Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 09. 13:08
Előzmény: #94958  CyrusTheGreat
#94960
A CHF hiteleseknek is csak egy része "várta meg", hogy bedőljön a hitel, inkább piacra dobta maga, nem?
Aztán még esetleg lenyelte a további buktát, ha maradt(mármint eladási ár és fennálló tartozás különbsége), ami maradt utána, kényszerértékesítés nélkül.
Persze, hogy hány ilyen volt, azt kizárt dolog, mert nem tudom, ha véletlenül vkinek erről olvasmányélményeim az ne tartsa magában.
Béla2021 2020. 10. 09. 13:01
Előzmény: #94957  ahihetetlengyula
#94959
Szerintem egyszerűen ő csak az a boomer típus, aki bármihez hozzá tud (mer) szólni és mindig ellenkezni akar a többséggel, vagy a racionalitással. Személyesen is ismerek ilyet párat, nem lehet velük mit kezdeni. Ha éppen meggyőzni próbál személyeskedés helyett, akkor a másikat mindig lenyomni, megsemmisíteni akarja.
-
Érvként a vágyait hozza, hiteles forrásnak meg valami kattintásvadász cikket, ami szinte mindig szemben áll a valósággal és a valóban hiteles cikkek min. 80%-ával. Legyen az vakcina, gyors felpattanás, munkaerőpiaci helyzet, bármi. Ha valamit nem ért, akkor meg mindig a másik a hülye. Egyébként a korából, lakhelyéből, családi helyzetéből adódóan az ingatlanpiaci pillatkép nyertese, így érthető, hogy még akkor is a gyors felpattanás mellett kiabálna, ha tényleg beszakadtak volna az árak és már csak a lejtő alja lenne kérdés. De nagy szerencséjére mindig van egy ostoba, rövidtávon népszerű kormányzati döntés (globálisan is), amivel nem hagyják működni a piaci mechanizmusokat.
CyrusTheGreat 2020. 10. 09. 12:35
Előzmény: #94923  tihamer
#94958
Kicsit csoportosítanám a pontjaidat és úgy válaszolnék.
1-2-es pontok: nem gondolom, hogy a bedőlő hitelek vagy a bedőlés megakadályozása bármilyen irányba is módosítaná az ingatlanok árát. Egy hitel bedőlése és a végrehajtása között évek telnek el, ráadásul az is általában 2 év, mire a bank eljut odáig, hogy bedőltnek nyilvánítson egy hitelt. Ez a két pont és a kapcsolódó jelenségek sem az árnövekedésre, sem az árcsökkenésre nincsenek hatással.
3-4-10-es pontok: ha jobban megnézed, ezek a pontok összefüggenek. Kifeszített foglalkoztatottsági mutatók (aka munkaerőhiány) az exportvezérelt iparágakban, amelyeknek jelentősen kedvez a gyengülő HUF (többek között ezért is gyengül tervszerűen a HUF), viszont a gazdaság erős import-kitettsége miatt ez egy folyamatos, lassú életszínvonal-csökkenést jelent, azaz folyamatosan gyengülő vásárlóerőt. Ezt koronáznád meg a helyesen észlelt építőipari anyag és munkadíjakkal. A kereslet pontosan ugyanúgy fog találkozni a kínálattal, mint most. Ebből csak piaci vergődés lesz, virtuális áremelkedéssel a legtöbbek számára, de nem befejezett tranzakciókkal.
5-6: ez először lásson napvilágot, emlékszel még, hogy februárban is hogy várta mindenki a Babaváró 2.0-át?
7: mennyi lakás állt rendelkezésre 1970-ben és mennyi 2020-ban? 1970 és 1990 között volt egy elég nagy építési bumm, ha visszaemlékszel, teljesen természetes az egyszemélyes háztartások arányának a növekedése. Családok (tudod, a Fidesz legnagyobb kegyeltjei) jellemzően nem egyszemélyes háztartásokban élnek, az egyszemélyes háztartások nagy részében öregek élnek, akik egy idő után átköltöznek a nemlétbe, hogy aztán felszabaduljon az örökösök számára a lakás. Kérdés: ki fog beköltözni?
8: ez már egy valid érv a növekedésre.
9: ezt is annak gondolom.
ahihetetlengyula 2020. 10. 09. 12:30
Előzmény: #94950  berlini
#94957
Ennyi rossz kovetkeztetest egy hozzaszolasban meg nem lattam. Gondolom te vettel nehany szar ingatlant a csucson... Jo remenykedest. :D
ncseed!
ncseed! 2020. 10. 09. 12:27
#94956
Egy kis panyelnosztalgia fanoknak és fóbiásoknak is:
https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2020/10/08/60_eve_panel
"Magyarországon Komárom-Esztergom megye lakásállományában a legmagasabb a panellakások aránya 25,1%-os (köszönhető elsősorban Tatabányának), ez Budapesten 22,6%, de ez a fővárosban 189.667 otthont jelent.
..
..
Az egykori házgyári lakások ma is Magyarország használtlakás-piacának meghatározó tényezői és még legalább annyi évet velünk töltenek, amennyi ideje az elsőt elkészítették."
CyrusTheGreat 2020. 10. 09. 12:26
Előzmény: #94952  berlini
#94955
Én is erre számítok, azzal a finomítással, hogy a GINOP/VEKOP régiók (nem tudom, az új pénzügyi ciklusban mi lesz a megnevezés) között nagyon eltérő lesz a keret, Bp és Pest megye a teljes forrás maximum 15%-át kaphatja meg, nem számít konvergencia-régiónak EU-s szinten, így oda jóval alacsonyabb mértékű fejlesztési pénzek jöhetnek.
berlini
berlini 2020. 10. 09. 12:17
Előzmény: #94953  Törölt felhasználó
#94954
Orbán receptje egyszerű.
Első lépés:
hazudj egy nagyot.
Második lépés:
hajszold keresztül a teljes magyar médián több hullámban, mint tényt, (persze kibővitve komoly szakértők erről szóló becsléseivel,)
Harmadik lépés:
több egymástól független forrásból idéz majd a válsaztási kampányban (ami már most folyik,) amely szerint bebizonyosodott, hogy Nyugaton magasabb a korrupció mint nálunk.
berlini
berlini 2020. 10. 09. 11:49
Előzmény: #94951  elemerorsos
#94952
Én arra számitok, hogy a társasházaknak lesz pályázati lehetőség és nagyrészt úniós pénzekből tudnak majd felújitani.
Ne felejtsük, ha ez megvalósul, akkor egy időben megvásárolt lakás egy borzalmas állapotban lévő (esztétika, gépészet, lift) házban, egy ilyen beruházással nagy mértékben fog drágulni.
Ez lehet a következő nagy befektetési buli Budapesten.
elemerorsos 2020. 10. 09. 11:44
Előzmény: #94950  berlini
#94951
Lakásfelújítással az a baj, hogy a társasház közösségek nagy része tojik még az állagmegóvásra is, nemhogy a felújításra. Nézd meg, hogy értékes helyen levő társasházak hány %-a van jó állapotban (Belváros, Buda). Siralmas. Omló vakolat, lepukkant lépcsőház, rendezetlen kert, 100 féle nyílászáró, stb stb. Felújítási alap nincs, a szedett közös költség az esetek 99%-ában még a rendes karbantartása sem elég, emelést nem szavaznak meg soha, akkor sem, ha rájuk omlik a ház. Ilyen házban reménytelen felújítani bármit, mert hiába szép a lakás, a háztól felfordul az ember gyomra. Arról nem is beszélve, hogy a felújítást látva az irigy lakók milyen szemétségeket fognak kitalálni, hogy akadályozzák és lehúzzák azt, aki felújít. Sajnos ez megy mindenhol.
berlini
berlini 2020. 10. 09. 11:33
Előzmény: #94948  Zoltán42
#94950
Mindenben igazad van.
Ezért kell a meglévő lakásállomány felújitását támogatni.
Nincsenek statisztikáim, de szerintem Budapesten tizezrével vannak jó helyen üres lakások, amelyek jelenleg nem lakhatók és az elmúlt években nem volt épitőipari kapacitás a rendbetételükhöz.
A probléma ezzel a kibontakozóban lévő koncepció halmazzal, hogy egy szűkös épitőipari kapacitásra rázúdit ujra egy növekvő ujlakásépitést és megtámogatva a felújitásra adandó támogatásokkal a 2016-19 évekhez képest még nagyobb mértékű épitőipari áremelkedést vált ki.
Persze mindezt fékezné a fizetőképes kereslet stagnálása, de a csomagnak tuti hogy lesznek elemi ami ezt az oldalt megtámogatja majd.
Kiváncsi vagyok rá, hogy ennek mi lesz a végeredménye, de kevéssé valószinű, hogy lakásár csökkenés.
Azok vannak a legnagyobb tévedésben, akik a múltból akarják levezetni, hogy mi lesz jövőre.
Érveik:
- demográfiai kedvezőtlen folyamatok: 
(Igaz általánosságban, de a fő piacokon ennek semminemű kedvezőtlen hatása nem lesz.)
- 2016-19 között némely szegmensben akkorát nőttek az árak, hogy kell némi korrekció:
 (egyesek szerint akár 50%-os is. (A bérek nominális növekedése plusz a családtámogatási intézkedések összesége lépést tartott ezzel és úgy néz ki, hogy a kifulladás pillanatában jön az új csomag
- rövid távú lakáskiadás lenullázódása és annak kihatása a lakásbérleti dijakra és lakásárakra hosszútávon negativ marad: 
(Airbnb szabályozás késik. Lehet hogy nem is lesz? Járvány után ujra nagy biznis lehet a rövidtávú kiadás, megjelenhetnek a belvárosban ujra a befektetők.)
- irreális újlakásárak:
 (Ez a legnagyobb tévedés. Háromszorozódott épitőipari kivitelezői dijak, márcsak a fehéredés miatt is és kétszereződött anyagárak. A jelenlegi infláció feletti idei anyagáremelkedése nem azt vetiti előre, hogy ez a trned nem folytatódik.)
Törölt felhasználó 2020. 10. 09. 11:08
Előzmény: #94948  Zoltán42
#94949

Valószínűleg területi elosztású lesz, ahogy a napelemes buli is volt. Pest megye+Budapest fél pillanat alatt el fog fogyni a keret.
Ilyenkor persze felmerül a kérdés újra, hogy miért kellett az LTP-t megszüntetni?
Mondjuk ez a felújítási dolog is lehet hogy a világ leghatalmasabb családtámogatási rendszerébe fog illeszkedni és csak házas, gyereket nevelő családok vehetik igénybe.
A pontos részletek fontosak lesznek.
Lásd az orvosok óriási béremelése propaganda szemben azzal, amit ténylegesen megszavaztak :)
Zoltán42 2020. 10. 09. 10:47
Előzmény: #94939  berlini
#94948
Kíváncsi leszek, hogy fog kinézni a lakásfelújítási kedvezmény, ugye áfacsökkentésnek nem sok értelme lenne ebben az esetben. De ha valami valóban értelmes támogatást adnak akkor az felpezsdítheti a piacot a jó lokációkban. Budán pl rengeteg a 60-as években épült kevés lakásszámú kertes kocka amik borzasztó állapotban vannak viszont rendkívül jó helyen. Az új építésűekkel az a baj, ha csak nem akarják felparcellázni a normafát vagy a teljes Óbudai-hegyvidéket (bár már sajnos elkezdték) a jó telkek már rég elfogytak a többségük élhetetlenül forgalmas helyen épül, nyomasztó és magánéletet megsemmisítő közelségben egymás nyakára, így saját célra főleg gyerekekkel élhetetlenek, kiadásra meg most nem igazán éri meg őket venni. Aggloba pedig már nincs hely családi házat építeni. 
Törölt felhasználó 2020. 10. 09. 10:37
Előzmény: #94939  berlini
#94947

Családi otthonteremtés.
Rendben, értem, de kinek? Ki az aki még nem marta fel a BV,csók,falusi csók kombót?
Jó, persze a most szingli fiatalok iparkodhatnak, hogy gyorsan házasodjanak és felmarják majd a pízt, de ők már nincsenek sokan, még arra se elég a számuk, hogy szinten tartsanak bármit is.
Az ingatlanpiaci kapacitások arra épültek ki, hogy itt tömegek megvadultak és kéglit vesznek hamar hamar, hiszen holnap már drágább.
Egyrész a tömeg már vett és most nem érti, hogy miért nem drágább minden, mint tavaly, hiszen ehhez szoktak, miért nehéz eladni, hiszen tavaly könnyű volt. Sokan nem értik. Másrészt ezzel párhuzamosan az előre hozott, át nem gondolt, impulzus vásárlás motivációja is eltűnt, mert az áremelkedés leállt vagy megfordult.
A zemberek többsége nem képes felismerni a fordulópontokat. Ahogy 13/14-ben sem. Én azt gondolom igen. Akkor vettem, mert láttam, hogy merre megy a fő csapás irány. Rengeteg elhalasztott vásárlás, a feltételek kezdenek kedvezőek lenni. Zsiday megírta ezt jobban megfogalmazza.
Most ugyanúgy egy fordulóponton vagyunk, de sokan nem értik. Előre hozott, erőn felüli vásárlások. A qrmány csőbe húzott és vasba, hitelbe vert sok százezer családot, akik nem szabadulnak és tekintve a válások számát normál esetben, ebből még iszonyat problémák lesznek.
Miközben a zárak elérték a történelmi csúcsukat, ahonnan nincs tovább, mert ezekkel a zárakkal a gazdaság még talán 20 év múlva se fog szinkronban lenni.
Mindenki a qrmány helikopterpénzét várja, mint a messiást, de ebben is van egy csavar, amit megint kevesen látnak, hogy ha egy jól körülírt célcsoportot támogatnak, akkor a célcsoport egy idő után elfogy és akkor be lehet jelenteni a világ leges leges leges legnagyobb családvédelmi szuperprofesszionális tervét, de marad 10 család kb akik igénybe is tudják venni, mert a többiek már hitelbe, gyerekvállalási kötelezettségbe és komoly anyagi béklyóba vannak verve.
Kérem szépen fordulópontnál vagyunk újra, csak sokan nem látják, hanem azt hiszik, minden megy tovább, mint eddig.
Pont, ahogy történt 2013/14-ben is...
Murdoch 2020. 10. 09. 10:23
Előzmény: #94944  mr_bob
#94946
Tavaly Bp-en a nagy tömegturizmus, airbnb, csok, babaváró, 5% idején is lóxart volt tranzakció, nem hogy most... 
berlini
berlini 2020. 10. 09. 10:21
Előzmény: #94941  Murdoch
#94945
Hol van a várt 50%-os áresésed?
Tudom, hogy keserű a pirula, de jobb lenyelni.
És nem egy olyan szalmaszálba fogódzkodni, amit a vezér csak azért jósolt jövő nyárra, mert a tavaszi oltásokat majd saját sikerként akarja eladni.
De ezen a szitán csak neked nem sikerül átlátni. (Merthogy végre be kellene valaminek inditani azt a várt árzuhanást.)
mr_bob
mr_bob 2020. 10. 09. 10:19
Előzmény: #94939  berlini
#94944
tranzakció élénkítés a cél, de ha jön X egység támogatás, ami hoz X egység drágulást is, akkor ugyanott lesznek az emberek, mint a támogatás előtt, tehát nem lesz tranzakció (mint most)
vlacika 2020. 10. 09. 10:15
Előzmény: #94940  berlini
#94943
Nem látom pontról, pontra a cáfolataidat, ez nekem nem érv.....;D
Murdoch 2020. 10. 09. 10:14
Előzmény: #94941  Murdoch
#94942
vírus = vakcina
Murdoch 2020. 10. 09. 10:14
Előzmény: #94938  vlacika
#94941
Nem mindig érdemes érvelni, mert pl. ha belinkeled, hogy a OV szerint nyár előtt nem lesz a vírus, akkor jön, hogy nem jól tudja.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201009/orban-kezdhetjuk-vagni-a-centit-jovo-nyarig-kell-kibirnunk-452166

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók