Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2020. 12. 14. 11:21
Előzmény: #101917  CyrusTheGreat
#101920
Igen a globalizáció előbb vagy utóbb elvezet oda, hogy a nemzetközi, több országban jelenlévő cégek összevonják a kiszolgáló funkciókat és ezek közül a kisebbek pedig ki is szervezik ezeket egy külső céghez.
Ez azonban egy nagyon hosszú folyamat.
Unokaöcsém egy ilyen cégnél dolgozik.
Európában termelő tevékenységet folytatnak 4 országban, jelen vannak (raktárak, kereskedések, szervizek stb) majd minden országban.
Csodálkoztam pár hónappal ezelőtt, hogy a cégcsoporton belül jelenleg még több helyen folynak ezek a kiszolgáló tevékenységek. Ott tartottak még akkor, hogy országon belül ha több kft volt akkor ott legalább összevonták a könyvelést, pénzügyet és elkezdték a szomszédos országokban is ezt az átalakitást. Tippem szerint több évig eltart, amig cégen belül elérik az optimumot.-
A beszélgetések alapján az a benyomásom, hogy rendkivül nagy a bizalmatlanság egy spanyol vagy angol régiós vezető részéről a tevékenységet pld Magyarországra kivinni, ott összpontositani.
Hogy mégis elkezdték annak a fő oka az volt, hogy néhány országban a helyi csapat minőségileg nem tudta megoldani a fealadatokat és ez kényszert teremtett. A folyamat úgy halad előre, ahogy a döntéshozók meggyőződenek, hogy az átalakitás nem fog kudarcba fulladni. A munka jobban lesz elvégzve és nem kerül annyiba.
A példát azért irtam le, mert én kizártnak tartom, hogy az ilyen cégek hirtelen elhatározásból megjelennének Lvovban és oda kiszerveznék ezeket a támogató funkciókat.
Murdoch 2020. 12. 14. 11:11
Előzmény: #101917  CyrusTheGreat
#101919
Azért ebből jó nagy káoszt is lehet csinálni.
https://www.firstpost.com/business/british-airways-it-meltdown-staff-union-blames-outsourcing-to-india-as-flight-disruption-continues-3491701.html
Ha jól emlékszem kb. 100M font lett a bukta...
Más. Említetted korábban, hogy ikerházaknál árcsökkenésre számítasz. Mire gondolsz, mármint mi az, ami ezt indukálná? Friss tapasztalat, jó (nem túlárazott, minőségi) házak esetében a vételár valahol a hirdetési ár + 10% körül mozog, elég kemény licit van. Az viszont igaz, hogy az összes többinél nincs, vagy alig van mozgás.
Törölt felhasználó 2020. 12. 14. 10:19
Előzmény: #101917  CyrusTheGreat
#101918
Az SSC szektor eléggé költségérzékeny. Ha 25%-ot tud fogni Minszkben Budapesthez képest, akkor át fogja telepíteni oda, nincs az a hókuszpókusz, amivel ezt meg lehet akadályozni.
A munkavállalók 3 jó elkülöníthető csoportja van. 
A 22-30 közöttiek, kezdők lakhatási szempontból 90%+ mamahotel vagy albérlet. Nem keresnek kiemelkedően sokat, de a munkakörnyezet kifejezetten jó, fiatalos, dinamikus, ezért szeretnek ilyen helyen dolgozni. Az ügyeskedők évente ugrálnak másik SSC-be némi aprópénz többletért.
A 30-45 közöttiek körében már vannak családosok, akik lakhatási szempontból jellemzően aggloból bejáró autósok, tipikus a hitelre egy sorház valahol 20-30-40-50 km-re a cégtől. Előfordul a céges kocsi, mint a package része, és a heti max 1-2 nap HO, szintén a package részeként. Ők már kisebb csapatokat vezetnek, projekteket, stb. Nekik lenne igényük több HO-ra az biztos, kérdés, hogy az SSC belső mechanizmusai, kultúrája hogyan áll hozzá.
45+ szinte csak felsővezető vagy szakértő van a csapatban, 5% alatt vannak a létszámon belül, lényegtelen, hogy HO-znak vagy sem.
CyrusTheGreat 2020. 12. 14. 09:57
Előzmény: #101915  1kor13
#101917
Ez többtényezős dolog. Amikor egy ország versenyez például egy SSC-ért vagy egy nagyobb tudás-alapú, sok embert foglalkoztató beruházásért, akkor általában egy teljes csomagról beszélnek a sales pitchben:
- Erős egyetemek, jó statisztikák az idegennyelvtudás kapcsán, a folyamatos utánpótlás miatt.
- a központnak otthont adó város migrációs egyenlege, helye a szűkebb-tágabb környezetben.
- van hely eltenni 300-400 embert és folyamatosan biztosítható az "ellátás", nem kell különösebben attól félni, hogy sokáig maradnak betöltetlen helyek.
Odamegy az országot képviselő csapat és előadják, hogy figyu, van itt ez a Budapest, ide jön vidékről is mindenki, jók a képzéseink, okos IT-sok/reálosok vannak mindenhol, nagyjából nyelveket is beszélnek, itt simán összeterelünk neked 300 embert, hogy innen felügyeljék az adatközpontot és idehozhatod a fejlesztéseidet is, profi, együttműködő dinamikus csapatot lehet itt felépíteni.
Aztán egyszer csak kiderül, hogy mégsem tudod összeterelni a népet, inkább az 5-10 éves irodabérletedet próbáld meg átalakítani, az irodai hatékonyság is igen-igen változékony lesz (ha mindenki a Balaton mellől dolgozik, sok sikert kívánunk a nyári release-ekhez).
Aztán végül potenciális megrendelőként kapsz egy ilyet az ukrán csapattól:
https://itcluster.lviv.ua/en/about-us/lviv/
Végül a megrendelő managementjében is felmerül a kérdés: ha Magyarországról is már lényegében remote van (elveszítetted az összeterelést a "hatékony" kommunikációt), akkor nem sokkal jobb mindent 25%-kal kevesebbért megcsinálni Ukrajnából (adott esetben függetlenül attól, hogy ott remote vagy irodai munkavégzés zajlik)?
- - - - 
A példa sarkított.
HerrLudwig 2020. 12. 14. 08:04
Előzmény: #101913  Alexander_Greybeard
#101916
Azt az otthoni home officeban hol van a 24 órás tűzvédelem? 🤣
Figyu, okoskodhatsz itt egész nap, a valóság simán rádcáfol. Én is home officeoztam már külföldről meg csomó kollégám is, a vezetőség mindig beleegyezett.
El tudom képzelni, hogy amikor az első autók megjelentek, a hozzád hasonló hőbőrgők ugyanígy levezették, hogy miért csak lóval lehet közlekedni.
Tagadás helyett inkább fejlődj te is, hogy legyen home officeos munkád.
1kor13
1kor13 2020. 12. 14. 00:31
Előzmény: #101904  CyrusTheGreat
#101915
Miért, eddig mi gátolta meg, hogy Minszket válasszak? Az iPhone gyártását megérte elvinni Kínába, de nem érte meg a magyar helyett ukrán vagy indiai programozot alkalmazni? Akkor HO esetén sem fogja megérni. Tudod miért? A kultúra és a bizalom miatt. Gondolom te is inkabb a német vakcinát választanad, nem az oroszt.
Alexander_Greybeard 2020. 12. 13. 23:51
Előzmény: törölt hozzászólás
#101914
Ez már nagyon régen nincs így. Szép lassan megszűnt ez a lehetőség. Az adózás személyi és területi hatályának bonyolult a vizsgálata de nagyon egyszerű az információgyűjtés. Manapság a 0 jövedelemadó legtöbbször úgy működik, hogy olyan helyre kell költöznöd és életvitelszerűen élned és dolgoznod, ahol nincs adó vagy territoriális alapon számolják, van egyezmény az anyaországoddal és nagyon ügyes az adótanácsadód. Ha pedig csak az egyik is hiányzik, akkor adót és büntetést is fogsz fizetni.
Nem véletlen az, hogy az állampolgárság és a letelepedési kötvény kereskedelem ekkora üzlet lett az utóbbi 20 évben.
Alexander_Greybeard 2020. 12. 13. 23:37
Előzmény: #101910  HerrLudwig
#101913
Információbiztonság szerves része a 24 órás recepció és a tűz- és betörésvédelem.
A 180 napos szabály sokkal komplexebb, mint a közismert neve. Az adózás területi és személyi hatálya rohadtul bonyolult. Csak egy gyors példa: ha a kanadai adóhatóság bizonyítani tudja, hogy egy cégnek a tulajdonosa Kanadából irányította a világon bárhol máshol működő cégét, akkor a cég Kanadában is adóköteles lehet. Kismillió hasonló szabály van világszerte. Ha 180 napnál kevesebbet dolgozol egy országban de az életviteled, kapcsolataid és bevételed oda köt, akkor ott is fogsz adózni. Erről a Monacoban "adótervező" britek is nagyon sokat tudnának mesélni.
Bárhova mehetsz ügyfélhez, ez a lényeg. De hogy magyarázod azt ki, hogy egy olyan országból dolgozol, ahova semmi nem köt se téged sem a munkáltatód? Hogyan magyarázod munka- és adójogi esetben, hogy miért nem a munkavégzés X darab törvény által ismert helyén voltál? (Ráadásul melyik jog? A török mert ott "nyaraltál"?) Milyen egyéb joghézagok keletkeznek vitás esetben csak emiatt?
Ha pl. egy szállodában ellopják a laptopodat, de semmi keresni valója nem volt ott, akkor mi lesz? Honnan tudod, hogy ki lopta el is miért? Honnan tudod, hogy hozzáfért-e bármihez? Mi volt lementve a hálóról? Honnan tudják, hogy nem versenytársnak adtad el a laptopot jó pénzért? A válasz az, hogy korlátozhatsz jogokat és hozzáféréseket de a nap végén sosem leszel teljesen biztos semmiben. A HO egy tervezett kockázat, ami jogilag védhető és anyagilag hasznot hoz. Minden más szürkezóna.
A takarítónő az épületüzemeltetésnek dolgozik, nem annak, aki az irodát bérli. Teljesen más kérdés. Ha a front office (akik hozzák a bevételt) helyhez kötött de a back office nem, utóbbi viszont masszívan profitál a végtelen HO-ból, azt hogy magyarázod el annak, aki az igazi munkát végzi? 
HerrLudwig 2020. 12. 13. 22:46
Előzmény: törölt hozzászólás
#101912
Igen, tudom, nyilván ez már egy extrém példa, de én nem is erről beszéltem. Ha visszaolvasod, arról írtam, hogy másfél hónapra télen elmeg valaki melegebb éghajlatra HO-zni.
Ispani 2020. 12. 13. 22:41
Törölt hozzászólás
#101911
HerrLudwig 2020. 12. 13. 22:19
Előzmény: #101909  Alexander_Greybeard
#101910
"Információbiztonság, adatvédelem"
Erre vannak hardveres meg szoftveres eszközök, amik már széleskörűen elterjedtek, mi is használjuk őket meg gondolom te is, ha HO-ban vagy. Szóval ez pipa
"munkajog"
Ez annyi, hogy ne dolgozzál 180 napnál többet országon kívül egy évben, mert akkor már szívás az adózás. De ha szerinted van mást probléma (főleg, ha mondjuk az EU területét el sem hagyod), talán fejtsd ki.
"eszközre kötött biztosítás (ha van)"
Ez megint csak ilyen szőrszálhasogatás. Ha ügyfélhez küldenek a világ túlfelére, ott is meg van valahogy oldva, nem? Céges autóval is mehetek bárhová EU-n belül. Nem hinném, hogy ez akkora probléma lenne a laptopra is tisztázni. Már csak azért sem, mert a laptop ára és így a rá kötött biztosítás is végképp elhanyagolható a munkavállaló bérköltségéhez képest.
"Hogyan magyarázod el annak, aki helyhez és időhöz kötött, hogy a cégnek az a legjobb, ha mások meg 3 hónapot nyaralnak mert valami olcsó resortból dolgoznak?"
Ez ugyanolyan kérdés, mint a "hogyan magyarázod el a takarítónőnek, hogy az ugyanabban az irodában dolgozó IT-s háromszor annyit keres és céges autót kap?" Sehogy. Más munkakör, más feltételek.
Alexander_Greybeard 2020. 12. 13. 21:56
Előzmény: #101902  HerrLudwig
#101909
Információbiztonság, adatvédelem, munkajog, eszközre kötött biztosítás (ha van). Mindez határokon kívül és belül. Az sem mindegy, hogy szinte minden cégben együtt léteznek az internethez kötött pozíciók a helyhez kötött pozíciókkal. Hogyan magyarázod el annak, aki helyhez és időhöz kötött, hogy a cégnek az a legjobb, ha mások meg 3 hónapot nyaralnak mert valami olcsó resortból dolgoznak?
A HO ezek miatt a kérdések miatt nem terjedt el a szélessávú internettel együtt és ezek a kérdések a mai napig nincsenek teljesen megoldva. Annyi történt, hogy a covid miatt senkinek nem volt ideje ilyesmiken gondolkodni.
A munka csak a munkavállalók szintjén szól arról, hogy készen van-e vagy sem. A vezetőségnek más dolgokra is figyelni kell. 
Ispani 2020. 12. 13. 21:43
Törölt hozzászólás
#101908
Törölt felhasználó 2020. 12. 13. 21:37
Előzmény: #101906  franc0
#101907
Talán kicsit sok gazdasági diplomásunk van és kevés villanyszerelőnk.
Az SSC-k pont olyan gyorsan eltűnhetnek, mint amilyen gyorsan megjelentek, de ez független a HO-tól. A központban valaki kipakol egy prezentációt, hogy Shkodrában is nagyon szépen lehetne SSC-t fenntartani (Top Dogs végén mondja a csaj a bukott és munkát kereső topmanagernek, hogy végre van ajánlat Shkodrában, szép város), és felpakolnak és mennek.
franc0 2020. 12. 13. 21:31
Előzmény: #101900  Törölt felhasználó
#101906
Azokat az irodákat jobbára külföldi multik bérlik. 
A munka nyelve sokszor az angol vagy német. 
Kezd derengeni, vagy lerajzoljam?
.
Az nem a véletlen műve, hogy gazdasági diplomával a közelébe sem lehet kerülni egy vidéki villanyszerelő EV keresetének. 
HerrLudwig 2020. 12. 13. 21:31
Előzmény: #101891  Törölt felhasználó
#101905
Nem mondom, hogy nem megoldható HO-ban is ez, de időnként nekem hiányzik a személyes jelenlét. Persze, akivel jóba vagyok, most is felhívjuk egymást néha, de végigtelefonálni a csapatot nem fogom, hogy "heló, mizu?".
Ha meg sokan vagyunk, akkor meg ugye virtuális meetingen egyszerre csak egy beszélhet, különben senki nem fog érteni semmit. Míg ha elmégy a csapattal személyesen mondjuk ebédelni, tipikusan a melletted ülőkkel beszélgetsz, de hallod azért az arrébb lévőket is, hozzá tudsz szólni. Ezt azért nehéz virtuálisan csinálni.
De abban egyetértek, hogy csak a munkát tekintve semmivel sem rosszabb vagy kevésbé hatékony a HO, mint bent ülni, sőt, gyakran jobb is. Ettől még jó néha személyesen is találkozni.
CyrusTheGreat 2020. 12. 13. 21:29
Előzmény: #101896  Törölt felhasználó
#101904
“...hogy az a társadalmi osztály ünnepli leghangosabban a home officet, amelynek létét a leginkább fenyegeti. ”
Igaza van. Az outsource-olt vagy akár csak near shoringban nyomott IT-s szolgaltatasokat mi fogja meggatolni, hogyha mar Budapest helyett azt mondjak a dolgozok, hogy ok inkabb a Balaton mellol nyomnak, hogy inkabb Minszkben/Lembergben gondolkodjanak? 
HerrLudwig 2020. 12. 13. 21:25
Előzmény: #101895  franc0
#101903
Ne haragudj, de te mégis miről beszélsz?
HerrLudwig 2020. 12. 13. 21:25
Előzmény: #101901  Alexander_Greybeard
#101902
Én erről még nem hallottam, nálunk biztosan nincs ilyen, pedig korábban is volt már HO.
Nem is nagyon lenne egy ilyen szabálynak értelme.
Kész van a munka vagy nincs kész? Ennyi a lényeg, ha a Marson csinálod meg, az sem érdekel senkit és ez így van jól.
Alexander_Greybeard 2020. 12. 13. 20:59
Előzmény: #101888  HerrLudwig
#101901
Azok a cégek, ahol a HO már sok éve része a kultúrának, legtöbbször külön engedélyhez kötik, hogy laptoppal utazz. Ezt szép lassan megtanulják majd a többiek is.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek