2021. 02. 28. 00:30
Előzmény: #108996  HerrLudwig
#108998
Érdekes, ennyiből lehet kint rendesen előre jutni?
Azért kérdem mert családtagom is  külföldön él (skandináv ország), a ffi kb ennyit keres, de a nő momentán munkanélküli kb. 1.200 eur havi juttatással.
Én amennyire belelátok, ennyiből nem tudnak igazán előre lépni kint, albérletben élnek most is (szeretnének saját házat). Egy normális ház a környékükön 800-1,2 m EUR.
Persze az oktatás és az eü. színvonala sokkal magasabb, ha valamiért talán ezért éri meg külföldre menni, de csak, ha kvalifikált munkád van.
Ha jól számolom a béred kb. 2 m Ft/hó, azért ez messze nem elérhetetlen kategória itthon sem. Csak, ha anya és apa is KATA-s vállalkozó a maga területén, már megkeresték ezt a pénzt, igaz ketten, nem egyedül, de sokakat ismerek, akik két kata ev mellett még több vállalkozást visznek (kft). Persze ez sok melóval jár, míg lehet, hogy te lájtosan 5-6 órákkal elvagy, kapod a bért és slussz. 
Szerencsére mindenki szabadon dönthet, kimegy vagy marad, ugyanakkor azt látom, hogy a többség kint is magyar marad, ha hazajön "pörköltet eszik lángossal", túró rudit vesz, meg sportszeletet, mert ezek nehezen vagy egyáltalán nem elérhetők, ott ahol most él.
Egyik rokonom, aki kiment és kint él már vagy 7 éve folyton Magyarországot szidja, hogy milyen hülyék a magyarok, meg ez egy szar ország, utálja az itt élő embereket. Na ezektől vagyok teljesen kész, persze havonta kell küldeni neki a magyar kolbászt, meg szotyit(!), ha hazajön látogatóba, akkor itthon javíttatja az autóját, a fél plázát felvásárolja, mert olcsó és az összes itthoni barátját meglátogatja abban a  két hétben amikor itthon van (szerintem két okból: mert kint nincs egy barátja sem, nem tud beintegrálódni igazándiból a társadalomba, mindig egy "auslander" marad, illetve szeret itthon frankizni, hogy ő ilyen okra vitte, míg az itthon maradt átlag persze messze van tőle). Persze a fodrász is kihagyhatatlan itthon, mert még mindig töredék áron van a kinti árakhoz képest.
Ezek az emberek itthon - a lesajnált - oktatási rendszerben szerezték nagy többségében ingyen a képzettségüket, az persze nem problémás. Én is több vállalkozásomon keresztül nem kevés adót fizetek be, részben abból is képzik a mostani fiatalokat, akik aztán nagy számban szépen megpattanak, mert kint még most is többet keresnek, mint kőműves, vagy orvos, vagy esetleg mint programozó. 
Akkor hogy is van ez? 
Mindent ingyen igénybe veszünk itthon (persze nem ingyen mert a most adót fizetők állják a számlát), aztán tipli és irány külföld. 
Én meg, aki részben az ő oktatásukat is fizetem minden hónapban, meg 10-20-30-50,  ki tudja hány százalékkal többet kell, hogy fizessek itthon az igénybe vett szolgáltatásokért, például a kőművesnek, mert a kőműves tanulók fele lelépett és a kőműves kereset-kínálat miatt a munkadíjak folyamatosan nőnek (kínálat elszívása miatt, közben a kereslet is nő a támogatások miatt,de ez most nem érdekes).
Ez persze normális és rendben van így. Szerintem meg nem. 
Azt gondolom, hogy aki akar az  menjen ki 1-2-3 évre dolgozni, tapasztalatot gyűjteni, de aki végleg kint marad az igenis fizesse ki az itthon igénybe vett "ingyenes" oktatás költségét. Ez alsó hangon 10 m ft lehet/ fő. Ha jól emlékszem csak Angliában 130 e magyar dolgozik kint, a logikám alapján ők együttesen vagy 1300 mrd ft-ot vittek ki a repülőn a "fejükben". 
Őrült összeg, fizettük taníttattuk őket és most építik Londont, meg Angliát, mindegy, hogy fodrász vagy agysebész, kint dolgozik és fizet adót.
 Mi a megoldás? 
Itthon kellene maradni (mint említettem ebbe nem értem bele a pár éves külfödi munkavégzést tapasztalatszerzést, ami kifejezetten előnyös dolog) és dolgozni tenni azért, hogy ez az ország jobb legyen, nem elfutni, megfutamodni. Ha mindannyian csak egy kicsivel többet teszünk a soron következő napon, akkor már előre tudnánk jutni.   
   
  
ncseed!
ncseed! 2021. 02. 28. 00:01
Előzmény: #108996  HerrLudwig
#108997
Szórakozol velünk? Svájcban a recepciós keres ennyit... 
Azt meg le se írom az ismerősöm mit visz haza mert stack overflow lesz a masinádon! Még most is azon mosolyog mekkora király vagy a sok porschés nímet között a pár eurómilcsis házaikban a low budget albiddal meg a céges lízingelt ódival!!! A cimbim most ment ki Panamába pár, akkora fizuval hogy a fal adja a másikat (világviszonylatban) meg a cég bérli a 'casa de kib*szottnagyot". Pedig az a harmadik világ, nem ám a mesés Németország! Pffffff....
***
Eddig komolyan vettelek de most megnevettettél... 😂
Ezé' mentél ki? Gombokat keresni?
HerrLudwig 2021. 02. 27. 23:07
Előzmény: #108986  1kor13
#108996
Azért ez elég indészkrét kérdés :)
De végülis egy névtelen fórumon tökmindegy, szóval akár le is írhatom. Igazából változó, mert vannak időnként jutalmak meg bónuszok, de az elmúlt 12 hónapban kb 70 ezer euró (nettó) volt a munkából való keresetem.
lohran 2021. 02. 27. 21:01
Előzmény: #108991  Murdoch
#108995
A világ már önmaga elöl fut.
Ha egyszer nyilvánosságra hoznák itt 
Magyarországon ki mennyi ingyenpénzt kap munka nélkül egy évben bödületes számok látnának napvilágot.
A giga fizetésekről amelyek mögött csak töredék teljesítmény van az is giga összeg.Sok hülye pedig a 2010 elött a főleg nyomorultaknak kiosztott filléreket nehezményezte.
Most a kőgazdagoknak vagyonokat transzferál az állam vagy mentesíti Őket.
ncseed!
ncseed! 2021. 02. 27. 20:15
Előzmény: #108993  Murdoch
#108994
"Sebaj, majd más el vele! Don't worry! 👍" 
Murdoch 2021. 02. 27. 20:14
Előzmény: #108992  ncseed!
#108993
Kicsit összetettebb a világképem, mint egy mézesbödön.
ncseed!
ncseed! 2021. 02. 27. 20:09
Előzmény: #108991  Murdoch
#108992
Mondja ezt aki szinte minden ingyen pénzre jogosult! 😂 😂 😂 Besz*rok! 
Sebaj, majd más el vele! Don't worry! 👍
Murdoch 2021. 02. 27. 19:35
Előzmény: #108990  lohran
#108991
Kifordult már ez a világ, a munka/teljesítmény háttérbe, a speka meg az ingyenpénzek előtérbe kerülnek.
lohran 2021. 02. 27. 19:29
Előzmény: #108988  lohran
#108990
Ne tartsunk még ott ,hogy a speka érdem amiért gratula jár.
ncseed!
ncseed! 2021. 02. 27. 19:27
Előzmény: #108987  szlacikaa
#108989
"sas nem kapkod legyek után"
lohran 2021. 02. 27. 19:25
Előzmény: #108987  szlacikaa
#108988
Ez mind szép és jó de miért gratulálsz annak aki bitkoinon meggazdagodott ?
Ez teljesítmény vagy merő speka a rosszabbik fajtából.
A szart spekázni és abból milliómosnak lenni azt inkább titkolnám
szlacikaa 2021. 02. 27. 18:51
Előzmény: törölt hozzászólás
#108987

Szerintem sincs baj a hozzászólásommal! A tiédet én nem szeretném kritizálni, főleg látva a kis képet rólad, aminek biztosan jelentősége van számodra. Bár azt mindenképpen jó lenne látni, hogyha a magyar mondatok megfelelő nagyságú kezdőbetűvel kezdődnének!
Tudom én, hogy ez egy fórum, de akkor is bántó. Biztosan én sem írok mindent helyesen, de igyekszem!
Ha már fórum, akkor a téma lakás/ingatlan árak topik. Gratulálok mindenkinek aki 1 m ért vett bitcoint és most 2 md-ot ér. Mondjuk a fórumhoz nem sok szálon kapcsolódik. Ritka a tőzsdén, hogy ha valaki nem bennfentes akkor aljon vesz és csúcson ad el. Természetesen ha ezt valaki megcsinálta, én örülök ennek. Ugyanakkor fel kell hívnom a figyelmét, hogy a tőzsde ilyen és hasonló meglovagolása hamar hasonló bukó is lehet. Természetesen az ingatlan is, de nem ilyen hevesen! Legalábbis ezt mutatják a statisztikák.
Annak is örülni tudok, hogy van aki sokat jótékonykodik. Igen én is. Csak másként. Próbálom nevelgetni azok nebulóit, akik hát hogy is mondjam..... Nem akarok senkit megsérteni. Amit fizetésként ezért ma jár, nyugodtan mondhatom, hogy a másik felét, ami minimum járna, jótékonykodom. Tudom én vállaltam és tudtam mekkora összegért. Nincs panasz. Ha az lenne akkor nem csinálnám, hanem már nyugdíjba vonultam volna pár éve.
A pénzről és a gőgösségről csak annyit, hogy pénzről álmodtam valószínűleg. Talán mindenki néha. Hál istennek az álom a nekem megfelelő összegben már nem csak álom. Ettől még a földön járok. A gőgösségről meg a Gedeon jut eszembe.
Az adózásról annyit, hogy könyvelői végzettséggel (költségvetési és vállalkozói is megvan!) pont annyit fizetek, amennyit a szabályok, hívhatjuk törvényeknek, miatt kell. De úgy gondolom szemmel látható összeg ha mindent beszámolok.  Ha mindenki legalább ennyit adna a közösbe (sőt ha még a visszaosztás is egy kicsit "sokrétűbb" lenne) akkor járhatnánk kicsit előrébb is nemzeti szinten.
Talán mindenre válaszoltam, szerintem nem bántóan és főleg nem gőggel.
1kor13
1kor13 2021. 02. 27. 18:38
Előzmény: #108983  HerrLudwig
#108986
Te mennyit keresel odakint, Lajos? :)
ncseed!
ncseed! 2021. 02. 27. 18:08
Előzmény: #108984  mr_bob
#108985
Multi, regionális központ,  nagykereskedelem, nyelvtudás, BP
Csak halkan jegyzem meg hogy én még a rosszul keresők közé tartoztam cégen belül... a vezetők simán bruttó 500-600e körül voltak már akkor.
mr_bob
mr_bob 2021. 02. 27. 17:32
Előzmény: #108982  ncseed!
#108984
milyen munkakörben lehetett pályakezdőként ennyit keresni?
HerrLudwig 2021. 02. 27. 17:31
Előzmény: #108982  ncseed!
#108983
Emlékeim szerint senki nem kérdezte, mikor mennyit kerestél, de jó, hogy megint bizonyítottad, mennyire tele vagy komplexusokkal.
ncseed!
ncseed! 2021. 02. 27. 17:11
Előzmény: #108977  tihamer
#108982
Emlékeim szerint 2000-ben kerestem nettó kétszázat.
tihamer
tihamer 2021. 02. 27. 16:13
Előzmény: #108979  lohran
#108981
Biza ❗😎

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek