Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Béla2021 2020. 10. 23. 11:18
Előzmény: #98734  Törölt felhasználó
#98740
Nem mer szembenézni a világ azzal a problémával, hogy már negyedennyi munkával is fenn lehetne tartani a nyugati civilizációt, annyira automatizálható lenne minden, illetve annyira nem pótolhatatlan senki. Értelmesebb országokban már azért egyre többször szóba kerül, hogy rövidebb munkahét, de szerintem ha lefeleznénk a munkaidőt, meg hamradolnánk az utazási időt, akkor is pont ugyanilyen színvonalon lehetne élni - csak sokkal kevesebb energiabefektetéssel és pocséklással. A nagy kérdés persze az, hogy mit csináljon az unatkozó tömeg, amíg nincs alanyi jogon járó szexrobot meg VR-szemüveg , ahová vissza tud húzódni és "bárki lehet". Ezért nem merik meglépni sehol a változásokat, mert bizonytalan a politikai/globális következmény. Kis olvasnivaló:
https://index.hu/techtud/2020/09/20/a_munkahelyi_alibizes_mar_kulon_tudomany/
Zoltán42 2020. 10. 23. 10:48
#98739
Ezekből a támogatásokból még mindig a babaváró az ami valós támogatást jelent a gyerekeseknek pont azért mert szabad felhasználású. Én pl jelenleg egy gyerekkel még mindig nem látom az üzletet abban hogy miért költöznék át a budai használtamból egy új építésűbe. Még akkor sem ha esetleg 3 gyermekem lenne a későbbiekben. A babavárót nem kell visszafizetni akkor sem ha használtban maradok vagy nagyobb használtat veszek, az illetéket használtnál is elengedik mivel használtra is van 2,5 millió vissza nem térítendő csok és felújítani is tudok használtban amiből 3 milliót visszakapok. Tehát gyakorlatilag az új építésűre 10 ( a 15 milliós hitelt egyenlőre ugye vissza kell fizetni) millio plusz ingyen pénz jár plusz az az áfa visszaigénylés ami 60m2-nél 2,4 m, de ugye ott van a használtnál a 3 millió felújításra visszaigényelhető pénz, plusz ott is kapsz 2,5 millió csokot, úgyhogy összességében kb 7-8 millió ft ingyen pénzt kapok ha újépítésűt veszek. Na hát ennyi különbség bőven van az ugyanakkora újépítésű / újszerű, használt között sőt több is tehát itt már ez a 7-8 millió is eltűnt. ( és nem kellet bevállalnod kötelezőre 3 gyereket meg 10 év röghöz kötést) és bár az újépítésű modernebb és korszerűbb bár a használtat is tudod korszerűbbé tenni ( az, hogy jobb is, vagy kevesebb vele a probléma is nem kockáztatnám meg, sokszor több problémáról hallok új építésűek kapcsán mint a régebbi építésű házakkal kapcsolatba) a használt pedig jobb lokációban van hiszen mint tudjuk a jó telkek már elfogytak ha az építtető még is talál jó telket a lakásokat meg sem hirdetik ha nem privátban értékesítik 1,5-2m ft/m2-ért. Tehát összességében az a kérdés hogy a modernebb külsőt( szépet nem is mondanék mert szerintem egy villa épület vagy egy belvárosi homlokzat sokkal szebb) vagy a jó lokációt választod-e gyakorlatilag ugyanannyi pénzért. Hát én az utóbbi mellett szavazok. Ez valóban azoknak nagy segítség akik amúgy is nagy családot akarnak és máshogy nem lenne esélyük lakáshoz jutni bár nekik is még elő kell teremteni még vagy 30-40 millát a kecora úgyhogy a bv meg csok miatt már kevésbé lesznek hitelképesek. Mindenki más számára azért még szerintem megfontolandó, hogy átmenjen új építésűbe még abban az esetben is ha 3 gyermeket terveznek. Bár még nem tudjuk mi az utolsó elem amit Novák kisasszony befog dobni. 
Placi82 2020. 10. 23. 10:45
Előzmény: #98736  Alexander_Greybeard
#98738
Mondjuk abban igaza van elmeorsos nak, hogy én is érzek zavart az erőben, de én globális szinten. Úgy viselkednek a jegybankok a bankok a kormányok, mintha nem lenne holnap. Utánunk a vízözön felkiáltással. 
Placi82 2020. 10. 23. 10:41
Előzmény: #98731  Alexander_Greybeard
#98737
Lol. Ezt mentem. 
Alexander_Greybeard 2020. 10. 23. 10:37
Előzmény: #98733  elemerorsos
#98736
Rossz oldalról nézed. Az a lényeg, hogy még mindig ott van. Valakinek fizetnie kellene, hogy eltűnjön. Az egész beszélgetés onnan indult, hogy "Nem elengedni fogják, hanem sosem fogják behajtani. Nem ugyanaz." Én csak annyit mondtam végig, hogy egyszer valaki fizetni fog. Azt nem mondtam, hogy lejáratkor vagy hogy utána X éven belül.
Alexander_Greybeard 2020. 10. 23. 10:34
Előzmény: #98732  elemerorsos
#98735
Tökmindegy hogyan kanyarítod. Valaki fizet.
Ha például hoznak egy törvényt, ami visszamenőlegesen kedvezményt ad (ilyet szabad), akkor az állam fizet. Kiszámolják a kedvezmény hatását minden érintett kölcsönbevevőnél és az adott részt elengedik. Ebben az esetben a központi költségvetés fizetett végső soron.
Törölt felhasználó 2020. 10. 23. 10:32
Előzmény: #98724  Alexander_Greybeard
#98734

Az a gond és ezért tudnak sokan a zavarosban halászni, mert nincsenek összekapcsolva az adatbázisok. Az, hogy született gyerek, úgy tudja meg a csókkal BV-vel foglalkozó hatóság, hogy egy pöcsétes papírt kell vinni egy másik hatóságtól. Temérdek időt erre áldozni, mind az ügyfél mind az ügyintéző részéről és utána az ügyintéző átnézi, rögzíti valahova újra, lefénymásolja, elteszi, azt archiválni kell, tárolni stb.
Egy példa csak ebből a kafkai szürreális világból. Ismerősöm kap üzemanyag támogatást, mert pestre jár a gyereke. Nem tudom pontosan milyen okból, de kapja. Az iskola kitölt, lepecsétel és aláír egy űrlapot minden hónapban. Ő minden hónapban beviszi személyesen, mert amikor levélben küldte be, több is eltűnt valahogy. Ott kér sorszámot, kivárja a sorát, az ügyintéző lefénymásolja, aláírja, iktatja, de olyan szinten sincs automatizálva a rendszer, hogy a bankszámlaszámot is minden egyes hónapba rá kell írni az űrlapra és rögzíteni kell.
Meddig tartani egy ner haver programozóval megoldani azt, hogy az iskola egyből bevinné egy központi adatbázisba, ebből nyomtatnának egy példányt a szülőnek, de mehetne pdf-ben is papír nélkül. Ha rendben van és semmilyen adat sem változott, akkor a szülőnek semmi dolga utána. Ha valami megváltozott, mondjuk számlaszám, akkor meg van rá mondjuk 5 napja, hogy bemenjen személyesen és módosítsák az alap adatokat.
Nem, ez túl egyszerű lenne és akkor kevesebb dolga lenne az ügyintézőnek vagy nem tudom, mi a megfontolás. Nem tudom, hogyan és mennyi gyereknek jár, de már 1000 gyerek esetében is mennyi felesleges pluszkiadás ez az egész? És ez csak egy nagyon nagyon kis apróság, egy egyszerű, rendszeres üzemanyagtámogatás kifizetése. 21. század, pöcsétes papírt kell logisztikázni A-ból B-be és minden alapadatot újra és újra ráírni arra a nyomorult űrlapra. Hatékonyság, Magyarország. 10 stadiont hamarabb felépítenek, minthogy az államigazgatást korszerűbbé tegyék.
elemerorsos 2020. 10. 23. 10:27
Előzmény: #98728  Alexander_Greybeard
#98733
"Ott van a könyvekben X millió/milliárd adott emberhez/céghez rendelve és ahhoz forintra pontosan hozzá fognak rendelni kiegyenlítéseket, csak idő kérdése." - Egyébként igen, "csak" idő kérdése. Tudod hogy hány nagyon jelentős összegű állami követelés él ÉVTIZEDEK óta és görgetik folyamatosan??
elemerorsos 2020. 10. 23. 10:25
Előzmény: #98728  Alexander_Greybeard
#98732
Hát, azt nem mondanám hogy nem értek hozzá :-) Valószínűleg láttam már kanyargósabb dolgokat, mint te. Maradjunk annyiban, hogy minden politikai szándék kérdése, a törvényeket a szabályokat és a forrásokat meg majd az akarathoz igazítják.
Alexander_Greybeard 2020. 10. 23. 10:24
Előzmény: #98730  Placi82
#98731
Placi82 2020. 10. 23. 10:20
Előzmény: #98727  elemerorsos
#98730
Ok. Volt egy öreg ügyvéd barátom azóta sajnos meghalt, de mindig azt mondta hogyha 50 millióval tartozol azt behajtjak, ha 50 milliárddal azt elengedik! 🤣
Murdoch 2020. 10. 23. 10:16
Előzmény: #98711  elemerorsos
#98729
A pörgetésről meg annyit, hogy most nézem a tegnapi KSH-s lakáscélú hiteles infókat, erős lejtő van a korábbi évekhez képest, használt lakásra kb. annyi hitel (db.) ment ki, mint 2016-ban. De ez a tendencia van az újaknál is.
Alexander_Greybeard 2020. 10. 23. 10:14
Előzmény: #98711  elemerorsos
#98728
Nem értesz hozzá és beszélsz itt zöldségeket. A követelések úgy tudnak megszűnni, ha valaki kiegyenlíti őket. A követeléseket kettő fél tudja kiegyenlíteni: a kölcsönbeadó és a kölcsönbevevő. Hogy most banki utalás, elengedés, jelzálog értékesítés vagy ezek kombinációja van a kiegyenlítés mögött, az igazából részletkérdés. Ott van a könyvekben X millió/milliárd adott emberhez/céghez rendelve és ahhoz forintra pontosan hozzá fognak rendelni kiegyenlítéseket, csak idő kérdése. Az a nem mindegy, hogy ki fizet. De valaki fog. Ez minden követelésnél így működik.
elemerorsos 2020. 10. 23. 10:07
Előzmény: #98722  Placi82
#98727
Nem volt csókos, simán kapta. Kizárólag a hitelből megvásárolt eszköz volt a fedezet. Akkor ez volt a feltétel, eszközvásárlási hitel volt. Vitték mint a cukrot.
https://www.mfb.hu/kozlemenyek/matol-elerheto-60-milliard-forint-a-vallalkozasok-korszerusitesere-n978
Meg is találtam, ott van, olvasd el. "A hitel fedezeteként jellemzően elegendő a megvásárolt gép, vagy berendezés."
Placi82 2020. 10. 23. 10:06
Előzmény: #98724  Alexander_Greybeard
#98726
Így van! 
Placi82 2020. 10. 23. 10:05
Előzmény: #98719  elemerorsos
#98725
Mfb hitel el van elvart ingatlanfedezett vagy nem?? Mert akkor rohanok be máris? 
Alexander_Greybeard 2020. 10. 23. 10:03
Előzmény: #98702  Placi82
#98724
Volt szerencsém közelebbről látni egy 12. kerületi hatalmas családi ház végrehajtását. A tulajdoni lapon 9 oldalon keresztül voltak jegyezve a felterhelt tartozások. 5000 forintos parkolástól a többmilliós banki hitelig minden. Kialakul a vételár, ami ebben az esetben bőven fedezte a tartozásokat. A végrehajtó utalja a jogos követeléseket, kifizeti saját magát, a maradék összeget megkapják a tulajdonosok a tulajdonuk részarányában. Nem atomfizika, csak hosszadalmas.
CSOK tartozást is minden további nélkül rá lehet terhelni az ingatlanra és jónapot. Amint valaki el akarja adni, ott lesz az állam és tartja a markát. Nem kell külön apparátus és jogszabály mert ezek már régóta léteznek és szinte hibátlanul működnek.
elemerorsos 2020. 10. 23. 10:02
Előzmény: #98717  Placi82
#98723
Be tudná, csak nem fogja. Értsd meg, más a cél!! A politikusok 100x inkább beseprik a szőnyeg alá, mint felvállalják hogy több tizezer család csődközeli helyzetbe kerül, tüntet, balhézik. Jól látják a devizahitelesek óta hogy mire képes a "károsult" tömeg, kormányt buktat. Na, ezt nem vállalják be!!! Majd kimagyarázzák valahogy!!
Placi82 2020. 10. 23. 10:01
Előzmény: #98719  elemerorsos
#98722
Nem lehet hogy odaszoltak hogy így is adni kell neki! 
Placi82 2020. 10. 23. 10:00
Előzmény: #98719  elemerorsos
#98721
Tárgyi eszközt Fedezetnek?? Nincs kész fizető kezesegvalallasa sem? Se ingatlan? 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek