Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2020. 12. 16. 17:20
Előzmény: #101958  Alexander_Greybeard
#101960
:) Lassan kitalálják majd a 'fedélköz'  osztályt is, borzasztó a visszafejlődés, bezzeg a régi szép idők...
https://mandadb.hu/tetel/463477/Hidegtal_a_fedelzeten__MALEV_catering
Törölt felhasználó 2020. 12. 16. 17:19
Előzmény: #101957  berlini
#101959
Az nem tetszik, hogy állami támogatással megy a tömegturizmus szupertömegesítése. Azért, hogy Milánóban vegyél inkább fagyit és fizess ÁFA-t, ne Nyíregyházán.
Vagy szerinted egyébként kihozható egy retúr repjegy Milánóba olcsóbban, mint egy retúr IC-vel Nyíregyházára? Pedig az utóbbi is támogatva van, de ez képtelenség. Miért nulla a repjegy ÁFA-ja még rövid utaknál is? Egyéb támogatásokról meg inkább ne beszéljünk,
Húsz éve még meggondoltad, hogy évente egyszer Velencébe menjél el vagy inkább Párizsba. Bőven jó volt, élmény volt az is. Ma ugyanabban az anyagi helyzetben nemcsak, hogy megnézed mindkettőt egy éven belül, de hozzá veszed még Rómát és Amszterdamot is legalább. Reál értékben ugyanannyiért kb.
Alexander_Greybeard 2020. 12. 16. 17:10
Előzmény: #101955  Törölt felhasználó
#101958
berlini
berlini 2020. 12. 16. 17:06
Előzmény: #101955  Törölt felhasználó
#101957
Nem tudom eldönteni, hogy most mi nem tettszik neked.
Hogy régen csak drágán lehetett repülni?
Hogy most túl olcsón, de cserében fapadosan?
Hogy ha valakinek van pénze, akkor a fapadosat kényelmesebbé teheti (persze extra dij ellenében)?
Hogy ma túl sokan látják a világ szép helyeit, amit 100 évvel ezelőtt csak a világ kiváltságosai tehettek meg és ezáltal tömegek "árasztják el" ezeket, vagy hosszú sorok állnak, vagy hetekkel korábban jegyet és időpontot kell ezekre váltani? (mint az Uffizzi képtárba.)
El kellene döntened hogy mi a baj. Az a baj, ha ingyenes valami (mert akkor csali és nagyobb a tömeg?) vagy ha dijat szednek érte (mint ahogy iros Prágában, amit nem értek mert februárban még ilyen nem volt, de akkor nincsen tumultus.)
A konkrét példáidat pedig abszolút nem értem.
Jordániába csak a 2000-es évek elején mentek magyar túristák? Honnan ez a statisztika?
De a következő mondatoddal ezt is cáfolod, hiszen irod, hogy a világ eljutott a túlturizmus állapotába.
Nos szerintem a túrizmus lehetővé teszi, hogy az emberek számukra ismeretlen (sőt idegen) kultúrákat, embereket megismerjenek. 
Tapasztalataim szerint azok utálják a legjobban a más vallást követő számukra furcsa kultúrában élőket akik ezeket csak hallomásból ismerik. Magyarországon is a migráncsozás azokban a falvakban a legerősebb, ahol még átutazóban sem láttak négert, nemhogy beszélgettek volna egy ilyennel.
Ha sikerül megúsznunk egy 3. világháborút, akkor annak egyik döntő oka az lehet, hogy ma már nem olyan könnyú egymásra uszitani embereket, népeket. Nem olyan könnyű kijelenteni, hogy csak azért más a másik más vallású ezért már nem is ember, tehát nem méltó az életre, ergo meg lehet ölni. A túrizmusnak ebben a folyamatban döntő szerepe van és remélem ez meg is marad.
Murdoch 2020. 12. 16. 16:51
Előzmény: #101954  Alexander_Greybeard
#101956
Egyébként tényleg elég nehéz megjósolni, hogy mi várható. Azért én most inkább hiszek a légitársaságoknak, szinte mindenhol egységesen több évet mondanak a visszaállásra. Maszkot szinte biztosan hordani kell, az már 2-3 órás útnál is idegesítő tud lenni, már ez is egyfajta elrettentő tényező. Szerintem Budapest erősen meg fogja érezni a következő pár évet, áprilisban még optimisták voltak:
https://index.hu/gazdasag/2020/04/30/ferihegy_legikozlekedes_koronavirus/#
A valóság meg az, hogy a 9-11M utas helyett lesz 4M és jövőre sem lesz sokkal jobb a helyzet.
https://vakaciozzunk.co.hu/belfold/2020/12/01/a-budapest-airport-maximum-4-millio-utasra-szamit-az-iden.html
Törölt felhasználó 2020. 12. 16. 16:24
Előzmény: #101954  Alexander_Greybeard
#101955
Emlékeztek még Jordániára, a 2000-es évek elején a király szinte ingyen odahívta a turistákat. Aki magyar látta Petrát, az akkortájt látta. Aztán a király már nem adott ingyen szállást a turistáknak, a klasszikus átlagturista pedig nem is ment többé oda.
2019-re a világ már eljutott a túlturizmus állapotba. Olyan, mint amikor a kelleténél többet iszol, inkább árt, mint használ, az élmény se lesz jobb. Minden szinten tolták a nép agyába, hogy mi a tuti hely, hova kell menni megnézni valamit (reklámok, infulenszerek, fizetett flesmobok, stb). Bizonyos városok lakói már mindenütt jól érezték magukat, csak éppen a saját városukban nem. Jó példa Barcelona vagy Amszterdam. Olyan lett, mint az a vidámpark, ahol megveszed a belépőt, aztán ingyen van minden, csak sorakozni kell.
Most is percenként megy a reklám, hogy Azori szigetek a tuti, mert valami díjat is kaptak, hogy milyen jók. Na majd megjelenik pár millió turista, és nem lesznek olyan jók, de lesz visitor center és a kijáratnál kikerülhetetlen visitor shop, mert az a lényeg, az élménynek nevezett valami csak a csali.
A vidámparkok persze próbálják ezt is kezelni, elsőbbségi jegyeket adnak el, meg bypass jegyeket, meg ami csak eszükbe jut, hogy a sorakozástól irtózó és pénzesebb turista mégiscsak megmaradjon náluk. Olyan mint a repülőn az economy plusz, rájössz, hogy nem tudod bepréselni magad 10 órára egy 74 centis ülésbe, ezért adnak kicsit drágábban 80 centist. Pedig 20 éve még minden ülés 80 centis volt. Ugyanott vagyunk, mint régen, de elhisszük, hogy prémiumot kapunk a pénzünkért.
Velence belépődíjat szed. Emlékszem a 80-as években, sőt a 90-es évek elején szabadon sétálgathattam Prágában, de újabban az Arany utcácskába belépőjegyet kell venni. Majd a budai várba is ez lesz? Vagy a Duna korzón? Azért nem lehetünk annyira csőlátók, hogy a kis panelünk bérleti díjáért még tapsolunk és szurkolunk is ennek a folyamatnak. Mert akkor legközelebb már a normál ülés lesz a gépen 70 centi, a plusz 74, és lesz superplus 80 centis. Mindenki boldog lesz, ugye?
Alexander_Greybeard 2020. 12. 16. 14:22
Előzmény: #101953  ncseed!
#101954
Én már magamnak sem hiszek. ;)
Budapestet a repülés tartja el. A szállodák akkor is üresek voltak, amikor az emberek egymást taposták a Balcsin.
A kínálat visszaesése adott, viszont azt is látni kell, hogy a turizmusban a kínálat hozza a keresletet. Nem tud anélkül összesni a kínálat, hogy ne csökkenjen vele ugyanakkorát kereslet. Az emberek már meglévő és működő kapacitásokra fizetnek be vagy tesznek félre pénzt hetekre/hónapokra előre. Sajnos nagyon rugalmatlan az egész. Lesz még 1-2 szűkebb év, mire újra helyrejön. De a 2 évvel ezelőtti számok 60-70%-a már sok embernek segítene és ez nem teljesíthetetlen.
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 16. 14:07
Előzmény: #101951  Alexander_Greybeard
#101953
Magadnak higgy :) 
Nem csak a repülésről beszéltem hanem az egész "élmény" iparágról.
Eleve sok vállalkozás közülük nem fogja túlélni a szitut, szóval jóval kisebb kínálatra fog ugrani a kereslet ha lesz valami megoldás a vírusra (mondjuk hogy influenzaszerű tünetekre butítják, nem kell kiírtani). Szerintem addigra a kínálat jobban visszaesik mint a kereslet, ezt Mo-ra értem most elsősorban.
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 16. 14:01
Előzmény: #101950  Törölt felhasználó
#101952
Amit én írtam az nem zárja ki amit te. 
Mi is elfoglaljk magunkat most is, de ettől még hiányzik a nyaralás, utazás, színház, mozi, kávézók, éttermek, szórakozóhelyek és amint lehet ezerrel megyünk ismét mindenhová! Amit te írtál az nem váltja ki a fentieket hanem kiegészíti! Vírus előtt is sokat túráztunk, most is meg miután letudjuk a vírust azután is. Amúgy meg életkor és embertípusfüggő kinél melyik fajta kikapcsolódásra van éppen nagyobb igény...
***
Van egy életszinvonal amit az ember felépített magnak és rohadt nehéz ebből visszalépni, főleg ha külső okokból kell és nem azért mert nincs pénzed rá! Persze, alkalmazkodunk, de keserű szájízzel! 
Alexander_Greybeard 2020. 12. 16. 13:41
Előzmény: #101949  ncseed!
#101951
Kinek higgyek? Neked vagy a szakma szakértőinek? Nehéz kérdés...
Amikor a légitársaságok azt mondják, hogy a következő 2-3 év még nem lesz az igazi, az két dolgot jelent.
1. Ugrásszerűen megindul a fejlődés az oltás terjedésével de a 2 évvel ezelőtti csúcsot globálisan el lehet felejteni egy rövid időre, lokálisan lehetnek újabb rekordok szerencsés esetekben.
2. Ehhez mérten állítják be a költségeiket az opciós piacokon, szóval létkérdés, hogy legalább nagyjából jól lássanak előre. 
Nem csak az számít, hogy mennyi ember fog újra utazni, hanem az is, hogy fejenként mennyit és hol fognak költeni. A piac már 5% változást megérez mert az utóbbi 10 év a hatékonyságnövelésről szólt. Volt volumen, szóval lehetett kísérletezni.
Senki sem tudja, hogy az állami támogatások rendszere hogyan fog átalakulni. A fapadosok üzleti modelljében sarkalatos pont, hogy melyik reptérrel milyen kedvezményeket tudnak kialkudni. Az érezhetően kevesebb de még így is rengeteg ember szépen megindul majd csak senki nem tudja, hogy hova. Most hirtelen szinte minden desztináció olcsóbb lesz egész Európában.
A magyar piac a moratórium miatt torzult. Meg kell várni a kivezetését, mielőtt bármit mondunk a vásárlóerőről. A magyarok bebizonyították idén, hogy otthon csak kényszerből nyaralnak és akkor is a Balatonon. A külföldiek eddig is csak azért jöttek ide mert nagyon olcsóak vagyunk hasonló adottságú városokhoz képest. Mennyien fognak jönni, ha mások akciózni fognak?
Abban igazad van, hogy sokan be vannak sózva csak a többi tényezőt nem látod. Olyan kérdések vannak a levegőben, amikre senki nem tudja a választ.
Törölt felhasználó 2020. 12. 16. 13:27
Előzmény: #101949  ncseed!
#101950
Igazad van, hogy a nép elvonókúrára lett küldve. És jönnek az elvonási tünetek. Mint az alkoholistánál, aki alig várja, hogy kilépjen a munkahely kapuján, hogy újra ihasson.
A népet a mi szeretett globális kapitalizmusunk tulajdonképpen függővé tette. Függők millióit gyártotta le a világ, és ezek most ki vannak, szegények. Nem mehetnek wellness-be, törökbe, horvátba, a gazdagabbja szesellre meg balira. Az angol legénybúcsúzók nem jöhetnek szétinni magukat 10 fontért és előtte olcsón konzumcsajozni, tényleg. Ajjaj, nagy a baj.
Mert nem alkalmazkodók millióit alkottuk meg, hanem a függőket.
Az alkalmazkodó most szépen elmegy az erdőbe nagyokat sétálni (nem, nem a Normafa az erdő, az a függőknek való, az alkalmazkodó elmegy a fák közé akárhova, és sétál, mozog, kirándul, nézelődik). A függő pedig elvonási tünetekkel bír, és csillapítja valami mással, mondjuk vásárolgat a neten. Mint a dohányos, aki nem szív cigit, de megeszik naponta fél kiló cukorkát helyette. Nem tüdőrákban, hanem hasnyálmirigyben fog elpusztulni.
Aki egészséges ember, az fejben is az, és simán kibírja elvonási tünetek nélkül.
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 16. 12:10
Előzmény: #101948  Törölt felhasználó
#101949
Ezek fontos kérdések, de hidd el minél tovább tart ez az áldatlan állapot annál nagyobb lesz a robbanás utána! Mert mindenki menni akar majd... Előbb vagy utóbb de rendeződnek a sorok és menni fognak a népek. Hosszú távon ez ami most van mentális leépüléshez vezet. Az emberek élni akarnak, szórakozni, mulatni, nyaralni, jó éttermekben enni, stb. Most mindenki ész nélkül veszi a tárgyakat mert pénz van, de élményekre nem tud költeni. 
***
Ugyanez pénzügyi oldalról. Minél tovább tart a pandémia annál több pénzt locsolnak a gazdaságba ami a beleöntött pénzhez képest visszafogottan reagál, de ha növekedési pályára állnak a gazdaságok ki fog csapódni az eszközárakban is.
Törölt felhasználó 2020. 12. 16. 11:37
Előzmény: #101947  Murdoch
#101948
Most nagy a boldogság, hogy elkezdték oltani az embereket. A kisember pedig azt hiszi, hogy minden egy csapásra megoldódott. Pedig a káosz csak most kezdődik majd. Néhány szempont:
1. Az oltás meddig ad védelmet? Örökre? Újra kell oltani, ha igen, mikor?
2. Egységes nyilvántartás arról, hogy ki van beoltva, ha több oltás kell, akkor meddig érvényes az oltottság. Lesz egy csomó fajta vakcina, mind egységesen kezelendő, vagy különböző hatásuk lesz?
3. Lehet, hogy a mai USA ESTA szintű regisztráció kell majd az utazáshoz, hogy bárki le tudja kérdezni ezeket az adatokat bárkiről. Ismerve az ujjlenyomat adás kedveltségét, érdekes lesz.
4. El kell jutni addig, hogy aki turistáskodni akar, az be is legyen oltva. Nem kis feladat önmagában ez sem.
5. Amíg ez nincs meg, addig valami átmeneti helyzet lesz, ami az EU töketlenségét látva egy őskáosznak tűnik majd, mert hogy nem lesz egységes szabályozás, az elég valószínű.
6. A belföldi túrizmus is őskáosz lesz, hiszen a lakosság egy része már be lesz oltva, és menne mindenhova wellnesskedni meg tudomisén miért, míg a többi nem. Milyen feltételek mellett lehet majd belföldön túristáskodni? Vagy csak egy strandra vagy uszodába belépni? Vagy konditerembe? Vagy színházba menni?
7. Vajon mennyire fog maszkot hordani az, aki már be van oltva? Mert most mindenütt kell a maszk, de a sok individualista nárcisztikus magyar majd leveszi a maszkot, ha beoltják, az tuti, mert milyen kényelmetlen. Hogy fog bűntetni a rendőr és a BKV ellenőr? 
Murdoch 2020. 12. 16. 10:11
Előzmény: #101946  ncseed!
#101947
Elképzelhető, hogy így lesz, úgy 5 év múlva... addig nem hogy rakétázás, repülőzés sem lesz
https://www.reuters.com/article/lufthansa-jobs/lufthansa-will-have-shed-29000-staff-by-year-end-bild-am-sonntag-idUSL1N2IL0FI
"The airline and its subsidiaries, Eurowings, Swiss, Austrian and Brussels Airlines, have slashed their schedules, fleet and staff, with air travel not expected to recover to pre-pandemic levels before 2025."
ncseed!
ncseed! 2020. 12. 16. 10:01
Előzmény: #101943  johai
#101946
Naná... 
Na vajon mi lesz ha sikerül kezelhető mederbe terelni a vírust? ROBBANÁS! Nyilván nem mindenhol és nem ugyanakkora mértékben, de próbálj meg majd nyaralni menni amikor pár milliárdan is akarnak mert a t*kük tele van már a sok hónapnyi hómofisztól meg a bezártságtól! Biztos olcsó lesz! Ja nem... 
***
Abban sem vagyok biztos hogy a kerületek nagyon meg akarják állítani a rövid kiadást, kelleni fognak azok a szálláshelyek hogy jöjjenek a turisták fogyasztani, hoteleknek, taxisoknak, éttermeknek, szórakozóhelyeknek, mindennek! Kelleni fog a zsé is az önkoriknak sokkal jobban mint valaha!
 Hatalmas öntökönrúgás lenne elkaszálni őket most!
****
Majd figyeljétek csak a cikkeket amikor megindul a turista áradat hogy vagdalják ki a mostanság beköltöző albis nípeket a belvárosból...
mr_bob
mr_bob 2020. 12. 16. 09:22
Előzmény: #101943  johai
#101945
szerintem ez a narratíva a megnyugtatás céljából jött létre, látszólag el is érte néhány embernél a célját. én nem hiszek abban, hogy jövőre minden egy csettintésre megoldóik. a magyar ingatlanpiacon természetesen én is tranzakciószám emelkedést várok jövőre, de nem a cikkben említettek miatt, hanem a novák bejelentések miatt. kérdés, hogy kitart-e majd a jókedv 2021 Q4-ig, vagy ez csak egy egyszeri vérfrissítés lesz, és ugyanúgy visszaáll az ingatlanpiac tetszhalott állapotba, mint idén év elején. izgalmas év lesz, az biztos.
ahihetetlengyula 2020. 12. 16. 09:11
Előzmény: #101941  ncseed!
#101944
Ekkora baromságot te jó ég. Jól mutatja a sok birkát, menekülj! 
johai 2020. 12. 16. 08:53
Előzmény: #101942  mr_bob
#101943
A karanten miett elhallasztott fogyasztassal.
Ezt arazta a piac fel eve,lasd tozsdek.....minnel szarabb a helyzet,annal nagyobb az emelkedes az eszkozarakban,ami logikus hiszen az emberek annal tobbet fognak fogyasztani:))
mr_bob
mr_bob 2020. 12. 16. 08:27
Előzmény: #101941  ncseed!
#101942
mivel?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek