Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 25. 12:43
Törölt hozzászólás
#98840
Törölt felhasználó 2020. 10. 25. 12:41
Előzmény: #98833  macisajt
#98839

"még többen lesznek"
Aki jogosult, hitelképes, azok nagy része már felmarta a támogatásokat. Akár úgy, hogy előre hozták a házasságot is, csak píz legyen. Amikor a csapból is az folyik, hogy csók meg BV meg falusi csók?
Vannak, persze hogy vannak "népes" családok akik jogosultak, csak ők nem hitelképesek :) ügyesen van ez megszerkeztve, hogy banki szintű hitelbírálat kell hozzá. A gyerekek több mint fele ilyen családokban nevelkedik. Ők lehetnének a célközönség, de hitelt nem tudnak visszafizetni, tehát át kéne dolgozni támogatási formára az összes helikopterpénzt. Ez elméletben lehetséges, tekintve a qrmány haladási vonalát, nem fog megtörténni, mert más a szempontrendszer.
Egy csökkenő számú célközönségre alapozni bármiféle magasra ívelő jövőbeli tervet. Öreg hiba.
Ha már mindenki aki hitelképes felvette, akkor mi legyen, utána ezt a kérdést kell feltenni.
Lehet ötletelni, mondjuk 4-5 gyerek esetén 50 milliót adni, de talán még ennek a qrmánynak se megy el az esze ennyire, bár ezeknél tényleg nem tudni.
Saját célra is ha túlárazottan veszed a kéglit, akkor sajnos idióta vagy. Egyrészt azt is jelenti, hogy nem vagy hajlandó a legkisebb kompromisszumra sem, a másik, hogy emiatt magadat bünteted és a szükségesnél jóval több forrást vonsz el magadtól a lakhatásra. Nem kell ezt szépíteni, ez pénzügyi idiotizmus, buta pénzes vásárló.
Mollly 2020. 10. 25. 12:41
Előzmény: #98822  acdik
#98838
Sokan számolnak azzal is, hogy "úgyis alkudnak belőle".
Mollly 2020. 10. 25. 12:38
Előzmény: törölt hozzászólás
#98837
...meg kifizeti az árkülönbözetet az évek alatt a közlekedésre. Ezzel sokan nem számolnak.
Mollly 2020. 10. 25. 12:35
Előzmény: #98832  Törölt felhasználó
#98836
Nem gondolom, hogy arról lenne szó, hogy a szinglik ellenségei kormánynak. Egyszerűen ketyeg a nyugdíjbomba, össztársadalmi érdek, hogy minél több gyerek szülessen, oder nálunk is szembe kell nézni azzal, hogy előbb-utóbb lefejeznek egy-két tanárt. Tehát vagy szigorítják az abortuszt (ezt nyilvánvalóan nem merik), vagy pedig aranyat-tömjént-mirrhát adnak a gyerekvállalásért. 
Törölt felhasználó 2020. 10. 25. 12:33
Törölt hozzászólás
#98835
ncseed!
ncseed! 2020. 10. 25. 12:32
Előzmény: #98831  Placi82
#98834
"Nem adják el de 20 Misivel növelték az árat. Nem tudom mit szednek, de adhatnanak nekem is mert biztos jó cucc lehet"
Csak tízszer írtam le hogy miért... azért mert ahogy az itteniek úgy a többség is arra izgul ha óóóóóriási kedvezményt tud kialkudni! Ettől bódog... A piac meg kielégíti az igényüket!
Kedvezmén kö? Nesztek par****ok!
Mint amikor Black Friday-on felteszik az előtte 500ezres tívít egy misiért és nagy betűkkel ráírják 50% AKCIÓÓÓÓÓÓÓÓ. A níp meg tódul megvenni azt ami előtte ugyanannyiért nem kellett. Lehet dumálni hogy 'á nálam ez nem működik' de sokaknál viszont igen, mert különben nem is használnák a cégek...
macisajt 2020. 10. 25. 12:28
Előzmény: #98828  Törölt felhasználó
#98833

"Ennél többet csak az idióták adnak érte illetve valami jó indok kell a magasabb árhoz, például ha majd egyszer akár saját lakhatásra is jó lenne, jó a lokáció, esetleg ígéretes közlekedési fejlesztés van a közelben"
.
Azok az "idióták" inkább a  saját lakhatásra vásárlók, sőt ha támogatják őket még többen lesznek.
Megveszik magasabb árakon is, szerintem várni kell  még az áresésre.
Törölt felhasználó 2020. 10. 25. 12:27
Előzmény: törölt hozzászólás
#98832

Valóban, sok minden változhat, de ami egészen biztos, hogy egyre fogy azoknak a száma, akik ezekre a juttatásokra jogosultak és vannak annyira hitelképesek, hogy meg is kapják.
A szingliket nem fogják támogatni, ők az ellenségek a mostani qrmánynak, akik nem értik az ideológiát és az ideális, elképzelt magyar ember, magyar család eszményképet 3 gyerekkel.
A másik ami szintén biztos, hogy airbnb, rövid távú kiadás helyzete ennél csak rosszabb lehet. Jobb soha nem lesz már, vége az aranykornak. A szabályozások miatt. Ha elkezdene visszatérni a turista áradat, akkor a polgimájszterek fognak lépni, mert az újraválasztásuk múlik ezen a belső kerületekben.
Egyébként diák is egyre kevesebb, közben meg azért épülgetnek kóterek is nekik, tehát a hosszú távú bérleti piac is inkább zsugorodásnak néz elébe már csak emiatt is és kérdés, hogy úgy egyébként melósok jönnek-e ide olyan számban vagy inkább ugyanazzal a lendülettel mennek nyugatra.
A diákok esetében lehet persze lépni és idehozni mongol meg egyéb országokból diákokat, ez az egyetlen dolog, ami képlékeny lehet.
Mindezzel együtt én csökkenő számú diákot és vidékről felköltöző fiatalt vízionálok, évről évre kevesebb lesz és ők az egyik támasza a hosszú távú kiadásnak. A fiatalnak ráadásul ott a BV, sok évvel hamarabb vesz majd kéglit, mint korábban, ennyivel is csökken a bérleti piac.
Figyelj, volt egy rövid aranykor pesten 2016-2019, amikor a csótánysz.ros panyel is kincseket ért a fényes jövő előtt állt a végtelenbe és még tovább emelkedő árak miatt. Ez egy egyedi és megismételhetetlen esemény láncolat eredménye volt. Ahogy telik a zidő mindenki megérti ezt, a lakáseladók meg elfogadják, hogy soha többet nem ér már annyit a kéglijük és helyére kerülnek a dolgok.
Ez elkerülhetetlen, ez így lesz.
Placi82 2020. 10. 25. 12:22
Előzmény: #98813  elemerorsos
#98831
Ugyan azt tapasztalom mint te. Csak én családi házak esetén Budán. Nem adják el de 20 Misivel növelték az árat. Nem tudom mit szednek, de adhatnanak nekem is mert biztos jó cucc lehet🤣
Törölt felhasználó 2020. 10. 25. 12:00
Törölt hozzászólás
#98830
Murdoch 2020. 10. 25. 12:00
Előzmény: #98820  CyrusTheGreat
#98829
Oké, de ez sem mond mást, konkrétan vásárlásra kb. 40% megy. Felújítás is 40% körüli, de az más tészta. Azt hittem a babaváró célja az önerő kiegészítése, ezek szerint mégsem.
Törölt felhasználó 2020. 10. 25. 11:32
Előzmény: törölt hozzászólás
#98828

Arra várni kell 2-3 évet. Te sem adnál el a kéglidet ócsón, amikor alig 1 éve még micsoda árakon mentek és egymás sarkát taposták le a vevők.
A lakásárcsökkenés és a kiadási piac problémái egy spirális folyamatot indítanak el lefele, de ehhez idő kell. Időt kell adni a zeladóknak, hogy feldolgozzák a "veszteséget", hogy például a panyel kéglijüknek egyszer volt csudálatos ára és nem lesz soha többet.
Miközben a lakáspiac szenved, a lakásra fordítandó pénzem szépen hízik map+-ban. A részvényekben tartott pénzem meg majd meglátjuk, mikor kezd fialni. Tesla, OTP eddig is jól hozott, de a részvény amúgy is hosszú távú befektetés, nem lehet a jelenben értékelni az eredményt, hiszen nem szándékozom kivenni a pénzt belőlük most.
Vannak akik alábecsülik a map+-t, hogy mert az infláció, miközben nem tudnak mondani semmi hasonlót, amiben nincs tulajdonképpen kockázat.
Közben már módosítottam a befektetési stratégiámat, mert úgy látom, hogy az én szempontomból jól alakulnak a dolgok, tehát a piac teljesen kiszárad azokon a kégliken, amikre én pályázok. Panyel elsősorban, 2 de inkább 3 szobás.
Úgyhogy, ez így fog kinézni, hogy aakást akkor kell venni, ha legalább 6% nettó hozamot tud a kégli és nem szabad annak bedőlni, mint aminek bedőltek sokan, hogy de majd a zárak mennek fel a végtelenbe és még tovább is a jövőben. Mert ez vagy így lesz, vagy inkább azt lehet mondani, hogy nem így lesz.
Csak, hogy érzékeltessem ez mit jelent a befektetés szempontjából: ha egy kéglit bruttó 125e-ért lehet kiadni, akkor 20milliót lehet érte adni és ennyi, itt a vége normál esetben. Ennél többet csak az idióták adnak érte illetve valami jó indok kell a magasabb árhoz, például ha majd egyszer akár saját lakhatásra is jó lenne, jó a lokáció, esetleg ígéretes közlekedési fejlesztés van a közelben (de nem nagyon közel). Még ha nagyon klappol is a kégli, akkor sem szabad 24m fölé menni, mert akkor már a map+ jobban hoz, sokkal kisebb kockázatokkal és befektetett munkával. A jövőbeli árnövekedésre meg egészen egyszerűen szólva nem szabad semmit építeni egy befektetésnél, mert az már azt is jelenti, hogy le kell vadásszak az esetleges eladásnál egy idióta balekot, ami nem biztos, hogy egyszerű és erre semmiképpen nem építenék egy befektetést.
Tehát az optimális szorzószám, havi bruttó bevétel x 160 (vagy ez alatt) és a max ameddig el lehet menni nagyon optimális kégli esetében a havi bev. x 192.
Az efölötti ársávok a balek idióták, a buta pénzes "befektetők" játékterei, meg kell hagyni nekik ezt a lehetőséget, hogy megvegyék a túlárazott kégliket :)
Törölt felhasználó 2020. 10. 25. 11:22
Törölt hozzászólás
#98827
Törölt felhasználó 2020. 10. 25. 11:10
Törölt hozzászólás
#98826
siemens 2020. 10. 25. 10:35
Előzmény: #98824  acdik
#98825
"Nemzeti" kormányunk egyértelmű célja volt/van/lesz a forint gyengítése. 
acdik 2020. 10. 25. 10:30
Előzmény: #98804  Alexander_Greybeard
#98824
A forint világbajnok zuhanásához kevésbé van köze a fundamentumokhoz, mint a politikai klímához és a jegybank hozzáállásához. Én azt gondolom, hogy kb. 10%-al elmászott a EUR/HUF árfolyam a középhez képest, de nem várom, hogy egyhamar korrigáljon. 
1kor13
1kor13 2020. 10. 25. 10:27
Előzmény: #98814  elemerorsos
#98823
1. Még mindig ott tartotok, hogy a partvonal mellett uldogelesrol beszélgettek meg a túlárazott hirdetésekrol. A kérdés valójában az, hogy a legolcsóbb hirdetések hirdetési ára nő vagy csökken. Erre melós már választ adott.
2. Eddig vételi kényszer volt. Mostmár nincs vételi kényszer.
acdik 2020. 10. 25. 10:27
Előzmény: #98808  CyrusTheGreat
#98822
Az örökölt lakásokból én is rengeteget látok. Az eladók beleszeretnek egy árba, és onnantól nehéz szembesülni a valósággal. Papa, mama lelakott lakása így lesz beárazva 20-30%-al a reális ár felé. Viszont általában nincs kényszer, úgyhogy kivárnak, hacsak nem ultra magas a közös költség és egyedi mérő nélküli távfűtéses, vízóra nélküli a lakás... az tudja zabálni a pénzt. A Keleti Károly utcai lakás egy picit felül van lőve, de szerintem a felújítandókat azért sem viszik most, mert mindenki fél most belevágni egy felújításba. Tavasszal fejeztem be én is pár lakást, eléggé kínszenvedés volt bármit is beszerezni, a szokásos 1-2 hétből 1-2 hónap lett, a szakik egy ideig fostak kijönni, stb... Most én sem ugranék bele szívesen egy felújításba az év vége előtt. Ezek a lakások szerintem jövő tavaszig csicsikálni fognak, vagy megunják a hirdetők és leviszik az árakat. De egyetértek veled, simán tartani fogják 1-2 évig is. 
A felújításokat én is magára szoktam hagyni, igaz belsőépítésszel dolgozok és Ő kijár ellenőrizni, az átvétel pedig igencsak szigorú. De bejáratott brigáddal dolgozom, úgyhogy már tudják mi az elvárás. 
CyrusTheGreat 2020. 10. 25. 10:24
Előzmény: #98816  elemerorsos
#98821
Egyetértek, azonban eladási kényszer pontosan ugyanúgy lesz, mint vevői kényszer - leginkább élethelyzeti változások miatt. A befektetői őrület egyértelműen alábbhagy, gyanítom, kicsit közelebb leszünk árazás terén a fundamentumokhoz, az meg már bőven jó eredmény.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek